the subtle art of not giving a f*ck

1

Am reușit să citesc ceva cărți în vacanța asta și încă nu mă las, continui să citesc. Așa că încep seria de recomandări cu o carte pe care consider că e bine să o citească orice om care e dispus să reflecteze la sine, la viața sa, să se confrunte cu adevăruri nu foarte comode, dar extrem de necesare pentru o viață conștientă. A fost o surpriză tare plăcută Arta subtilă a nepăsării (The subtle art of not giving a f*ck în original) a lui Mark Manson, un tip tinerel și pe deasupra și semisuperb, încă de la prima pagină unde am dat de Bukowski, la care nu m-am așteptat absolut deloc cînd am deschis o carte de felul ăsta. Dar Mark e un noncoformist, presupun că se vede din titlu și fără să deschizi cartea deloc, iar modul lui frust și direct, cu un limbaj la fel de frust și direct, de a spune adevăruri inconfortabile este, de fapt, foarte reconfortant. Mi-a plăcut că am regăsit multe dintre teoriile și ideile pe care mi le-am formulat eu însămi în toți anii ăștia de lucru cu mine și de studiu psihologic, iar modul în care le expune e foarte coerent, clar și deseori amuzant.

Las niște citate la care m-am oprit, evident că scoase din context nu sunt la fel de relevante, dar sper că vă vor strîrni curiozitatea să citiți cartea asta mișto.

„Cred că în ziua de azi ne confruntăm cu o epidemie psihologică, o epidemie care-i face pe oameni să nu mai înțeleagă că e în regulă ca lucrurile să fie aiurea uneori. Fiindcă în clipa în care credem că nu e în regulă ca lucrurile să fie aiurea, atunci începem, inconștient, să ne acuzăm pe noi înșine. Începem să credem că există la noi un defect din fabricație, iar asta ne împinge la tot felul de supracompensări, cum ar fi să cumpărăm 40 de perechi de pantofi, să ne înecăm o seară de marți în vodcă cu Xanax sau să tragem cu pușca într-un autobuz plin cu copii.

Conceptul nepăsării propune o modalitate simplă de reorientare a așteptărilor față de viață și de selectare a lucrurilor importante și neimportante. Dezvoltarea acestei abilități duce la ceea ce mie îmi place să numesc iluminare practică. Nu, nu vorbesc despre iluminarea aia eterică,de binecuvîntare veșnică și depășire a tuturor suferințelor, care este o vrăjeală. Dimpotrivă, iluminarea practică mi se pare o cale prin care putem accepta ideea că un dram de suferință este întotdeauna inevitabil – că, orice ai face, viața este alcătuită din eșecuri, pierderi, regrete și chiar moarte. Odată ce ajungi să te împaci cu toate lucrurile urîte pe care ți le aruncă viața în față (și-ți va arunca multe, crede-mă!), devii invincibil, la un nivel mai modest de spiritualitate. În definitiv, suferința poate fi depășită doar după ce înveți cum s-o suporți.”

__________________

„Dacă aș inventa un supererou, acesta ar fi Panda Incomodul.  Supereroul meu ar purta pe ochi o mască ieftină, ar fi îmbrăcat cu un tricou mult prea mic pentru burdihanul lui mare de panda, iar superputerea lui ar fi să le spună oamenilor adevăruri dure despre ei înșiși pe care au nevoie să le audă, dar nu vor să le accepte.

Ar colinda din ușă în ușă ca un comis-voiajor care vinde biblii și le-ar spune oamenilor lucruri de genul: dacă trebuie să te gîndești bine dacă ai încredere în soția ta, atunci răspunsul este nu sau ceea ce numești tu prieteni este doar încercarea ta constantă de a-i impresiona pe ceilalți. După care le-ar ura oamenilor o zi bună și ar pleca relaxat spre următoarea casă. Ar fi grozav. Și cam revoltător. Și trist. Și reconfortant. Și necesar. În definitiv, nu ne face plăcere să auzim marile adevăruri ale vieții.”

