iepurele și tigaia ducesei de Cambridge

17

Fotografiile cu ducesa de Cambridge și cel de-al treilea copil, la șapte ore după naștere, deși nu difereau deloc de cele făcute la primii doi, au scos iar vulpile demonii, pardon, iepurii din femeile românce și nu numai. Mi-au trecut pe sub ochi sute de postări și comentarii, care de care mai răutăcioase și mai ironice sau pline de o falsă compasiune (săraca, e obligată să facă asta, iar ea pe interior e leșinată și își dorește altceva. Or, e suficient să te uiți la cum zîmbește și să știi că astfel de zîmbete nu pot fi forțate. Am scris aici despre zîmbetul Duchenne). Foarte puține admirative simplu, fără invidie la pachet. Nu suntem două la fel și există femei cu experiențe complet diferite de ale noastre, ar fi de bun simț să le lăsăm să și le trăiască: eu am născut în două ore, fără epiziotomie, ambii copii, am fost în picioare după încă o oră, duș, aranjat, îmbrăcat frumos, coborît la vizită. Asta nu înseamnă că mă aștept ca toate femeile să fi născut la fel. O viață sănătoasă, cu sport, așa cum duce Kate, poate duce la astfel de nașteri. Sau nu. Repet, suntem diferite. Suportăm diferit durerea, avem relații diferite cu corpul nostru. Iar asta se vede mai ales în astfel de reacții. Fiindcă aceste reacții, de răutate, invidie, sarcasm, falsă compasiune, toate ascund în spate relații defectuoase (de cele mai multe ori inconștiente în mare măsură) cu propriile noastre corpuri. Este îngrozitor de multă durere și neacceptare în relațiile femeilor cu corpurile lor, iar ele ies la suprafață cum reușesc, și prin astfel de reacții, dar și prin alte tipuri de comportamente nesănătoase.

Obișnuiam să cred că toată lumea e mai în acceptare cu propria înfățișare decît mine. Că toate celelalte femei se simt mai bine în pielea lor. Mă uitam în jur și vedeam femei ce păreau în mare confort cu felul în care arătau. Le bănuiam mai ales pe cele care afișau neglijență față de propriul look de acceptare și siguranță de sine. Eu, care nu mă plăceam deloc și mereu căutam să fiu aranjată (mulți ani a fost în fișa postului asta, însă nu m-a deranjat deloc, dimpotrivă), fără ojă sărită, fără rădăcini nevopsite, mereu epilată și cu părul curat, eu trebuie că aveam una dintre cele mai proaste relații cu exteriorul meu, gîndeam.

Apoi a venit experiența terapiei de grup. În mai multe grupuri, cu femei diferite, de-a lungul anilor. Inevitabil, am ajuns la tema relației cu exteriorul nostru. Cu exerciții menite să ne releve cît de bine sau de rău ne poziționăm față de corpul nostru, care ne suportă în fiecare zi. În acele exerciții am înțeles ce lupt grele dăm fiecare dintre noi cu noi însene. Că cu cît pare mai nepăsătoare și mai neglijentă cu propria înfățișare o femeie, cu atît mai mare e durerea și neacceptarea. Nu, femeile care păreau că nu doi bani pe cum arată, care nu se machiau, se îmbrăcau cu ce apucau, își neglijau silueta, nu erau deloc în acceptarea pe care o bănuiam eu. Erau într-un război teribil cu ele însele, trăiau în rușine și ură de sine, și-ar fi modificat 80% -90% din felul în care arătau dacă ar fi avut cum, sufereau și le era extrem de greu să ducă la capăt un exercițiu cum era acela de a defila în fața colegelor, fiindcă nu suportau să se știe privite. Se disprețuiau și nu considerau că merită să facă vreun efort să arate mai bine sau erau atît de copleșite de scîrbă că nu mai aveau putere. Așa că afișau o falsă nepăsare, pentru a putea ieși în lume. A fost un mare șoc. Și o mare lecție pentru mine. Credeam că eu am o problemă cu înfățișarea mea, însă am reușit, cu ajutorul terapiei, să fac pace și să încep să fiu recunoscătoare pentru corpul meu, să nu mai văd faptul că îl îngrijesc ca pe o problemă, ci ca pe un lucru normal – trăiesc în el, e firesc să-l onorez avînd grijă să fie în cea mai bună formă. Încet, am început să văd și să înțeleg că oriunde este ostentație, e și suferință și inadecvare. Și că orice formă de exagerare ascunde un dezechilibru. La polul opus sunt cele care nu ies nici pe hol nemachiate sau nu apar nici în fața soțului fără rimel, tot o exagerare. Povestea cu ostentația, cu exageratul, în orice direcție, este că ascunde nevoia noastră cea mai importantă, cu care venim pe lume și trăim toată viața noastră: de a fi acceptați și iubiți exact așa cum suntem. Iar asta nu se întîmplă, așa că ajungem să nu ne mai acceptăm nici noi. Mai întîi avem nevoie de asta de la mama, apoi nevoia se extinde la grupuri tot mai mari. Și cu cît întîmpinăm comportamente care ne dau de înțeles că nu suntem destul de buni și de frumoși pentru a fi acceptați și iubiți așa cum suntem, cu atît născocim inconștient mecanisme de apărare care să ne ferească de durerea de a simți asta. Ostentația este unul dintre ele. Întotdeauna, în orice situația, ostentația este un mecanism de apărare. Critica celorlalți e alt mecanism și se naște din critica îngrozitoare la care ne supunem mereu noi pe noi. Sarcasmul e tot un mecanism de apărare, o mască a inadaptării.

