oamenii-hău

19

În ultima vreme am luat cîteva decizii radicale. Una dintre cele mai importante e să stau cît mai departe de oamenii lipsiți de empatie și compasiune. E dificil de făcut asta. Cei mai mulți dintre ei, deși sunt niște mici monștri dezumanizați, mimează perfect sau, mai grav, predică empatia, grija, compasiunea. La o privire mai atentă și mai detașată, nu e decît un dublu standard pe care pare că nici măcar nu-l înțeleg.

Pot înțelege mecanismele psihologice care îi transformă în monștri.  Dar nu pot înțelege de ce nu au ales drumul mai greu dar corect, de a nu perpetua răul. Cei mai mulți sunt oameni care nici măcar nu sunt conștienți de pustiul afectiv în care se află. Sunt manipulatori, egoiști. Oameni-hău. Niște vortexuri care înghit tot în jur. Unii par că s-ar afla pe marginea prăpastiei și tu le întinzi mîna să-i ajuți/salvezi, dar adevărul e că ei sunt prăpastia și,  apucîndu-ți mîna, te trag și pe tine în străfunduri. Și să ieși de acolo e teribil de greu. Un om-hău poate părea, pentru o vreme, om-munte, numai bun de urcat, dar e doar chestiune de perspectivă răsturnată. Fiindcă și prăpăstiile, privite invers, seamănă cu munții. Dar numai dacă stai în cap. Și deseori faci asta, te pui și-n cap pentru alții și preferi să vezi hăul cu fundul în sus, ca pe-o creastă.

Ei îi înghit pe ceilalți, ca să mai umple din vidul afectiv, fără să se preocupe ce se întîmplă cu înghițiții. Sau se preocupă doar la început, ca să-i atragă în golul lor iar apoi îi uită acolo.

Îmi pare că peisajul uman e tot mai selenar. Plin de cratere. Și luna, de departe, e rotundă și luminoasă, dar cum te uiți la ea prin telescop îi vezi asperitățile, neregularitățile și găurile din față.

Nu, nu mai pot cu oamenii lipsiți de empatie, buză cu sociopatia. Și parcă-s tot mai mulți, tot mai alienați, tot mai cruzi. Iar în jurul lor, doar victime colaterale.

Hotărît lucru, nu oamenii-hău. Și apoi de ce să-ți faci asta? Cînd, la o privire mai scrutătoare, descoperi că există oameni-lac, oameni-ocean, oameni-dealuri, oameni-cer.

(foto: Brian Day)

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Raj
Raj
17 august 2015 08:45

Aha, la mine vatz gandit cand ati zis de victime co laterale, dna Petronela, sarumana si minciocu ! Ca presupun ca aveti in permanenta in poseta dv. 1 mincioc, ca dv. va pre umblati mult si nu se stie cand gasiti 1 loc de pescuit. Io tot timpu am fost victima colaterala caci in tinerete dactilografele se indragosteau iremediabil si irefutabil, scuzati expresia, de persoana mea. Odata sa indragostit de mine dactilografa directorului de uzina si cea a secretarului de partid, dar io nu si nu si de aceea ele bateau apasat la masina, ceea ce facea ca indigoul sa… Citește mai mult

Raj
Raj
17 august 2015 14:23

Dna Petronela, sarumana, mistria si canciocu ! Presupun ca in poseta dv. cu nimicuri, aveti si 1 cancioc, daca naveti, am io 3 cancioace. Misterii am 4, de unde si porecla de Mistretzu, caci asa imi zic amicii. Azi eram cu scuteru si 1 nebun era sa dea peste mine, noroc ca am casca de protectie, una grea si solida. A incercato intro zi si nevastamea ca sa faca 1 selfie cu casca si mia zis ca-i prea grea si abia acuma intelege de ces io cam greu de cap. Si alantaeri o codana cun mercedes penultimu tip era sa… Citește mai mult

Raj
Raj
17 august 2015 14:34

Dna Petronela, sarumana si toate femeele depe feisbucu dv., cum procedati ca fetele dv. sa va asculte ? Io o am pe asta mica,18 si 1/2, facuta la batranete si nu ma asculta decat daca cotizez pt. tortu zilnic de inghetata. Daia scrio io aicea, ca sa le ziceti prietenilor dv. de parte barbateasca de pe fb, ca sa nu faca amor cu nevestele dumnealor cand is bauti, dupa varsta de 40de ani. Ca es copii care vor tortu de inghetata zilnic. Tre sa mai fac 1 control de prostata, ca imi putrezesc nadragii in gionuchi de atata pisat. Inainte… Citește mai mult

