celebră & șomeră

66

Tocmai am primit hîrtia de disponibilizare. M-am uitat la dînsa cu condescendență. Carevasăzică sunt șomeră.

Nu e prima oară cînd sunt concediată.

În 2008 eram într-o pauză de presă. Mi se luase de televiziune, după niște ani foarte grei în ProTv. Mă alesesem cu ceea ce se cheamă oboseală cronică și medicul mă amenințase să schimb ritmul, că dacă nu, crăp. Nu-mi permiteam să crăp chiar atunci, aveam doi copii mici pe care îi creșteam singură. Așa că îl schimbasem. Mă angajasem într-un loc cu program fix, grețos de plictisitor pentru una ca mine, obișnuită să fie continuu în priză, dar care mă ajuta să mă refac. Tot aia a fost perioada în care am început să scriu mai serios – probabil tot de plictiseală. După o vreme, nu prea lungă, am plecat de acolo ca să lucrez pentru o rudă care avea nevoie de ajutor în firmă. Am ajutat cum m-am priceput mai bine însă acolo lucrurile erau complet razna iar eu devenisem un ghimpe. Drept care, am fost smulsă brutal, pe nepusă-masă, într-o superbă dimineață geroasă de februarie, la doar cîteva luni după ce fusesem adusă, cu îndemnul să las mașina de serviciu, laptopul și să mă car pe loc. Ceea ce am și făcut. Cu nici două săptămîni înainte, fusesem dată afară de unde locuiam, tot în ger, cu doi copii mici și fusesem primită de o prietenă, provizoriu, că nu aveam unde mă duce. În trecăt fie spus, nici mama nu mă primise, căci i se păruse rușinos la vremea aceea că eram o femeie divorțată cu doi copii, fără casă, bărbat și acum, poftim, și fără job! Mama e o tipă rușinoasă, căreia îi pasă mult de gura lumii.

Așadar, stăteam și mă scărpinam nervos și a pagubă în cap, întrebîndu-mă încotro să o iau, Agripină postmodernă și cam deprimată, nu-i vorbă. O zi mai tîrziu, am aflat că se deschidea stația locală Realitatea, mi-am aranjat un interviu A treia zi, începeam munca. Cel mai fain job din viața mea. Așa a început cea mai mișto și intensă perioadă, dar poate și cea mai complicată, care a lăsat urme adînci în cortex, din viața mea. Un an mai tîrziu, aveam și casă. Bărbat – nu, doar pentru o scurtă vreme, destulă însă cît să-mi ajungă pentru toată viața și măcar un roman. Nimic din toate astea nu s-ar fi întîmplat dacă nu aș fi fost concediată nemilos în dimineața aia geroasă cînd lumea părea că se dezintegrează complet.

Așa că mă uit la hîrtia asta de disponibilizare și mă umflă rîsul. Cînd m-au chemat și mi-au zis că au de dat oameni afară dar că eu nu sunt în schemă, în schimb va trebui să mă mulțumesc cu jumătate din salariu de acum încolo, m-am foit două zile. Abia reușeam să plătesc facturile din salariul ăla care oricum tot scădea de un an încoace, nu aveam cum mă descurca cu jumate. Așa sunt salariile în presa locală. Iar jobul ăsta nu îmi mai place demult. E cronofag și nu îmi lasă vreme pentru ceea ce simt eu că e mai important și menirea mea: să scriu. Romanul ăla zace neatins de două luni, cu doar cîteva zeci de pagini scrise. Eu sunt obosită și m-am tot găsit lipsită de pofta de a schimba ceva. Am trăit inerțial, între proiecte și lansări, ciupit ceva timp pentru scrisul pe blog. Trebuia să vină asta ca să mă scutur și să mă caut de resurse. După două zile în care m-am tot gîndit, văzîndu-i și pe colegii mei care se temeau fiecare că el va fi cel dat afară și nu are opțiuni, am ales să fiu eu cea dată afară. Ei au suflat ușurați. Și eu suflu tot mai ușor. Era prea scump pentru mine un job plătit cu minimul pe economie, full-time. Pur și simplu nu mi-l pot permite. Știu sigur că pot mai mult decît atît. Pînă la urmă, a fost doar o slujbă ca oricare alta

