ce citim și dăruim de sărbători

13

 

Recomandări de citit și dăruit, pe categorii de interese și probleme, să vă fie mai simplu.

Amor, suferință, cuplu cam nefericit

Asta e o categorie care se acutizează de sărbători, așa că ar fi bune niște lecturi care să ajute puțin la trecerea peste episod în condiții cît de cît salubre psihic, că minuni…

Eseuri de îndrăgostit, Alain de Botton – o carte care te trece cu ajutorul umorului, cinismului și filosofiei prin toate etapele amoroase, e balsam pe o inimă rănită, parol de onoare. O găsiți aici.

Regîndirea infidelității, Esther Perrel  – una dintre cele mai mișto cărți pe tema adulterului, un musai de citit pentru oricare dintre membrii unui trio (sau patrulater sau stele sau constelații) amoros. O găsiți aici.

Ce se întîmplă în iubire, Alain de Botton – alt roman musai de citit pentru cupluri, am scris în detaliu despre el pe blog. Îl găsiți de cumpărat aici.

Căsnicia, pe roate sau butuci, John Gottman – o carte care te poate lumina încotro se îndreaptă relația de cuplu, un ghid și un manual cu exerciții foarte utile și în anumite cazuri, salvatoare. De aici. 

Cele cinci limbaje ale iubirii, Gary Chapman – am scris despre ea aici, oferă o perspectivă mai 360 de grade asupra felului în care iubim și suntem iubiți. O găsiți aici, de asemenea redusă cu 25 la sută.

Inteligența erotică, Esther Perrel – pentru înțelegerea mai profundă a motivelor pentru care intimitatea nu mai prea funcționează în cuplul tău, un musai de citit de asemenea. De aici.

 

Gay, transgender literature

Cred cu tărie că e nevoie să citim pe tema asta pentru a înțelege mai bine și a putea empatiza și a ne normaliza privirea către niște categorii de oameni despre care pînă nu de curînd la noi abia dacă s-a vorbit. Vă propun niște romane foarte bune care sunt scrise fie din perspectiva aceasta, fie ating problematica de care spuneam.

Middlesex, Jefrrey Eugenides – un roman extraordinar despre transgender, o monografie de familie, dar și un bildungsroman cu totul special, e una dintre cele mai faine cărți pe care le-am citit în ultimii cinci ani.

Povestea asta este despre Sarah, Pauline Delabroy-Allard – premiată Goncourt, o carte excelentă despre iubirea dintre două femei. O găsiți redusă aici.

O viață măruntă, Hanya Yanagihara – cartea care m-a zdrobit pe mine anul trecut, al cărei erou principal (lumea zice că sunt mai mulți, eu zic că e unul singur cu adevărat principal) este homosexual, dar și vine dintr-o zonă de traumă sexuală și nu numai greu de imaginat. Se poate lua de aici. 

Strigă-mă pe numele tău, Andre Aciman –  am scris despre ea aici de curînd, o carte de o frumusețe extraordinară, de asemenea, despre iubirea dintre doi bărbați. De aici.

 

Boli psihice pe care nu le înțelegem, dar ne dorim să

Celălat pe care îl adoram, Catherine Cusset –  am scris despre ea pe blog, o carte care are ca personal principal un bărbat ce suferă de tulburare bipolară, mie personal mi-a plăcut foarte mult. De găsit aici.

Minciuni pe canapea, Irvin Yalom –  vorbește despre relația nepotrivită dintre o pacientă borderline și psihiatrul ei, din care înțelegi multe despre terapie și borderline. Aici.

Soluția Schopenhauer, Irvin Yalom – roman care vorbește despre dependențe, metode de vindecare cu ajutorul filosofiei și terapie de grup. E cartea care, cu mulți ani în urmă, m-a făcut curioasă și dornică să experimentez terapia de grup, în care azi mă formez. (Cică e epuizată la editură, dar e de notat neapărat)

Demonul amiezii. O anatomie a depresiei, Andrew Solomon – cu adevărat o anatomie a depresiei, un must-read dacă te confrunți cu boala asta. De aici.

