clopotul de sticlă

39

Urcăm în rata Bacău-Brașov, căci trenuri nu sunt pe relația asta. Șoferul e gras și soios. Plătim și înaintăm pe culoar, eu cu rucsacul în spate, bigudiul mic mult mai lejer. Scaunele sunt ocupate în prima jumătate, găsim un loc mai ferit abia în spate. Pute, iar fie-mea se strîmbă grav: mama, oamenii ăștia au bani să se plimbe, dar de săpun nu au? De duș au auzit? Șșș, îi spun, vrei să ne-o luăm?

Ne așezăm pe niște locuri libere, la spatele autobuzului, îndes rucsacul sus, la bagaje. Mă uit împrejur. Lume nefrecventabilă. În față de tot, două doamne mai spălățele, care vorbesc despre mănăstiri, popi, spovedanii și împărtășanii. Tare și neîntrerupt. Genul habotnic, care linge icoanele și se înghesuie la pupat moaște. Cîteva femei grase și stridente, cu voci sparte, de mahala. Doi cocalari cu mușchii la vedere și tricou contrafăcut, de plastic. Cîțiva bețivi, fără dinți, duhnind a alcool ieftin. Un domn decent, poate singurul, retras pe celălalt rînd, în spate. Doi bătrîni, el șifonat de la băutură, ea cu față de bunicuță, cu guler de dantelă apretat și gentuță de lac. E cald în autobuz și continuă să pută. Eu citesc, fie-mea își adulmecă aproape compulsiv eșarfa, să înlăture mirosul de stătut și jeg din nări. Din față răzbat frînturi de discuții despre slujbe de hram.

La Onești, autobuzul oprește. Ne dăm jos, să lăm puțin aer. În autogară, o bodegă, intrăm să luăm o sticlă de apă. Bunicuța cu guler apretat e în față, cere o sută de tărie la bufet și o dă pe gît în două secunde. Icnește a plăcere, pune paharul cu zgomot pe tejghea și iese, lingîndu-și buzele și bălăngănindu-și poșeta. Eu sunt cu falca picată de uimire. Și părea genul de bătrînă cumsecade pe mîna căreia să-ți lași copilul, îmi zic. Cînd ne întoarcem la autobuz, zarvă mare. Mi se strînge stomacul. Cîțiva bărbați vociferează tare, se ceartă cu șoferul, care nu vrea să mai plece. Pasămite mutaseră niște călători din alt autobuz, cu tot cu sarsanale – cîțiva saci de porumb, care nu încap în spațiul special pentru bagaje, iar ceilalți nu au loc de ei. Înjură, se insultă. Intervin și două femei, cu voci sparte și accent. Ne urcăm în autobuz, șoferul se lasă înduplecat de amenințări să se suie la volan, dar își aruncă sudalme cu călătorii. Lumea vociferează tare, cearta se întinde ca o molimă printre scaune, pînă în spate. Oamenii stau în picioare, să audă și vadă și intervină mai bine. Un malac iese furios pe culoar, cu pumnii strînși, sare la bătaie cu șoferul. Strîng telefonul tare în mîini, mă tem să nu iasă vreo încăierare, ce naiba fac cu fie-mea? Aș suna la poliție, aș coborî, dar ușile sunt închise, atmosfera e tot mai încinsă, malacul a ajuns aproape de șofer, îl amenință cu bataia, șoferul cedează și pleacă de pe loc. Cei cu porumbul urlă ci nu vî convini uăi, lasî cî ni rafuim în garî la Brașov, lasați șoferul sî conducî! Muierile oțărîte se oțărăsc și mai tare cu vocile lor damblagite, noi ne-am făcut mici în scaun și blestemăm clipa în care nu am putut pleca cu mașina. Încet, cearta se sfarmă, se disipează, abia dacă se mai aude cîte o voce ridicată care apoi se stinge.

Autobuzul oprește la un popas. Șoferul ne anunță pauză de 20 de minute. Sus e o biserică, habotnicele se duc să pună o lumînare, ceva. Restul lumii fumează, mai bea o bere. Eu sunt cu ochii pe bunicuță, care se duce ață la bufet, iar, și cere o sută de tărie, o dă peste cap, apoi mai cere una, o suge și abia apoi respiră. E lemn deja, baba, abia vine legănat spre autobuz. Eu mă minunez ca de cele sfinte.

