o întrebare pe bune

2

Mă gîndeam că a venit timpul să ne prindem că suntem diferiți și să ne acceptăm și tolerăm diversitatea. Că normalitatea e un șablon cu margini foarte laxe, de fapt.

Eu am fobie de fobii. De xenofobie. De homofobie. Bigoți tradiționaliști care ne explică cum familia cu F mare e formată din tată și mamă. Știm asta, mulțumim. Homosexualii nu procreează. Și pe vremea vechilor greci și pe vremea romanilor, familia era formată tot din femeie și bărbat, era datoria femeii să copuleze cu soțul ei și să asigure perpetuarea speciei. Dar, de iubit, iubeau „băieți frumoși”, nu femei (ho pais kalos). Banchetul lui Platon nu e un dialog despre iubirea heterosexuală, ci dimpotrivă. Aristotel, Platon, Socrate, cu toții au fost homosexuali. E plină istoria de homosexuali: Alexandru cel Mare, Cezar, posibil Bonaparte – dar și cultura: Da Vinci, Goethe, Proust, Ceaikovski și, da, pînă și autorul basmelor pe care le-am citit în copilărie, Andersen, era pidosnic, ce oroare! Că homosexualitatea nu a apărut în modernitate știu pînă și habotnicii care nu au citit decît Biblia – de la Sodoma și Gomora.

Homosexualii au existat dintotdeauna. E axiomă. Sînul extrem de generos al bisericii catolice (dar și al celei ortodoxe, deopotrivă) e doldora de scandaluri homosexuale chiar în zilele noastre. Chiar dacă ții neapărat să o treci la capitolul deviații, această deviație în mod special dăinuie de mii de ani, pre- și postcreștinism, nu a fost „eradicată”. Și dacă tot există, dacă tot nu se pot „vindeca”, de ce îi marginalizăm pe homosexuali, cînd pe cei cu dizabilități nu avem voie să o facem? Asta în niște vremuri în care nici pe rromi nu putem să îi strigăm țigani. Nu e de mirare, întreaga lume duhnește de ipocrizie. Lui Tarantino i-au sărit în gît toți puritanii că a folosit în exces „nigga” într-un film despre o epocă în care „normalul” era să deții alte ființe umane, să fie proprietatea ta cu acte.

Atunci, de ce facem pe inchizitorii, în secolul XXI? O fi din cauză că deviația în cauză are legătură cu sexul? Și nu am reușit nici pînă acum să-l scoatem de la tabuuri, deși numărul cel mai mare de downloaduri îl contorizează filmele porno, și nu neapărat cele cuminți, în care cei doi, el și ea, rămîn împreună la final după o partidă în poziția misionarului? Societatea evoluează, pasămite, fără evoluție am fi avut încă sclavi, iar femeia ar fi fost încă enumerată lîngă ei și cîini. Pe tradiționaliști îi desfid să renunțe la tot ce le-a adus această evoluție și să se întoarcă cu totul la tradițional. Tu scrii pe Facebook de pe un iPhone 5 despre cît ești de tradiționalist, în timp ce conduci o mașină de lux, cumva? Jos laba de pe tehnologie, dacă o arzi tradițional! Așa e evoluția, vine la pachet și cu chestiuni care îți displac, poate. Dacă societatea le va permite – și le permite în multe locuri din lumea asta – homosexualilor să se căsătorească, cu ce atentează asta la heterosexualitatea ta? La familia ta cu F mare? La sexualitatea copiilor tăi despre care ești așa de sigur că e „normală”? Dacă ești hetero, indiferent de cîte căsătorii gay vor avea loc pe planetă, tu ești în siguranță! Copiii tăi, la fel. Ei vor învăța de la tine, cel normal, ce e normalitatea, dar vor avea șansa și să fie toleranți cu cei care nu au avut „norocul” lor, să se nască „normali”. Nu îi vor mai discrimina, nu vor mai fi plini de prejudecăți, îi vor lăsa să existe și pe ei. Dar dacă propriul tău copil are înclinații homosexuale, nelegiferarea căsătoriilor dintre gay nu îl va face heterosexual. O să îl facă, poate, să se ascundă, așa cum fac azi mii de homosexuali în țărișoara noastră tradiționalistă. O să îl oblige, poate, să se căsătorească și să facă copii cu o femeie, dar să fugă la amantul de același sex cu el. Știu o mulțime de oameni care fac asta. Și tu cunoști, dar nu știi adevărul despre ei.

Tot aud că nimeni nu își dorește să vadă pe stradă cupluri de bărbați sau femei care își iau limba în gură. Dar în aceeași măsură eu nu îmi doresc să vad nici cupluri „normale” exhibîndu-și intimitatea pe străzi.

Îmi repugnă lipsa de toleranță pe care o văd în semenii mei. Lipsa de rațiune, mai ales. Argumentul „vreau ca ai mei copii să crească într-o societate normală, cu valori” e rizibil. Suntem ridicoli – rata divorțului între cuplurile hetero e de 50% în acest moment. Copiii noștri cresc în familii destrămate, monoparentale, îi folosim în luptele noastre de adulți „normali” și le distrugem sufletele și copilăria, dar urlăm că legiferarea căsătoriei între persoane de același sex le-ar distruge valorile.

Nu, mai bine, ne-am vedea de „normalitatea” cu care am fost binecuvîntați să ne naștem și i-am lăsa în pace pe ceilalți, să-și trăiască viețile și să își urce singuri Golgota? Că nu o fi simplu să fii homosexual într-o țară homofobă. Sau am reflecta foarte serios la ce am face dacă ai noștri copii s-ar dovedi a avea înclinații homosexuale. Că să te imaginezi pe tine în situația asta e mai complicat. Chiar, ce ai face dacă propriul tău copil este homosexual? Ai vrea să se ascundă toată viața de tine și de semenii lui, de teama să nu fie proscris, sau ai vrea să își trăiască viața asumat și la vedere, așa cum faci tu? De ce să nu aibă și el același drept ca și tine? Copilul tău, homosexual, născut din tine și partenerul tău, complet heterosexuali!

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
VreauUltimulLoc
14 ianuarie 2014 18:48

Am si eu o intrebare, ca nu am experienta practica si imi vine greu sa evaluez efectele avute asupra mea. Exista ceva ( in limitele unei normalitati relative, nu ma refer la lucruri care ar marca iremediabil si un om matur si echilibrat psihic, cum ar fi razboiul), ce ar trebui ascuns de privirea copiilor? Exista o perioada din viata unui copil in care observatul realitatii nefiltrate sa aiba efecte negative asupra psihicului lor? Acum as fi tenta sa cred ca un copil este perfect echipat sa vada cam tot ce are societatea in darnicia ei sa-i ofere. De la… Citește mai mult

O admiratoare
O admiratoare
4 martie 2018 21:46

pupa-ti-as cap’sorul ala al tau frumos, liber si doritor de dreptate! chiar ar fi tragic rau, daca o minte, ca a ta, sa fi fost otravita de bigotism. da’ ne, tu esti antidotul. 😀