Pe tărîmul fantomelor înfometate, Gabor Mate – o carte esențială pentru înțelegerea dependențelor. De găsit aici. 

 

Relații abuzive

Femei care iubesc prea mult, Robin Norwood – nu am să încetez să recomand această carte tuturor femeilor, căci cred că nu există femeie care să nu regăsească ceva din sine atunci cînd o citește. De găsit aici.

Intimitate zbuciumată, dr Janet G. Woitiz – o altă lectură care ar trebui citită de toți cei care provin din familii disfuncționale și vor să înțeleagă ce li se întîmplă. De găsit aici.

Orbi – îmi permit să pun romanul meu pe această listă, fiindcă e o carte care a deschis mulți ochi în privința abuzului psihologic, care poate fi adesea confundat cu iubirea cu năbădăi și greu de detectat. Îl găsiți aici, cu reducere și autograf, toată luna decembrie.

Femei care aleargă cu lupii, Clarisa Pinkola Estes – am pus-o la această categorie fiindcă e o carte care poate da multă putere și înțelegere femeilor care o citesc, ajutîndu-le.  De aici.

 

Vindecare

Corpul nu uită niciodată, Bessel van der Kolk – o carte cu adevărat importantă pentru înțelegerea felului în care trauma ne remodelează creierele și trupurile, dar și a felului în care ne putem vindeca. De găsit aici.

Formula fericirii, Stefan Klein – cu subtitlul Minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi, e una dintre cărțile mele preferate pe tema fericirii, căci vine cu date clare despre cum funcționăm și ce putem face să funcționăm mai bine. De aici.

Cînd mîncarea ține loc de dragoste, Gennen Roth – e o carte care nu mai există pe piață, stocul a fost de mult epuizat, așadar nu vă pot spune unde o găsiți, însă o las totuși aici, ca în cazul în care o găsiți ebook, în engleză, în anticariate, să o luați și citiți, e fabuloasă. Nici eu nu am avut niciodată probleme cu mîncarea, însă dacă înlocuiți mîncarea cu orice alt timp de comportament compulsiv, o să vă zguduie în feluri neașteptate și foarte vindecătoare. Sper din suflet să fie reeditată ca să o pot dărui multor oameni și să o recomand cu zece guri.

Copilul invizibil, Gașpar Gyorgy – nu există vindecare fără lucrul cu acel copil rănit care există și vorbește din fiecare dintre noi, iar acest volum este un start excelent. De găsit aici.

Creierul din burtă, Fabrice Papillon, Heloise Rambert – cum îți înțelegi organismul și de ce în burtă avem un al doilea creier, plus o mulțime de descoperiri și sfaturi practice. De aici.

Privind înăuntru – pun cu voia dvs. din nou și cartea asta pe listă,  o carte despre drumul spre vindecare, mai ales că are autograf și reducere în campania Libris, autorul lunii, ca toate cărțile mele. O găsiți aici.

 

Istorie și sociologie, cărți carte te fac mai deștept

Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, Yuval Harari – am scris cu mult entuziam aici despre cartea asta, pe care o dăruiesc și recomand neobosit.  Excelent de dăruit bărbaților, e imposibil să nu le placă. De aici.

Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului, Yuval Harari – partea a doua a volumului Sapiens, recenzia aici, o lectură obligatorie îmi pare. O găsiți aici.

21 de lecții pentru secolul 21, Yuval Harari – corolar, în modesta mea opinie. Aici.

M-am hotărît să devin prost, Martin Page – un roman super amuzant, satiric, care face invers cu tine decît spune titlul, din nou merge bine pentru bărbați. De găsit aici.

Arheologia iubirii, Cătălin Pavel – abia ce am citit-o, revin cu impresiile foarte faine despre ea, o carte excelent scrisă, cu umor, ce te trece prin istoria iubirii din perspectiva descoperirilor arheologice de la neanderthal pînă la Freud și după. De aici.

