ce nu face un terapeut bun

5

Săptămînal primesc cîte un mesaj de la oameni foarte bulversați de ceea ce simt față de psihologul la care au început să meargă. Sînt întrebată dacă e în regulă că se simt judecați, nerespectați, că li se dau sfaturi pe tonuri condescendente, li se spune superior că greșesc, ba chiar sînt bullied.

E lumea plină de psihologi care nu au făcut o oră de terapie personală sau au făcut superficial, iar asta se vede în cabinetele lor. Oamenii se duc la ei – unii sînt fix ca pomul lăudat – și îi învestesc cu încredere, nu știu la ce trebuie să se aștepte și chiar dacă simt că nu sînt tratați cum ar trebui, rămîn fiindcă se gîndesc că psihogul e specialistul și cu siguranță știe mai bine. De regulă, dacă simțim că terapeutul nu ne tratează cum trebuie, așa este și e bine să ne ascultăm acel instinct.

E important să știm că, în calitate de client, sîntem într-o poziție de extremă vulnerabilitate față de terapeut. Îl privim cu speranță, cu încredere, îi dăm credit, îl așezăm de cele mai multe ori în scaunul părintelui bun. Vindecarea se poate produce doar în condiții de maximă siguranță emoțională, într-o relație conținătoare, lipsită de judecată, de critică, de pedepse și atitudini pedepsitoare, de așteptări și agende personale ale terapeutului. Toate aceste atitudini reiterează exact mediul parental care ne-a produs inițial rănile pentru care am ajuns să ne adresăm unui psiholog. Nu ne putem vindeca într-o relație care apasă exact pe acele răni.

Gabor Mate, cu care am făcut o formare pe traumă de un an, spune că întotdeauna, dar întotdeauna responsabilitatea asupra relației terapeutice este a terapeutului. Nu există clienți dificili (firește că sînt dificili, de aia vin în terapie), doar terapeuți care nu sînt suficient de lucrați, de conștienți de propriile triggere, de onești față de ei înșiși și față de clienți.

Zice Gabor:
“Cine ești este mult mai important decît orice spui sau faci. Lucrurile stau așa: vrei ca oamenii să se vadă clar, nu? Vrei ca oamenii să se vadă pe ei înșiși clar. Nu drept imaginea lor de sine, negativă, gonflată sau distorsionată, ci doar ei înșiși în mod clar. Sinele lor în prezent. Asta vrem să poată vedea, nu? Pai cine sîntem atunci? Sîntem o oglindă.
Ei bine, nu ne putem vedea fața fără o oglindă. Nu ai idee cum arăți dacă nu te-ai uitat niciodată la o oglindă. De fapt, chiar și acum, cînd te uiți în oglindă, s-ar putea să nu te vezi deloc pe tine. Vezi un fel de proiecție a ta. De aceea avem toate aceste tulburări de dismorfie corporală și operații estetice și tot felul de chestii. Deci, dacă vrem ca oamenii să se vadă clar, trebuie să fim noi o oglindă foarte clară.
Așa că munca noastră cea mai importantă aici este întotdeauna munca cu noi și este o muncă continuă, pentru că niciunul dintre noi nu este în punctul în care suntem total clari și pe deplin în contact cu noi înșine, iar dacă există cineva care este în deplin contact cu sine, îl invit să vină și să mă învețe și pe mine. Dar dacă nu ești tu acea persoană, atunci sarcina de a menține oglinda clară este una continuă.”
Rezonez mult cu mesajul ăsta. Eu nu cred în terapeuți de vreun fel care nu și-au făcut și își fac continuu propria muncă. Personal, cred că putem merge cu clienții noștri exact atît de departe cît am mers cu noi înșine. Fiindcă terapeutul e un ghid. Nu un guru, nu un profesor, nu un vindecător, ci un ghid. Nu te-ai duce pe un munte periculos cu un ghid care doar a citit despre muntele ăla, nu e așa? Nu ai avea curaj și încredere să te lași ghidat pe cărări pline de pericole cu cineva care nu a făcut el însuși mai întîi drumul ăla și știe să te susțină, să îți arate pe unde, să știe ce să facă în vreo situație neprevăzută. La fel e și călătoria spre vindecare – emoțiile noastre reprimate, copilăriile noastre, durerea neprocesată, toate se simt și sînt periculoase dacă nu ne simțim în siguranță. Avem nevoie de ghizi care au fost pe acolo ei înșiși mai întîi.
Capacitatea pe care o avem de a sta cu propria durere este măsura cu care putem sta cu durerea celorlați. De asta nu cred în terapiile de foarte lungă durată cu același terapeut. Dacă într-un anume timp nu am putut să ajutăm un om să ajungă la sinele lui autentic, nu vom reuși dacă mai insistăm încă atîția ani. E timpul să spunem: pînă aici te-am putut însoți, mai departe poate va reuși altcineva, nu ar fi corect și onest față de tine, de timpul și de banii tăi să continuăm. O relație prea lungă terapeutică devine mai degrabă o relație de codependență (iarăși ceva familiar, nu?) decît una vindecătoare.
Un terapeut care nu și-a făcut propria muncă interioară și nu e în contact cu sine va reitera în spațiul terapeutic comportamentele și atitudinile din copilăria noastră care ne-au făcut să ajungem la el în primă instanță, dar pentru că atitudinile și comportamentele astea ne sînt familiare vom rămîne și vom crede că noi nu sîntem clienți suficienți de buni. Că nu performăm în terapie așa ca alții. Că sîntem clienți dificili. E foarte greu să vindeci răni în același mediu – poate un pic mai bun, fiindcă are totuși niște reguli, dar în esență același – ca cel care ți le-a provocat. E nevoie de multă compasiune, înțelegere, acceptare, răbdare și o lipsă totală de așteptări sau agende personale ale terapeutului (asta au făcut și ai tăi și te-au rănit, nu?) ca să ne deschidem și să privim adevărul în față.

