fantomele din familie

3

Nu mai e un secret pentru nimeni din cei care mă citesc că mă pasionează fantomele. Și nu alea tip Casper, ci cele familiale. Psihogenealogia, psihanaliza transgenerațională, constelațiile familiale, toate lucrează cu descoperirea și integrarea acestor așa-numite fantome, care sunt în fapt structuri psihice și emoționale parazite, ce provin de la unul sau mai mulți strămoși și care sunt replicate inconștient de unul sau mai mulți descendenți în cadrul familiei lărgite. Ele apar întotdeauna din secrete de familie sau nespusuri – lucruri care nu sunt neapărat secrete în arborele genealogic, dar despre care nu s-a vorbit totuși în familie, iar acestea se țes în mod invariabil în jurul morții și sexului. Fie că e vorba de crime, sinucideri, pruncucideri, avorturi, boli fatale, morți intempestive, incest, viol, abuz, adulter, dacă au rămas secrete sau nu s-a vorbit despre ele, doliul nu a fost trăit și integrat, ele ajung să se transmită din inconștientul familial în cel personal. Plătirea greșelilor strămoșilor pînă la a șaptea generație de către descendenți apare în multe culturi, iar sincronicitățile, repetările transgeneraționale au fost deseori observate, din cele mai vechi timpuri. Însă abia de curînd psihologia a luat în serios aceste lucruri și a început să le studieze, iar rezultatele sunt uimitoare. Lui Freud însuși i se reproșează că, refuzînd să-și vadă părinții responsabili în propria analiză, a oprit multă vreme căutările în acest sens, iar importanța transgenerațională a traumei a rămas multă vreme neinvestigată. Azi, epigenetica vine cu argumente irefutabile, științifice, care ne arată cum călătorește trauma prin ADN. Senzația mea este că suntem abia la început în ceea ce privește descoperirile în acest domeniu care pe mine mă fascinează.

Am fost obișnuiți să ne căutăm, aceia puțini care ne căutăm, scheleții din propriul dulap, însă uneori acolo stau ascunși scheleții părinților, ai bunicilor, ai străbunicilor, iar noi îi confundăm cu ai noștri.

Citesc mult pe temele astea, iar din ultima carte terminată din seria asta, Fantomele din familie, scrisă de cunoscutul psihanalist transgenerațional francez Bruno Clavier am ales cîteva pasaje care sper să vă pună pe gînduri. Am participat la multe workshopuri de psihologie transgenerațională, la genodrame, constelații și am rămas cu impresia că e aproape imposibil să nu ascundem fiecare dintre noi cîte o fantomă de familie. Provenim din generații care au trăit foamea, exilul, războaiele, regimul totalitar, avem crime, sinucideri, avorturi, pruncucideri, violuri, abuzuri, incest, boli și cîte și mai cîte în arborele genealogic despre care nu avem habar sau am auzit doar vag. Cum se pot manifesta ele în viețile noastre sau ale copiilor noștri nici nu ne trece prin cap.

 

„Demersul transgenerațional nu constă în condamnarea sau respingerea strămoșilor noștri (inclusiv sau mai ales a părinților noștri, n.m), ci în încercarea de a înțelege întîmplările prin care au trecut ei și de a realiza faptul că n-au putut face altceva decît ceea ce au făcut, cu mijloacele psihice și emoționale pe care le aveau la îndemînă. Departe de căutarea greșelii originare, e vorba despre o cale către înțelegerea omenească a unei traume ale cărei urme au fost estompate prin tăcere. Urmele se manifestă mai ales prin repetarea unei structuri psihice și emoționale fantomatice, ascunsă în obscuritatea nespusului și negînditului.”

 

