8 Martie mă sperie

29

Cînd eram mică mă pregăteam foarte pentru 8 Martie, pe care o percepeam exclusiv ca zi a mamei. Nici prin cap nu îmi trecea că toate muierile din lume se sărbătoresc fix atunci, îmi părea firesc ca mama, această ființă gingașă despre care am scris compuneri pînă am tocit multe vîrfuri de creion și penițe de aur, să aibă o zi a ei și numai a ei. Iar noi, toți copiii din lume, să brodăm pe etamină semne de carte, să ne pozăm cu ghiocei, să învățăm cîntecele și poezii și să ne îmbrăcăm frumos la serbare, unde să cîntăm din toți bojocii, mama, doar mama și așa mai departe. Fiindcă, nu e așa, mama e numai una, nu merită să împartă ziua ei cu cea a bunicii, a vecinei, mătușii, fiecare să își facă proprii copii dacă vrea să fie sărbătorită, să nu fure de la altele.

După aia am crescut. Ziua de 8 Martie mă sperie, prin ochii copilului care o vedea drept ziua mamei, o zi pură și plină de iubire. Azi mi se pare că e prilej de destrăbălare pentru femeile ținute în casă, fie de soți, fie de propriile (pre)judecăți asupra vieții. Am văzut scene grotești de-a lungul anilor. Femei bete pămînt de flori, împleticindu-se pe stradă, țipînd în gura mare, vomitînd la colț de stradă, un spectacol înfiorător. Am mai spus, femeile bete mi se par de un vulgar dezabuzat, nu e nimic mai lipsit de feminitate și demnitate decît o femeie ruptă în supapă, vorba Paraziților. Am asistat, prin natura meseriei, la cîteva spectacole de striptease masculin. Mă îngrețoșez și acum la evocarea imaginilor. Nu judec pe nimeni, nu vreau să știu măcar ce era în sufletele fetelor ălora care se pretau la gesturile obscene, umilitoare, după ce dădeau peste cap cîteva pahare să își facă un pic de curaj. Nu sunt vreo pudibondă, înțeleg orice fel de distracție, însă amestecul acela trivial de alcool și sex, cu iz înțepător de promiscuitate și care uneori degenerează grav, îmi pare extrem de decăzător și nesfîrșit de trist, mai ales cînd protagonistele nu sunt niște copile debusolate, ci femei în toată firea. Desigur, e ca la adolescenți sau tinerii ținuți din scurt, care atunci cînd scapă, beau pînă intră în comă alcoolică, ca să compenseze și să se compenseze. Treabă pe care nu o face niciodată un tînăr care a avut libertatea de gusta și experimenta și care nu simte nevoia să facă excese, căci știe că poate bea o bere și mîine și poimîine, nu trebuie să mai aștepte un an pînă să mai scape din laț. Înțeleg mecanismul care le face pe toate aceste femei să se facă cernoziom și să devină grețos lubrice în jurul unui trup lucrat și uleiat de stripper, dar nu pot fi de acord cu el.

Mă amuză rău întrebarea: tu unde petreci de 8 Martie, unde sărbătorești femeia din tine? Eu nu sunt femeie numai de 8 Martie. Femeia din mine e o femeie asumată, pe care o celebrez ori de cîte ori am ocazia. Nu aștept 8 Martie ca să ies în oraș, cu fetele și nici nu mă interesează fir un spectacol de striptease, atunci sau altădată. Nici nu trebuie să se facă 8 Martie ca să primesc flori. De fapt, mi se pare foarte trist să primesc flori și atenție doar de 8 Martie sau ziua mea. Iubesc florile, am primit un camion de flori în viața asta, cele mai multe în zile obișnuite. Îmi cumpăr și singură flori, căci casa mea e tot timpul înflorită și nu mi se pare deloc înjositor. Nu aștept cadouri de 8 Martie, de fapt, eu nu aștept cadouri niciodată, căci încă mă aflu în plin proces de a învăța să primesc iar progresele nu sunt semnificative. Îmi place, însă, să îmi fac cadouri. Să îmi iau, atunci cînd îmi permit, destul de rar, adică, ceva ce îmi place. Poate fi joi, după ora 4, mijloc de aprilie. Nu concep să fac nimic programat, în jurul unor dăți impuse, party de Revelion, iubire de Sfîntu’ Vali, flori și destrăbălare de 8 Martie. Femeia din mine vrea atenție și flori tot anul, nu numai în martie. Iubire, la fel. Nu am nevoie să mă duc să pipăi un trup de stripper, nici să privesc în grup la cum se dezbracă un bărbat, prefer spațiul privat pentru orice fel de exhibări de acest gen. Nu simt nici dorința de a bea cu nemiluita ca să mă distrez, alcoolul deprimă de fapt, excitarea ține prea puțin, iar ce urmează nu poate compensa, din punctul meu de vedere, puțintica distracție. Mie nu îmi plac excesele, de niciun fel. Orice exagerare îmi pare periculoasă, pe termen lung, prefer echilibrul și moderația. Singur sexul se poate face în exces, nu are nicio contraindicație, numai și numai beneficii.