Ce o să fac, am doar idei neclare, încă. Dar am un sentiment grozav de eliberare și anticipația unei perioade extrem de fecunde și mișto. În primul rînd, o să scriu. Vreme de două luni, nu voi face nimic altceva decît să mă odihnesc și să scriu. Am visat la o vară sabatică de cînd mă știu – nu mi-am permis-o niciodată. Cumva, nici acum nu mi-o, însă aleg să da. O să mă sui pe deal și îmi voi termina romanul, în liniștea de sus. Voi scrie dimineața, zilnic, cîteva ore, după exercițiile de dimineață și micul dejun complet eco pregătit de Reveica. Voi merge și la mare, cu cortul, cum îmi place mie. Voi scrie. Pînă la toamnă, voi fi găsit și soluțiile pentru ce fac mai departe, o să am timpul necesar să o fac. Deja am niște idei. Știu sigur că întîmplarea de acum este deschizătoare de poteci. Mi-ar plăcea și un job care să țină de scris, de social-media, pe care să-l pot face de oriunde și care să îmi lase vreme de cărțile mele. Dacă auziți ceva potrivit, știți unde mă găsiți.

Na, că am trăit-o și pe asta, să fiu șomeră. E aproape haios, dacă stai să te gîndești. Celebră și șomeră. Mai urmează să găsesc un editor precum Bukowski și să fiu plătită să scriu. Ah, stai, trăiesc în România, scriu în românește, de o mie de ori mai prost decît tata Charles, iar aici, pe cărțile tale iei doi lei pe exemplar vîndut, dacă ai noroc și editorul e de treabă. Oh, my.

 
(foto: Librăria Humanitas Brașov)

Articolul anteriorciuma
Articolul următorsalată de vinete
Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.
Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

66 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liviu
Liviu
11 iunie 2015 13:26

Legat de job, trimite un mail la adresa lasata in acest formular. Putem avea o discutie pe aceasta tema, e posibil sa fie ceea ce-ti doresti: scris si libertate. O zi placuta!

cornel
cornel
12 iunie 2015 11:40
Reply to  Liviu

scris şi libertate, după parcă prea mulţi ani de presă, asta îmi doresc şi eu!

Theos
Theos
11 iunie 2015 13:45

Petro, you’re awesome! ^_^ Avand in vedere c-am urmarit intalnirile tale de prin Brasov cu cititorii ca sa-ti fur un autograf si apoi te vad cu microfonu` la purtator prin Piata, pe niste bani de nimic dar atat de munciti, cred ai primit o binecuvantare de la ex-sefii tai, pacat ca n-au stiut sa deschida ochii pentru a vedea ce-au in fata. Meriti mult! Mult mai mult! Si-ti doresc destul (poate stii povestea)! Vara faina sa ai, sa te bucuri de mare, de soare, de dealuri, de florile de camp, de fetele tale, sa fii fericita, sa scrii mult, bine… Citește mai mult

Flavia
Flavia
11 iunie 2015 13:52

Tot raul spre bine! Bucura-te!

Gina Bradea
11 iunie 2015 13:54

Cand o usa se inchide, se deschid altele, doar de tine depinde unde intinzi mana, ce usi deschizi, ce trepte urci sau cobori. Sau un sur in cur, bine tintit si cu directie, insemna 1-2-3..n pasi inainte, in sus, la dreapta, la stanga..unde vrea muschiu” lu” matale. Si stii ce? O sa te descurci. Sunt sigura. Eu n-am vazut drac mort. Iar tu esti dracoaica, bre! O dracoaica a naibii de frumoasa, desteapta, incapatanata, afurisita si atat de dulce 🙂 . La naiba cu tot! Fii libera, fa ce vrei, cum vrei, cum stii sau nu stii. Traieste clipa si… Citește mai mult