„Pacientele mele m-au învățat un lucru fundamental în ceea ce privește fecunditatea: orice avort, voit sau spontan, și evident orice copil mort, reprezintă o traumă conștientă sau inconștientă pentru o femeie. O doamnă drăguță și veselă, de 60 de ani, celibatară și fără copii, care făcuse cinci avorturi după ce a rămas însărcinată cu cinci bărbați diferiți, mi-a declarat cu o mare și naivă candoare că intervențiile respective n-au afectat-o sufletește. Mai tîrziu, ea a realizat că cele cinci ouă fabricate din diferite materiale pe care le-a luat cu ea în fiecare dintre ultimele apartamente în care a locuit simbolizau cele cinci avorturi. O altă femeie, în vîrstă de 40 de ani, ținea pe biroul ei o statuie ce înfățișa o femeie și un copil, pe care o cumpărase imediat după ce făcuse o întrerupere de sarcină. Cinci ani mai tîrziu, statuia continua să se afle zilnic în fața ochilor săi, fără ca ea să își dea seama că acel mausoleu comemora durerea provocată de avort. Consecințele psihice ale evenimentelor legate de conceperea unui copil sunt întotdeauna foarte importante în viața femeilor. Pe de o parte, dreptul de a recurge la avort le-a permis să acceadă la o libertate fundamentală în ceea ce privește propriul corp, dar, pe de altă parte, el a dus la banalizarea unui act care nu este niciodată neînsemnat din punct de vedere psihic. Femeilor care au suferit un avort le recomand să practice anumite ritualuri personale vizavi de copilul lor nenăscut, indiferent în ce lună a avut loc pierderea. În inconștientul lor, aceste femei au avut întotdeauna un copil și nu ceva inform care s-ar rezuma la cîteva celule ale organismului uman. Faptul că, în prezent, avorturile pot fi făcute ca un act medical nu le ajută pe femei să integreze impactul psihologic al acestora. Voi arăta, cînd mă voi referi la cazurile transgeneraționale ale unor copii, cum aceștia captează și îndură toate aceste traume materne legate de procreație.”

 

„În majoritatea cazurilor, hiperactivitatea copiilor nu este altceva decît o problemă legată de problema sexualității. Altfel, anxietatea manifestată de un copil la nașterea unui frățior sau a uneo surioare este considerată deseori drept gelozie, deși, în multe situații, ea este doar o angoasă cauzată de o lipsă de informare sexuală. Francoise Dolto explică că riscul de autoregres, pe care ea îl numește involuție, este cel care suscită în primul rînd agresivitatea copilului față de sugarul apărut în familie. Astfel, răspunsul la întrebările referitoare la sexualitate clarifică reacția pe care o implică în general nașterea tuturor ființelor umane, deci și a fraților și surorilor copilului. (…) Am remarcat că majoritatea femeilor pe care le primesc în analiză nu au fost informate în copilărie că sexul lor se află în interiorul corpului, în ele însele. Această absență a informației reprezintă adeseori cauza dificultăților sexuale cu care se confruntă ele la vîrstă adultă: aceste femei fac dragoste cu inconștientul lor de copil și de aceea e posibil să nu simtă nimic în corpul lor, ca și cum nu ar avea sex.(…) Pentru ca sexul feminin să fie prezent în reprezentările inconștiente ale viitoarei adulte, această informație trebuie să-i parvină fetiței începînd de la vîrsta de doi ani și jumătate, de o manieră clară, nu vagă. A-l informa cu adevărat pe copil în privința sexualității înseamnă de a-l desăvîrși în umanitatea lui.”

 

„În cazul unui copil, semnificația simptomului își are deseori rădăcina în faptul că cel mic vrea să fie terapeutul părinților săi. El nu se poate elibera de memoria transgenerațională a genealogiei sale decît dacă părintele însuși se eliberează de ea. Copiii semnalează acest lucru în cadrul ședinței atunci cînd vor să părăsească încăperea și să-i lase pe părinți cu mine. Cei mici arată, în felul lor, că aceștia sunt cei care trebuie să lucreze asupra unei probleme care îi privește în primul rînd pe ei. Copiii înțeleg multe lucruri și noi, adulții, ar trebui să ne dăm seama de asta pentru a-i putea asculta mai bine.”

Eu am luat cartea de aici. Din aceeași serie, (e promoție de 25% la editura care le publică, așa că am profitat) citesc Cum plătim pentru greșelile strămoșilor – Nina Canault, (e de găsit aici), Psihologenealogia și rănile din familie -, Anne Ancelin Schutzenberger, (e de găsit aici), Copiii bolnavi de părinți, Anne Ancelin Scutzenberger, (e de găsit aici). Și tocmai am văzut că doar azi cei de la Libris au transportul gratuit la orice comandă, indiferent de valoare.

Bine, mai citesc și Scara lui Iakov a Ludmilei Ulițkaia, dar nu amestec aici mere cu pere, revin cu impresii beletristice.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Afinia
Afinia
26 martie 2019 15:04

Buna ziua. Va scriu in legatura cu aceste carti pe care le-ati recomandat in articol. Trebuie citite intr-o anumita ordine? Iti trebuie ceva pregatire in domeniul acesta? Eu sunt o novice insa f interesata de subiect.

Multumesc

trackback

[…] Un alt articol pe temă am scris aici.  […]