38

28

Cînd eram mai tînără, făceam bilanțuri înainte de ziua mea. Mai am și azi texte (prin mailul unde doseam ce scriam) în care contabilizam pe minus tot ce îmi părea că ar fi trebuit să fac și am pînă atunci. Am un text din 2007 unde scriam că nu am casă, mașină, bărbat, realizări mărețe. Aveam doar doi copii și încăpățînarea de nu mă lăsa înfrîntă. Puterea de a munci uluitor. Și atît. Nici măcar pe mine nu mă aveam.

Azi nu mai simt nevoia să fac bilanțuri. Acum contabilizez cine sunt, nu ce am și ce am făcut, deși am și am făcut nu doar ce îmi lipsea atunci ci mult peste. Dar eu nu sunt cărțile mele, eu nu sunt casa mea, mașina mea, eu nu sunt copiii mei, nu sunt blogul meu. Nu sunt nici măcar imaginea pe care o proiectează cei care mă citesc și îndrăgesc sau detestă.

Eu sunt femeia pe care încă o descopăr și pe care încerc să o îmbunătățesc în fiecare zi. La 38 de ani, o mai spun o dată, sunt foarte aproape de cine îmi doream să fiu cînd aș fi crescut mare. Sunt eu, mă las, îmi dau voie să fiu și mi-e tot mai confortabil să fiu eu.

E foarte greu să fii bine cu tine. Să te lași. E un drum chinuitor, pe parcursul căruia mai mult ți-e rău, ca să-ți fie la final bine. E de săpat, de curățat cu dinții cadavrele descompuse ale trecutului, de asumat și interiorizat adevăruri jegoase despre tine însuți/însăți. E muncă de ocnaș. Te poate sminti.

La 38 de ani sunt mai bine cu mine decît am fost vreodată în viața mea. Drumul nu s-a încheiat, ocna e deschisă, mă voi cufunda pînă la capăt, de-ar fi să mă îngroape muncile astea. Nu-mi place mereu ce găsesc. Ce zic, nu-mi place aproape niciodată. Separ grîul de neghină, carne vie de carne moartă, gînd curat de intenție murdară, tristețe de bucurie, plîns de bucurie de lacrimi de neputință. Am adunat grămezi sub care nu mai știam cine sunt eu. Acum încep să mă văd. Deci asta sunt și cu asta trebuie să trăiesc mai departe.

Unii numesc asta curaj. Alții, nebunie. Dezgolire. Eu nu îi mai spun nicicum, căci definițiile sunt, și ele, limitări. Etichete. Iar eu mă aflu la partea în care dezlipesc etichete. Pe unele le trag tare, ca pe leucoplast sau ceara de epilat, dacă preferi. Pe altele, ușor, cu grijă, că doare prea tare. Dezlipesc, reconfigurez, las spații goale să fie umplute cu ce-o fi să vie peste mine.

Am inima și mintea larg deschise. Înspre mine și înspre lume.

Aveam 27 de ani cînd am început procesul ăsta. Mergeam pentru prima dată la terapie. Duceam un sac de traume și dureri, multe dintre ele reprimate. Mă iubeam deloc, mă simțeam urîtă, proastă, nesigură, bună de nimic, de neiubit. În anul ăla, de ziua mea, mi-am făcut tricou cu mine, sperînd că voi începe să țin la mine măcar cît negru sub unghie. Că dacă îmi scriu pe mine că sunt minunată, poate voi începe să cred. Încă nu mă iubesc toată-toată. Am descoperit de curînd, la un exercițiu în grupul de terapie unde mă duc, că am două percepții despre mine însămi: una rațională, adică aia în care știu că sunt o femeie mișto, o pi#dă șmecheră. Și o a doua, irațională, care vine de adînc din interior, în care încă mai văd doar părțile rele, în care sunt deosebit de critică cu mine însămi, mă hulesc și pedepsesc și la care continuu să lucrez, nu ca să o anulez, căci nu aș mai avea echilibru, ci ca să o îmblînzesc. Trebuie să învăț să fiu mai puțin aspră cu mine.

Aveam încă 37 cînd am primit, prin curier, un tricou pe care scrie: Petro, ești bestială. Semnat: un străin. M-am sfiit să-l port, să nu par excedată. O voi face, însă. Pînă voi crede, din toată ființa, că da, sunt foarte puțin mai mult (vorba fie-mii) bestială. Fiindcă, chiar dacă sunt cel mai bine cu mine decît am fost în toată viața, am pornit de la a fi foarte rău și mai am pînă departe.

Pînă la 38 de ani am învățat cîteva lecții, iar pe altele le-am tot repetat, că așa e-n tenis. Habar nu am ce urmează, la mine așa a fost mereu, am luat lucrurile pe rînd, cum au venit, m-am descurcat cu ele cum am putut, nu mi-am făcut planuri, am avut mereu însă visuri care, iată, se tot îndeplinesc.

La 38 de ani sunt, de departe, cea mai fericită dintre posibilitățile mele. Iar eu nu am fost fericită nici măcar cînd eram mică. Încă învăț să fiu, însă acum știu să citesc hărțile, nu mă mai împotmolesc și rătăcesc pe căi greșite.

Mă uit în spate. Mă uit înainte. Mă uit în acum: sunt o femeie al dracului de norocoasă.

Să-mi trăiesc!

Articolul anterioralive&mamifer
Articolul următorboli de mai
Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.
Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

28 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Raluca
18 mai 2015 08:54

Sa traiesti, fata frumoasa! Asa cum iti dorest!