Mihai Grozea
Mihai Grozea
11 iunie 2015 14:18

Sunt convins ca nu te va afecta.Mult succes pe viitor.Fa ceea ce-ti place.

ela
ela
11 iunie 2015 14:23

Mie mi s-ar parea normal sa castigi si din ce scrii aici. Noi intram si citim gratis, dar parca nu e tocmai ok. Mie mi-ai schimbat viata pe bune, nu lingusesc gratuit. Si sigur sunt multi ca mine. Daca as fi bogata, eu te-as finanta sa scrii, mi se pare o pierdere mare ca nu valorifici la maxim timpul pentru scris. Adica, peste niste decenii stirile alea nu vor mai fi dar cartile tale vor alina multe inimi, ca tu ai o menire.

Blanca
Blanca
11 iunie 2015 14:36

Petronela, valoarea ta sau mai bine, ceea ce esti tu in acest moment , iti vor tine de cald si bine si in aceasta imprejurare.Poti primi incurajari, laude cu tonele, aforisme, clisee, dar tu esti bine cu tine, acum…. Nu ai nevoie de cuvintele noastre decat asa tangential, oricum o sa fi fff bine.Zambeste….eu sunt intr – o situatie si mai aiuritoare decat a ta. Multa bafta si sa te bucuri din tot sufletul de 3 luni de vara adevarata, departe de rutina si de stresuri gratuite.

moni
moni
11 iunie 2015 14:51

bafta

Laur
Laur
11 iunie 2015 15:21

he-he…deja cunoscându-te, atât cât se poate, din scrierile tale, mă umflă râsul…si te si invidiez nitel…ei, va fi bine, cumva…vreau să te rog-te rog să încerci sa iei aj’toru’ de şomaj…da?!?

lucian
lucian
11 iunie 2015 15:24

pur si simplu trebuie sa faci altceva.ai calitati si oamenii ca tine sunt incercati

Ela
Ela
11 iunie 2015 15:41

Asteptam romanul!

Septimiu
Septimiu
11 iunie 2015 15:52

„Voi merge şi la mare, cu cortul, cum îmi place mie. „Asta am retinut din ce ai scris.
Cu cortul…Asa imi place si mie. La mare si la munte.
Am avut si eu un an sabatic. Un an in care m-am reinventat, am calatorit, m-am reapropiat de familie, am reinceput sa traiesc.

Mihaela
Mihaela
11 iunie 2015 15:56

Sut in fund, pas inainte?;-);-);-)

Liviu Antonesei
11 iunie 2015 20:21

Decit o slujba asasina facuta pe mai nimic, mai bine aceste doua luni de libertate. Spor la scris. Cind va fi sa fie de slujba, nu ma indoiesc ca va fi. Am si vazut niste oferte mai sus. Sper ca sint pe bune. Inca o data, spor la scris. Asta ramine…

Liviu Antonesei
11 iunie 2015 20:22

Uitasem! Vreau sa preiau textul tau pe pagina mea de FB. E Ok? In fond, nu e secret!

doina tecu
doina tecu
12 iunie 2015 00:15

Fiecare dintre noi jucam un rol pe scena vietii, dupa un anumit scenariu. Secventa ta acolo, s-a incheiat. Urmeaza o alta. Iti urez succes!

adrian paparuz
adrian paparuz
12 iunie 2015 01:16

petro, eu ma intrebam demult cum rezisti…slujba aceea nu era de tine…tu esti altfel construita, din alt anotimp al lumii…mereu, oricum invingatoare…nu-ti urez ceea ce ai deja, adica „succes”…:) probabil acest pas inevitabil trebuia sa se intamplae ca sa urci mut mai sus…

adrian paparuz
adrian paparuz
12 iunie 2015 01:23

…şi totuşi ne lipseşte ceva
în oraşul acesta smintit
din iubire încă
nimeni nu a murit…

