zîmbetul Duchenne

7

(…) Tînărul cercetător (Paul Eckman, n.a) a pus bazele unui între sistem de traducere a emoțiilor sub formă de cifră și tabele. Într-un fel, a descompus mimica în părțile ei componente. 42 de mușchi ai feței sunt implicați în jocul fizionomiei.

Astfel, Eckman a clasificat 19 variante de zîmbet. 18 dintre ele nu sunt autentice – dar sunt, cu toate astea, de mare folos. Le utilizăm drept măști atunci când nu vrem să le arătăm celorlalți întregul adevăr despre emoțiile noastre. Există un zîmbet prin care, cînd suntem deranjați de o glumă proastă, ne arătăm politicoși, un zîmbet în spatele căruia se ascunde teama, un zîmbet forțat, pe care îl afișăm cînd ni s-a făcut ceva rău. Folosim întotdeauna în aceste situații mușchiul zigomatic, care se întinde de la osul malar pînă la buza superioară și trage în sus colțurile gurii. Atunci cînd afișăm un zîmbet fals, intră în joc de fiecare dată alte grupe de mușchi. Oamenii nu ar putea interacționa fără aceste semnale. Dar ele nu au nimic de a face cu bucuria.

Un singur fel de a zîmbi este autentic. Nu este suficientă ridicarea colțurilor gurii, trebuie ca ochii să se închidă parțial, să apară riduri la colțurile lor, iar partea superioară a obrajilor să se deplaseze în sus pentru ca fizionomia noastră să exprime fericirea. Mușchiul inelar al ochilor se contractă. Eckman a numit această grimasă „Duchenne”, în onoarea fiziologului francez Guillaume-Benjamin Duchenne, primul care a descris, în 1862, musculus orbicularis oculi, cel care înconjoară întreg ochiul.

Folosind un sistem de numere pentru mișcările mușchiului, Eckman a putut să demonstreze că zîmbetul Duchenne este singurul care exprimă o bucurie reală. (…) Duchenne a numit aceste contracții „dulci emoții ale sufletului”. El știa încă de pe atunci că nu puteam influența cu ajutorul voinței activitatea acestui mușchi – motiv pentru care majoritatea oamenilor eșuează lamentabil atunci cînd trebuie să zîmbească în fața aparatelor foto. În experimentele sale, Duchenne a reușit să îi facă pe subiecți să se simtă fericiți în alt mod. A folosit conductori fini prin care a transmis mușchilor impulsuri electrice. A reușit astfel să stimuleze mușchii într-un asemenea grad încît subiecții au afișat un zîmbet aproape supranatural de fericit. Fotografiile care însoțesc aceste experimente se află astăzi în Muzeul de Artă Modernă din New York.

Doar 10% dintre oameni își pot controla mușchii feței atît de bine încît să poată produce la comandă și fără un antrenament prealabil un zîmbet Duchenne.
(Ștefan Klein – Formula fericirii)

Cam asta e povestea zîmbetelor Duchenne pe care le-ați mai găsit probabil prin textele mele. Cum recitesc cartea asta am simțit nevoia să împărtășesc. Mai ales că e o carte care vorbește despre descoperiri în neuropsihologie, one of my favourites. Așadar, recomand cu putere, o găsiți cu reducere și transport gratuit aici.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Corina Simionescu
Corina Simionescu
20 ianuarie 2015 17:33

🙂 Un zambet adevarat, din toata inima si din toata fiinta, ar trebui sa fie unul stralucitor!:) Si asta nu ar avea legatura cu detartrajul periodic, si nici cu bautul alcoolului n exces…. un zambet de nota 20, din punctul meu de vedere e unul in care iti lucesc privirile si care te intinereste instant. Un zambet sincer am si pentru tine, Petronelule si mai ales, pentru scrierile tale, trairile tale transpuse atat de bine, incat uneori prin stilul tau , am senzatia ( poate chiar certitudinea 🙂 ) ca esti mai talentata decat Liiceanu sau Cartarescu, in scriiturilor de… Citește mai mult

unuldin
unuldin
21 ianuarie 2015 15:39

da
da!
exact…. uitasem , multam de readucere
cumva intrat in backgroundul fiintei, era in mine, dar fain ca reconstientizez
si, chestie: a fost esential atunci cand am facut un pas spre tine . zambetul. omul care se zambeste asa , e .

CC
CC
24 ianuarie 2015 09:02

Petro drag, nu-ti scriu prea des…dar am vrut sa iti spun ca mi-am facut cadou cartile tale de Craciun. Si poate nu sunt singura in Copenhaga. M-am fericit si ma bucur mult de ele. Iti multumesc si te imbratisez cu caldura. Un an cat mai bun! Cand venim acasa la Brasov as vrea tare mult sa bem o cafea cu scortisoara impreuna. Cofetaria Unica mai e? Anul trecut mai era o bucatica din ce-a fost..mi-e dor dor de savarine si de Tampa mea.:) Si si…

roxana
roxana
26 ianuarie 2015 14:17

Duchenne sau nu, zambetul tau e frumos, pur si simplu !

O admiratoare
O admiratoare
22 martie 2018 23:45

foarte interesant. deci de-aia zambetul tau imi pare atat de natural si fermecator!