despre cea mai dureroasă rană

33

„Cînd eram mică, eram foarte credincioasă. Mă rugam la Dumnezeu mult. Mă întorceam de la școală și mă rugam la el să o facă pe mama să nu mă mai bată. Să fie bine. Să îmi arate puțină iubire. În ziua în care m-am rugat cel mai tare, a ajuns acasă și m-a bătut cel mai tare. Pe fiecare exercițiu greșit. Fiecare greșeluță. Mă lua la bătaie dintr-o cameră în alta, eu fugeam și ea venea după mine. După bătaie, m-am dus în baie să plîng. Era așa de furioasă că fata ei nu e perfectă și nu a luat numai 10 că a uitat și să îmi dea să mănînc. Cu picioarele roșii stăteam și plîngeam de foame și de durere. Și mă rugam, dar mai întîi îl certasem pe Dumnezeu, dar după mă rugam iar, ca a doua zi să fie altfel.”

Cunosc două femei, mamă și fiică, mama cu cîțiva ani mai în vîrstă decît mine, fiica de-o seamă cu fie-mea mică. Copila a primit de curînd diagnostic de depresie gravă și anxietate generalizată, după mai multe tentative de suicid. Un copil frumos, bun, sensibil, genul ăla de fată pe care o iubești de cum o vezi. Îi e foarte rău. Medicii îi schimbă tratamentele, în speranța că o vor putea ajuta, antidepresivele au multe efecte adverse, de curînd a avut o nouă tentativă de suicid.

Sunt puțini cei care știu prin ce trece. Eu sunt unul dintre ei. Cu mine vorbește. Vorbele de mai sus sunt ale ei. Oricine o vede ar spune că e o fată veselă, plină de viață, frumoasă, deșteaptă, talentată. Pe facebook are doar poze zîmbind, deși ochii-i sunt triști. Cine le vede în virtual, mamă și fiică, ar jura că sunt familia perfectă. Postările mamei par inteligente, pline de umor, curg like-urile și comentariile. Pe mine mă trec fiori reci pe spate cînd știu că fata ei a luat un tub de pastile ieri, iar ea i-a zis, cînd și-a revenit, că face circ și că nu e bună de nimic, nici măcar să se sinucidă nu a fost în stare. Tot ce vrea aia mică e să îi atragă atenția. Cumva, oricum. Tot ce reușește e să o îndepărteze și mai tare, căci mama ei este una dintre ființele alea cărora le este imposibil să se dea la o parte ca să îi vadă și pe ceilalți. Cîndva, tot ce reușea era să o facă să o bată. Fata vrea să o forțeze să o iubească. Mama e incapabilă de iubirea de care are ea nevoie, iar cea mică nu are cum înțelege că nu e vina ei, că nu are absolut nicio vină pentru felul în care este construită sau s-a construit mama ei. Că poate indisponibilitatea ei emoțională vine dintr-o rană foarte dureroasă, pe care nu și-a știut-o vindeca. Și că nu o poate privi să o vadă așa cum este: o ființă minunată, plină de sensibilitate, care are nevoie doar să fie ținută în brațe și iubită. Acceptată.

Îi spun că nu e vinovată, îi spun tot ce știu eu despre a trăi în lipsa iubirii de mamă. Și știu destule. Dar știu și că nu o va ajuta cu adevărat. Că îți este imposibil să înțelegi și să integrezi faptul că o ființă te-a adus pe lume, dar nu te poate iubi așa cum ești. Iar dacă cea care te-a născut nu te poate iubi, cum să te iubești tu? Nu te poți iubi. Ba dimpotrivă, ajungi să te detești, e ceva greșit cu tine dacă nici mama ta nu te poate iubi. Înseamnă că nu meriți iubirea aia. Uite, și pisica își iubește puii, îi linge și hrănește, dar mai ales îi linge. Dar pe tine nu. Singura concluzie pe care o poți trage la vîrsta aia e că ceva e profund greșit la tine, că tu ești de vină, nu ești destul de bun, de cuminte, de deștept, de frumos. Și încerci și mai tare. Și tot nu reușești. Fiindcă nu stă în puterea ta, de fapt. Unii încearcă toată viața, alții abandonează și aleg să își demonstreze pînă la capăt ceea ce cred despre ei înșiși, măcar atunci au o explicație de care se pot agăța, uite, sunt un alcoolic/drogat/infractor/ratat, normal că nu pot fi iubit, cine ar iubi pe unul ca mine?

