lacustră

6

Cît îmi plăceau ploile cînd eram puștoaică. Și verile erau altfel atunci, calde, cu miros de zarzăre, cireșe coapte și tei înflorit. Ploaia venea neașteptat, peste cîte o zi fierbinte și prăfoasă, mă dezbrăcam și ieșeam afară să mă răpăie rafalele, aproape goală, cu brațele întinse și pielea bătătorită de soare șiroind, și părul, și picioarele goale, pline de noroi, șfichiuită de stropii reci. Apoi ploaia se oprea la fel de brusc cum venise, și mă întorceam răcorită și netulburată, la joaca mea. Și drumul era ud, iarba, copacii și din toate ieșea încetinel un abur subțire, iar aerul se umplea de mirosuri care mi-au rămas întotdeauna în memoria olfactivă ca quintesență a tot ce e proaspăt și verde și ud, pe care le adulmecam cu nările deschise și fremătînde.

Apoi mă înamorasem de zilele tomnoase cu ploi lungi și reci, de care te ascundeai la căldura, în casă, între cearșafuri, niciodată singură, leneveală și agonie dulce, în timp ce afară se rupeau cerul și lumea. Inspiram orizontul cenușiu și apăsator ca un crepuscul greu, și îl expiram încărcat cu umori de lîncezeala și dragoste.

Acum, diminețile astea îmi par purtate. Ponosite. De mine și de alții. Lăbărțate, cu coate și genunchi, rupte și peticite de atîta îmbrăcat. Triste și cenușii. Mă fac să îmi doresc disperat măcar o dimineață nouă, lucioasă, pe care să o despachetez cu uimire și dorință și bucurie.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Laura Muresanu
Laura Muresanu
28 februarie 2014 12:40

frumoase ploile tale. prima oara cand le vad asa.

georgia
28 februarie 2014 19:50

ce frumos ai zis!

la noi taurii zice de bine la zodie de data asta…trebuie sa fie pe aproape pe undeva dimineata aia -:)

georgia
28 februarie 2014 22:07

tot frumos ramane zis. da, e clar – dar o incurajare in plus nu strica niciodata, mai ales daca e confirmata astrologic :)) episodul cu bucuria intrinseca mi-a iesit una peste alta peste alta si peste alta…de acum sa se tot rostogoleasca.

Marius
2 martie 2014 17:51

Doamne,ce frumos…., frumoooooos,….,asa era pe Warte,pe Livada Postei,unde-am copilarit,exact asa cum scrii…,dar de agrise ce zici ? ….,tufele de agrise,Petronela ……,de mirosul de brad,de rasina dupa ploaie,…..magic…

O admiratoare
O admiratoare
10 martie 2018 19:54

ce fermecator colaj de cuvinte, de metafore, de stari… multumesc!