Parol!

Articolul anteriorlacustră
Articolul următorEKG-ul unei zile
Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.
Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Laura Muresanu
Laura Muresanu
5 martie 2014 12:26

oi fi doar eu, dar cred ca toate sarbaciunile astea, sfinti, zile, revelioane, respectiv moscraciuni cu bicepsi de culturisti, sunt mucavale de inlocuit suflu vital…or something. adica, exact ce spusesi tu in cele de mai sus. acuma, stau si ma intreb, ce s-ar mai intampla daca le-am eradica si pe astea din calendarul existential al micilor bucurii care este? probabil ca, la unii, chiar ca nu s-ar mai intampla nimic si ar incepe sa sufle un vanticel searbad cu miros de capela. da, azi sunt cinica si oribila. am tot dreptul, vine ziua mea…mama, doar mamaaaaa 🙂

Luminita
Luminita
5 martie 2014 12:29

M-am uitat sa vad daca am gura la mine! Parc-ai grăit cu ea!

d
d
5 martie 2014 14:38

stiu ca despre femei era vorba in articol, dar nu-i corect sa ni se para femeile bete mai nasoale decat barbatii pulbere. spectacolul e la fel. asta doar daca in capul nostru oamenii sunt la fel. voiam sa mentionez, atat, ca-s satula de „o femeie care fumeaza pe strada”, „o femeie beata” si mai ales „o femeie curva”, invers neexistand echivalent academic acceptat 😀 altfe, da, e ziua mamei si se canta, nu se bea :-))

Lucian
Lucian
5 martie 2014 17:57
Reply to  Petronela

Petronela, cred că te iubesc! 😉

Bogdan Fottescu
Bogdan Fottescu
5 martie 2014 23:31
Reply to  Petronela

ai si de ce 🙂

ILUZIA
5 martie 2014 15:22

am mai zis si la postare de valentin: la nivel de principiu ai dreptate dar daca e motiv mai deosebit de facut un ceai dansant in casa/afara cu/fara barbati, cu/fara alcool…SA FIEEEE!!!!

Ştefania Puşcalău
Ştefania Puşcalău
5 martie 2014 18:04

Ce mult mi-a plăcut articolul ăsta! Parcă l-aş fi scris eu. Mă alătur bucuroasă cu un gând bun şi mulţumirea că mai există femei normale.
Cu drag,

Oana
Oana
5 martie 2014 18:38

In esenta e foarte bun articolul, dar nu inteleg ce e cu exprimarea asta neobisnuita, adolescentina, incorecta gramatical pe alocuri… Si-apoi ne mai miram ca nu se mai vorbeste/scrie corect romaneste. Nu trebuie sa iti dai silinta prea mult sa fii „cool”, ideile exprimate sunt destul de bune pentru a te face „cool” oricum. 🙂

korrona
korrona
5 martie 2014 19:57

Foarte fain ce-ai scris îmi place că ești normală și foarte dulce feminină. M-ai înseninat. Merci tare mult. Sper să mai am vreme să te mai vizitez din când în când.