Nu cred că greșesc dacă afirm că cea mai mare, adîncă, de nevindecat rană pe care o putem căpăta în viața asta este aceea de a nu fi dorit/iubit de propria mamă. În grupurile de terapie din care am făcut parte, dintotdeauna m-a lovit intens să văd și simt asta: nu ne vindecăm niciodată de durerea de a nu fi fost iubiți, apreciați, susținuți etc. de mamele noastre. Adulți cu copii mari la rîndul nostru, încă tînjim și sperăm că le putem atrage atenția, că le putem face să ne accepte așa cum suntem, să ne iubească, să le pese de noi în felul în care avem noi nevoie să o facă. Ne luptăm să le înțelegem, să le iertăm, să ne iertăm, să acceptăm că nu e vina noastră, că nu suntem mai puțin decît alți copii care au primit toate astea doar pentru că au venit pe lume, în timp ce noi facem eforturi susținute de o viață întreagă și tot nu am primit vreun semn că dragostea aia după care tînjim de cînd eram sugari o să vină cîndva.

La rîndul nostru, greșim cu copiii noștri, cu partenerii noștri, iubim excesiv și nu știm să ne lăsăm iubiți. Putem iubi pe oricine, oricît de mult (ne-)ar greși, dar nu ne putem ierta pe noi înșine. Ne iubim copiii paroxistic, dar pedepsim toată viața copilul din noi. Nu avem pic de iertare, de compasiune, de înțelegere pentru copilul ăla. În fond, el e de vină pentru toată durerea, nu? El nu a fost capabil să se facă iubit, încă de cînd abia deschisese ochii în lume. 

Mi-e așa de ușor să recunosc pe cel care a fost lipsit de iubirea de mamă. E cel care, oricîte ar fi făcut, simte că nu valorează nimic. Fiindcă, deși are aprecierea unei lumi întregi, cîteodată, n-a avut-o și n-o are pe cea mai importantă din univers, singura care contează: a mamei care l-a adus pe lume, dar nu a știut a-l iubi. Pe cel care e apăsat încontinuu de vinovăție. Pe cel care simte că nu merită nimic. Pe cel care face încontinuu lucruri pentru a fi iubit și apreciat, fiindcă nu crede că fără efort poate obține asta. Pe cel care nu se știe vedea pe sine. Pe cel nesigur, întotdeauna nesigur.

Paradigma în care ai trăit de cînd ai știut de tine a fost asta, e singurul program care ți-a fost instalat, nu  știi să operezi cu altceva. Oricît ai munci, învăța, citi, face terapie, nu te vindeci de cea mai oribilă rană pe care o poți căpăta: aia că nu ești iubit, care se transformă foarte repede, la vîrsta prunciei, în aia că nu meriți să fii iubit. Și apoi înoți prin viață, la limita înecului, sperînd să-ți demonstrezi că nu e așa. Că e ceva și de capul tău.

Singurul lucru cu adevărat valoros pe care îl putem da copiilor noștri este iubirea și acceptarea. Lipsa lor mutilează pe viață.

Noi, generația de decreței, nedoriții, neiubiții, știm cel mai bine asta, atunci cînd suntem sinceri cu noi. Și nu avem cum schimba asta. Putem opri însă răul la noi, să nu-l perpetuăm, să nu dăm povara asta copiilor noștri.

În caz că nu vă era clar cît de importantă este căldura pe care o primim și o dăm puilor noștri, uite aici experimentul Harlow.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

33 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Furnica Raluca
Furnica Raluca
24 noiembrie 2016 09:10

Sunt și eu una dintre aceste ” ne norocite”…scris așa ptr a se citi „fără norocul” de a se naște și trăi într-o casă caldă cu doar un picuț de liniște și iubire. Doar un picuț… Drama mea cea mare este că acum , prinsă într-un mare jeg de depresie și anxietate, și în timp ce mă analizez cu un psiholog, este ca nu mai pot repara nimic.NIMICCC! Maică mea a murit acum 9 ani- avea 50 de ani, iar taică-meu are creierul prăjit după 2 accidente vasculare. Bomboana de pe colivă: m-am străduit de am înnebunit să am copii,… Citește mai mult

