cu iubirea la psiholog

2

Recitesc Inteligența erotică a lui Esther Perrel, pe care am citit-o într-o perioadă în care lucrurile îmi erau mult mai confuze în cap, iar cartea asta mi-a făcut lumină și mi-a adus niște feluri complet noi de a vedea relația de cuplu. Mai tîrziu, în terapie, ele s-au cristalizat în moduri complet neașteptate. De exemplu, am înțeles de ce mi-era atît de groază să fiu înșelată (or, Esther spune că uneori asta acționează ca un buton de reset în cuplu), fiindcă aflasem foarte brutal că Dragoș mă înșală (din nou) cu puțin înainte să moară. De fapt, am decis să alung supărarea și am luat decizia de a-i rămîne alături cu o noapte înainte să moară: o zi mai devreme, aș fi rămas cu supărarea și neiertarea toată viața în suflet. Așa că am asociat durerea înșelatului cu moartea întotdeauna de atunci și a devenit ceva peste care nu aș fi putut niciodată trece, însă nu din motivele pe care mi le imaginam, ci din spaima de moarte, iar de asta mi-am dat seama abia de foarte puțin timp, în terapia de grup. Inteligența erotică e o carte care trebuie citită și de oameni aflați la începutul relației, la mijloc, la un presupus final, în impas sau, dimpotrivă, în ditai văpaia. Esther Perrel mi-a mai dărîmat un mit: atunci când totul a fost descoperit nu mai rămâne nimic de căutat. E important să te deschizi, dar e important să păstrezi misterul. Să rămîi tu însuți, un individ distinct, dar să și poți fuziona cu celălalt, iată marea provocare.

O recomand cu multe mîini,  din fericire a fost de curînd reeditată, că dispăruse de pe piață, o găsiți aici. 

O a doua carte reeditată foarte recent, pe care nu reușeam deloc să o mai găsesc, este o carte la fac refererire și în Orbi: Femei care iubesc prea mult. Nu întîmplător am menționat-o acolo, ci fiindcă mi se pare o carte de căpătîi în înțelegerea codependenței și a relațiilor toxice și am sperat că cei care citesc romanul vor avea curiozitatea să o caute și citească. Psihologa Robin Norwood descrie cazuri și explică excelent mecanismele abuzului. Am citit-o, primită împrumut de la o colegă, cînd aveam 25-26 de ani, și m-a șocat. Aș fi jurat că lucrurile stau taman invers: o fată cu tată/mamă abuzivi va căuta exact inversul, un bărbat care să o iubească. O să o reiau și pe aceasta, acum, după ce mi-am explicat din interior, cu multă terapie, toate mecanismele codependenței, și v-o recomand indiferent dacă ați trăit sau nu așa ceva (statisticile arată că cele mai multe dintre noi am fost măcar o dată într-o relație toxică), e străluminătoare. O găsiți aici, la un preț de nimic, 50% redusă. 

Și ca să citim și ceva psihologie ceva mai veselă, vă mai recomand pe tema erotismului și cuplului ultima carte a lui Gașpar Gyorgy, în colaborare cu Bogdan Nicolai, Love is fun. E foarte, foarte faină, utilă, ușor și fain de citit, cum știm deja că face Gașpar. Sexualitate, fidelitate, infidelitate, răni, adevăr. Iubirea și sexul în același pat, cum spun cei doi. O găsiți aici.

Despre alte cărți necesare, tot de psihologie, am mai scris aici.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Georgiana Averchi
Georgiana Averchi
30 aprilie 2019 20:52

E a treia oara cand imi iese in cale articolul asta si a treia oara cand descopar ceva nou in el!

trackback

[…] Inteligența erotică (despre care am scris aici), aveam la rînd Regîndirea infidelității a aceleiași minunate Esther Perrel. Dacă ați […]