Revenind la ducesă, o femeie care arată atît de bine, de înfloritor, cu o atitudine fericită, la așa de puțin timp după naștere ne reamintește tuturor cît de rău stăm noi la capitolul încredere în sine și aspect exterior. Iar asta nu e ceva cu care vrem să fim confruntate, fiindcă ne doare. Ne comparăm inconștient cu ea și rezultatul e dureros. Așa că recurgem la mecanismele de apărare de care zic. Batjocorim, criticăm, ne îndoim, devenim ostentative. Toate aceste comportamente au menirea de a ne ridica de acolo de unde singure ne aruncăm comparîndu-ne. Ne simțim inferioare, așa că mintea nu lasă să ajungă la noi informația asta și să ne rănească, clocește foarte rapid un mod de a ne așeza deasupra, astfel încît să echilibrăm instant balanța, iar răspunsul acela trebuie să fie unul superior. Cînd critic, batjocoresc, sunt ostentativă, practic încerc să mă trag pe mine însămi de acolo de unde singură m-am aruncat, în inferioritate, printr-o poziție falsă de superioritate. Iar mecanismele astea sunt așa de rapide, încît la mine nici nu ajunge prima parte, doar impulsul necontrolat de a înjosi prin atitudinea mea pe cel care a creat acest răspuns reptilian. În mare, e ca în bancul cu iepurele și tigaia, numai că nu am acces conștient decît la ultima parte a bancului. (Iepurele găsise zece ouă și își făcea planul cum să le mănînce, că nu avea în ce să le gătească. Își amintește că lupul are tigaie, așa că pleacă spre el să o ceară. Pe drum, își face socoteala că dacă tot cere tigaia, ar face bine să îi dea două ouă și lupului, pînă la urmă e tigaia lui, iar el e mai mic, nu are nevoie de atîtea. După încă o bucată de mers, crește cota lupului la 4, că pînă la urmă e tigaia lui, iar el e mai mic, nu are nevoie de atîtea. După încă o bucată de mers, crește cota lupului la 6, că pînă la urmă e tigaia lui, iar el e mai mic, nu are nevoie de atîtea. Și tot așa, pînă ajunge la 8 ouă pentru lup, că e tigaia lui și e mai mare, undeva în aproprierea vizuinei lupului. Cînd ajunge la ușă, bate, lupul iese, iar iepurașul îi strigă: știi ceva, lacomule, mă cac în tigaia ta, nu am nevoie de ea!) Așa și cu ducesa, iese femeia la ușa maternității fără să își închipuie cîți ani am clocit noi ura de sine, iar noi ne căcăm în silueta ei, fără măcar să fi fost conștienți de traseul pînă acolo și cum am ajuns să nu avem nevoie de tigaia atitudinea ei.

Cînd colo, dacă stai să te uiți dedesubt (mereu îmi amintesc cînd spun asta despre ce descopeream sub pietrele mari, atunci cînd mă opinteam să le dau la o parte, era o întreagă lume, un întreg ecosistem acolo, tot așa cum sub fiecare comportament de al nostru e o întreagă țesătură de nevoi și de mecanisme de apărare), dacă ai minima curiozitate să te întrebi ce anume te-a mînat la luptă, ce a deranjat în tine o fotografie cu o femeie pe care nu o cunoști, care nu ți-a făcut niciun rău, de ai simțit nevoia să scuipi o răutate, s-ar putea să dai de durere. Să dai de toate zilele în care nu suporți să te privești în oglindă, în care te înfometezi sau, dimpotrivă, faci binging cu dulciuri, în care te biciuiești la sală, în care nu îți place cum stă nimic pe tine, în care te vezi mereu prea grasă, prea slabă, prea urîtă, cu nasul prea mare, cu fundul prea mare, cu părul prea lins, cu ochii prea mici, cu cearcăne prea adînci, cu urme de la sarcină, cu celulită, cu glezne groase, cu buze prea subțiri, niciodată așa cum ți-ai dori să fii.