 

Literatură de dragoste (dar nu numai) care trebuie citită în viața asta

(Asta e o listă subiectivă și frugală, cu ce îmi vine rapid în minte acum că aș reciti dacă mi-aș permite, cărți foarte iubite, care nu necesită cuvinte în plus)

Ada sau ardoarea, Vladimir Nabokov – una dintre cărțile mele preferate de dragoste, de un erotism și o pasiune cum numai Nabokov știe să producă. O găsiți aici.

Dragostea în vremea holerei, Gabriel Garcia Marquez, de aici. 

Un veac de singurătate, Gabriel Garcia Marquez, de aici. 

Despre dragoste și alți demoni, Gabriel Garcia Marquez, de aici.

Spuma zilelor, Boris Vian, de aici. 

Mătușa Julia și condeierul, Mario Vargas Llosa, de aici.

Rătăcirile fetei nesăbuite, Mario Vargas Llosa, de aici.

Maestrul și Margareta, Mihail Bugakov, de aici.

Iubita locotenetului francez, John Fowles, de aici. 

 

Moartea de care ne e atît de frică

Privind soarele în față, Irvin Yalom, de aici.

 

Relația cu mama, de dăruit mamelor

Să nu rîzi :((, Raluca Feher, de aici.

Vara în care mama a avut ochii verzi și Grădina de sticlă, Tatiana Țîbuleac, de aici.

De ce fierbe copilul în mămăligă, Aglaja Veteranyi, de aici.

 

Psihogenealogie, Transgenerațional

Secretele de familie. Cum se moștenesc traumele, Serge Tisseron, de aici.

Psihogenealogia și rănile din famlie, Anne Ancelin Schutzenberger, de aici.

Copiii bolnavi de părinți, Anne Ancelin Schitzenberger, de aici.

 

Biografii apărute recent pe care le-am citit și recomand

Păcatul originar, Anthony Quinn, de aici.

Coco chanel, Edmonde Charles Roux, de aici.

Povestea mea, Michelle Obama, de aici. 

Maria Tănase. Artista, omul, legenda, de aici.

Jurnalul Annei Franck, de aici.

Călătoria spre sine. Memoriile unui psihiatru, Irvin Yalom, de aici.

Necredincioasa, Ayaan  Hirsi Ali, de aici.

 

Lista mea de citit pentru Crăciun

Zmeie de hîrtie, Romain Gary, de aici.

Brisbane, Evgheni Vodolazkin, de aici.

Motanul s-a sinucis, Gabriel Buta, de aici.

Lecții de dans pentru vîrstnici și avansați, Bohumil Hrabal, de aici.

Contaminare, Mihai Radu, de aici.

Arta subtilă a nepăsării, Mark Manson, (comandată chiar azi) de aici.

Tot ce este, James Salter

 

Mă opresc aici cu lista, aș mai avea multe categorii și multe cărți, dar consider că este suficient. Sper să vă fie de folos. Vă reamintesc că puteți găsi aici ultima mea carte cu autograf și reducere, în cadrul campaniei Libris autorul lunii aici, mai sunt 151 de exemplare semnate în momentul în care scriu. Și cîteva zeci din celelalte titluri ale mele, tot semnate și reduse. Reduceri sunt la majoritatea titlurilor de mai sus, așa că vă urez spor la cadouri și citit de Crăciunul acesta, sigur-sigur de la citit nu faceți indigestie și nu veți avea nevoie de ambulanță în caz de supradozaj de citit.

 

Sărbători tihnite vă doresc!

PS: aș aprecia niște recomandări și de la voi, atît de cărți, cît și de filme, pentru perioada asta. Mulțumesc fain.