Simona
Simona
24 noiembrie 2016 11:44
Reply to  Furnica Raluca

Total gresit, Raluca, te poti repara pe tine, nu pe ceilalti. Si nu ai nevoie de copii (alt mare mit fals in Romania, ca fara copii este stearpa si neimplinita…) ca sa te repari. Ai nevoie de iubire de sine, ce poate fi sustinuta de iubirea prietenilor si a partenerului de viata. Din fericire am avut o copilarie fericita, si eu cu ceva problema cu o mama super-exigenta dar care simteam ca ma iubea. Dar si eu am trecut printr-o depresie crunta, multi ani mai tarziu, iar singura solutie a fost luarea unei decizii radicale, ceea ce mi-a schimbat viata… Citește mai mult

sufletel
sufletel
24 noiembrie 2016 12:40
Reply to  Furnica Raluca

cu riscul de a suna ca un cliseu, terapeutul meu mi-a zis la un moment dat: „daca n-ai innebunit atunci, copil fiind, de ce insisti sa aduci durerea trecuta in acum”, vindecarea incepe cand traiesti prezentul ca prezent, inunda-te de prezent si promite-i copilului tau „interior” ca nu il abandonezi ci doar te duci sa acumulezi un pic de forta! te imbratisez cu incredere, primul pas e mai greu, iar vis-a vis de faptul ca nu „meriti sa ai copii”- nu o lua ca o pedeapsa, poate te asteapta sa iti gasesti forta interioara ca sa te lipesti la loc… Citește mai mult

Gina Bradea
24 noiembrie 2016 13:22
Reply to  Furnica Raluca

Raluca, am citit tot, cu inima sfasiata. Nu ai dreptate deloc. Nu ai copii tu, ok. Nu e un capat de tara din asta. Nu esti neimplinita, inceputa si neterminata, defecta… Esti un om normal, cu bune si cu rele. Nimeni nu este perfect. Te-ai gandit ca sunt atat de multi copii fara iubire pe lumea asta? Daca ai iubire neconditionata de oferit, poti face voluntariat la un orfelinat. La un adapost de femei abuzate, care vin si cu copii. Sunt atatea locuri unde dragostea si empatia sunt foarte bine venite. Din prea-plinul tau, mergi si da acolo. Ia in… Citește mai mult

mack
mack
25 noiembrie 2016 21:57
Reply to  Furnica Raluca

Poţi returna violenţe primite şi atunci cînd cel care te-a agresat nu mai e prezent. Caută la Jacques Salome.
Îmbrăţişări!

Gina Bradea
24 noiembrie 2016 11:30

E atat de dureros de adevat, Petro, atat de cumplit de dureros!! Doare si mai tare cand mama se duce si nu reuseste sa inteleaga cat de mult ai iubit-o si cat de mari si adanci sunt ranile pe care ti le-a provocat. Nu stie ca tu stii si ca ai inteles rana cumplita din sufletul ei, faptul ca si ea a fost un copil crescut fara iubire, din parinti fara iubire. Apoi a urmat o casnicie fara iubire, cu multe batai. Da, batai cumplite si cuvinte urate, pentru mama si pentru mine. Monstrul care mi-a fost tata ne facea… Citește mai mult

Ella
Ella
24 noiembrie 2016 12:11

Am citit cu un nod in gat…

Lia
Lia
24 noiembrie 2016 16:09

Inimi de gheata! Suflete împietrite! Vieți condamnate! Trist, dureros, nedrept! Urlu de durere! E ca o răstignire –fără Înviere! Lacrimi, curgeti lacrimi !