Cîteva obiceiuri, atitudini, lucruri care ar trebui să ne ridice semne de întrebare despre faptul că în fața noastră nu stă un terapeut bun, culese de la oameni care îmi scriu:

– Ne vorbește de sus, pufnește și își dă ochii peste cap cînd spunem ceva, oricare ar fi acest lucru pe care îl spunem. Un psihoterapeut bun ne ascultă cu bunăvoință, ne dă impresia că tot ce spunem e important, practică ascultarea activă.

– Ne întrerupe ca și cum știe deja tot ce am avea să îi spunem, grăbit să ne dea soluții. Întreruperea poate interveni doar cu scopul de a întoarce clientul mai mult spre el, atunci cînd divaghează, pentru a îl întoarce la ce simte, la ce se întîmplă în corpul lui, pentru a-i oglindi ceva(Gabor întrerupe des atunci cînd lucrează cu oamenii, însă întotdeauna spre beneficiul clientului, nu din nerăbdare sau lipsă de respect față de client.)

– Ne judecă și explică unde greșim, ne explică adevăruri cu un aer superior, atoatecunoscător. Un terapeut bun nu ne corectează și nu ne spune ce și unde greșim, ci ne ajută să ne dăm seama singuri, cu întrebări potrivite, care să nu ne rănească, ghidîndu-ne cu blîndețe către conștientizare. De altfel, o astfel de abordare nu ajută pe nimeni, sîntem capabili să suportăm adevărul doar atunci cînd ajungem singuri la el, orice altceva doar ne rănește mai tare. O regulă de aur în psihoterapie este să nu dărîmi unui om un mecanism de autoapărare dacă nu ai altceva să îi dai să pună în loc. De asemenea, numai într-un cadru plin de compasiune oamenii își vor îngădui să vadă aceste adevăruri, orice critică, orice judecată nu vor face decît să-i facă să se simtă inadecvați și să se închidă.

– Ne dă sfaturi din poziția celui care le știe pe toate. Un terapeut bun se poziționează egal, cu căldură și respect pentru omul care sîntem, are încredere că în noi sînt toate resursele pentru vindecare și ne ajută cu răbdare să le găsim și accesăm. Și nu prea dă sfaturi, mai degrabă exerciții și teme care să ajute la formarea propriilor conștientizări, recomandări sau exemple de lucruri care ar putea să se potrivească în situația respectivă.

