#brașov2021

11

Zilele astea s-a încheiat încă un proiect/o experiență. Din păcate, nu așa cum am fi vrut noi, cei care am muncit în ultimele săptămîni fără oprire, lăsînd la o parte orice altceva. În urmă cu cinci săptămîni am intrat în proiectul Brașov 2021. Dosarul de candidatură fusese deja depus, conceptul – Civilizația muntelui, era deja controversat. Urma ca pe 8 decembrie să ne prezentăm în fața juriului și să creăm membrilor comisiei internaționale o experiență. Credem că am reușit, chiar dacă nu suntem pe lista scurtă. Iată o parte din munca noastră, căci prezentarea a fost mult mai complexă, cu infografice video-mapate pe butaforie, cu speech-uri intercalate de filmulețe – un keynote, practic.

Am auzit o mulțime de comentarii, după. Așa că vreau să fie clar: acesta nu este un film de prezentare a Brașovului, drept care nici nu parcurge frumusețile orașului pe care unii și alții se așteptau să le vadă. Este o parte a prezentării și ilustrează parte din capitolele cuprinse în dosar.  Scenariul filmulețelor a avut legătură strictă cu dosarul. S-a vorbit în engleză fiindcă ne adresam unui juriu internațional. Întreaga prezentare – a avut aproximativ 40 de minute – a fost făcută într-o lună, a fost o muncă grea și uzantă. Atunci am fost chemați, atunci ne-am apucat și am făcut tot ce am putut mai bine în timpul ăsta extrem de scurt. Nu am intrat în proiect pe ultima sută de metri ci pe ultimul metru al ultimei sute. Însă nu ne e rușine deloc, iar reacția juriului a fost una extrem de flatantă. În ianuarie vom afla și motivația deciziei comisiei, pînă atunci vorbim degeaba.

Cei care am fost implicați în realizarea prezentării dosarului de candidatură suntem cu toții oameni complet neimplicați politic, fără nicio altă agendă decît aceea că vrem să ne vedem orașul crescînd și în zona culturală. Oameni care iubim Brașovul deși nu toți din echipă sunt născuți brașoveni, care credem în orașul ăsta și am rămas să muncim, creăm și trăim în el deși am fi putut alege altfel. Oameni care fac communication design, arhitectură, copywriting, branding : Răzvan Pătrașcu, Alexandra Plămădeală, Oti Hrebenciuc, Magda Vieriu, Răzvan Pascu și, ultima pe listă, cu voia dumneavoastră, subsemnata. Am chemat alături de noi oameni implicați în viața culturală a orașului – unii au venit și îi vedeți în filmul de mai sus, alții au preferat să chibițeze sau chiar să ne disprețuiască. Lor le spun: haideți alături de noi, lăsați hatereala, căci noi nu ne oprim aici, suntem deciși să facem treabă în Brașov, să obligăm autoritățile să țină cont de strategia culturală pe termen lung, vom face o asociație și vom mișca lucrurile în orașul ăsta și fără acest titlu.

Eșecul acesta s-a datorat, în mare măsură, luptelor de orgolii și interese. Lipsei de interes real și de coagulare în zona asta culturală. Bisericuțelor, grupurilor și grupulețelor. Indolenței autorităților. Putem să arătăm cu degetul și să facem pe deștepții sau putem să punem osul, să lăsăm orgoliile deoparte și să facem ceva, împreună. Noi orgolii nu avem și am pus și osul, ba mai mult, îl vom pune și în continuare. Ăștilalți, deștepții, dezgustații, aroganții, omniscienții, haterii, aveți de gînd să faceți ceva sau hatereala vă ocupă tot timpul?

Ușa noastră e deschisă. Orașul ăsta chiar are nevoie de fiecare dintre noi, iar astea nu sunt sloganuri, nu mai candidăm la nimic, am pierdut șansa asta. Eu una sunt îndrăgostită de Brașov și vreau să pot să nu îmi reproșez că am stat și m-am uitat disprețuitor de pe margine cînd aș fi putut face ceva ca el să crească, să-mi încapă și copiii, să nu fie nevoie să plece de aici într-un loc unde să aibă mai multe șanse. Și îmi asum, alături de echipă, tot ce a ținut de noi din acest eșec al Brașovului de a intra pe lista scurtă în cursa pentru Capitală Europeană a Culturii 2021.