Pasca Maria
Pasca Maria
12 iunie 2015 10:05

E o perioada frumoasa a verii asa ca nu vei intra in depresie,esti o talentata in arta scrisului,(cati mai citesc astazi?…din pacate)Mie sincer, desi ne vedem destul de des la evenimente imi pare rau ca oameni ca tine sunt asa prost platiti sau mai bine zis rasplatiti cu salariu de mizerie si somaj…Dar ce sa-ti spun ca sa te incurajez nici eu n-am avut joburi bine platite ,dar am supravietuit si acum ma pregatesc de pensie.Sper sa avem timp si daca ne vom intalni (accidental iar si iar te voi aborda )poate gasim o solutie favorabila noua.Esti o minune de… Citește mai mult

Mona
12 iunie 2015 11:31

Nu-ti spun nici faza cu usa inchisa si alta usa deschisa, nu-ti spun nici un sut in fund un salt in fata, sau alte variatiuni pe tema. Pt ca indiferent daca tu ai ales sau ti-ar fi fost impus, nu e o intamplare usoara, peste care sa treci cu cateva batai pe umar. Cred ca acum vorbesc mai mult pt mine…..eu tocmai mi.am dat demisia, plec dintr.un loc in care nu mai eram fericita. Nu stiu ce ma asteapta dincolo, stiu doar ca aici nu mai eram eu. Si e asa cum zici, un sentiment frumos de libertate, dar in… Citește mai mult

Mona
13 iunie 2015 01:06
Reply to  Petronela

Sa ne auda Bunutul! 🙂

alex boga
alex boga
12 iunie 2015 12:30

Da’ ce, tu mai lucrai și în altă parte decât pentru noi ? :O :O :O
Io-ți propul să ne vizitezi pe toți, o masă caldă ș-o canapia tot omu’ ți-ar da, iar dacă ne numeri o să vezi și pentru cât timp :))

Oana
Oana
12 iunie 2015 12:36

Usor nu e, dar cred ca ceea ce urmeaza are destul de multe provocari! 🙂 Muuuulta bafta iti doresc! Si sa ti se indeplineasca planurile de scris si de mare cu cortul! 🙂

nemotoujours
12 iunie 2015 13:39

Buna,
imi pare rau,dar se mai intampla si din-astea…
Daca ai nevoie de un loc de munca,te pot ajuta,macar pana gasesti ceea ce doresti,dar te rog frumos contacteaza-ma in mail sau PM facebook.
Munca de birou, nu cred ca ai avea probleme de adaptare.
Sus inima !

decit Charles
decit Charles
12 iunie 2015 17:41

Aproape angajata pina la „de o mie de ori mai prost ca tata Charles”…

Roxana
12 iunie 2015 20:49

Eu zic că o pauză este bine venită şi sunt convinsă că oferte de muncă vor fi (deja sunt, după câte am văzut). Aştept şi eu, ca mulţi alţii, romanul. Numai bine şi o vară frumoasă, îţi doresc!

Raj
Raj
12 iunie 2015 20:54

Nui nicio problema Ca vau trecut boii aia in rezerva, dna Petronela, sarumana, nasucu si actu de dare afara din servici. Mai grav era daca vi se rupea o unghie, daca va sarea oja. Grijea cea mare a femeelor e sa le vie ciclu la timp, nu cestiuni de genu somaj. Acu aveti timp berechet sa va duceti la union, la capsa s-au in parculet cu cele doua vlastare ale dv. carora le urez 1 viitor luminos si cand so marita sa ne ee barbatibetivi, dar cu o soacra ca dv. nui problema: 1 cap in gura si iatz domolit.… Citește mai mult

Raj
Raj
12 iunie 2015 20:59

Dna Petronela, sarumana, ghiveta si colbu de sup pres ! Io ma bucur ca sunteti somera, da`nu ma bucur tare, ci 1/2 din capacitatea mea dpdv al bucuriei, penca acu aveti timp sa vorbiti cu 1 ca mine pe blog, caci in viata particulara toti ma pun la cur si nimenea nu da pe mine nici macar o lira sterlina chioara…

Raj
Raj
12 iunie 2015 21:23

Sa traiti domnule Antonesei ! Sluga !

