stîlceli și nostalgii

60

Eu nu am stîlcit niciodată cuvintele. Nu m-am alintat, n-am fost alintată. M-am ridicat drept, dintr-o dată și cînd am prins a vorbi, am vorbit cu toate sunetele din cuvinte la locul lor. Am fost un copil precoce, cum îi place mamei a spune. Am mers devreme, am vorbit devreme, am fost sfătoasă și matură hăt înainte să fie timpul. Nu mi-a plăcut să fiu așa. Aș fi vrut să fiu copil cînd mi-a fost vremea de copilărie. Dar eu am privit lumea cu gravitate, înțelegere și tristețe de cînd mă știu.

Așa că mi-am lăsat copiii să îmi fie copii. Să stîlcească vorbele și să spună minunății. În loc să-i corectez, am adoptat și eu, ludic, limbajul lor copilăros, și azi încă ne spunem una celeilalte moape bumă în loc de noapte bună, așa cum îmi susurau cînd ele erau foarte mici și eu doar un piculeț mai mare. Nu le-am notat, dar mi le amintesc pe toate.

Cînd cea mare era foarte mică și mama se uita la telenovele, vedea la televizor un negru, în filmul preferat al bunică-sii. Nu întîlnise niciun negru și cum nimeni nu îi explicase cum stă treaba cu oamenii și culorile lor încă, a crezut că numele personajului e substantivul comun care desemnează oamenii negri. Chupete se chema. Carevasăzică: un ciupete, doi ciupeți. Și m-am trezit cu ea urlînd pe stradă, mamaaa, uite un ciupete! Sigur că i-am explicat, dar ciupete i-a rămas numele omului negru de atunci, și pe bună dreptate.

Apoi a fost o vreme cînd articulau tot ce prindeau, cu osîrdie de grămătic. Pe sor-mea o cheamă Manuela, prescurtat, Manu. Nu le-a plăcut u-ul acela, nearticulat, din capăt de vorbă, așa că au articulat-o și pe ea, cînd s-a întîmplat subiect în propoziție. Cum cine? Manul. Ei, ia numai ghiciți acuma cum o strigăm pe soră-mea de atunci sau cum o am trecută în telefon. Manul, fără doar și poate.

Singularizările lor, pornind de la niște banale pluraluri auzite la noi, ne-au făcut pe mine și pe ta-su să ne tăvălim pe jos de rîs și să le adoptăm cu firescul cu care adoptă DOOM formele considerate greșite pînă atunci, dar împămîntenite. Pluralul e copii? Atunci singularul este cop. Un cop, doi copi, chiar. Avem oameni la plural? Singura formă naturală de singular li s-a părut oamen. Un oamen, doi oameni. Un ponel, doi ponei. La fel cum imperativul li se forma, firesc, atunci cînd erau supărate: mama, duce-te de aici!

Aia mare văzuse, la spital, prima dată în viața ei mică, o puță de băiețel, cînd o mamă își spăla copul la fund. M-a întrebat, uimită, de ce băieții au codița în față și nu în spate, firesc, așa cum au cîinii. Și codiță i-a spus ea, cu naturalețe, ani buni. Codiță i-am spus și noi rușinătorului organ pînă în anii din urmă, cînd alintăturile noastre au devenit desuete pentru niște adolescente pline de ifose de oameni mari.

Cea mică a stîlcit fără remușcări. Cea mai spectaculoasă întortochere a fost cea a căprioarei pe care o văzuse în curtea unui vecin pe la 2 ani, cînd plină de bucurie și emoție a alergat să îmi spună că a văzut o pecheuauaua. O ce?! O pecheuauaua, firește. De altfel, și prietena mea Laura a devenit Lauaua la scurtă vreme după. Tot ea, atunci cînd aveam de dus vreo bătălie, îmi spunea: mama, îmi iau lupta la mine și să vezi ce te cîștig, iar cea mare, atunci cînd mergeam pe cîmp, se afunda în blaștină, nu-n mlaștină. Iar noi niciodată nu am mers, am ners. Și azi, noi nergem.