 

Articolul anteriornesiguranță, dulce agonie
Articolul următorzahăr-gris-cafea-pesmet
Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.
Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gabriela
gabriela
10 decembrie 2019 13:26

Incearca Gabor Mate, when the body says no

Cristiana
Cristiana
10 decembrie 2019 15:11

Multumesc pentru idei – am descoperit ca cele din capitolul „Relatii” le-am citit pe toate, ceea ce spune multe despre mine, acum. Recomandari de carti pentru tine, ce sa zic, n-am, dar citesc acum Femei care iubesc prea mult, despre care am aflat tot de la tine si cu care ma lupt de ceva timp – e greu sa citesti lucruri care te dor despre tine, de parca iti face careva o electroencefalograma. Si imi place Care Santos in ultima vreme. Filme – Marriage Story e fain de tot. Last Christmas e usurel, dar merge pentru o seara lenesa. Beautiful… Citește mai mult

Roxi
10 decembrie 2019 20:08

Mulțumesc pentru recomandări. O parte din ele le-am citit, o parte așteaptă în bibliotecă iart altele le-am pus pe whishlist. Acum citesc ”să nu râzi” și următoarea va fi ”Ajută-mă să nu dispar ”, le-a cărat tata cu wizz peste țări și mări la insistențele mele :)) Eu mai recomand ”Povestea târfelor mele triste” și ”Călătorind prin Europa de Est” de Gabriel Garcia Marquez pe lângă cele recomandate de tine, ”Arta subtilă a nepăsării” și ”Everything is fucked – a book about hope” (nu știu dacă a apărut deja tradusă în RO) de Mark Manson ambele. Cele trei de Khaled… Citește mai mult

Anca
Anca
10 decembrie 2019 20:47

Multumesc de recomandari! Acum citesc”Maybe you Should Talk to Someone” de Lori Gottlieb.Cartile lui Sally Rooney mi-au placut mult, „Conversations with Friends” si „Normal People” . Am comandat „Ajuta-ma sa nu dispar” , astept sa ajunga la mine! Sarbatori pline de carti iti doresc!

Adina
Adina
10 decembrie 2019 23:15

Buna Petronela!
Aceasta carte a fost revelatoare pentru mine: Corpul meu, Trauma mea, Eul meu – Franz Ruppertt & Harald Banzhaf. Nu e ușoara, informația e multă și… atinge bucăți demult ascunse. Pregătit(ă) să fii să primești 🙂

Júlia
Júlia
10 decembrie 2019 23:50

Buna!

Eu îți recomand două dintre favoritele mele: Edit Eva Eger – The Choice si Polcz Alaine – One woman in war.
Cea de a doua a fost tradusă şi publicată în limba română în 1996 de către Bâzu Marius şi Cristina, cu o postfață scrisă de Ana Blandiana, dar nu ştiu unde ai putea să o găseşti … Traducerea în engleză sigur o vei găsi pe Amazon. Şi, dacă ar fi traduse, ti-aş recomanda să citeşti toate cărțile lui Polcz Alaine, căci e o expertă în tanatologie, şi nu numai …

LaLa Borgia
LaLa Borgia
11 decembrie 2019 01:49

Reading list Scuza ma e scris pe fuga cu greșeli și stâlceli in dezordine si fără vreo concluzie da mi e ca dacă nu bag acum uit : If the Buddha dated – in genul celor 5 limbaje ale iubirii da cheile înțelegerii intr o relație de cuplu ; un gen de “cum sa alegi bine in dragoste explicat pentru prosti” ; vorbește mult despre Spiritualitate deci nerecomandat celor care nu cred in nici un fel de higher power Why does he do that – o carte fenomenală despre abuz ; complementara cu femeile care iubesc prea mult ; mussay… Citește mai mult

Cristina Toader
Cristina Toader
16 aprilie 2020 16:11

Mulțumesc pentru recomandări: le așteptam. Imi permit și eu să iti recomand o carte care iți va plăcea, sunt sigură.
” Anxietatea” scris superb de Scott Stossel.

Elena
Elena
16 aprilie 2020 17:54

Privighetoarea- Kristin Hannah
Acolo unde cânta Racii- Delia Owens
Acolo unde femeile sunt regi-Christie Watson
Scandalul-Fredrik Backman
Pachinko- Min Jin Lee

Andreea
Andreea
16 aprilie 2020 22:20
Reply to  Elena

+1 pentru Privighetoarea si Acolo unde femeile sunt regi

Andreea
Andreea
16 aprilie 2020 22:21

Hey! Un film extraordinar pe care il recomand este „Miracolul din celula 7”. Superb! (Varianta in limba turca)