Și tot din sentimentul inconștient de inferioritate vine și nevoia de a simți milă pentru “săraca” prințesă, despre care știm noi sigur (deși nu există niciun alt motiv decît acela că noi, în locul ei, poate am fi simțit asta, dar nu suntem în locul ei) că e supusă chinului de a lua o rochie pe ea, niște pantofi cu toc mediu, cînd ea și-ar dori să zacă și să sufere, nu să zîmbească. Mila, în general, este un tip de atitudine care ne poziționează deasupra subiectului ei și ascunde iarăși o grămadă de nevoi. Kate este o femeie adultă, care știa de la început ce presupune viața în familia regală și a ales în cunoștință de cauză, nu avem niciun motiv să simțim această compasiune falsă pentru ea. A făcut nu unul, ci trei copii, iar după fiecare naștere a arătat și a zîmbit așa, mă gîndesc că dacă era o asemenea tortură, iar pe interior era zdrobită de durere, nu ar fi repetat experiența încă de două ori, se limita la una singură, căci iarăși nu cred că bărbac-su o obligă să facă copii și să iasă cu ei în brațe, zîmbind fericită. Însă atunci cînd spun: săraca de ea, sigur suferă și mi se pare așa de trist că trece prin asta, spun, de fapt: e insuportabil pentru mine gîndul că există femei care pot arăta și zîmbi așa la cîteva ore după naștere, asta îmi amintește că eu nici la doi ani după ce am născut nu am reușit asta, dar nu vreau să simt asta, așa că prefer să cred despre ea că e în suferință și să simt milă, fiindcă asta e ceva mult mai ușor de suportat.

Eu una aștept cu nerăbdare și curiozitate următorul modul intensiv de terapie pe tema asta, relația cu corpul și cu vîrsta mea, să văd ce mai mișună sub piatra mea, să văd unde am ajuns pe drumul meu înspre a mă accepta și iubi eu pe mine în primul rînd. Mai ales că în mai puțin de o lună fac 41, iar ăsta a fost un prag important. De curînd, mi-am dat seama că în urmă cu cîțiva ani nu puteam nici măcar accepta un compliment, răspundeam cu o defensă și o negare, nu eram capabilă să spun mulțumesc cînd cineva spunea ceva frumos despre mine, așa că eu consider o mare victorie faptul că am ajuns aici, să pot spune un mulțumesc, să pot să admir o femeie frumoasă cu toată inima, fără să mă simt în pericol sau extrem de urîtă în comparație, fără să simt nevoia să o desființez. Ceea ce vă doresc din suflet și dumneavoastră.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Georgiana
Georgiana
24 aprilie 2018 17:01

Dar tu?daca ai fi „prea grasa,prea slaba,cu prea mari,cu urme de la sarcina,cu celulita” ai mai vorbi cu atata usurinta despre iubire si acceptare de sine? De ce sa fim ipocriti si sa spunem ca doar frumusetea interioara conteaza cand e total neadevarat?Da,mai corect ar fi fost ca acele femei care au criticat-o sa zica:”bai nene,sa-mi bag picioarele,ce bine arata asta la cateva ore dupa ce a nascut,bravo ei!”(lasand la o parte faptul ca poate are in spate o armata de specialisti ca doar nu iesea in public ca muma padurii). Pana la urma chiar nu e vorba despre Kate,transformi… Citește mai mult

Iozefina
Iozefina
6 decembrie 2018 07:27

Fain umor din răspunsul ăsta. O să râd singură pe stradă când o să mi-l amintesc. :)))

Louise Tanasa
Louise Tanasa
24 aprilie 2018 18:00

Excelenta articol!
p.s cu admiratie pentru tine si pentru ducesa!