Încă, atunci cînd – rar, căci au crescut iar vremea drăgălășeniilor a trecut – ne iubim vocal, ne spunem ca pe vremuri te iubețc, iar asta îmi amintește de felul în care îmi zugrăvea bigudiul mic și foarte roz pe timpul acela, dragostea pentru mine. Mă lua de gît cu mînuțele mici și îmi spunea: mama, știi cum te iubețc eu cel mai tare? Cu roz, cu mov și cu sclipici! Și nu exista superlativ care să bată asta.

De la mic au rămas împămîntenite și alte expresii, pe care le folosim și în zilele noastre: mai știi minte? Personajele de desene animate sau povești sunau cum voia ea, iar Spaidărment sau Frumoasa cibestia au rămas în folclorul familial. Tot ei îi plăcea apa în exces de mică, putea să stea în baie ore întregi, nu se plictisea deloc. De cîte ori îi făceam baie rîdea ghidușă (sunt cățănită!, spunea) : ah, milos a pimăbară! Și mai tîrziu, cînd crescuse numai o țîrucă: mămucă, și să nu mai put? O să îmi fie dor de jegul meu! Și nu se putea opri din rîs.

Acum amîndouă vorbesc cu neologisme. Și mă lovesc cu cîte o replică de rămîn în apnee minute în șir.

later edit:

Să nu uit cum spunea mic puiule, imitîndu-ne pe noi: pulele! Și noi nu am corectat-o niciodată. Și era și bețivă cînd era mică, voia neapărat să bea bere, căreia îi spunea belele, și urla ca din gură de șarpe beleleeee cînd vedea undeva bere și nu se potolea pînă nu își înfigea degetele grase în pușmă sau pușmiță (spumă /spumiță). La mare, ta-su palma continuu berea, o ținea la masă sub scaun și lua cîte o gură cînd nu era atentă, ca să nu oripilăm terasa cu apetitul copilului pentru alcool. Din fericire, i-a trecut repede. Și mai era cos-ul, care devenea sco. Cosmin, soțul vară-mii, a rămas și azi Scomin, scobitul – cosbit șamd.

 

(foto: 2005)

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

60 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Violeta
Violeta
10 iunie 2014 09:55

Of,Doamne!Ce bine e sa fii mama….!fiicamea are 8 luni si astept cu nerabdare sa inceapa showul,iar fiumeu are 18 ani si mi-e tare dor de vremea cand mi-aducea flori si zicea:”mami ,ti-am adus cioli!” sau”mami,cand imi cumparati si mie un caine bagabond?”

Andreea
Andreea
10 iunie 2014 10:19

🙂 minunate. N-am notat nimicdin perlele fetei mele dar tin minte tot. singularul de la ponei este si in ziua de azi ponel 🙂 un ponel – doi ponei…logic, ce sa zic!

marilena
marilena
10 iunie 2014 10:49

un trio delicios! 🙂

Raluca
Raluca
10 iunie 2014 10:55

Asta cu omen/oameni inca mai e folosita la noi. Avem si oala/oli, ca doar asa e logic, nu? Mai avem si mastana (smantana), ne si caldurim (ne incalzim)…Si stiti voi Penelopa Piston? La noi e Pelenopa Pistoc!)))

Raluca
Raluca
10 iunie 2014 12:48
Reply to  Petronela

Delicioase, toate!))))

Ştefania Puşcalău
Ştefania Puşcalău
10 iunie 2014 11:06

Deci voi dintotdeauna aţi fost aşa frumoase! 🙂 Tare mi-e drag cum scrii, iar în rolul de mamă te găsesc cu adevărat specială.

MARGA
MARGA
27 ianuarie 2015 11:15
Reply to  Petronela

loool

Florentina
Florentina
10 iunie 2014 12:31

Superb!! Eu am cerut „mastana” la magazin intr-o zi :))) Cand stai acasa cu doi copii, unul de 2 ani si unul de 1 an inveti limbajul lor. Fi’mea, care acum are 5 ani si jumatate a vorbit corect de mititica. Pe la 4 ani a inceput sa stalceasca cuvintele. Asa au aparut in vocabularul ei (si al nostru) vrajitura (prajitura) sau prajitoare (vrajitoare). De la fi’miu am invatat multe cuvinte imi vin acum in minte doar teapteaf (cearceaf ) si camapaie (canapea) : ))

Anabela
Anabela
10 iunie 2014 12:53

Cunosc si eu unul, draga Petronela care spunea cioci in loc de… stiti voi ce. Tare articolul!

