deșănțate

9

Au apărut două cronici care m-au bucurat nespus la cea de-a doua mea carte. Cum sunt incontinentă și mă laud deșănțat, nu am putut să nu le pun și aici. Pe genul: uite ce carte mișto am publicat, cine nu a citit-o sau nu o citește, mă-sa-i fată mare!

Ultima, în ordinea apariției, poate fi citită în Tiuk, unde există și cîteva texte din carte și nu numai și a fost scrisă de Mihail Vakulovski.

„Petronela Rotar este o povestitoare extraordinară. Poveștile ei te prind din prima, dacă-ți zici «hai să arunc o privire» – consideră că ai și picat în mrejele narative, în plasa lecturii. Texistemele Petronelei Rotar din «Alive» sunt mici și foarte mici, precum picăturile de ploaie din «Fericire», care te pot face fericit «doar pentru asta. Nu e nevoie de mai mult». E ca Hagi, care te putea dribla și într-o cabină telefonică, cum a spus odată un comentator inspirat. Folosește foarte puțin «teren» ca să-ți exprime starea, să-ți transmită mesajul sau să-ți spună povestea. Asta poate și datorită acelei mînuțe care scrie în capul ei chiar și fără voia ei. Poate și din această cauză textele-i ies atît de poetice și de șlefuite – pentru că atunci cînd scriitoarea se hotărăște să și le însemne, mînuța deja le scrisese și le și corectase-cizelase, aducîndu-le la forma unor scurtmetraje («Ea avea în cap doar scurtmetraje»). Ies proze-povești, proze-nostalgii, proze-terapii, proze-stări, proze-picturi, proze-operații, proze-reportaj, proze-atac de panică, proze-jurnal.”
Restul cronicii, aici.

Prima, în ordinea apariției, a fost publicată în Viața Românească și aparține scriitorului Florin Toma, pe care am avut și bucuria să îl întîlnesc.

„O femeie normal de anormală, emblema acestor vremuri complicate. O femeie care știe că este frumoasă, tânără, deșteaptă, cultă, puternică și nemăcinată de complexele schizoide ale cunoscutei discriminări sexiste, cea mai corect nepoliticoasă din câte există. Și care, nota bene, normal că se simte alintată în căușul unei semeții pe cât de surprinzător agreabilă, pe atât de bine legitimată. (NOTĂ: Femeile inteligente – și, mai ales, cele care sunt conștiente de asta! – sunt ca un parfum prețios și scump, cu care, bărbatul – același cocoș-sedițios și macho-prezumțios, desprins din tipologia originară a grotei – pe oriunde și-ar da, tot n-ar putea ascunde damful intens de prostie (et)erogenă!).”

Restul, aici.

Cartea se poate comanda de aici, iar acum că m-am întors, pentru cine o vrea cu autograf, mail la contact@petronelarotar.ro.

(Și, ca să nu fie discuții la proces, o să îmi explic gluma: mă-sa-i fată mare înseamnă că nu există, căci nu a fost născut, unless este… știți voi cine s-a născut din mamă virgină!)

(foto: Mihail Vakulovski)

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Meli
Meli
14 ianuarie 2015 13:31

Buna,
Scuza-ma daca este o intrebare care s-a mai intrebat.
Cartile tale nu vor fi publicate si in format electronic?
Multumesc.

Meli

Meli
Meli
14 ianuarie 2015 23:09
Reply to  Petronela

Multumesc, am comandat ambele. Din pacate, cei de la elefant au ceva probleme tehnice cand vine vorba de download-ul cartilor dupa plata, dar sper sa se rezolve in curand. Abea astept sa le citesc.

Meli
Meli
16 ianuarie 2015 11:03
Reply to  Petronela

Rezolvat, ineput citit, placut so far 😀

Raj
Raj
14 ianuarie 2015 15:28

Pai chear io is 1 cucos macio, dna petronela. Arat benga si orice femee sar indragosti nebuneste de mine. Cusururi nam, doar moaca si corpu ma strica, as zice ca si caractelu ma strica, dar pan ce sasi dea femeele sama, poc ! imi cad la asternut. Am io o vecina desantata, tanti Vetuta o cheama. Din facutzi si dregutzi nu te mai scoate. Chear eri ia zis altei vecine mancamiai pizda. Babe nebune…

Codruta
Codruta
14 ianuarie 2015 22:15

Craciunul l-am petrecut in spital cu fetita pt ca facut pneumonie. Norocul meu ca, doar cu cateva zile inainte, imi cumparasem cartile tale. Asadar, am ramas cu amintirea mai mult decat placuta a scrierilor tale, si nu a ignorantei asistentelor, lipsei de medici din cauza zilelor de sarbatoare, a fetitei mele care urla de fiecare data cand intra cineva pe usa si nici a usii trantite la perete de catre infirmiera la 5 dimineata. Asadar, iti multumesc din suflet si astept cu nerabdare PE urmatoarea

O admiratoare
O admiratoare
22 martie 2018 20:23

simt ca am gustat ceva foarte bun, nou, exotic si mai vreau. ma ling flamand pe buze si pe degete. abia astept sa le devorez cu totul. :X

a fost ca un preludiu misto. :X