Raj
Raj
12 iunie 2015 21:26

Dnu Alex vrea sa va dea o canapea. Toti vrem, sa va dam cate o canapea. Suntem multi siar trebui sa locuiti in Casa Poporului, actualmente parlament, unde se doarme bine si pe scaune, daramite pe 1 mil. de canapele pe care noi admiratorii dv. in frunte cu dnu Alex Boga, vrem sa vi le daruim…

Raj
Raj
12 iunie 2015 21:30

Dna Pasca Maria a zis ca sunteti in perioada frumoasa a verii. As adauga ca dv. sunteti frumoasa si iarna…

Raj
Raj
13 iunie 2015 09:54

Dna Petronela, sarumana , roata de rezerva , pervazu pe care va razimati coatele ,visand ale dv. tample, iubi al dv. sa va tie acasa caci sunteti frumusica foc si il veti astepta pe terasa cu fuiorul…

Raj
Raj
13 iunie 2015 14:18

Io nu pot pentru ca sa fiu disponibilizat, nam cum. Is vidanjeor, meserie aleasa, din cur nobila si lumea trebue sa se cace regulamentar, s-au sa se defecheze , ca sa ma exprim mai academic. Pe vremea comunismului, cacatu era mai consistent, poate si din cauza salamului cu soia, acuma ii asa mai bleg. Deunazi am vazut pio alee 1 cacatoi de vio 800 de grame, falnic, mandu gogoloi si lam fotografiat pt. Ghinesh buc, dar era 1 tip care nu sa dat dus de langa cacatoi si a esit si el in poza ca personaj secundar si ia luat… Citește mai mult

Raj
Raj
13 iunie 2015 17:35
Reply to  Petronela

Imi cer 1 mil. de scuze, dna Petronela, dar sa stiti ca la History a fost 1 film timp dio ora in care arata cum se cacau romanii. Latinii…

me
13 iunie 2015 14:27

Pe mine, ca un cititor egoist ce sunt, ma bucura aceasta „pauza”. Inseamna ca veti scrie!
Am comandat cele doua volume pe care le-ati scos. Cu siguranta, le voi comanda si pe cele viitoare.
Vacanta frumoasa si multa inspiratie!

Farcas Gelu Danut
13 iunie 2015 21:55

Cat exista talent la scris, nu moare nimeni de foame. Marketingul afiliat (un blog sau o pagina de Facebook, terelele de afiliere 2parale.ro si profitshare.ro pot aduce bani frumosi).
Ceva cam ca mujo.ro sau mujer.ro sau thankyou.ws, domnitele se pricep la asa ceva. Ramane timp si pentru scris.
Viata de freelancer e grea, dar frumoasa. 🙂
Succes si curaj!

Claudia
Claudia
15 iunie 2015 09:32

Doamne dar frumos mai scrii Petronela! Te felicit din tot sufletul! Nu am mai gasit demult pe cineva care sa se intersecteze asa de mult cu trairile mele. Vointa si taria ta ma motiveaza ca se poate sa cazi in prapastii uneori si trebuie sa te ridici, lumea merge inainte si fara tine, atunci realizezi ca trebuie sa fii puternic sa razbati in viata asta si, mai ales, in tara aceasta. Sa faci tot ceea ce-ti doresti, sa traiesti asa cum iti este pofta inimii si jobul va venii de la sine. Felicitari fetei pentru absolvire! Fara regrete draga mea!… Citește mai mult

mihai brad
mihai brad
15 iunie 2015 10:19

🙂
sa iti fie bine
alegerile ce vin, pornite din miez si aducatoare de roade de toate culorile si aromele
si consistentele
si texturile
si
🙂