– Folosește ce i-ai spus în alte context, de exemplu într-o ședință în care este chemat un partener, un copil, un părinte și îi atacă pe aceștia cu ceea ce știe de la tine sau folosește poveștile tale pentru a se lăuda pe social-media, la prieteni sau alți clienți, fără să îți fi cerut acordul în prealabil. Mai mult, un terapeut care povestește public despre procesul tău, chiar dacă are acordul tău (tu ești clientul vulnerabil, firește că îi vei da acordul, nu vrei să-l superi, nu e așa?), poate influența procesul terapeutic, căci omul poate fi recunoscut, e o lume tare mică, poate citi reacțiile, se poate simți pus sub lupă – exact ceea ce nu are nevoie atunci cînd e în maximă vulnerabilitate.

– Folosește timpul și banii tăi pentru a povesti despre sine, lăsînd impresia că el e cel care are nevoie de un psiholog. O ședință de terapie trebuie să se concentreze exclusiv pe nevoia clientului. Un terapeut bun folosește autodezvăluirea cu tact, mult bun simț și doar în momentele în care clientul are nevoie, fără a transforma ședința în ceva despre el. Ieri mi-a povestit cineva că în terapia proprie ajunge abia în ultimele zece minute să zică ceva despre sine, în rest ascultă problemele terapeutului și abia reușește să strecoare două vorbe la final. Pe banii și timpul lui.

– Lasă de înțeles că vrea să se transforme în prietenul tău, îți oferă cadouri, trece de limitele contractului terapeutic, încearcă să te seducă sau se lasă sedus ori îți povestește despre alți clienți care i-au devenit iubiți/iubite, prieteni, în timpul terapiei personale. Relația de terapie unu la unu nu funcționează atunci cînd terapeutul și clientul dezvoltă (sau au deja) o relație personală, un terapeut bun trebuie să poată rămîne neutru pentru a te putea ajuta. Un astfel de terapeut încalcă toate normele etice și deontologice și este el însuși cel care are mare nevoie de terapie.

– Te diagnostichează și etichetează de la primele ședințe, îți previzionează comportamentul și se comportă ca și cum știe totul despre tine după foarte scurt timp, fiindcă e foarte deștept și le-a văzut/știe pe toate. Un terapeut bun rămîne curios și conectat la tine pe tot parcusul terapiei, chiar dacă te știe de doi ani deja.

– Te face să te simți neînțeles, judecat, ridiculizat, criticat. Te pedepsește prin tăcere sau îți ține teorii despre cum un anume lucru pe care îl faci spune despre tine că ai probleme mari, la care nu vrei să te uiți. La astfel de semne nu e nevoie să mai stai să vezi dacă va merge sau nu terapia pe banii tăi, fugi și caută pe altcineva, ai avut ghinion și ai dat peste unul dintre mulții neprofesioniști, însă există și o grămadă de profesioniști, trebuie doar să mai cauți.

– Nu respectă timpul tău, deci nici pe tine – răspunde la telefon în timp ce tu ești în mijlocul unei confesiuni sau al unui catharsis, răspunde la mesaje, la interfon șamd. Desigur că pot exista urgențe – și el e om, însă e datoria lui să te anunțe de la început dacă există posibilitatea să fiți întrerupți și să îți ceară permisiunea de a răspunde.

– Îți vorbește în timpul ședințelor despre alți clienți, pe care eventual îi și cunoști sau cu care te întîlnești la ușă sau care sînt persoane publice – cel mai probabil așa face și despre tine cu alții.

– Se poziționează în salvatorul tău, pe o poziție de superioritate – tu ești mic și prost, plin de probleme, iar el Mesia fără de care izbăvirea nu este posibilă.

– Gestionează prost o eventuală criză de-ale tale care îl are ca țintă pe el (de cele mai multe ori clienții fac transferuri emoționale pe terapeut și pot ajunge să îi ceară socoteală pentru ce simt, să se certe cu el, să îi reproșeze că îi doare etc.) Un terapeut bun înțelege nevoia clientului și știe că nu este despre el, se poate detașa și te poate conține cu răbdare și compasiune, nu se simte rănit, jignit și nu se poartă ca un părinte imatur.

