bîrna din ochiul albastru

7

Vreau să mă uit la bîrna din ochiul meu. Cu lupa vreau să mă uit. Să îmi dau jos ochelarii ăștia, cu dioptrii nici prea mici, dar nici mari, cu care citesc și scriu și să iau un binoclu pe care să-l întorc înspre mine. Și să îmi analizez bine bîrna, așchie de așchie. O simt că e acolo, mă înțeapă în cristalin ori de cîte ori zăresc un pai în albastrul ochiului altuia. Aș putea să o ignor, nu e așa, poate sta acolo bine mersi, tot o să văd bine de ea, nu mă încurcă la fel cum nu mă încurcă nici nasul. Dar aleg să mă uit cruciș și s-o văd.

Oriunde mă uit, prin bîrna asta a mea, oamenii se împiedică de baloții de paie pe care le tot observă în ochii celorlalți. Nu pot trăi fără să le critice, să le scoată în evidență, fără să rîdă de ele. Fără să ridice primii piatra, simțindu-se neprihăniți precum prima zăpadă. Un românism care mă înfioară neplăcut, care îmi irită stomacul sensibil și mă face să îmi doresc minimum un exil. Toți ceilalți sunt proști, needucați, nu știu să își crească pruncii, să îi alăpteze, să îi hrănească, nu știu să se hrănească pe sine, nu știu să ridice rahățeii cîinilor, nu știu să arunce gunoiul, să se poarte la restaurant, în parc, la mall, nu au citit ce trebuie și ce credem noi că ar trebui să citească, muzica pe care o ascultă e de doi lei jumate. Tot ce spun ceilalți trebuie reinterpretat și batjocorit public, dar nu oricum ci în haită, să ne adunăm cît mai mulți, cu pietre cît mai grele, și să lovim, că așa educăm. Căci noi suntem fără de păcat, tot ce le imputăm celorlalți gălăgios ne este străin, suntem perfecți sau mimăm așa de bine perfecțiunea încît pare reală. Noi suntem părinți perfecți, în casă și în afara ei, suntem cetățeni hipercivilizați, soți impecabili, lectori desăvîrșiți, oameni de lume plini de maniere, intelectuali rasați, cîinii noștri fac caca la veceu, nu pe stradă, trag apa și apoi dau cu spray bine mirositor, copiii ne sunt educați fără hibă, dieta ne e ca la cartea de bucate sănătoase, am citit cele mai ale naibii cărți, muzica pe care o ascultăm e celestă, suntem desăvărșiți, ce să mai! Suntem așa de perfecți încît trebuie că cei despre care vorbim și pe care îi înfierăm sunt niște extratereștri aciuați pe aici să ne facă nouă în ciudă. Matematic vorbind, dacă noi toți aceștia plecați pe miriști să culegem paiele din ochii celorlalți nu avem nici o așchie în propria retină, cine naiba sunt ăia care fac tot ceea ce criticăm? Că nu om fi tot noi, nuuuu, noi suntem desăvîrșiți, o să urlăm asta pînă ajungem să o credem și noi, de asta și tocăm toată ziua pe toată lumea, fiindcă nu avem nimic să ne reproșăm nouă înșine.

Eu vreau să mă uit mai mult la bîrna din ochiul meu. Cînd un comportament îmi pare inacceptabil, vreau să mă cercetez bine, în toate ascunzișurile, să-mi iau Umbra de guler și să o tîrăsc cu forța la soare, să văd dacă nu cumva ascunde și ea aceleași apucături nesuferite. Cînd mă zgîrie paiul altuia, să îmi amintesc că nici eu nu sunt perfectă și să fiu atentă, mai atentă, la bușteanul meu. Cred sincer că bîrfa cu aer de critică, înfieratul, judecata publică, educația prin metoda arătatului cu degetul nu fac decît să reveleze problemele pe care le avem cu noi înșine. Un om împăcat cu sine devine exemplu personal nu trîmbițîndu-și perfecțiunea și reliefînd hibele altora, ci alunecînd cu grație prin viață și făcînd discret lucrurile în care crede.

Uită-te bine. Puțin cruciș, nu se întîmplă nimic, nu rămîi strabic. Așa, acum că o zărești, spune-mi, bîrna ta din ce esență este?

foto cover: Gabi Costea.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radu
Radu
6 mai 2014 11:37

Cu umbra e mai indicat sa te imprietenesti 🙂 Ca n-o sa plece. Poate sa devina minuscula si transparenta. Am pus aia cu zimbetu ca nu-mi place sa vorbesc pe tonuri serioase, dar nu e in gluma.
Da cine te-a…zburlit? Ca am citit si parca ma simt si eu putin in galeata asta. La naiba…

vlad
vlad
6 mai 2014 12:33

Traim intr-o lume in care exista obiceiuri, conventii, cutume, reguli scrise si nescrise care te fac sa iti arati cit mai rar fata intunecata si cit mai des pe cea luminoasa, caci asta se numeste educatie nu, o spoiala care ascunde materialul de dedesubt. Si eu am tendinta de multe ori sa uit de birna mea , care cred ca e destul de tapana. In general sunt adeptul lui ,,traieste si lasa-i si pe ceilalti sa traiasca,,… fiecare dupa dorinta si natura sa. E adevarat ca am impresia (poate gresita) ca la noi partea asta cu invidia si rautatile e… Citește mai mult

Lavinia
Lavinia
3 septembrie 2017 14:14

Din propria experienta pot spune ca răutatea si invidia sunt mai dezvoltate la noi.
Traiesc de 8 ani in alta țară și …ma.simt din alt film !
Petro’ că bine grăiesti!

O admiratoare
O admiratoare
12 martie 2018 22:50

e mare si mucegaita, se descompune, de cand sta acolo :)) dar am treaba si cu ea, stiu ca nu-s perfecta…si cand reprosez ceva vehement, o fac in primul rand mie…celei din prezent ori trecut

iulia
iulia
13 martie 2018 16:37

Multumesc! Multumesc! Aveam nevoie. Ma credeam prea perfecta. Multumesc!