umbra vîntului

2

Mi s-a vorbit de multe ori despre cartea asta. Probabil de cîte ori am spus că iubesc Barcelona. Așa că o cumpărasem și o pusesem în teancul de cărți de citit pe care îl am la capul patului. Iar între du-te vino-urile Berlin, Marsilia, Israel am simțit că e vremea ei. Și a fost.

Nu poți iubi literatura, cărțile și Barcelona și să nu iubești Umbra vîntului. Biblioteca imaginată de Borges, Cimitirul cărților uitate, e una dintre cele mai frumoase imagini pe care mi le-am făcut citind o carte. Însăși ideea unui loc care să devină depozitarul cărților pe care nu le mai citește nimeni m-a înduioșat teribil. ,,Un labirint de coridoare și de rafturi ticsite cu cărți urca de la bază spre vârf, configurând un stup urzit din tuneluri, scări, platforme și punți ce lăsau să se ghicească o gigantică bibliotecă de o geometrie imposibilă.”

Am iubit grav cartea asta. L-am iubit pe Daniel, personajul principal, fiu de librar în perioada postbelică și îndrăgostit de lectură în felul în care mi-amintesc de mine copilă că eram, am iubit poveștile întrețesute, personajele pitorești, străzile, casele și locurile dintr-o Barcelonă a altor timpuri, felul în care se încolăcește narațiunea, labirintic, asemănîndu-se Cimitirului cărților uitate, cu multe cotloane și firide surprinzătoare.

Aș putea rezuma povestea așa: fiul unui librar găsește o carte a unui autor aproape necunoscut, face o pasiune pentru ea și pornește într-o lungă aventură pentru a afla mai multe despre scriitor, însă ar însemna să fac un mare deserviciu cărții, care este o epistolă de iubire pentru literatură și carte, în primul rînd, dar și un roman complex, misterios, care te ține cu sufletul la gură și te uimește pînă la final.

Mi-a amintit, nu îmi e clar de ce, poate datorită multitudinii poveștilor din ea, de o altă carte pe care o iubesc tare, Mătușa Julia și condeierul a lui Mario Vargas LLosa, pe care dacă cumva nu ați citit-o, zău, e impardonabil, e musai. Și eu mi-am propus să o recitesc, poate la vară cînd îmi iau luna aia sabatică, dacă.

Găsiți Umbra vîntului aici, cu reducere.

 

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Oana
Oana
12 martie 2019 17:05

Umbra vantului, da! Am citit-o pe nerasuflate si mi-am imaginat si eu biblioteca aia, pe alocuri umbrita, pe alocuri scaldata intr-o lumina aurie. E superba!

cristina
cristina
19 iunie 2020 15:31

Toate cele patru carti care alcatuiesc Cimitirul cartilor pierdute sunt dementiale..