– Reacționează prost cînd anunți că ai vrea să renunți la terapie, se poartă de parcă l-ai părăsi, l-ai înșela, l-ai abandona, i-ai lua ceva care i se cuvenea. Sau îți spune/te lasă să înțelegi că fugi din terapie fiindcă ai probleme mari pe care nu vrei să le adresezi. Un terapeut bun încurajează independența și va permite clientului, chiar dacă știe că nu e în favoarea lui, să întrerupă oricînd terapia, înțelegînd că e un drept al clientului, chiar dacă poate fi și o rezistență. Clientul poate părăsi oricînd terapia, fără explicații, cu respectarea contractului terapeutic (plătește fiecare ședință etc.) – acesta este un drept fundamental al lui.

Știu mulți oameni care, în urma unor astfel de întîlniri cu psihologi lipsiți de profesionalism, nu vor să mai audă de terapie, proiectînd experiența proastă cu un om (sau doi) pe toată breasla. Relația cu psihologul este cel mai important ingredient terapeutic – indiferent de metoda pe care o folosește terapeutul, de diplome și formări, alianța care se formează între el și client este esențială. Dacă nu simțiți că puteți realiza această alianță terapeutică, atunci sînteți în cabinetul nepotrivit, mai trebuie să căutați și nu aveți de ce vă învinovăți, uneori e nevoie de mai multe încercări pentru a găsi omul potrivit în fața căruia să vă deschideți sufletul. Personal, eu recomand doar terapeuți despre care știu sigur că au trecut printr-un proces viguros terapeutic ei înșiși – aceștia nu vor face niciuna dintre greșelile enumerate mai sus, ele fiind de obicei rezultatul unor probleme nerezolvate, contra-transferuri, adică lipsa propriei igiene emoționale.

 

PS: îmi scriu foarte mulți oameni pentru a mă întreba de disponibilitate pentru ședințe 1 la 1. Răspunsul e nu, îmi pare tare rău, mă voi concentra pe taberele mele (nici aici nu mai sînt locuri, din păcate) și pe viitoarea carte, dar vă voi ajuta cu recomandări, dacă pot, pe fiecare dintre cei care îmi scrieți, dacă mai există locuri disponibile la cei pe care îi cunosc și îi pot recomanda.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Doina
Doina
11 februarie 2020 10:31

Am trecut prin 5 terapeuți înainte sa ajung la ceea ce îmi este ok. La prima la care am fost, pentru ca soțul meu era dependent de etnobotanice, m-a sfătuit sa îl încurajez sa facă analize, și apoi sa ii modific pe calculator rezultatul analizelor, sau sa vorbesc cu medicul de familie sa-o spună ca e foarte grav bolnav. Chestia asta mi-a ridicat primul semn de întrebare. Am renunțat de tot când am simțit ca ma trage de limba referitor la șeful meu de atunci, și cum se poarta cu angajatele, dacă are vreo relație, sau ceva de genul. Asta… Citește mai mult

Tamara Iancu
Tamara Iancu
11 februarie 2020 19:14

În orice meserie sunt profesioniști și „lucrători ” e o problemă care va dăinui pentru că nu există o metodă corectă de a alege „grâul de neghină”. Sunt psiholog și întâlnesc astfel de colegi. Când un beneficiar este lezat putem să îl indrumăm către Colegiul Psihologilor să depună contestație. E o cale de a tempera pornirile de „zei” . Există și varianta de a trimite recenzii pe conturile acelor „specialiști „

Didina Nonu
Didina Nonu
28 mai 2020 00:07

Ești minunata, Petronela Rotar! De fapt, ești ,, minunat” de curajoasa ! Ești frumoasă și mereu inspirata!🤗😍👍

Alexandra
Alexandra
26 mai 2021 13:34

Iti cere sa-i aduci si ei niste iarba sub pretextul ca, daca nu fumeaza si ea, nu poate sa inteleaga de ce ti-e greu sa te lasi.