__________________

„Cu cît mai adîncă e suferința, cu atît mai neajutorați ne simțim în fața problemelor noastre și cu atît mai mult ne agățăm de convingerea că ni se cuvine totul pentru a compensa problemele respective. Această convingere se manifestă în două moduri:

  1. Eu sunt extraordinar și voi toți sunteți niște fraieri, așa că merit tratament special.

2. Eu sunt jalnic și voi toți sunteți extraordinari, așa că eu merit tratament special.”

__________________

„Cîteva exemple de valori bune, sănătoase: onestitatea, inovația, vulnerabilitatea, curajul de a te apăra, curajul de a-i apăra pe ceilalți, respectul de sine, curiozitatea, caritatea, modestia, creativitatea.

Cîteva exemple de valori proaste, nesănătoase: dominarea prin manipulare sau violență, sexul la întîmplare, a te simți bine tot timpul, a fi în centrul atenției tot timpul, a nu fi singur, a fi plăcut de toată lumea, a fi bogat de dragul de a fi bogat, a sacrifica animale mici unor zei păgîni etc.

Veți observa că valorile bune, sănătoase vin din interior. Creativitatea sau modestia este ceva ce poate fi experimentat imediat. Pentru a le trăi, trebuie doar să-ți orientezi mintea în direcția lor. Sunt valori imediate și controlabile, ce te angajează într-un raport cu lumea așa cum este, nu așa cum ți-ai dori să fie.

Valorile proaste sunt de obicei dependente de evenimente exterioare – să zbori cu avionul particular, să ți se spună că ai mereu dreptate, să deții o proprietate în Bahamas, să mănînci tort în timp ce ți-o sug trei stripteuze. Valorile proaste, deși amuzante și plăcute uneori, se află în afara controlului nostru, iar căile prin care obținem satisfacția sunt adesea distructive social și iraționale. Valorile sunt o chestiune care ține de priorități. Oricine și-ar dori un tort bun și o proprietate în Bahamas. Importante sunt prioritățile. Care sunt valorile pe care le pui pe primul plan și care prin urmare îți influențează cel mai mult deciziile?”

__________________

„Cînd am avut prima iubită, credeam că vom fi împreună pentru totdeauna. Apoi, cînd relația s-a încheiat, am crezut că nu voi mai simți niciodată la fel pentru o altă femeie. Apoi, cînd am simțit la fel pentru o altă femeie, am crezut că uneori dragostea pur și simplu nu este de ajuns. Apoi, mi-am dat seama că fiecare decide ce este îndeajuns și că iubirea poate fi orice o lăsăm noi să fie.

Mă înșelam de fiecare dată. În toate privințele. M-am înșelat complet de-a lungul vieții în tot ce am crezut despre mine, despre alții, despre societate, cultură, lume, univers, tot. Și sper că așa va fi și de acum încolo. Așa cum Mark cel de azi se uită la Mark cel de ieri și-i vede toate greșelile, într-o zi Mark cel de mîine se va uita la ideile lui Mark cel de azi (inclusiv la cartea asta) și va sesiza erori similare. Și asta va fi bine. Deoarece va însemna că am crescut.

Există un citat celebru al lui Michael Jordan, în care acesta spune cum a dat greș iar, și iar, și iar și tocmai de aceea a avut succes. Ei bine, și eu mă înșel în legătură cu orice iar, și iar, și iar, și de asta viața mea evoluează.”

__________________

„Cele mai multe dintre convingerile noastre sunt greșite. Sau, ca să fim și mai exacți, toate convingerile noastre sunt greșite – doar că unele sunt mai puțin greșite decît altele. Mintea omenească este un talmeș-balmeș de inexactități. Poate că nu vă convine acest adevăr, dar este foarte important să îl acceptați.”

Cartea poate fi luată de aici.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Georgi Fran
Georgi Fran
19 ianuarie 2020 16:57

Omul e tare, mai are si alte carti foarte interesante, mai nou.
Pe de alta parte, sunt diverse metode pentru a sti cum sa ne alegem drumul in viata:
https://youtu.be/aUmlsNHpkmo