Intrăm în secuime, baba sforăie. La fel și jumătate de autobuz. Mă gîndesc că eu trăiesc sub un clopot de sticlă. Mi l-am făcut înadins. L-am populat cu oameni ca mine. Cu cărți și lucruri frumoase. Umblu prin lume sub clopotul ăsta. Circul cu mașina, mă duc doar unde vreau să mă duc, fac doar ce vreau să fac, frecventez doar oameni pe care vreau să îi frecventez. Lumea mea e sub clopotul ăsta și e o lume frumoasă. Miroase frumos, nu pute ca în autobuzul ăsta. Sub clopotul meu, oamenii nu sar la bătaie, nu se insultă, nu au timbrul vocii hîrșit de alcool, bunicuțele nu se îmbată pulbere cu rachiu ieftin. Iar eu nu mă simt amenințată și înfricoșată. Și e bine cum e.

Dar afară, dincolo de clopotul meu, lumea adevărată așa e. Oamenii mulți nu sunt ca mine sau ca tine sau ca cei pe care îi întîlnesc eu în fiecare zi, în lumea mea. Oamenii mulți, ăia care votează, ăia care îmi decid mie destinul, ăia care decid soarta țării ăsteia sunt ca cei cu care am călătorit în autobuz. Afară, în lumea reală, de dincolo de clopotul meu, e multă răutate, violență, lăcomie, insolență, nesimțire, habotnicie, îndărătnicie, mizerie sub toate formele ei și mai ales prostie. Prostie crasă, rotundă, goală, care te înhață și te izbește în plin. Căreia nu ai cum să îi ripostezi, căci prostia nu știe de argumente.

Și mi se face frică.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

39 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Luminita
Luminita
29 septembrie 2014 11:37

Si in lumea mea miroase frumos si mi-e bine! Dar ce ne facem cu votantii ma intreb?

Luminita
Luminita
29 septembrie 2014 12:07
Reply to  Petronela

Da! Ne ducem!

Raj
Raj
29 septembrie 2014 19:50
Reply to  Petronela

Io votez cu pesedeul, dna, ca imi da galeata de plastec, faina, fasole, zaar. Votes si cu Stalin daca oi avea un ce profit…

Velu
Velu
4 octombrie 2014 19:46
Reply to  Raj

Raj, esti imbecil! (scuzati limbajul doamna Petronela). Chiar daca trolezi.
Pentru ca nimeni nu te opreste sa iei galeata de plastic si kilul de ulei si sa votezi cu cine vrei. La asta te-ai gandit?
Ce muie perfecta ai da politicienilor corupti sa le iei darul (de la toti) dar sa votezi cu aialalti, care nu dau nici o galeata, de exemplu.

3.14...
3.14...
5 octombrie 2014 21:54
Reply to  Petronela

Pana nu se schimba cei de se vor alesi nu prea vad cum se poate schimba ceva chiar de-ar fi prezenta de 100% la vot. Alegi dintr-un singur lot de neispraviti impinsi in fata de diverse gasti care finanteaza, absolut dezinteresat, circoteca numita campanie, pentru ca stiu ca vor scoate de n ori banii. Difera doar numele. Ar trebui sa ne plangem ca nu face nimeni nimic sa schimbe modul cum se „selecteaza” si cum ajung „oameni politici” diverse exemplare nefericite care ne fericesc apoi pe noi… poate intr-o alta viata.

Florin Ispirescu
29 septembrie 2014 12:49

Din pacate „ei” sunt mai multi decat „noi”.

3.14...
3.14...
29 septembrie 2014 13:01

Bun venit in noua romanie!
Nu ei ne (iti) decid destinul ci doar cei care votati de „prostime” ar trebui sa lucreze pentru tara asta, sa-i intereseze cat de putin, sa vada ca-s deja 20% analfabeti si nu doar sa fure pana le crapa obrazul de mangalita.
O sa fim o rezervatie de clopote.
E bine totusi, ca n-ai avut nevoie de pasaport ca sa treci prin marele tinut… si fara cal.

