Grinch, please

14

Mă trezesc la 7, în sunet damblagit de tobe și urături de capră și urs sub geamul meu. Tataratatatata, tataratatatata. Ceva suflătoare acompaniază. Mă uit, o capră prematură și preacolorată și un urs jigărit dansează sub fereastră, alungînd somnul tuturor. Se aud niște înjurături de la geamurile de vizavi. Încerc să mă culc la loc, dar somnul nu mai vine. Stau în pat și număr motivele pentru care detest Crăciunul.

Traficul. Oh, traficul. În orașul meu mic, de munte, aerisit, cu circulație perfectă în orice altă perioadă a anului. Provincie, nene! Se umple de turiști care, citez, „iau cu asalt pensiunile și hotelurile, dar și pîrtiile”. Pas de a mai circula, parca sau schia în perioada asta, dacă nu vrei să faci AVC prematur precum capra din imaginea alăturată. Sau cumpăra orice. Sau ieși la vreun restaurant, for that matter. Taxiurile dispar și ele, în caz că îți vine vreo idee. Doamne, ce rău mă pot enerva aceste hoarde de „turiști” care fac ca propriul oraș, propriile pîrtii, propriile străzi, restaurante, parcări etc., să devină complet nefrecventabile. Stați acasă, băi, nu ați auzit că sărbătoarea Crăciunului se face în familie?!

Magazinele. Oh, magazinele. Aflate sub asediul continuu al trupelor furibunde de flămînzi care nu cumpără și mănîncă decît de Crăciun. Care devastează rafturile, devalizează supermarketurile, pîrjolesc cîmpiile și otrăvesc fîntînile peste tot în urma lor, de nu mai poți ieși să cumperi o pîine fără să petreci juma de zi la coadă, numărînd resemnat tonele de produse pe care le pot cumpăra oamenii în ajun de potop, provizii suficiente pentru minimum două luni pe arcă. Dumnezeul african suspină în cerurile africane privind la îmbuibarea românilor de Crăciun și plînge cu lacrimi de sînge la cea de Revelion.

Caprele, urșii, tobele, tamburinele și alte instrumente de tortură, la orele la care abia se crapă de ziuă, sub geamul meu. Îmbrînceala din mall-uri, doamne feri să nu fi apucat să iei cadouri la timp, vei fi strivit de mulțimile mînioase care pur și simplu trebuie să golească tot, să nu mai lase nimic în urma lor. Veselia falsă, stridentă, sclipicioasă a oamenilor pretins fericiți pe internet și pretutindeni, care simt nevoia să mintă și să se mintă că totul e bine, e normal ca soțul să bea, să aibă amantă, să nu fi făcut sex cu ea de doi ani jumate, să urle, să nu vină acasă, să nu aibă o vorbă bună de spus, ca mama să muncească pînă leșină să pregătească grămezi de bucate, să șteargă fiecare colț de mobilă din casă, fiecare centimetru de geam, să pice lată în ajun, neputincioasă să se mai bucure de rodul muncii ei, tradiție nestrămutată în perioada asta în aproape fiecare casă. Tristețea disimulată a celor singuri, pentru care luminițele, poleiala, parfumul strident al sărbătorilor este un chin mai mare decît în orice altă perioadă a anului, nu degeaba rata suicidurilor crește spectaculos de Crăciun. Tristețea amanților care așteaptă lîngă telefon un semn de el/ea, căci Crăciunul se face în familie, oricum ar fi ea. Tristețea bolnavilor, în spitale, și cea a muribunzilor în paturile de suferință. Tristețea văduvilor și a părinților rămași fără copii, a copiilor rămași fără părinți. A divorțaților, părăsiților, niciodată cuplaților, lăsaților de izbeliște, niciodată iubiților. Imaginile idilice cu brazi împodobiți și cozonaci calzi și luminițe și șemineuri calde, majoritatea furate de pe net.

Toate acoperite de zgomotul ubicuu al Crăciunului, un amestec infernal de Jingle Bells, și last Christmas I gave you my heart, și leru-i ler, și împobește, mamă, bradul, și cauciucuri încinse, și voci alcoolizate, și rîsete asemeni, și plînset înfundat, și triluri vesele de copii, și ho-ho-ho, și taratatatatata, și un angajat de la mezeluri la casa trei, vă rugăm, un angajat de la mezeluri la casa trei.

 

(foto: Alex Dima)

Articolul anteriorun an prea lung
Articolul următorla pazza gioia
Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.
Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ioana Dana
21 decembrie 2016 11:06

Da, la noi nu e așa pentru că nu stăm într-un oraș atractiv pentru turiști. Nervi tari și Sărbători cu tihnă!

cristina
cristina
21 decembrie 2016 11:59

ce sa zic, si la Buzau e cam la fel…

Coca
Coca
21 decembrie 2016 12:17

Esti groaznic de desteapta, fata!
Orice scrii, e „supercitibil” 🙂
Iti doresc doar bine. Tie si celor dragi.

Silvia
Silvia
21 decembrie 2016 15:32

Atat de bine si frumos scrii incat simt ca sunt acolo, iar paragraful despre tristete m-a atins fix la suflet, cu atat mai mult cu cat nu prea se vorbeste despre asta. Am senzatia sau pornirea, cand citesc cate un articol (un exemplu ar fi cel cu damaged goods) de a zice – da! exact asta voiam sa spun, numai ca tu si gasesti cuvintele cu care sa spui. Multa sanatate si putere de scris!

Alina
Alina
22 decembrie 2016 14:43

Cu capra si ursul pe 21 decembrie ? OMG, cu astea se umbla in mod normal pe 1 ian! Foarte multa lume care vad ca se ingrijeste serios de pastrarea traditiilor stramosesti. :)))

Oana
Oana
22 decembrie 2016 15:20

De fiecare dată când aud
un angajat de la mezeluri la casa trei, vă rugăm, un angajat de la mezeluri la casa trei…
mă gândesc la eroina din piesa ta de teatru și la toate trăirile ei interioare și le privesc cu îngăduință pe caserițele iritate.
Partea bună e că nu mai e mult până la sfârșitul anului…

Remington Steele
Remington Steele
22 decembrie 2016 22:46

Mno, dar e fain în orașul nost’! O fi așa cum zici, că e aglomerat (nu mi se pare că ar fi chiar așa de aglomerat), că sunt turiști mulți (las’ să fie, cheltuie bani), că nu mai sunt locuri în restaurante (mie îmi place să văd că ele sunt pline după ce li s-a cântat prohodul după legea anti fumat), magazinele pline de hoarde de flămânzi (faptul că sunt pline e semn de bunăstare), nu mai sunt taxiuri (ce plimbare faină am făcut pe jos cu juniorul de la bunici la noi acasă!), ieri au trecut niște moși cântăreți… Citește mai mult

Cozmin
Cozmin
18 decembrie 2018 11:26

Galagia e a martketingului ce a reusit sa dreseze atatea miliarde de oameni sa rezoneze pe frecventa producatorilor. Nici macar in satele traditionale nu e linistea totala, cu toate ca nu se aud claxoane si voci in difuzoare de mall, e o agitatie specifica, camari de mancare suplimentara,.de porci taiati si nebunie locala, asa in micile ei cantitati. La mine in sat, la 1000 de oameni. magazinul COOP era arhiplin cu 2-3 zile inainte de Craciun pentru sucuri si condimente si paine si tot felul de cadouri ieftine, pentru ca lumea simtea acelasi vibe, aceiasi datorie, sa intre in zarva… Citește mai mult