Michelle
Michelle
24 noiembrie 2016 16:23

Cum naiba mai iesim din asta ? Eu nu pot sa inteleg cum o mama isi bate atat de rau copilul? Noi suntem 3 frati, eu, sunt cea mai mare, pe mine s-a razbunat mama cel mai mult, intai de toate pt ca si-a dorit baiat ( mi-am dat seama mult mai tarziu, nu ca mi-ar fi zis ea) in conceptia ei baietii erau mai puternici, puteau face ce isi doresc si pot pleca oricand – lucruri de care m-am achitat mereu, fata fiind – insa avea asa o parere rea si urata despre ea, ca femeie, incat isi imagina… Citește mai mult

maria
24 noiembrie 2016 17:35

Felicitari GINA foarte buna invatatura pentru RALUCA. Ai dreptate nici un psiholog din lume nu te poate vindeca asa cum poti sa o faci tu singur. Important este sa stii sa gasesti solutiii.SI nu uitati ,solutii gasesti la orice problema.

Gina Bradea
24 noiembrie 2016 21:20
Reply to  maria

Nu ai cum sa te vindeci singur. Rana ramane acolo pentru toata viata. Doar inveti sa traiesti cu ranile, sa le accepti, sa intelegi ca apartin trecutului si sa mergi mai departe.
E bun un psiholog, e bine sa citesti, sa-i ajuti pe altii. Toate acestea te ajuta sa intelegi. Vorbe mari se pot spune multe. Adevarul e ca nu poti uita. Doar inveti sa pui totul intrun sertar ascuns al mintii, sa-l incui bine si sa arunci cheia.

Mona
24 noiembrie 2016 18:34

E vreo sansa ca acea persoana, cu toata „rana ei nevindecata” sa citeasca treaba asta, si sa ii intre inima la locul ei?…

Ioana
Ioana
24 noiembrie 2016 20:57

Same here! Doar ca parasita de mama incercam sa castig iubirea bunicii.N-am avut noroc. Ma ura pentru ca eram progenitura mamei(bunica de pe tata). N-am fost buna de nimic, am muncit din greu de mic copil, trebuia sa imi merit imbucatura.O data mi-am facut o lista de de apelative pe care mi le adresa, cea care m-a macart pe viata este ca in clasa a IV-a m-a facut curva…stiu ca m-a socat…de ce? pentru ca nu intindeam rufele bine pe sarma. Asta este…uneori parca mai am scapri legate de fiul meu si imi vine sa ma mutilez…Il ador si ii… Citește mai mult

valentina
valentina
24 noiembrie 2016 21:20

Cu vremea am inteles, ca omul nu poate sa daruiasca, cea ce el singur nu are!Cu alte cuvinte parintii nostri au fost singuri privati de dragoste!Daca incercati sa vorbiti cu astfel de parinti o sa descoperiti numai traume!Important, ca acest cerc sa fie intrerupt!Dar sigur, ca aceasta nu poate sa inteleaga un copil!Pace si lumina tuturora!

Mihaela
Mihaela
28 noiembrie 2016 08:19

Copilul trebuie sa se oglindeasca in ochii mamei.

Hortensia Stefan
Hortensia Stefan
28 noiembrie 2016 17:04

Cu durere in suflet am citit tot ceea ce ati scris. Imi vine sa va iau in brate,sa plangeti,sa plang cu voi. As vrea sa va dau o imbratisare optimista…iubiti-va voi…meritati toata iubirea din lume.

Mihaela
Mihaela
29 noiembrie 2016 14:15

Am fost un copil abuzat, am avut o copilarie plina de indiferenta, violenta si injurii. Nu imi amintesc sa fi fost vreodata imbratisata sau mangaiata de mama sau bunica mea. Niciodata. Pentru ca am trait si am crescut intr-un mediu atat de sever si arid, in timpul primelor sedinte de terapie, mi-a fost imposibil sa identific/transform un moment din copilarie, in care efectiv sa ma simt iubita. Solutia a fost urmatoarea: am fost indrumata sa ma gandesc la momentul in care eram doar un bebelus in uterul mamei, inca nu ma nascusem; atunci eram un copil nenascut, pur, curat, o… Citește mai mult

Studio Galati
30 noiembrie 2016 13:06

Dureros si din pacate, atat de adevarat!

Tatiana
Tatiana
3 decembrie 2016 07:36

Un cunoscut de al meu, doua saptamini in urma, la doar 25 de ani, s-a aruncat in gol de la etajul 16. Parintii nu l-au putut salva din depresia de care suferea mai mult de 5 ani. Era un copil iubit de familie, dar boala sufletului a fost mai puternica.