Louise Tanasa
Louise Tanasa
24 aprilie 2018 18:01

Erata-*excelent[au luat-o degetele inainte] 🙂

Ralu
Ralu
24 aprilie 2018 21:21

Interesant ce scrii si….partial adevarat. Asta cu ce fericita e si ca doar nu o obliga barbacsu sa faca nu stiu cati copii…mah, o cam obliga. Barbacsu, soacra, protocolul, cine vrei tu. Toti mostenitorii la tron din Europa au minim doi copii si in general familiile regale sunt numeroase. Acum cu fericirea…stii cum e, e relativa si nu inseamna numai un zambet afisat nonsalant. In al doilea rand…asta e o tipa cu bani garla si o armata de specialisti in toate cele. Frumusetea cam trebuie intretinuta. Is putine cele care arata impecabil fara „ajutor” aka proceduri de tot felul (… Citește mai mult

GMT
GMT
24 aprilie 2018 21:42

Si in Italia nasterea aceasta a fost tema de discutii in tv si atitudinea e ca cea romaneasca. 🙂 Deci nu doar romancele ascund sub piatra musuroaie de probleme…O doamna psiholog a spus chiar ca o compatimeste pe Kate. Aducerea pe lume a unui copil este un moment atat de intens, atat de unic …ca mama ar trebui sa-l traiasca la maxim, spiritual vorbind. Sa stai acolo cu puiul tau si sa meditezi, sa respiri momentele alea de fericire , de uimire, de tot. Si nu sa te urci pe tocuri si sa zambesti unor straini. Kate este viitoarea regina,… Citește mai mult

cris
cris
25 aprilie 2018 12:38
Reply to  GMT

Sunt aproape sigura ca, daca nu se simtea destul de bine, putea sa iasa la poza si maine sau poimaine, a fost vorba doar de 2-3 minute in fata camerelor. Momentul „unic si intens” nu stiu cat de unic mai e la a 3-a nastere, eu sincer nu l-am simtit nici la prima. Nu m-ar fi deranjat deloc in schimb sa vina cineva sa ma ajute sa ma improspatez si sa ma aranjeze.

NagaQ
NagaQ
24 aprilie 2018 22:19

faza cu cititul poeziilor pe cal :))))) beton :)))) fix asa :)))

Mihaela
Mihaela
24 aprilie 2018 23:52

Eu vad o familie frumoasa si fericita! Ca sunt din familia regala…ca au bani garla ( cum zicea cineva mai sus- desi nu ii pot cheltui cum au ei chef…exista niste reguli) nici nu conteaza. Trebuie ca suntem varza in cap daca nu recunoastem un om fericit cand il vedem…Vorba uneia cand vedea o gravida misto: „-Uite-o si pe curva asta, sigur l-a inselat pe barbac-su!” .

Ralu
Ralu
25 aprilie 2018 02:04
Reply to  Mihaela

O, da clar exista niste reguli. Tocmai zilele trecute am zarit-o pe Kate la Primark, lua niste tricouri la reduceri.

Aurelia
Aurelia
25 aprilie 2018 00:51

Bine, Petro!
Fain!

Lia
Lia
25 aprilie 2018 08:30

Pentru astia care, chipurile, o compatimesc: mie tare mi-ar placea sa fiu printesa (da, si fetițele de 30 de ani viseaza de astea) si sa ma sui pe tocuri si sa ma admire lumea intreaga, chiar si la cateva ore de la nastere.

o femeie
25 aprilie 2018 15:40

Am fost cu contractii aproape 24 de ore, Dupa o noapte cu diaree, perfuzii, epiziotomie, fara epidurala, transpirata si cu vasele de sange cedate pe la ochi, aratam cam ca englezoaicele alea de ies din crashma dimineatza cu sticla in mana: beata de fericire si cu parul valvoi si tinandu-ma de gard. Pe de alta parte Kate a avut cineva ce a machiat-o si coafat-o, nu cred ca mai era in stare de astea dupa travaliu. Si cred ca i-a dat cineva si niste gaz de ras din ala, inainte 😀 . E drept, am auzit ca al 3lea travaliu… Citește mai mult

Silvia Monica Duma
Silvia Monica Duma
25 aprilie 2018 17:58

Admir o femeie frumoasă întotdeauna dar imi place si de mine asa cum sunt acum după ședințele de psihologie.

Marina
Marina
25 aprilie 2018 21:26

Eu zic ca asta e jobul ei, nu cred ca are altul, si atunci trebuie sa arate si sa se comporte ca atare. Nu toti reusesc, asa ca bravo ei!

Adina
Adina
9 decembrie 2018 20:36

Petronela, multumim pentru articol 😊. Sa traiasca proaspata mamica, sa se bucure de copilașul ei 😊. Eu, împreună cu fiica mea, stam in fata oglinzii, si ii spun: repeta dupa mine, si zambeste: Ma iubesc, total si profund, si ma accept asa cum sunt 😊. Dupa asta, ne simtim amandoua foarte bine 😊. Ceea ce doresc si celor care citesc comentariul 😊.