voi ce citiți și dăruiți de Crăciun?

6

Mi-au cerut mai multe site-uri de cărți cîteva titluri de citit și dăruit în perioada asta și nu numai, așa că m-am gîndit să compilez și aici, la mine, o astfel de listă, poate vă ajut cu niște idei. Eu citesc pe rupte în vacanța de iarnă, mă uit la filme, schiez și cam atît, eu nu mă omor nici cu mîncatul, nici cu gătitul.

Mă gîndeam la tradiția islandeză de a citi și dărui cărți în perioada Crăciunului, islandezii au numărul cel mai mare de cititori și scriitori raportat la numărul de locuitori. Și cît de fain ar fi să nu ne mai prindem în goana asta consumeristă care a devenit Crăciunul, ci să ne facem sărbători tihnite, cu cărți și filme mișto. Aveți în secțiunea asta, ce am mai citit și văzut, deja o listă lunguță de cărți mișto despre care am scris pe măsură ce le-am citit în ultimul an jumătate de cînd am început să practic asta. În plus, iată cîteva cărți la care țin și despre care nu am apucat să scriu, dar pe care le recomand din inimă, ordinea e aleatorie:

Laur, Evgheni Vodolazghin. O carte pe care am iubit-o filă cu filă și care aș fi vrut să nu se mai termine niciodată. O puteți găsi aici, cu reducere de 20%.

Eleganța ariciului, Muriel Burberry. Am amînat să o cumpăr și citesc o vreme fiindcă titlul nu mă atrăgea, și rău am făcut, e o carte superbă, neașteptată. O puteți găsi aici. 

Jeffrey Eugenides, Middlesex. Probabil una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit din categoria asta: o cronică de familie în jurul vieții unui hermafrodit, o carte superbă, excelent scrisă, care mi-a amintit cumva de Ada sau ardoarea lui Nabokov, o altă iubire de-a mea, pe care dacă nu ați citit-o, să o citiți. Middlesex e de găsit aici, la un preț foarte bun și cu reducere. Și Ada sau ardoarea are reducere.

Inimi cicatrizate, Max Blecher. Minunată carte, de văzut și filmul. Eu am pus mîna de curînd și pe o Vizuină luminată a lui, abia aștept să o citesc. Am găsit mai multe ediții, cea mai redusă e aici. 

Șoareci și oameni, John Steinbeck. Și Filmul. O carte răscolitoare, rupătoare. Și, în general, tot ce a scris Steinbeck, care mi se pare un zeu. O găsiți aici. 

O singurătate prea zgomotoasă, Bohumil Hrabal. Dacă nu ați citit nimic de scriitorul praghez, o să vă placă tare cartea asta și o să mai vreți, promit. O găsiți aici. 

Nu mă părăsi, Kazuo Ishiguro. O carte sfîșietoare, cu un subiect îngrozitor, din păcate din ce în ce mai posibil în lumea nouă către care ne îndreptăm, dacă Harrari are dreptate. O puteți comanda de aici. De văzut și filmul, are o ecranizare care mi-a plăcut mult. Și dacă tot suntem la premiatul Nobel Ishiguro, să citiți și Rămășițele zilei și să vedeți și filmul, dar neapărat în ordinea asta. Și nu deodată 😊

Posibilitatea unei insule, Michel Houellebecq. Houellebecq este existențialistul meu preferat, iar cartea asta completează tabloul lui Ishiguro sau oferă o altă perspectivă asupra viitorului. O găsiți la preț foarte bun aici.  Neapărat de citit și Platforma, Particulele elementare și Harta și teritoriul.

Clopotul de sticlă, Sylvia Plath. Sylvia e una dintre autoarele mele preferate, poezia ei mă tulbură profund. Clopotul de sticlă e un roman autobiografic extrem de tulburător, de asemenea. O găsiți în aceeași ediție top10+, la un preț mic, aici.

Soluția Schopenhauer, Irvin D. Yalom. E cartea care m-a făcut pe mine super curioasă și dornică să încerc terapia de grup, o carte savuroasă, care mixează excelent filosofia cu literatura și psihologia. E de găsit aici. Și dacă tot vă apucați, citiți și Plînsul lui Nietzsche, Problema Spinoza și Minciuni de canapea, alte trei romane în care Yalom face același lucru.

Păcatul originar, Anthony Quinn. Vă povesteam despre ea, a apărut o nouă ediție, într-o traducere nouă, o găsiți aici, e o carte tare mișto, eu mă tot uit la filme de ale lui din nou, cu alți ochi după ce am citit cartea asta. O găsiți aici, iată o veste tare bună, și eu o voi face cadou anul ăsta.