Raluca
Raluca
10 iunie 2014 14:32
Reply to  Petronela

N-ai buton de Like….Asa ceva….)))))

Lumă
Lumă
13 iunie 2014 15:50
Reply to  Petronela

copilul meu cerea la magazin „puleţi” in loc de pufuleti…

Simona
Simona
27 ianuarie 2015 16:10
Reply to  Lumă

Iar al meu culegea „mue” din agronomie, unde era un mur. Bineînțeles ca spunea la toți ce culege el și de unde 😀
De fapt, astea erau și fructele lui preferate 🙂

Adriana
Adriana
10 iunie 2014 14:48

Nepoțica mea spunea așa poezia:
Cățelus cu pălu cleț
Fulă lața din coteț.
El se julă nu o pulă
Si l-am pins cu lața-n gulă.

Audiența era pe jos.

mihai brad
mihai brad
10 iunie 2014 15:46

… inca o felie din tortul/scrisul tau cu care rezonez si care ma face zambat
uite-asa 😀 !
🙂

karla
karla
10 iunie 2014 16:16

No, tu du-te si cuche! a zis un copil catre un om beat. Si altul, imitandu-l tot pe acelasi betiv, a iesit intr-o dimineata in prag, somnoros, s-a intins, a cascat…
– Ai, manca-mi-ati puia! Si toata audienta era la masa, in camera, vreo 12 persoane!

Iulia
Iulia
10 iunie 2014 17:19

Am citit cu zambetu mare, mai ceva decat Casa Poporului. Traiesc toate astea..si le savurez din plin…si la fel, nu-l corectez. Intr-o zi un catel l-a lins pe fata, si striga pe strada ca l-a limbat puppy. E superba perioada asta, parca traiesti intr-o comedie amoroasa. Iar pluralul cuvintelor intra in istorie.

Iulia
Iulia
10 iunie 2014 17:21

…sa nu mai zic de mersu la cubarie(bucatarie).

Erika
Erika
10 iunie 2014 21:16

cel mare cand avea 4 ani nu-l putea spune pe r, folosea l, auzise reclama de la tv, apa pura de izvor si ma intreaba foarte serios ce inseamna apa….. eram la masa, mi-a stat mancarea in gat, imi venea sa rad sa inghit mancarea…s-a blocat totul. pai daca asa vorbea copilu’!!

Ella
Ella
10 iunie 2014 22:41

superb! cum sa nu ti se umple sufletul de drag de ele, iar cea mica are in poza asta o uitaturaaaaa vai de mine si de mineee!!! o mananci!!! mai da din casa Petro, da, acum poate se rusineaza cu toate lucrurile astea, fiindca e despre ele mici, naive, dar ia sa vezi in 10-15 ani cum se vor ruga de tine sa le mai povestesti si sa va amintiti impreuna despre toate astea 😉

crista
crista
11 iunie 2014 00:22

bigudiului mic… as vrea sa-i spun ca tatal sau a asteptat-o asa cum nu a asteptat in viata lui pe nimeni si nimic, nici macar cea mai buna scriere, de ziar sau carte. pentru ca cineva mi-a vorbit azi de el si de familia lui si mi-am adus aminte, am facut legatura cu doamna lui si mamica de bigudii sau bigudiuri. si, pe bigudiul mare, il aducea la redactie, pe umeri. a adormit micuta, o data, si, noi, femeile cu experienta, am vrut sa o punem intr-un fotoliu cu pernita dar nu ne-a dat-o. las’ ca doarme asa, pe mine,… Citește mai mult