Gabi
Gabi
7 decembrie 2016 15:31

🙁 🙁 🙁

daniela
daniela
10 decembrie 2016 21:42

In noi doar in noi este forta de a merge mai departe…

Ruxandra
Ruxandra
20 decembrie 2016 14:32

Superb scris! Am dat intamplator peste acest text si sunt impresionata. Sincer mi-au dat lacrimile si nu plang usor, dar de data aceasta am rezonat complet. Ai atins o coarda sensibila, draga Petronela. Am fost si eu un copil nedorit, apoi neiubit si „aruncat” de la unul la celalalt, desi parintilor mei nu le-a lipsit nimic, nici dragostea, nici banii…In cele din urma am fost crescuta de niste rude sarace, care au acceptat sa ma ia in schimbul unei sume lunare. Violenta, depresie si izolare, asa s-ar rezuma mediul in care m-am format. Cel mai greu mi-a fost sa nu… Citește mai mult

Oana
Oana
1 aprilie 2019 11:27

Copilarie fara dragoste, abuzuri din pacate din partea surorii si a cumnatului (mai mari cu 17 ani), alungata din casa la 18 ani. Copil fiind mi-am dorit sa cresc si sa plec. Si am facut-o. Multi ani am uitat tot ce am trait. Pur si simplu mi-am blocat amintirile. Tatal a murit la 14 ani ai mei. Mama de 3 ani e dusa. O data cu boala ei si umblatul prin spitale, eu cu bebe, ea cu cancer si inima praf, si depresia post natala aparuta mi-au revenit toate amintirile ingropate. Nasterea unui copil pe care mi l-am dorit enorm… Citește mai mult

Catalina
Catalina
2 aprilie 2019 11:49

Mi-a placut mult articolul tau. Ai descris real suferința de a nu fi iubit sau acceptat de catre parinti, in cazul meu de mama. Cat de multi oameni cu traume de genul pe pamantul asta. Am stat si am citit fiecare comentariu, si am ramas impresionata de povestile de viață pe care le poți auzi/citi. De ce părinții aleg sa isi pedepseasca astfel copii? Este o trauma pe care nu multi o pot intelege. Eu in schimb mi-am mai rezolvat o bucățică de puzzel din viata mea. Abandonul si iubirea cu portia, alegerea mamei de a alege pe altcineva in… Citește mai mult

hrisia
hrisia
2 aprilie 2019 12:39

frumos si dureros articol…m-am regasit in mare masura . Diferenta e ca , atunci cand mama mea mi-a spus ca nu e compatibila cu mine, ci cu sora mea mai mica ( eu tocmai ii spusesem ca pe sora mea o iubeste mai mult . sau ca pe ea o iubeste ), eu mi-am promis ca o sa devin „cineva”. Si am ajuns intr-o functie buna, inconjurata de sute de oameni care ma apreciaza, m-au numit cetatean de onoare al orasului meu. M-am resemnat un pic, nu am ce-i face. Dar depresia e dupa colt, sau e bine mascata.

Lavi
Lavi
3 aprilie 2019 08:41

Te-am “descoperit” ieri, din pura intamplare, in Carturesti. Doamne, din prima secunda imi venea sa nu mai las cartea din mana! Esti minunata! Citesc, ma opresc sa “diger” si o iau de la capat… Apoi, tot intamplator, te-am pomenit pe tine si cartea minunata ce mi s-a lipit de mana si de suflet, si ce crezi? Te stia! Mi-a spus ca te gasesc si online… Te citesc si aici, acum.
Am facut psihodrama, stiu cat de dureroasa poate fi, stiu senzatia aia de “operatie pe viu”.
Continua sa scrii, continua sa daruiesti, o faci intr-un mare fel!

Buruc
Buruc
14 aprilie 2019 09:25

Las si eu filmuletzul asta, pentru toti cei care inteleg

https://youtu.be/-TDMiRuhFPg

Buruc
Buruc
14 aprilie 2019 09:27

Din greseala, n am vrut sa postez de mai multe ori, dar n am vazut ca a fost adaugat comentariul.
Este un discurs lung despre copilarie, lipsa dragostei si angoasele care te urmaresc pana la impacarea cu sine. Recomand tuturor copiilor care sufera din lipsa de iubire, sunt mai multi decat credem