Costica Jurubescu
Costica Jurubescu
29 septembrie 2014 13:03

Partea proastă este că poate fi și mai rău, mult mai rău ! Am lucrat mulți ani în ”coșul cu rufe murdare” al societății românești și am avut astfel ocazia să cunosc toate formele de manifestare din această categorie. Probabil sunt eu prea pesimist dar nu cred, sincer, că prin vot vom putea schimba ceva. Din păcate !

Raj
Raj
29 septembrie 2014 19:51

Ati fost politist ?

Costica Jurubescu
Costica Jurubescu
30 septembrie 2014 11:10
Reply to  Raj

Da, mulți ani.

3.14...
3.14...
29 septembrie 2014 14:42

Prin vot in sine nu se poate schimba ceva daca trebuie sa alegi dintre aceleasi exemplare mioritice impartite eventual in diverse gasti denumite partide…care cica au si „doctrina”… diferita! Numa’ politica nu fac acesti manelisti cocotati in varful gramezii.
Indiferent cine pe cine voteaza, rezultatul va fi cam acelasi.
Un ajutor social, ceva? Platit de fraierii care muncesc. Pentru doamna cu rachiiuu de saracie…
Ca doar are gentutza de lac! Anumite detalii, aparent minore, din scriitura ta, imprima niste salturi fantastice in tabloul imaginar.
Cred ca mergeam pe jos sau deturnam autobuzul… 🙂

Ram
Ram
29 septembrie 2014 14:43

la dracu
iar imi vine sa fiu sfatos, asa ca tac 🙂
(vezi , evoluez)
btw, salutari, ca nu ne-am mai citit o vreme 🙂
pe aici e toamna si e o toamna faina cu oameni surprinzator de faini

Ram
Ram
29 septembrie 2014 23:08
Reply to  Petronela

daca si tu si rajj imi spuneti aceeasi chestie, cum as putea eu sa nu ma cumintesc ?:)
pana azi am gandit ca n-o fi atat de negru
dar.
🙂

Mircea Banu
29 septembrie 2014 17:15

Prin sticlă vezi, deci clopotul tau e cel puţin din sticlă opacă dacă nu chiar alamă

Raj
Raj
29 septembrie 2014 19:44

Io dupa mama is din Bacau, dna Petronela. Dupa taica suntem letoni, ca bunicu o venit dupa ceau intrat balticii in imperiul suvietic. Au fugit care incroto, unii in slovacia, unii in Romania, unii in ungaria. Chestia asta am povestito pa larg la Dna Ana. Deci, daca dupa mama is moldo imputit, ati vut sa faceti referire la mine cu moldo soiosi si betivani ? Nu accept raspunsuri in 2, trei s-au mai multi peri…

Raj
Raj
29 septembrie 2014 19:48

Nu mai pomeniti pe necuratu, dnu RAM. Ati zis dracu. Nu taceti, mai bine fiti sfatos. Credeti ca berea la pet lasata juma de ceas la soare, isi schimba propietatile ? Adica i se duce din tarie ? Am gasit 1 loc unde sami ascund sticla. Dupa masina der spalat, acolosha nu umbla grasa de nevastamea cai frica de curent… Va pup cu drag pe frunte, dna Petronella !

Malinescu Marius
29 septembrie 2014 20:10

Și mie îmi este frică. Mai ales de ziua în care nu voi mai putea ieși din clopot să-mi cumpăr o pâine.

Raj
Raj
29 septembrie 2014 20:45

E clar ca tre sa ma epilez pe umeri, pept si picioare. Cu atata par, numi mai dau astia dela primarie ajutor de incalzire pt. la earna….

Raj
Raj
29 septembrie 2014 20:46

Vecina mea Rodica are tatele prea mici,are doar sfarcuri. Parca nici sfarcuri, ci 2 negi…

dojo
1 octombrie 2014 21:24

Si noi ne-am ‘tinut’ de parte de lumea asta pe care o descrii, dar care exista, clar. Ne facem concediile unde e curat si civilizat, mergem cu masina, nu frecventam niciun loc care ar putea sa ne aduca in situatii ‘ciudate’, ne spalam, vorbim civilizat, ne crestem copilul cu rabdare etc. Lumea ‘adevarata’ insa nu este asa, noi nu suntem reprezentativi.

