Cluj, topuri și Paraziții (iar mai apoi Moldova)

11

Clujul a fost un maraton. Am ajuns la vreun spectacol sau film de la Tiff? Nu. Am reușit să văd măcar o stradă, să mă plimb? Nu. Am dormit, măcar? Nu. Fiecare oră a fost programată și plină.

Miercuri am plecat după serviciu și am condus pînă la Cluj amețită de oboseală. Am ajuns tîrziu, centrul era blocat de Tiff, ne-am învîrtit să găsim locul unde eram cazați. Am adormit tîrziu, după miezul nopții, cu capul vîjîind, cu ceasul pus să sune înainte de 7, ca să ajung la emisiunea matinală de la TVR unde eram invitată. Noroc că au trimis șoferul după mine, că iar mă învîrteam de nebună prin tot Clujul cît îi de mare.

Ceea ce am și făcut un pic mai încolo, ca să ajung la atelierul prietenei mele, pictorița Barbara Hangan, un om pe care l-am cunoscut datorită blogului, un artist desăvîrșit și o femeie extraordinară. Tot ce iese din mîinile ei este absolut minunat, iar acum va ieși ceva al meu, o să vă arăt și vouă cînd va fi gata. Ah, mor de nerăbdare. Apoi a fost întîlnirea cu Adriana, o olteancă strămutată în Cluj, pe care nu o văzusem niciodată dar tare mă bucur că am văzut-o acum. V-am mai spus dar nu obosesc să repet: cititorii mei sunt niște ființe minunate iar cei pe care i-am cunoscut mai bine mi-au rămas prieteni și lipiți de suflet.

Apoi m-am schimbat și m-am dus la LookTv, unde m-am distrat și am notat cuvinte noi precum cătătoare pentru oglindă și viniții pentru venetici. Și am fugit la lansare, unde m-am trezit înconjurată de o mulțime de oameni și vai, m-au luat niște emoții de nici nu mă puteam uita în sală. La final, dă-i și luptă cu poze, cu autografe și cico cu cititorii, pînă s-a înnoptat de am rămas năuci și singuri în mall după închidere, de abia am găsit mașinile în parcare și am putut pleca.

Acum să mă laud cu Paraziții. Despre care am spus și aici că îi ascult de cînd mergeam în picioare pe sub dulap. Și fetele mele la fel, le-am crescut cu muzica lor. Într-unul din manifestele Tiuk, Alexandru Vakulovski (pentru cei care au deschis google mai tîrziu, e fratele lui Mihail, cel care a scris Pizdeț și Letopizdeț) spunea așa: „KLUtură înseamnă Tiuk!, înseamnă Paraziții, care au dus poezia la limitele ei de vîrf” (…)înseamnă underground, dar alt tip de underground, din ăla de iese la suprafață și sperie zeii”. Deci eu am crescut cu ei. Le știu piesele pe de rost, bla-bla. Naiba s-a gîndit că într-o zi o să stea cu ei la masă și ei vor citi din cartea mea. Dar s-a întîmplat. Băieții au avut concert în Times, iar tipii de la Times ne-au organizat o întîlnire înainte, la repetiții, iar ei, curios la cît îi știu eu de misogini și miserupiști, au acceptat și au fost de-a dreptul mișto.

Am deschis cartea la poemul care conține un vers despre ei (ăsta, adică) și le-am mîzgălit ceva. Am rîs și povestit, le-am amintit cînd am făcut poze cu ei și cu copiii în Vamă, poze pe care am interdicție să le fac publice (de la copii), sau cum Ombladon voia să mă combine pe vremea cînd lucram la Pro. Și ei s-au uitat pe bune și cu seriozitate în carte, Cheloo a zis că nu a mai citit de un an și că a amețit (așa și arăta, deși nu apucase să bea nicio bere cînd ne-am văzut). Fotografiile nu sunt mimate, că nu aveau chef să facă poze, sunt mai degrabă furate, așa că expresia lor e autentică, ei chiar citeau!

Acum mai urmează să-l combin pe Cărtărescu și să-i dau autograf pe pagina unde am scris că l-am văzut gol în 2 mai și pot muri fericită. Lui Vian nu am cum, el e mort deja. La fel și Proust și Bukowski. Desigur, ar mai rămîne Tom Waits, pe care, ah, o să îl întîlnesc în viața asta și o să îi recit la ureche, răgușit, în original. Din mine, dăăă.

Și pentru că m-am dat mare în moduri complexe și deșănțate, încă una și mă duc. Să îmi ziceți voi mie care a mai auzit sintagma „carte de poezie bestseller”. Oximoron, băi! Asta am devenit. O-xi-mo-ron! Care am urcat în topul bestseller pe locul 5, imediat sub Putin, dar peste Teleșpan. Hai că nu vă trimit la librărie să vă luați cartea, doar mă laud. Deși e o carte foarte mișto, pentru intelectuali. Treaba voastră.

Așa, și după aceste poze sooooperbe, care vor face istorie, rămîn să discut puțin cu moldovenii mei. Care mă voi afla la Bacău pe 27 iunie și la Iași pe 28 iunie, revin cu detalii, nu vă faceți program. Uăi.

Și o dedicație de la formația vocal-instrumentală Paraziții: Citește o carte! ilustrată perfect anterior.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elena
Elena
12 iunie 2014 09:38

uraaa, te astept la Iasi!

Mihaela
Mihaela
12 iunie 2014 17:38

Mă bucur de succesul tău și de faptul că sunt mulți din generația nouă care te citesc. Și eu te citesc cu drag și sper să ne întâlnim la moldoveni. Moldovenii îmi spun ardeleancă iar ardelenii șoldoveancă așa că am să tac la autograf. Pe 27! 🙂

Andreea A.
Andreea A.
12 iunie 2014 17:55

Daaaa!!!! fix dupa banchet vii tu… sa-mi scuzi faţa, dar oricat de boţită voi fi, tot vin sa te vad!! Chiar de-ar fi in ziua licentei…. si tot vin!! :)))

Dana
Dana
15 iunie 2014 18:53

Nu-mi vine sa cred ca ai fost de doua ori la Cluj si te-am ratat… 🙁 Prima data eram plecata din tara, a doua oara niste chestiuni personale m-au tinut departe desi planuisem sa vin cu fetita mea de 11 ani sa te vedem. Pentru ca mi-am dorit si eu sa devin scriitoare – probabil nu suficient de mult incat sa ma stradui prea tare, pentru ca in multe din cele pe care le scri ma regasesc – si in povestea ta de dragoste din adolescenta, doar ca a mea doar s-a rupt ca sa se regaseasca peste ani, adica… Citește mai mult

curly
curly
17 iunie 2014 17:24

@Petronela: bulangioaica, n-ai fi dat un semn ca am avut Para in oras

curly
curly
25 iunie 2014 20:57
Reply to  Petronela

sunt din ce in ce mai putin prezent in viata mea. trebuie sa ma gandesc serios sa renunt la slujba asta de acum, imi ia prea mult. asa ca tura viitoare, suna-ma

O admiratoare
O admiratoare
14 martie 2018 21:26

hehe, ce tare! intre timp banuiesc ca a ajuns si pe primul loc, ca merita, meritati!