Oana
Oana
18 mai 2015 10:34

Da, sa-ti traiesti! 🙂 La multi ani frumosi!

ORSI
ORSI
18 mai 2015 11:46

Sa ne traiesti! Asa cum vreu tu!

Andra Istrate
18 mai 2015 11:52

Ești minunată!

Madalina Zbranca
Madalina Zbranca
18 mai 2015 12:34

La multi ani fericiți și la cât mai multe momente fericite!

Ella
Ella
18 mai 2015 13:03

Sa ne traiesti Om Frumos! Multi ani de-acum ‘nainte! Noi tot aici ‘om fi, lipiti de inima si sufletul tau 😉

oana
oana
18 mai 2015 13:16

nici n-ai habar cat ma bucur ca ai ajuns aici…..
ieri ii povesteam s. ca m-am visat in vama in `99. Si amandoi ne-am adus aminte de tine ….i-am povestit cum te citesc si ce frumoasa esti…si cum ai crescut si pare ca ti-e bine…..si stateam si ne bucuram amandoi de parca erai copilul nostru si noi eram parintii aia mandri de odrasla……
eniuei….la multi ani! La cat mai multi fericiti! La cat mai multa iubire!
oana

Camelia Bora
Camelia Bora
18 mai 2015 14:47

La mulți ani, om bun și frumos!

Alexandra
Alexandra
18 mai 2015 15:00

Petro, esti bestiala!

SORIN
18 mai 2015 15:25

Petronela, felicitari pentru omul care esti acum, spor la cat mai multe descoperi despre tine 😀

Constantin Viorel
Constantin Viorel
18 mai 2015 15:29

La multi ani, Petronela!
Si eu am facut bilanturile realizarilor la 20, 30 si 40. Sigur nu il voi face la 50. Nu mai vreau sa fiu sclavul muncii, al faptelor materiale. Atunci mi-am propus sa-mi amintesc si sa fac un bilant al amintirilor frumoase, al experientelor care mi-au facut viata mai frumoasa.

Solana
Solana
18 mai 2015 15:40

La multi a, buni si frumosi, autentici si luminosi !
Si…nu te ingrijora cat inca anii vin, e mai bine asa;)

Pana la 39 eu nu prea stiam ce e de celebrat atunci cand la varsta mea se mai adauga un an, daaar uite ca a avut grija Universul sa inteleg mai bine valoarea anilor si a vietii, iar de.atunci sunt mereu bucuroasa cand e ziua mea :))) Cat inca mai e o zi si maine, un nou inceput , ma bucur si gata !!
La multi ani!

Minodora
Minodora
18 mai 2015 17:30

La multi ani ! Sa va bucurati de ceea ce aveti, caci v-a daruit Dumnezeu cu talent, cu doua fete frumoase, cu sensibilitate, cu un suflet frumos , cu puterea de a va implini visurile.

macanta
18 mai 2015 19:06

La multi ani !
Pentru tine cea de azi, tu cea de ieri, tu cea de maine ! Cu fiecare zi esti o alta tu , la mai multe tu , cat mai multe !

Mihaela
Mihaela
18 mai 2015 20:15

La multi ani de iubit tu pe tine si noi pe tine! Sa te avem, sa te stim, sa te simtim, sa te citim!

beatrice
beatrice
18 mai 2015 23:52

la multi ani! si tot ce doresti sa ti se implineasca : meriti!
nu uita de insula mica, casa alba, leandrul din ghiveci, iasomia, florile de portocal, marea, valurile, soarele, scoicile, nisipul fierbinte, farul din capatul insulei, cerul senin, noaptea spuza de stele, briza, rochia alba, salul rosu, picioarele desculte, inima zburdalnica, sezlongul de la umbra, carafa cu limonada, algele de la tarm, pestii, barca, cartile, tihna, soarele, marea…

Mona
19 mai 2015 00:12

emotionant!…chiar nu mai zic nimic, atat doar:Sa traiesti, mult si frumos! 🙂

fata vesela
20 mai 2015 10:43

Pe mine m-ai fermecat! Te-am citit, te-am urmarit, mi-ai placut. Si cand te-am cunoscut in carne si oase, am zis ca esti o minune. De om. Rezonez cu acest post. Suntem diferite, dar pe undeva, suntem la fel. Sa fii mereu tu insati. Chiar daca nu-ti place uneori. Un sincer si din suflet „La multi ani!”, printre cele 2000.

luiza
luiza
20 mai 2015 13:57

M ai facut sa plang..am 27 de ani si da trebuie sa incep terapia..

DanielVoicescu
DanielVoicescu
21 mai 2015 07:31

La multi ani talentului tau, la multi ani naturelului tau misteaux si la multi ani tie, daca mai e loc…
In rest, cifrele (iti spune unul care numa-n cifre sta din sculare in culcare) sunt doar repere care ne permit sa decolam catre zonele necifrate ale omenescului…care cum poate.
La multi ani !

Stefa
Stefa
11 iunie 2015 18:56

Petronela, te iubesc 🙂 Te citesc pe ascuns la servic, te citesc seara inainte de culcare, scrii al naibii de frumos, real si dinauntru!
Ahh, si esti si al naibii de frumoasa 🙂
Cu intarziere, la multi ani!

O admiratoare.
O admiratoare.
13 iulie 2018 18:17

cu perceptia rationala si irationala despre sine m-ai foarte ajutat, lamurit si nimerit. primeste lamultianiul (se vede ca invat germana?) si multumescul si de la mine!