Olivia
Olivia
2 octombrie 2014 23:16

Ca sa se simta cetitorii mai bine.. ca si prin alte parti, padure fara uscaturi nu e. Eu pe aci in Germania tot cu masina peste tot, si tot cu clopotul dupa mine. Numai mama, care mai ia tramvaiul, imi spune, eei, ce stii tu, ce poame se urca prin tramvai… mame cu bebelusi si cu tigara in gura… adolescenti beti.. betivi de toate varstele.. Sunt peste tot, carevasazica.

Ilie
Ilie
6 octombrie 2014 13:04

Ma iertati va rog, daca am prea mult noroi sub talpa! Vreau sa spun ceva cetitorilor domniei voastra , si nu o voi face din clopot, ci din afara lui.
Cine nu merge la vot, e un bou , sau o vaca, sau ambele, dupa caz!

In rest, sa fim sanatosi!

3.14...
3.14...
6 octombrie 2014 13:49
Reply to  Ilie

Bine ca ne-ai adus lumina, altfel eram terminati… cum de nu ne-am dat seama?! Cata inteligenta! mai rar.
Sa fii sanatos!

Ilie
Ilie
6 octombrie 2014 16:02
Reply to  3.14...

Ma iertati Domnu’ Pi! Daca as fi balbait, v-as spune PiPi, dar nu-s. Is cam nerod de felul meu si am si fost boland de prunc, motiv pentru care ma prind greu daca nu mi spune pe sleau. Cu ce v-am gresit? Care-i baiul ce v-a mistuit in asa hal orgoliul masculin de v-ati rapezit la mine mai ‘nainte de a ma amusiza pe’ndelete?

3.14...
3.14...
6 octombrie 2014 19:10

Daca ai impresia ca orgoliul masculin are ceva cu votul sau cu cine merge/nu merge la vot, atunci balba ta e si de logica, doar verbala. Nu e nevoie sa aduci limbajul tau elevat aici, pentru a parea mai natural, poti sa-ti spui parerea fara sa apelezi la numele prietenilor tai atat de cunoscuti. Daca moderatoarea/proprietara blog-ului te accepta e perfect. Se zice ca traim intr-o tara libera.
Iar de amusinat, cred asta faci tu cu balba ta. Se pare ca pruncia a lasat urme adanci.

Ilie
Ilie
7 octombrie 2014 09:17
Reply to  Petronela

Mă iartă doamnă, rogu-te! Intrat-am în salonul tău doar să mă’ncînt, să râd și uneori să plâng. Nu sunt mojic, nu am nicio intenție să te supăr pentru ca îți murdăresc frumosul covor din minunatul salon. Dac-am inoportunat, să-mi spui . Voi pleca, negreșit.
Pân atunci, sărutări respectuase de mâini și bătăi onorate din carâmbi de cizme!

3.14...
3.14...
6 octombrie 2014 20:30

copii, barbati nu mai sunt…

Alexandra
Alexandra
17 octombrie 2014 10:45

Buna dimineata! Este prima zi in care iti descopar blog-ul. Este uimitor. Ca o carte buna din biblioteca bunicii pe care ai ocolit-o ani de zile pentru ca nu ti se parea deloc atragatoare, iar cand o deschizi nu o mai lasi jos. La acest articol pot sa iti raspund ca intamplarea ta este una din miile care se intampla zilnic, si care lovesc „clopotul de sticla” al multor altora. Acelasi soc l-am avut cand chemam tineri de varsta mea la interviuri si observam ca nu cunosc o boaba de limba straina. Daca mie mi se pare normal sa te… Citește mai mult

O admiratoare
O admiratoare
19 martie 2018 15:37

cam asa e. desi imi place sa cred, totusi, ca, mai degraba, oamenii aia sunt niste exceptii, raritati, ciudatenii ale naturii. asa, pentru linistea mea interioara.