de ziua autorului, o listă cu cărți scrise de români

2

 

Azi e Ziua Autorilor. Author’s Day.

Reiterez ce am zis de dimineață, să rămînă scris și aici, pe blog, iar apoi adaug o listă cu cărți de citit.
Ce mi se pare important de știut despre scriitorul român mai ales:
– nu trăiește din scris; procentul care îi revine din prețul (la raft) unei cărți este de 8-10%, așa că aproape toți au alte profesii/meserii din care se străduiesc să se întrețină
– piața de carte căreia i se adresează este cea mai mică din Europa, mai mică și decît a vecinilor bulgari și de trei ori mai mică decît a vecinilor unguri, care au o populație semnificativ mai mică
– tirajele cărților sunt și ele foarte mici, din aceste motive: dacă un best-seller într-o țară occidentală cum e Franța înseamă 400.000 de exemplare vîndute, la noi considerăm best-seller orice trece de 3000 de exemplare; în cazuri rarisime se ajunge la peste 10-15.000

Așadar, într-o țară în care ne tot plîngem că suntem conduși de analfabeți, că nu se citește etc., e important să susțineți scriitorul român. Mergeți la lansări, cumpărați și nu împrumutați sau downloadați pdf-uri furate, o carte costă mai puțin decît două pachete de țigări, vorbiți despre cărțile pe care le citiți și vă plac, faceți cărți cadou, scrieți-le un cuvînt de apreciere atunci cînd merită, e un mare privilegiu să fii contemporan cu un scriitor care scrie pe gustul tău, iar pentru un scriitor să se simtă apreciat cît e viu, încă, este o mare bucurie. Și citiți, se scrie foarte bine azi la noi, avem scriitori excelenți și cărți foarte bune, eu mereu scriu despre, ba uite că am făcut o listă cu ce citesc și am eu pe listă pentru toamna asta, numai cărți una și una. Despre unele voi reveni (sau deja am scris) cu recenzii (click pe ele pentru detalii/comenzi, foarte multe au și reduceri):

Arheologia iubirii, Cătălin Pavel

Cartea Reghinei, Ioana Nicolaie

Maria Tănase. Artista, omul, legenda, Stejărel Olaru

Dinții ascuțiți ai binelui, Bogdan Răileanu

Transparența, Radu Vancu

Fîșii de rușine și După plîns, Cristian Fulaș

Melancolia, Mircea Cărtărescu

Să nu rîzi :((, Raluca Feher

Matriarhat, Cristina Andrei

Trilogia sexului rătăcitor, Cristina Vremeș

Nemuritorii de rînd, Ana Barton

Sindromul Stavroghin, Alina Pavelescu

O formă de viață necunoscută, Andreea Răsuceanu

Vara în care mama a avut ochii verzi și Grădina de sticlă, Tatiana Țîbuleac

Frica de umbra mea, Cezar-Paul Bădescu

Aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată, Dan Coman

Părinți, Diana Bădică

Și fericirea era obligatorie, Andrei Crăciun

E o listă cu ce am prin jur acum, am citit, citesc și mi-am luat să citesc și vă recomand și vouă. Cumpărați și citiți autori români. Eu una sunt fericită să îi citesc și cunosc, ba chiar să fiu prietenă cu unii dintre ei, dar și să nu fie așa, tot e un mare privilegiu să fim contemporani.

Articolul anteriorcîteva zile mai tîrziu
Articolul următorcînd a plecat mama-mare
Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.
Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ella
Ella
1 noiembrie 2019 22:13

Cele mai recent citite cărți de autori români, și le recomand pe amândouă: „Inocenții” de Ioana Pârvulescu. O carte excelentă care ne duce înapoi în copilărie și „Cartea Șoaptelor” de Varujan Vosganian (căruia îi doresc să nu se fi mânjit intrând în politică, scrie excelent!)

Catrina
Catrina
23 aprilie 2020 22:45

Tocmai le-am comandat pe toate si as mai adauga listei toate cartile scrise de cea care a facut aceste recomandari. Multumesc!