nezdraveni, dar vii

13

Oricum nu par zdravănă, mi-a spus fata asta mișto pe care o cunoscusem la mare și îmi plăcuse extraordinar. Lasă dragă, i-am răspuns, că nici eu nu par. Și nici nu îți dorești să pari sau să fii. Oamenii mișto nu par zdraveni. Zdrăveneala e pentru conformiști, plicticoși și morți. Lasă-i pe ăia să fie așa.

Toți oamenii care mi-au plăcut mie nu au fost zdraveni. Rebeli. Au făcut și zis chestii ieșite din comun. Cînd eram mici, ăia nezdraveni eram exemplele negative, cei care ieșeau din norme, oile negre. Peste ani, tot ăia sunt(em) cei care au trăit, care și-au ocupat viața cu lucruri interesante, nu s-au conformat și încă sunt tineri, la spirit și minte.

Cei zdraveni au făcut o școală, s-au căsătorit, au făcut copii, au urmat o carieră, au devenit poate șefi, așa cum se face, și-au luat o mașină, apoi au schimbat-o cu alta mai bună, un apartament în rate, o vacanță în Bulgaria sau Turcia pe an, nu au divorțat cînd nu a mai mers, că nu se face, se chinuie și acum, sunt triști, obosiți, cenușii.

Cei nezdraveni, rebelii, au făcut sau nu parte din cele de mai sus, dar în felul lor propriu. Și-au ales meserii creative, că deh, nu erau zdraveni. Culori de păr sau freze șuchite, haine colorate, iubiți și iubite interesante. Au crescut copii altfel. Nu ar schimba nimic din ce au ales și sunt gata să o ia de capăt oricînd. Au schimbat, însă, în felul lor mic, lumea.

Mama și-a dorit mereu să fiu zdravănă. În rîndul lumii. S-a mîhnit că nu am fost în stare. Tare ar fi vrut să mă vadă înregimentată. I-a fost rușine cu mine, deseori. Cînd m-am tuns cheală, după moartea răposatului, mi-a interzis să apar așa acasă. Purtam mereu un batic pe cap cînd mergeam la ea. Deși aveam 22 de ani, mi-a interzis să îmi fac tatuajul pe care îl avea el, că tatuaje au doar pușcăriașii, doar nu sunt nezdravănă? Mi l-am făcut, oricum. Mi-a zis, ani la rînd, cît ar fi vrut să mă vadă și pe mine într-un costumaș, un deux-pieces, așa, ca femeile normale. Nu i se pare deloc în regulă că mă îmbrac ca o adolescentă. . Îmi lipsesc și bigudiurile – nu fetele, ci bigudiurile de coafor -, doar-doar ce o mai scoteam la un capăt cu niște bucle. Ce să mai zic de purtări, vorba mamii mari, nu am deloc purtări de femeie de aproape 40 de ani. Eu mă încăpățînez să o ard așa. Tinerește.

Sper să mă ție Mniezo nezdravănă încă ceva ani. Și cînd nu s-o mai putea, să mă ia la El, să îi dau de lucru mamei că nu am și eu un costumaș decent, din stofă, și pe lumea ailaltă.

13
Lasă un mesaj

avatar
9 Discuții
4 Răspunsuri la discuții
0 Urmăritori
 
Comentariul cu cele mai multe reacții
Cele mai fierbinți discuții

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonează-te  
cele mai noi cele mai vechi cu cele mai multe voturi
Notificare pentru
Gina Bradea
Utilizator

Aferim tie, soro, ca daca n-ai fi tu si altii ca tine, nu s-ar mai povesti. Pai, hai sa stam stramb si sa gandim drept(sau vicerversa, nu conteaza), daca n-ar mai exista Nezdravenii, cu cine s-ar mai compara zdravenii? Nu trebuie sa existe si modele? Daca toate oile ar fi albe, imaculate, fara pic de gri sau negru, ce farmec ar mai avea viata? Ce-ar mai face babele,cartitorii si habotnicii, pudicii si cei ce merg in rand cu turma? Ar avea o viata absolut lipsita de cea mai elementara placere. Pai cum ar fi sa nu aiba pe cine barfi… Citește mai mult

ram
Utilizator
ram

vazut azi om nezdravan
eu, cu un picior zdravan devenit nezdravan din cauza unui mos nezdravan cu o masina nezdravana 🙂
nici nu l-am injurat
poate am gresit: o fi zis ca-i ok sa conduca asa daca lumea nik nu zice
hm
raj, cum fac sa l injur pe nenea ala atunci?

Ram
Utilizator
Ram

inteles ca sunt neclar, recitind
nezdravanul ala de azi erai tu 🙂
tu si microfonul pe care nu l-am vazut, dar l-am stiut prezent

povestea cu moshu era alta chestiuta
ce mult inseamna un rand lipsa 😉

Raj
Utilizator
Raj

Beti o mastica, 1 cocartz, 1 bere eftina la pet. Apoi ii veti zice facuti si dreguti, cum vo veni la gura. Io is as la injuraturi, dar numi permite educatiunea si lectura asidua

Topper
Utilizator
Topper

Regulile ni le impunem singuri. Putem traii si fara reguli(nu stiu cat de bine dar se poate traii). Compromisul in a respecta reguli il facem chiar noi atunci cand pentru a obtine ceva trebuie sa urmam anumite reguli. Este clar ca universul, pamantul viata are reguli stricte dupa care lucreaza si pe care trebuie sa le respectam pentru a ramane vii (alive)… insa aceste reguli sunt destul de putine si simple. Noi „destepti cum suntem- care gandim rational” nu facem decat sa nu respectam acele simple reguli si sa ne impunem o muuuuuuuuuultime de altele nesemnificative care ne fac viata… Citește mai mult

Raj
Utilizator
Raj

A zis soacramea ca s nazdravan si nedus la beserica. Io la beserica nu moi duce ca ma enerveaza pochii la creeri

Raj
Utilizator
Raj

Vati tuns chilug, dna Petronela ? Se poarta epilatu total…

ILUZIA
Utilizator

aoleo ! sa fereasca D-zeu pe oricine de a-si ingropa copilul, indiferent de varsta. Dar si eu i-am zis mamii preventiv ca vreau sa ma arza si sa faca o bauta d-aia ca-n filme.

deea
Utilizator
deea

A-ha-ha, ce m-a distrat faza cu costumasul, si visul mamei mele e acelasi: sa ma vada si pe mine, macar o data in viata, imbracata intr-un taior frumos, de doamna, si cu parul aranjat! 😀 Ba mai insceneaza si mici comploturi de genul: iesim la plimbare prin oras si ma directioneaza „discret”, spre magazinul X sau Y, si cand ajungem acolo imi arata cate un taioras frumos in vitrina si-mi propune sa mi le cumpere ea! 😀

Lorin
Utilizator
Lorin

„Decât” atât am de zis:

http://youtu.be/tjgtLSHhTPg

O admiratoare
Utilizator
O admiratoare