există șanse să nu trăiesc degeaba, totuși

1

Unul dintre personajele lui Steinbeck spune că ideal ar fi să îți trăiești viața în așa fel încît, atunci cînd mori, să nu se bucure nimeni. Știu mulți oameni care vor ușura niște inimi atunci cînd vor da colțul. Cumva, de ceva vreme încoace, am simțit tot mai acut nevoia să trăiesc în așa fel încît nu doar să nu se bucure nimeni cînd crăp, ci și făcînd, acolo unde pot și cum pot, puțin bine. Niciodată nu spun nu, indiferent cît de mare e efortul, dacă pot ajuta într-un fel relevant pe cineva. Și știu că făcînd asta răspund tot unei nevoi de-ale mele, aceea de a trăi o viață plină de sens, nu mă iluzionez că aș fi o altruistă care nu are niciun beneficiu. Dimpotrivă, credința mea e că atunci cînd faci un bine, bucuria și sentimentul că ai fost util și un om bun sunt beneficii mai mari decît ale celui care a primit binele respectiv.

Azi am primit mesajul acesta. Zilnic primesc mesaje frumoase, de la oameni care îmi mulțumesc pentru ceva ce am scris sau, mai rar, făcut, însă azi am plîns tare citind asta. De bucurie am plîns.

Yalom zicea că ăsta e modul în care reușea să își liniștească pacienții care se temeau de moarte, dar și pe sine, vorbindu-le despre cercurile concentrice de influență pe care le creăm fiecare dintre noi în ceilalți, lucruri pe care le așezăm fără să știm, uneori, în alții, și care reverberează și crează efecte multă vreme după ce noi nu mai suntem. Eu sunt un om care se teme de moarte, însă în zile ca asta, simt că aș putea muri, că nu am trăit degeaba.

Am scris cartea asta sperînd că va mișca, acolo unde e de mișcat, lucruri. Și asta se tot întîmplă, iar eu sunt super recunoscătoare că îmi e dat să trăiesc ceva atît de frumos. Sigur, primesc și astfel de mesaje:

Și astfel de mesaje adumbresc puțin bucuria. Fiindcă știu că cei mai mulți dintre cititorii mei (sute de mii de oameni pe online, acolo unde e gratis) gîndesc așa. Dar apoi mă gîndesc că, uite, pînă la urmă și unde e deschidere foarte puțină, tot ajunge lumina.

Cartea asta a schimbat niște vieți. În bine. E tot ce puteam să îi cer mai mult. O găsiți în continuare aici, cu transport gratuit. (Dacă ați fost superficiali, ca Luminița, și ați considerat că nu merită, dar sunteți dispuși să reconsiderați, aveți vreme să o comandați, primiți și să o și citiți în aste patru zile libere, între doi mici sau două beri pe plajă. Glumesc, firește.)

Și dacă tot mă dau rotundă, vorba mamii-mari, să vă mai zic una. Pe 11 și 12 mai, eu voi fi la Amsterdam, la o dublă lansare. Azi a plecat pachetul cu cărți înspre încolo, precum buzduganu zmeului, înainte. La evenimentul din 11, toate biletele (gratuite, simt nevoia să spun asta, însă așa e acolo, cu locuri și rezervări ferme, deci se emit niște bilete gratuite) au fost date, iar datorită acestui fapt va exista și o a doua întîlnire cu cei care au vrut, dar nu au prins, pe 12 mai, mult mai laxă, în care voi fi la dispoziția celor care vor să fiu la dispoziția lor. Găsiți detalii aici și în afișul de mai jos, dacă sunteți în sau din zonă și vreți să îmi vedeți mecla în viu.

 

Poza din header e primită de la o cititoare, că ea, cartea, se plimbă unde eu nici cu gîndul nu gîndesc. Aici o ardea prin Santorini, csmz.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
stefablue
26 aprilie 2018 17:06

Cind sotul meu m-a intrebat daca as vrea sa citesc ceva in mod particular, i-am raspuns ca e o carte pe care mi-e frica s-o incep. Pentru ca daca atit de multa lume s-a regasit, inseamna ca ma aflu si eu acolo; nu cred ca vreau sa ma revad , asa cum eram acum multi ani… „Nu trebuie sa-ti fie frica. Daca tu crezi ca poate fi si despre tine, citeste-o, analizeaz-o, s-ar putea sa ramii surprinsa”
E prima pe lista cartilor de cumparat in mai…