what

18

Ieri am avut privilegiul să-i iau un interviu maestrului Victor Rebengiuc. Care mi-a zis, printre altele, ceva ce mi s-a lipit de sufletul de autodidactă, un lucru pe care îl susțin demult și eu, din motive evidente. Citez: „o diplomă nu îți dă talent, o diplomă nu te legitimează. Opera, talentul te legitimează!” Victor Rebengiuc este unul dintre puținii deținători ai unui titlu (onorific, ce e drept) de Doctor Honoris Causa, fără să aibă diplomă de licență sau măcar de bacalaureat.

Numai cu două zile în urmă, fie-mea cea mare îmi zisese, într-o discuție absolut delicioasă, așa cum sunt multe dintre discuțiile cu ea: nu-mi plac intelectualii care conceptualizează în loc să trăiască. Ăia care trăiesc pentru a ști și nimic mai mult. Pentru ăștia, diplomele și titlurile sunt precum BMW-urile pentru cocalari. Mi-a plăcut maximum treaba asta și am leșinat de mîndrie că sunt mamă de așa copil deștept. Toată viața m-am lovit de oameni care au, în loc să fie. Iar a ști, ca scop în sine, e doar un alt mod de a avea.

Tot fie-mea a mare m-a întrebat ce înseamnă a procrastina, că i se pare un cuvînt nasol. I-am zis că înseamnă a tărăgăna și că are dreptate, este un cuvînt urît, pe care eu refuz să îl folosesc. La fel ca și a achiesa, care este un termen juridic folosit la fel de prost și impropriu ca locație, altă vorbă pe care nu o am în vocabular. Moarte procrastinării, achiesării și locației! Tu-i mama ei de limbă frumoasă pe care o mutilăm! Fiindcă ni se pare că dacă turnăm în ea neologisme, jargoane și vorbe de duh în limbi străine pînă o facem de nedescîlcit, suntem sau cel puțin părem mai dăștepți. Adineauri am citit un text asemenea, dar l-am abandonat înainte de ajunge la jumătate, că toată etalarea aceea fără substanță și ipocrită mi-a strepezit dinții.

A mică are probleme mai lumești în perioada asta. Cum ar fi ce va face ea cu blogul în caz că decedez subit. S-a și gîndit că ea va continua să posteze și să scoată cărți, în numele meu, după ce în prealabil va scotoci hardurile în căutare de texte, iar dacă nu va găsi sau se vor termina, se va apuca ea să scrie. Totodată, ar mai vrea moștenire pagina mea de facebook și toate like-urile mele, tot așa cum într-o zi am venit acasă și le-am găsit pe amîndouă, mult mai mici pe vremea ai, îmbrăcate cu hainele mele și certîndu-se ce anume va moșteni fiecare din dulapul meu cînd mor. Între timp s-au deșteptat și și-au dat seama că nu mai e nevoie să sucomb ca să se îmbrace cu hainele mele. Nu mai departe de azi-dimineață am surprins-o pe a mică plecînd la școală cu doar lenjeria în proprietate, restul fiind chestii moștenite de la mine înainte de vreme.

Cred că încep să mă îngraș. De dimineață, iubitul mi-a strecurat suav în mînă o baterie pentru cîntarul din baie, mort de mai bine de un an. Apoi mi-a zis că știe că azi-noapte m-am trezit să înfulec chocolate mints, că a descoperit urme în bucătărie, la locul faptei. Chiar mă miram de unde, că la ora la care săvîrșeam reprobabila faptă, el mîna porcii la jir. Mai bine îmi spunea în față că încep să semăn cu Milka, vachița mov, din profil. Acum îi zic, precum Măria lui Ion, am înțeles aluzia!

18
Lasă un mesaj

avatar
11 Discuții
7 Răspunsuri la discuții
0 Urmăritori
 
Comentariul cu cele mai multe reacții
Cele mai fierbinți discuții

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Abonează-te  
cele mai noi cele mai vechi cu cele mai multe voturi
Notificare pentru
Dan
Utilizator
Dan

Petronela ai dreptate.

vali
Utilizator
vali

„Prostu statului ,cu zambet pe buze „o replica dintr-o piesa a teatrului L.S. Bulandra .
Azi il urasc mai mult decat il iubeam pe Victor Rebenciuc si Caramitru si toti acctorii ce sau lipit imaginea „mortala” cu partidele

constantin constantinescu
Utilizator
constantin constantinescu

Fiica ta cea mare are dreptate si dăruiește acum ce ai investit in ea, genetic si, mai ales, iubire. Iubire veritabila, iubire care v-a modificat spiritual pe amândouă, v-a făcut sa creșteți spiritual. Ce cred eu ca trebuie sa adauge, cu ajutorul tau, ca, fara putință de tăgadă, trebuie sa știm, macar pentru a înțelege, știind, cat de putin știm. Si, daca e vorba de a trai, sa o înveți cate ceva despre cum trebuie trăit, astfel încât, iubind, sa se îmbogățească spiritual, atât ea, cat si lucrul, ființa pe care o iubește. Altfel, e doar o îngragosteala, fara câștiguri… Citește mai mult

ela
Utilizator
ela

Haha, normal ca nu s-a ingrasat, mor pe astia care nu inteleg umorul femeii si mai dau si sfaturi si fac pe desteptii, vanzand castraveti gradinarului. Pe Petra o trimiti sa faca sport? :)))

Mario
Utilizator
Mario

Victor Rebenciuc mi-a placut cel mai mult in Morometii. A fost rolul vietii lui , in opinia mea . Dar ca si bonus e rolul din „Nunta muta”. Mormaind si dand din cap a facut un personaj genial .

Apropo, te ingrasi? Welcome to the club, cum zice sotia mea. 😉

Gabriel M
Utilizator
Gabriel M

„A absolvit UNATC „I. L. Caragiale” București în 1956, clasa prof. Aura Buzescu și Beate Fredanov”, de pe pagina oficiala de facebook

Raj
Utilizator
Raj

Ca sa fie avansat colonel, Ivan pompierul a trebuit sa faca o facultate. A facut una la particulari, la fefe, dan aia de dai banu si ei diploma. Cand sa vazut cu diploma, ia zis unui profesor ermerit de la un liceu:”noi intelectualii trebue sa avem grije de tara asta !” Profesoru ia zis sa se duca in pula lui. Totul e cat se poate de adevarat.

Raj
Utilizator
Raj

Am ramas crucit cand la vazut pe Fl. Piersic intro pesa da teatru dupa o dramatizare de Tenes Uiliams. Ceai cai nebun dea binelea. Omu asta stie ca nime altu sa faca roluri de compozitie..//..,,

Radu
Utilizator
Radu

Cred ca la Honoris Causa i-au dat si in scris…adeca tot un fel de diploma.
Concluzia(mea) : daca esti bun(a), mai devreme sau mai tirziu tot ti-o iei (scris + oral).
Da am auzit o birfa, cum ca la grasi nu s-ar mai da. Probleme de imagine, sau ceva de genu.

O admiratoare
Utilizator
O admiratoare

„A mică are probleme mai lumeşti în perioada asta. Cum ar fi ce va face ea cu blogul în caz că decedez subit.” =)) moor!

chiar ma gandeam azi cum sa te intreb, fara sa deranjez cu indiscretiile mele, daca vreun bigudiu de-al tau are de gand sa se faca si el un ceva liric sau daca vei fi singura poieta si scriitoare in familie. daca au stilul tau – ca a se molipsi aveau de la cine -, sa le zici ca cititori au in avans, stau la coada. 😀