talida
talida
11 iunie 2014 08:09

Slava Domnului eu sunt la vremea potrivita, inca mai am parte de cuvinte si expresii minunate.
Mamaliga-magaliga
Profesor-prosoper
Fixativ-fistasiv

de
de
15 iunie 2014 19:41

wow, asemanare izbitoare dintre tine si a ta fata mititica

silvi
silvi
15 iunie 2014 19:49

:))) facusem candva o fraza care continea cateva din vorbele adaptate de fiica mea pana pe la 2 ani cand a renuntat la ele fiindca o faceam de ras in public ca ne dadeau lacrimile si scapam pe jos tot ce duceam cand incepea sa vorbeascasun cam asa: ” dansez pe o ştena, incaltata in botanci si port o coşeta… am uitat multe ca acum are 22 si multe risipiri s au mai si intamplat intre timp

Felicia
Felicia
16 iunie 2014 13:42

:)) cat hai…cat de dragi sunt copilusii astia ai nostrii…
eu am incercat sa mai notez din ele, ca aveam pretentia sa le tin minte toata viata da’ nu-i chiar asa :(…
intr-o duminca, la biserica, o batranica i-a zis fetei mele: „stai cuminte ca esti fetita mare.” (avea 3 ani si cateva zile) la care fata mea ii raspunde:
„nu sunt fetita, sunt femeie!” :))
de cate ori ii zice cate o baba ceva la biserica imi amintesc faza 🙂

Felicia
Felicia
16 iunie 2014 13:47

ah, si avea „puloi in gat” (puroi in gat) iar la gradi manca „piulee” (piure) :))

Diana
Diana
18 iunie 2014 19:10

la noi a ramas inca in familie „tecomalanda” in loc de telecomanda, iar pe post de „te iubesc” este un „te manac cu fulgi cu tot” si asta e cea mai mare si insemnata declaratie de dragoste.
e f frumos sa fii mamica 🙂

Mony
Mony
18 iunie 2014 20:52

Foarte tari toate amintirile astea :)). Am si eu o fetita care nu e campiona la stalcit cuvinte , ci mai degraba la vorbe de duh :)). In schimb nu il pot uita pe verisorul meu mai mic ce ne amuza copios cu stalcelile lui pe care le spunea pe cel mai serios ton cu putinta. Asa ca nu putea dormi fara sa fie invelit cu „pampulica” lui (plapumica), stia clar ca vanatorii trag cu „putza”(pusca)…iar „safolea” (fasolea) facuta de bunica era cea mai buna. Fata mea in schimb, cum spuneam, ne-o intoarce de cate ori are ocazia…chiar daca are… Citește mai mult

Dan Popescu
Dan Popescu
21 iunie 2014 02:24

Sunt super tari fazele cu stalcitul ,noi aveam:gula, fafagerie,limbat,mastana,ciolba,aldei,etc.Asta mic cel putin e super tare,o sa fiu cuminte ieri,maine am fost la gradinita,maine am fost cuminte.Sunt momente unice in cresterea copiilor.Unele din stalceli se mai uita si e bine sa fie notate.

Lidia
Lidia
9 iulie 2014 12:59

Noi avem carnețel. lapte = lape, picioruș = toșu, fetițele powerpuff = petițele pauălpap, te iubesc = ciubec. I-am citit din el, pe când avea deja 7-8 ani. Un deliciu. 🙂

Elena
Elena
19 iulie 2014 15:30

Stai s-o vezi p’aia cu „Te’n.buci” in loc de crenvursi:)))

Adriana
Adriana
7 august 2014 23:22

Ia sa-mi ziceti mie care stie cum se numeste copacul din care papi gorgoaze? ….. Nu stiti sunt sigura, poi ar trebui in dex sa apara copacul ,, gorgoz”, e destul de logic zic 😀

dana
dana
21 septembrie 2014 15:04

asta mi-a placut in mod special si mi-au revenit in minte plural-urile si singular-urile pe care fii-mea si le construia singura dupa cum o taia capul acum cativa ani in urma,cand pe negrii ei ii chema patrick..

aura
aura
4 noiembrie 2014 13:07

am ras cu lacrimi!