Rudolph Aspirant
6 martie 2014 06:50

In Romania au inceput sa iasa femei bete pe strada de 8 martie ? Zau, chiar e nasol, adica. Nici mie nu-mi plac femeile bete, dar credeam ca asts face parte mai degraba din alte culturi. Dar chiar am fost in Bucuresti primavara trecuta si nu am observat scest fenomen, cel putin nu in sectorul 2. Dar poate ca sectorul 2 din Bucutesti nu e reprezentativ pt Romania. Adica e posibil intr-adevar sa am un orizont cam limitat, si ce-i drept eu am stat mai mult langa poalele mamei, bunicilor si matusilor mele de cate ori eram acolo, adica nu… Citește mai mult

Impasibila
Impasibila
7 martie 2014 14:19

Partial de acord cu cele scrise. De 8 martie nu sarbatorim FEMEIA numai , ceea ce putini cunosc este faptul ca de 8 martie sarbatorim castigarea partiala a drepturilor egale intre sexe. Corect, femei suntem in fiecare zi, insa nu in fiecare zi schimbam lumea. Numai bine !

alexandru
alexandru
21 decembrie 2014 23:48

Superb !!!

Irina Radu
10 februarie 2015 17:40

Sfantu’ Vali – pe asta mi-o notez ca este faina rau :))))

Blanca
Blanca
26 februarie 2016 22:49

8 martie e cea mai frumoasa zi di n calendar pentru o femeie care muncește într-o fabrica și al cărei orizont e destul de limitat, însă sofisticariile de 8 martie sunt si pentru dame avute care vor sa iasă în oraș ca fetele și sa se distreze la un show cu Cornel Pasat și o cupa de șampanie. Astelalte sărăntoace si naive, mai pot sari calul și sa mănânce ca s……cam astea oferă spectacolul grotesc.Viata o trăiești în funcție de nivelul conștiinței. Astea rafinatele, cititele, destupatele la creieraș sunt total contra curentului.Ele nu au nicio aplecare spre astfel de sindrofii.Asta… Citește mai mult

Liana
Liana
28 februarie 2017 17:42

Draga mea, nu stiu de ce, dar trăiam cu impresia a Maica Tereza a murit, Dumnezeu sa o ierte!

Flore
Flore
5 martie 2018 17:01

Mersi Petronela, m-am liniștit când văd ca mai gândesc și alte persoane ca mine.

Ami
Ami
6 martie 2018 06:28

Si eu simt la fel, cred ca la mine a contat mult trainingul de la mama si de la tata care m-au invatat ca I’m „the shit”, all year long 😂
La capitolul stripperi, mi se par super demasculinizati asa epilati si uleiati 😓 plus ca (asta e deformare profesionala) majoritatea NU au ritm deloc…deci clar, nit my cup of tea.
Dar anul asta ies de 8 martie, cu niste mamici, pentru ca avem zi liber de la job 😂 si mergem la starbucks in mijlocul zilei, chestie pe care nu pot sa o fac, decat in concediu 😛

O admiratoare
O admiratoare
6 martie 2018 10:50

nici petronela nu poate fi prea multa. excesul de tine doar place si desteapta. 😛

Bianca b
Bianca b
6 martie 2018 15:08

M-am intristat cand am citit articolul. Mi-ar fi placut ca ziua asta sa fie sarbatorita pentru a imbunatati constientizarea pentru anti-discrimimare, egalitate de sanse, anti-sexism, si empowerment (care e traducerea in romana? )ptr femei. Astea sunt lucrurile de care am eu nevoie probabil, de tin atata de ele. Partea cu bautul cred ca tine dr plictiseala sau de cultura. Ca femei bete pamant de flori am vazut in londra in fiecare weekend si vad in olanda in fiecare an de ziua regelui. In Bucuresti ce-i drept, nu am vazut. De ce se sarbatoreste 8 martie inca ca fiind ziua mamei?… Citește mai mult

Cristina Trascan
6 martie 2018 16:15

Inteleg ca ai vrut sa faci o diferenta intre femeile care isi asuma feminitatea, se simt puternice, hotarate si au un grad ridicat de bun simt, cat si constiinta importantei ridicolului si cele ce nu impartasesc astfel de idei si principii. Insa nu stiu de ce la un moment dat, ceea ce ai vrut sa faci a sunat ca un fel de denigrare a femeii de astazi in general, o inculpare generala, un fel de „parca tot cum era inainte, era mai bine, supusa si fara a iesi in evidenta”. Sper sa fie numai impresia mea!