liberă?

2
Mi-a scris un om niște cuvinte foarte frumoase. Spunea că sînt unul dintre puținii oameni pe care îi știe care pare să fie și să trăiască cu adevărat liber. I-am mulțumit, firește, dar, ca de fiecare dată, am început să-mi pun întrebări. Proiectez în afară o imagine neadevărată sau chiar sînt atît de liber cît poate fi un om care înțelege cu luciditate tragicul și fatalitatea existenței?
Am frici, am multe frici; însă nu le mai las să mă îngrădească. Fiindcă nu fricile sînt cele care ne țin captivi în colivii mentale, ci frica de frici; eu mi-am îmblînzit-o și azi îmi e, precum vulpea Micului Prinț, prietenă. Îmi recunosc fricile și acționez cu ele alături, nu mă mai tem, știu că ele au apărut ca să mă ajute. Acolo unde sesizez o frică, o îmbrățișez și mă duc spre ea.
Am condiționări, unele introiectate foarte devreme; dar le pot observa. Am mecanisme de apărare: unele dintre ele au fost aberante, azi le-am îmblînzit și pe ele mult. Acționez de multe ori în feluri inconștiente, pe care le conștientizez ulterior. Pe unele le pot schimba, pe altele nu.
Am învățat să mă iubesc suficient încît să fiu blîndă mai adesea cu mine, să îmi dăruiesc o viață bună, să mă bucur de momente mici și mari.
Am surmontat o mulțime de grozăvii, unele cu adevărat dărîmătoare: am un psihic de fier, deși totuși fragil. Am trecut prin traumă, abuz, viol, moarte, doliu, pierderi, despărțiri și am rămas întreagă la cap. Oarecum.
Sînt ceea ce s-ar numi un om care a „reușit în viață”: am succes, vizibilitate, sînt admirată și iubită de o grămadă de oameni. Fac ceea ce îmi place. Am doi copii mișto pe care i-am crescut singură. Am muncit enorm și încă mai muncesc pentru toate astea. Abia în ultima vreme am realizat că cel mai probabil toată lupta mea, toate succesele mele, tot efortul uriaș sînt rezultant al faptului că nu m-am simțit iubită.
Scriam într-un poem de curînd:
„Și dacă toate astea
Nu sînt decît strădania
De a demonstra că ești suficient de bun
Pentru a fi iubit?
Sînt fiica care a reușit în viață
A scris cărți, a făcut școli
A devenit cineva
Fiindcă doar așa a obținut iubire”.
Sînt, așadar, cu adevărat liberă? E cineva? Cum poți fi cu adevărat liber atunci cînd toată structura ta psihică și mentală e construită din cărămizi mai tari sau mai casabile pe care le-ai sau le-au așezat alții într-o vreme în care Eul tău nici măcar nu era integrat? Te poți deconstrui și reconstrui complet pentru a fi liber de tot ce s-a pus acolo cînd erai mic? Și dacă da, ce condiționări noi pui în loc? Ale cui? Ale societății mari sau poate ale unei societăți mai mici, care se opune societății mari?
Libertatea completă e o iluzie a idealistului care întoarce fața de la implacabilitatea și tragismul traiului pe pămînt. Poți găsi sens și o libertate limitată, le poți integra și asuma fără iluzii și automințiri, poți acționa conform valorilor tale (după ce te asiguri că sînt ale tale). Și asta ar fi, din perspectiva mea, maximul de libertate la care poți aspira și pe care ți-l poți permite. Conform definiției asteia, sînt, cel mai probabil, un om destul de liber.
Articolul anteriorVacanță cu mama
Articolul următorșcoala la orice vîrstă
Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.
Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Florin Paladie
Florin Paladie
26 iulie 2021 12:18

O introspectie formidabila! Parte din a fi liber(a) e autoconstientizarea. Sa stii cat ai evoluat si cat mai sta inainte. Sa-ti cunosti atuurile si limitarile. Sa stii cu ce lucrezi.

Sigur, libertatea absoluta nu exista ca punct la care poti ajunge, ci ca o destinatie care te invita la un voiaj in directia asta. Din punctul asta de vedere unii sunt mai liberi decat altii.

Dana
Dana
5 septembrie 2021 00:13

Ba poti fi liber absolut!
Insa de ce trebuie sa fii liber? La ce esti dispus sa pierzi pentru libertate? Asta e iluzia!