Ce mai văd eu sunt cîteva seriale foarte mișto, de exemplu Prietena mea genială, după romanele Elenei Ferrante, e pe Hbo Go, dacă ați citit cărțile o să vă placă tare de tot filmul, prind chip și viață nu doar personajele, dar și locurile, îmi place tare mult, mor de ciudă că următorul sezon va apărea doar la anul. Povestea slujitoarei, de asemenea, pe Netflix, după cartea cu același nume a lui Margaret Atwood, întîi am văzut serialul, abia apoi m-am apucat de carte, o să scriu pe larg despre asta, sper, absolut tulburătoare ambele.

Mă opresc aici, că aș putea face o listă interminabilă. Iată și o listă cu ce mi-am propus să citesc eu în perioada asta, probabil că nu voi reuși tot, dar mă voi strădui intens:

Pe tărîmul fantomelor înfometate, Gabor Mate

21 de lecții pentru secolul 21, Yuval Harrari

Zilele abandonului, Ferrante

Transparența, Radu Vancu

Aviatorul, Evgheni Vodolazghin

Dacă tot vorbim de cărți, vă reamintesc că mai sunt cîteva exemplare cu autograf din ultima mea carte, dacă nu ați apucat să o luați sau vreți să o dăruiți, aici le găsiți.

Eu vă doresc să faceți și să primiți cadouri inspirate, din și de suflet, să aveți sărbători tihnite, pline de frumos. Lectură plăcută și cu folos!

Voi ce citiți și dăruiți de Crăciun?

Articolul anteriorgăteam ceva
Articolul următorÎmpreună
Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.
Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mona-Lisa Dancu Dobre
Mona-Lisa Dancu Dobre
17 decembrie 2018 15:01

craciunul se serbeaza cu un ritual familial numit cauta comoara. punem indicii care conduc spre alte indicii si tot asa pana cand ajungem in echipa la cadouri. si marea lor majoritate sunt carti. fiica mea de 12 ani are o pasiune pentru michael morpurgo, asa ca anul asta am cautat ce ii mai lipsea din colectie. si adultii vor avea surprizele lor de savurat la gura sobei…. multumesc pentru recomandari.

Raluca
Raluca
17 decembrie 2018 17:38

Daaa pentru „Eleganța ariciului”, o carte frumoasă de tot, mi-a plăcut la nebunie. Also Steinbeck, asta și Fructele mâniei mi-au plăcut mult pe vremuri.

Ivona Munteanu
Ivona Munteanu
18 decembrie 2018 21:01

Eu am citit de curând „Zuleiha deschide ochii”, de Guzel Iahina şi o recomand cu entuziasm! Acum citesc chiar cartea ta, „Privind înăuntru”, şi mi-aş obliga toți prietenii să pună mâna pe ea. Sper să se traducă şi în spaniolă, am şi câțiva spanioli de obligat;) De Crăciun vreau: Ludmila Ulițkaia, „Imago”,,, „Pâlpâiri” de Dan Lungu, „O formă de viață necunoscută” de Andreea Răsuceanu, ” Detectivii salbatici” de Roberto Bolano, Trilogia fiordurilor, „Purificare” „Transparența”. Şi altele! Mulțumesc pentru recomandări! Da, vacanța de iarnă e excelentă pentru citit!

Raluca
Raluca
18 decembrie 2018 21:44

Multumesc de recomandari! Le notez. Eleganța ariciului, Muriel Burberry si romanele Elenei Ferrante, toate geniale (Laur, Ramasitele zilei si Middlesex mi-au placut dar nu m-au prins atat de mult cat am auzit si la alti prieteni si aud si la tine). Ce am citit de 5 stele anul acesta (dupa criteriile goodreads) si as da cadou de Craciun: Killing Commendatore, Murakami, Haruki; Atonement, McEwan, Ian; The Underground Railroad, Whitehead, Colson; The War of the End of the World, Vargas Llosa, Mario; Beloved, Morrison, Toni; All We Shall Know, Ryan, Donal (le scriu in engleza pt ca le-am citit in engleza).… Citește mai mult

Eva
Eva
24 decembrie 2018 11:11

Multumimim pentru recomandari , bifat deja majoritatea
Prietena mea geniala, in topul meu personal [pentru anul acesta – am cumparat tetralogiea pentru prietene.; prietenilor barbati le-am luat Fericirea e un ac de siguranta a lui Exarhu,
Mi-a mai placut : Castelul de sticla de Jeanette Wals, Bunica mi-a spus sa iti spun ca ii pare rau ( dupa Un barbat pe nume Ove, trebuia sa vad:)
Am mai citit recent si mi-a placut, Cele patruzeci delegi ale iubirii de Elif Shafak pe care am ocolita-o initial din cauza titlului:)

Acum citesc cartea ta – primita cadou de la o prietena!