Azi sărbătorim Ziua Cărții, în ceea ce s-ar fi vrut la noi Anul Cărții, dar e greu de făcut așa ceva când România este condusă de analfabeți.
Ce ne rămîne nouă de făcut este să citim. Cred cu convingere că lectura ne poate salva, nu doar de analfabetism funcțional și nefuncțional (am ajuns să fiu surprinsă cînd oameni cu studii universitare reușesc să scrie un mesaj în care să se exprime corect, să folosească punctuația corect și nu am mai fost surprinsă plăcut de mult, ba dimpotrivă), dar și de ignoranță, de lene, de autosuficiență. Cititul dezmorțește și antrenează creierul, dezvoltă memoria, dă coerență și fluență scrisului și vorbirii (și doamne, cîtă nevoie avem, suntem tot mai de lemn), îmbogățește vocabularul, ba au fost făcute studii care arată că ne salvează de depresie. Pe mine sigur m-au ajutat, de cînd eram foarte mică, cea mai lungă și stabilă relație din viața mea, care a început la 6 ani și a continuat cu la fel de multă pasiune, este cea cu cărțile. Nu îmi pot imagina o viață fără cărți, la fel cum nu-mi pot imagina lumea fără copaci, iarbă, flori, munți, ape. Știu că pe mulți dintre voi, de cînd scriu despre o parte din cărțile pe care le citesc și îmi plac, v-am inspirat să citiți mai mult, și e una dintre marile mele bucurii. Să nu uităm că nici copiii noștri nu vor ajunge să simtă gustul lecturii dacă pe noi nu ne văd niciodată citind, fiindcă ei fac ce ne văd pe noi că facem, nu ceea ce le spunem să facă, dar noi nu obișnuim.
Prietenii mei de la Libris au o campanie foarte faină azi, reduceri de 50% la o mulțime de cărți, așa că am selectat și eu o listă cu cîteva cărți care mi se par musai de citit și care au fost incluse în reduceri, mai ales că urmează o lunguță vacanță numai bună de citit. Mai jos o să fac o listă de cărți românești pe care le am și eu pe propria listă de citit, fiindcă foarte important mi se pare să cumpărăm și citim literatură autohtonă, se scrie foarte fain la noi azi și dacă nu ne cunoaștem și susținem scriitorii atunci nu avem dreptul să ne plîngem că țara e în halul în care este.
Așadar, iată cărțile reduse cu 50 la sută, am pus pe listă doar titluri citite de mine din ce am găsit la jumătate de preț:
Niște minunat Gabriel Garcia Marquez, că tot am recitit de curînd:
Dragostea în vremea holerei, una dintre cele mai frumoase cărți de dragoste scrise vreodată, (a se vedea și filmul dacă nu a fost văzut, cu Javier Bardem), o găsiți aici.
Aici, Despre dragoste și alți demoni.
Aici, Povestea tîrfelor mele triste.
Niște Tolstoi, una dintre iubirile mele timpurii:
Aici, Părintele Serghei și alte proze.
Niște Hesse, la mare modă cînd eram eu tînără, citit hulpav:
Aici, Jocul cu mărgele de sticlă.
Niște Virginia Woolf, pe care o iubesc.
Alte lecturi clasice:
Aici Mîndrie și prejudecată, Jane Austen.
Am găsit reduse la jumătate și cîteva dintre cărțile recomandate de mine recent, așa că vă las linkurile cu reducerile și pentru ele:
Femei care iubesc prea mult, Robin Norwood (o lectură obligatorie, mi se pare)
O viață măruntă, Hanya Yanagijhara (una dintre cele mai tulburătoare și frumoase cărți citite în ultima vreme)
Necredincioasa, Ayan Hirsi Ali (deunăzi ziceam din nou despre ea, musai de citit)
Povestea mea, Michelle Obama (la mine încă e necitită pe noptieră, nu am ajuns la ea)
Și Coco Chanel, Edmonde Charles (și această biografie epe lista mea de citit, Coco e o femeie care mă fascinează și pe mine)
Iar acum cîteva recomandări autohtone, numai cărți apărute recent, despre care știu sigur că merită citite și pe care le am în așteptare eu însămi sau le-am citit deja și mi-au plăcut foarte:
Dinții ascuțiți ai binelui, Bogdan Răileanu
Fontana di Trevi, Gabriela Adameșteanu
Nemuritorii de rînd, Ana Barton
Grădina de sticlă, Tatiana Țîbuleac
O formă de viață necunoscută, Andreea Răsuceanu.
Acestea fiind spuse, vă urez spor la citit, cît mai multă lectură în vacanța prelungită Paște – 1 Mai! Să nu uităm că cititul ne face neproști, deși nu chiar pe toți.
Parca vorbiti despre mine, am citit cam tot ceea ce mi-a picat in mana de cand am invatat sa citesc.Cu o carte buna in mana am uitat de mancare, am citit in vacante in timp ce ii ajutam pe bunici prin gradina sau in timp ce supravegheam bobocii de gasca sa nu se amestece cu ai altor consateni pe pasunea satului in care am crescut. Lectura este pentru mine terapie, mi-a fost prietena de cand ma stiu, prietena de vreme buna dar si de perioade grele.Unele carti din lista le-am citit, altele le-am pus pe lista personala.