Dana
Dana
27 ianuarie 2015 10:48

matatapaieia- sapatapaeia era echivalentul a ” mamaruta-ruta, suie-te`n caruta” 🙂 Clatoto = calculator, iata=roata, miciacio= Mickey Mouse, am ciuciut= am facut.. si Doamne cate mai erau… a ramas celebra la noi faza cu „Ma muti ani” cand ii cantam ” La multi ani” de ziua ei. La 3 ani si 1/2 era un deliciu sa o asculti cum vorbea, te lua rasul pe loc. Si ieri a fost ziua ei, deodata cu bigudiul tau mai mic, dar Daia mea ( adica Daria ) a implinit 12 ani. La multi ani fetelor noastre !

MARGA
MARGA
27 ianuarie 2015 11:27

Un pui de-asta mic vede pentru prima oara in viata lui un negru,din nu stiu ce considerente in mintea lui face asemanarea cu…..”uite-l mami pe-ala rosu!”….ne-am tavalit de ras…..

MARGA
MARGA
27 ianuarie 2015 11:31

Faza urmatoare:dupa ceva timp,in biroul nostru intra un tip negru,in secunda 2 ne uitam una la cealalta si bufnim in ras amintindu-ne „uite-l mami pe-ala rosuuuu!”

maria
maria
27 ianuarie 2015 12:35

Ce hard mare ai! Ce zici de picolos si ficolos (periculos si fioros)?

Carmen Cucu
Carmen Cucu
27 ianuarie 2015 13:29

O Doamne ce bine e sa razi din toată inima! Piciul nostru avea 3 fixații :))) popobel – porumbel, futule- fluture, pulece – purece.
Mai nou totul e articulat…Biu (bunicul) a devenit Biul, mămică a devenit mamicul :)))
De când am aflat ca o sa fie băiețel noi i-am zis șurubel …așa zice si el când e in fundul gol….mammiiicuuullll uite sulubullll…
Sper din toată inima sa mi le amintesc si peste ani.
Mulțumesc Petronela pentru o porție sănătoasă de ras.

Simona
Simona
27 ianuarie 2015 16:20

Magazin = gai, restaurant = tauau, tinonononina încă nu am descoperit ce era, dar am presupus noi ca era tricicleta, dodo fuh = Tudor sus, în loc de miki (câinele) spunea kiki, în schimb Hyundai spunea perfect…

Mihaela
Mihaela
24 februarie 2015 23:20

Ce-am ras! Si mi-am adus aminte de fiica mea care vorbea la fel. Si acum a crescut, are raspuns la orice…si eu imi aduc aminte de botul ala mic si scump.

O admiratoare
O admiratoare
14 martie 2018 14:18

:)) am ras cu pofta, induiosata toata, inclusiv pe la comentarii. multam fain!

alice popescu
alice popescu
7 februarie 2020 00:55

băi, mă laşi?
şi fi-mio tot blaştină. are 11 ani şi nici nu clipeşte cînd zice blaştină.
dincolo de asta, tipul de stîlceli de care vorbeşti tu aici intră în categoria dislaliei la vîrste mari. eu zic să te bucuri că au „depăşit” momentul 🙂

Carmen
Carmen
16 februarie 2022 17:05

Nu stiu ce ar putea insemna pentru altii „Ciobe-ciobe” dar la fiica-mea era „ciao-ciao ” iar „chi cu la gu legu” era „ce alerga prin iarba”. Stiti cat inseamna in saptamani traducerile astea? Nu, nu aveti cum 😀

Madi
Madi
16 februarie 2022 23:01

Și noi ne zicem, după niște ani,”abudună” (copil 1) sau „lapte bună” (copil 2) 😀

Andra
Andra
18 februarie 2022 03:17

Smantana= păstăpână
Gunoi= nogoi
Te iubesc= pusi
Facut=căfut
Cand e suparat tare de tot pe mine imi spune ,,să nu mai faci asta mami, ca ma supăr si ești urâtă!”
Trebuie totusi sa notez că mă lasă capu’ si memoria de pe acum.
❤❤❤