Raj
Raj
17 august 2015 14:39

Dna Petronela, vidu afectiv e golu ala din stomag atuncea cand vam urmarit io la Neptun TV ? Ca aveti o gurita demi vine sami dau nevasta prin masina de tocat carne, sami otravesc siameza si sa-mi musc cainele…

adrian paparuz
adrian paparuz
17 august 2015 15:02

nu

mai las pe nimeni
în mine
cineva cu surâsul tău
caută fantomatic
cioburi
iubiri sparte
de parcă ar putea lipi viitorul
cu amintirile rătăcite
în mintea mea
nu
nu mai las
nu mai
nu iunie
nu iulie septembrie
nu vara
nu iarna
nici o dată
niciodată
pe nimeni
să picteze curcubeie sălbatice
şi fericiri biblice
în nebunia mea
agorafobă
cineva cu buzele tale
mă sărută etern

🙂

Claudiu Nistor
Claudiu Nistor
17 august 2015 16:01

Fainã chestia cu oamenii- hãu,m-a trimis într-o lume trecutã pe care speram cã am uitat-o.Defapt,într-o oarecare mãsurã,toti suntem niste hãuri pe care vrem sã le umplem cu ceva….Ajunge,”chestia” ta e fainã!Zi Faina!

ioana burghel
ioana burghel
17 august 2015 18:38

Da, sunt precum vampirii energetici!

Raj
Raj
17 august 2015 19:29

Io is omu huo, nu omu hau, caci lumea ma huiduie cand ma vede ca trec pe strada cu mercedesu meu din 84, ca cica ii poluez, ca la curu esapamentului iese 1 fum incacios ceea ce face ca sa se inegreasca rochitele doamnelor. Trebue sa fac ceva cu podeaua caci sa corodat ingrozitor si acuma merg ca fred si barnei, nici numi mai trebue motorina. Pot chiar sa fac 1 pipi nevinovat in timpu mersului si las o dara de pisat pe unde circul si lumea crede ca au stropit aia dela cur atenia orasului, strazile, caci io beau… Citește mai mult

Dan Muresan
19 august 2015 00:37

Si cum ii recunosti pe oamenii astia? Cum faci diferenta dintre cine e fals si real?

Marius S.
Marius S.
24 august 2015 12:45

Nu crede niciodata pe cel ce merge umar la umar cu tine in durerea ta, sigur are vreun interes……mai mic, sau mai mare…mai meschin sau altruist…nimeni nu are rost sa-si impovareze viata plina de grijile proprii cu ale altuia…este SF…cautam detasare, un zambet, ceva de destins..nu alte griji si alte probleme…poate suntem sadici citind de problemele altora,poate uitam de ale noastre un pic…. pentru ca nu mai cred de mult in compasiune.Poate sunt prea dur.Eu as spune realist.

angel
angel
28 august 2015 00:49

m-am cutremurat la pArcurgerea celui text; inspirat, viu, tortionant, o incantare; esti buna!

VreauUltimulLoc
1 iulie 2016 10:30

Este o capcana, un labirint fara iesirea incercarea de a intelege ‘intelectual’ oamenii din jurul nostru. . Totul in viata este o chestie de perspectiva, percepem realitatea doar ca o reprezentare a mintii noastre. Daca tu vezi oameni hau si oameni munti si oameni lac nu inseaman ca ei exista cu adevarat. Ne ia o viata sa ne cunoastem pe noi… pana atunci nu putem sa ii cunoastem pe altii. Evaluarea asta in extreme a celor din jura iti spune mai multe despre tine decat despre ei. Tu faci hau, tu faci lac, tu faci munte.
Cu drag.

Dana
Dana
1 iulie 2016 12:40

eu m-am mai inteleptit, cu varsta :p dau block si in off line, nu doar in on line. ma simt mai bine doar cu mine, decat impreuna cu tipul asta de oameni. plus, mi-am dezvotat capacitatea de a nu ma mai simti vinovata fata de ei, atunci cand nu rezonez la problemele lor. dar, cum spuneam, vine cu varsta :))