(cover: fotografie-document, unicat. 16 octombrie 1929. Zborul dirijabilului LZ 127 Graf Zeppelin deasupra Brașovului, sursa: https://www.facebook.com/BrasovOrasulSufletuluiMeu)

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MAcedonschi
15 decembrie 2015 22:42

Draga Petronala, va cunosc aproape pe toti voluntarii in acest proiect personal si sunt intradevar mandru de voi si stiu ca va implicati zi de zi pentru un Brasov mai frumos insa am criticat faptul ca s-a lasat totul pe ultima suta de metrii de catre administratia aceasta defectuasa pe care o avem la Brasov. Se pare ca inafara de clasicul ABC – Asfalt, Becuri si Curatenie, edilul nostru gospodar, Gheorghe Scripcaru, nu apreciaza nimic in acest oras… Oare de ce? Tin sa va spun ca propunerea de a candida la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021 a… Citește mai mult

Michael Orleanu
15 decembrie 2015 23:12

Felicitari pentru incercare. V-ati inscris intr-o cursa si nu ati castigat. Nu este nimic rusinos in asa ceva. Critica poate veni din multe parti, si eu as avea de criticat, dar imi doresc ca voi, ca echipa, sa luati in serios tot ce „se spune” si sa vedeti daca va este de folos la imbunatatirea ideii. Inca o data FELICITARI pentru ultimul metru din ultima suta 😉

Bondor Radu
Bondor Radu
16 decembrie 2015 12:34

Tare pe gustul meu tonul tau 🙂

Brasov Heroes , cu adevarat – pentru curajul de a va implica atat de tarziu in proiect. Asta inseamna coaie. Sau nebunie frumoasa. (mie imi suna bine ambele)

Despre asociatie si ganduri de impreuna, ce sa mai zic… lista de inscrieri, ma adaug 🙂 ( asta daca acceptati si oameni straini de cultura in sens clasic, abordand realitatea mai shui. Pot fi si nebunul satului, la o adica- o oglinda interesanta 🙂 )

Consorțiul Cultural Corona
16 decembrie 2015 16:33

Suntem bucuroși să vă anunțăm, și pe această cale, că la Brașov există din luna aprilie 2014 Asociația Consorțiul Cultural Corona. Această organizație, care reunește 12 ONG-uri și instituții publice de cultură (Biserica Neagră, Universitatea Transilvania, Agenția Metropolitană Brașov, Agenția pentru Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Muzeul Casa Mureșenilor, Fundația Forum Arte, Asociația Kunstadt, Biblioteca Județeană George Barițiu, Teatrul Dramatic Sică Alexandrescu și Teatrul Arlechino), are ca obiectiv principal tocmai implementarea strategiei culturale a orașului nostru. Vă așteptăm alături de noi, ca ÎMPREUNĂ să îndreptăm lucrurile. Poate nu e chiar cazul să mai înființăm… Citește mai mult

Bondor Radu
Bondor Radu
17 decembrie 2015 10:08

Faptul ca ati reusit sa aduceti 12 grupari la un loc, va transforma in ceva demn de curata mea admiratie 🙂 In ultima perioada am trait efort dupa efort pentru a transmite necesitatea lui „impreuna” in contextul actual. Reactiile – neincredere, sau scuze care de care mai neasumate. Concluzia mea a fost sa ma adaug oriunde vad o incercare de ceva, pt a cunoaste si intelege mai bine oamenii care o iau mereu de la inceput. Sisific. Si pentru a arata ca ma bucura sa fiu a „n”a roata la caruta, intr-un sistem functional. Asadar, demersul meu nu este unul… Citește mai mult

Alex
19 decembrie 2015 10:09

Salutare,
Felicitari pentru proiect si pt filmulet. Nu mai stau in Bv, iar filmul mi-a amintit de cel mai frumos oras din Romania. Cred ca vor iesi initiative foarte frumoase din acest proiect, chiar daca nu s-a mers mai departe.
Mi-a placut foarte mult ca s-a vorbit in limbile pe care le vorbesc brasovenii
Felicitari si Multumesc
Alex, un brasovean