paștele acasă

31

Încă nu mi-am dat seama dacă soarele mă urmărește pe mine sau eu pe el. Dar e bine. Trebuie că, pînă la urmă, sunt mai solară decît m-aș fi dat sau aș fi părut în vremurile mele mai gri-dark.

Pînă la urmă, cum ar fi spus Iisus, niciun adevăr nu e bătut în cuie.

A fost un Paște cald. Pe dinăuntru și pe dinafară. Cu ieșit cu fetele, cu rîs, cu povești, cu oameni, cu oamen. Acasă nu a dat colțul ierbii, mugurii abia de se ițesc, pădurea îmi e seacă de frunze, sub geamuri. La mama, liliacul e, și el, gol. Mama-mare, mai mică. Anul ăsta face 88. Curînd. E născută ca mine, în mai. Deși, la masa de Paște, nu își mai amintea că împărțim aceeași lună – cea mai frumoasă dintre toate. Cum tu, băiată, tu nu te-ai născut de cutremur de ești așa cutremurată? Nu, mamă, zice fie-sa, adică mama, eram gravidă cu ea atunci, nu mai ții minte? Nu mai țin, că-s bătrînă, îmi cer moartea… Toată ziua mi-o cer. Cum ți-o ceri, mamă mare? Uite-așa: Doamne, ia-mă odată, că nu mai pot, nu mă mai țin bulendrele. Da’ văd că nu m-ascultă, cred că mă ține să fac prescură la biserică. Că nu oricine poate să fie prescurăreasă, tre’ să fie femeie bătrînă și văduvă. Și să nu aibă gagic. Rîde. Dar unde ți-s toți gagicii, mamă mare? Ei, or murit toți. Că am și zis, cînd m-o lua hăl de Sus, oare la care să mă și duc? Păi și, te-ai hotărît? Normal, zice, la bărbatu-mio mă duc. Tu-l mai ții minte pe tată-to mare? Că iaca, se fac 24 de ani de cînd s-o dus. Bunînțeles că îl mai țiu, că doar și eu sunt bătrînă, nu vezi? Nu văd, băiată, tu nu știi că eu de doi ani nu mai văd? Stă la o palmă de mine, la masă. Mă apropii cu fața mai tare de a ei: acum mă vezi? Cum sunt? Te văz, băiată, dar mai în ceață. Ce bine, se hlizesc ale mele, străbunica te vede deja cu efect, fotoșopată. Mama mare rîde și ea, deși nu știe ce e aia fotoșopată. Auzi, tu băiată, azi o cîntat popa la biserică în patru limbi și am rămas așa prostită, că acum înțelegeam, acum nu mai înțelegeam și mă miram, oare ce o mai fi și cu capul ăsta prost al meu de nu pricep nimica, dar după aia o venit ăsta micu’ și mi-o zis că popa cîntă în altă limbă și am venit de acasă. Rîde hîtru, cum știe ea. Iar eu îl rog, pe furiș, pe hăl de Sus, să o mai țină o țîră.

Las cam tot ce iubesc acasă și plec iar spre București, amestecîndu-mă cu miile de oameni care se întorc după Paște. Ore după ore în coloană, cu viteza întîia și a doua, blocaje de zeci de minute, numai bine să-mi reamintesc de ce iubesc atît să fiu provincială. Vor trece multe, multe zile pînă o să mai ajung înapoi. Sper să mă aștepte zarzării-n floare.

Hristos a Înviat!

(foto: fetele mele, mama, mama-mare. dap, mă dau mare!)

Articolul anterior10 aprilie 2015
Articolul următorrăspundem cititorilor
Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.
Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

31 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Chircu Victor
14 aprilie 2015 09:22

Dă-te mare! Este necesar câteodată, mai ales când ai și cu ce. 😉

Lorin Coryllus
Lorin Coryllus
14 aprilie 2015 09:23

Adevărat. 🙂

Chircu Victor
14 aprilie 2015 09:23

Adevărat a înviat!

alex
alex
14 aprilie 2015 09:51

strabunica din partea tatalui a murit pe la 90 de ani, acum fo 15 ani. era oarba de aproape 20, asa ca, practic, pe mine si pe sora-mea nu ne vazuse decat cand eram foarte mici. ne duceam in vizita o data pe an, ca tata era de langa turnu-magurele, ajungeam la ea, ne pipaia pe fata si spunea: ăsta e aurel, asta e rodica, ăsta e sandel, asta e ina…ne stia pe toti, desi nu-i spunea nimeni cine se afla in fata ei. 🙂

alex
alex
14 aprilie 2015 12:37
Reply to  Petronela

cel mai mult imi place la bunica ta ca si-a pastrat umorul, cu toate greutatile pe care le intampina la varsta ei 🙂

macanta
14 aprilie 2015 10:04

E sentimentul ala adevarat de familie, cand ii stii pe toti acolo acasa, prima casa, cea a copilariei.
Frumoasa mamaia, de la ea ati mostenit trasaturile fine, imi inchipui ce ravagii a facut in tinerete !

macanta
16 aprilie 2015 09:32
Reply to  Petronela

Am zis eu, numai ce i-am vazut privirea sugubeata 🙂

Mihaela
Mihaela
14 aprilie 2015 11:36

Adevarat a Inviat! Da-te mare, ca ai si cu ce!:-):-). Mi-am sunat si eu bunicele, ca tare dor mi s-a facut de ele dupa ce am citit ce ai scris. Si mi-am adus aminte cum de la bunica paterna din curte se vede varful Buila plin de zapada chiar si vara, uneori…Si tare imi doresc sa le am langa mine multi ani de-acum incolo…Am avut noroc sa imi cunosc strabunicii (4 din ei), ultima strabunica a murit cand aveam 17 ani si era plina de umor si veselie…o alta poreclea pe toata lumea…Si acum ma bucur de bunicele care inca… Citește mai mult

Raj
Raj
14 aprilie 2015 12:06

Va va traiask tus4lea, dna Ana ! Sa fiti feri, multzu de viata pe care o aveti si sa nu tanjiti la mai mult, caci e sufi ce aveti ! Ca 1 unki imi spunea ca daca tanjesti dupa avere mare, ai parte de boli, de copii andicapati si de amante tampite…

Mihaela Nastase
Mihaela Nastase
14 aprilie 2015 14:05
Reply to  Raj

Pai se poate, domnu’ Raj, sa-i ziceti „doamna Ana” lu’ doamna Petronela ?

Raj
Raj
14 aprilie 2015 12:12

Pai daca sunteti nascu in 77, puteati sa fiti fata mea, dna Petronela, caci io in 77 aveam 19 ani si par la cur…

Mihai
Mihai
14 aprilie 2015 12:42

deci eu sunt ala cutremuratu ca-s nascut in aprilie 77 😀
adevarul e ca o vreme , am fost balbait ,cand eram la pubertate si voiam sa spun mai multe chestii odata . deci sunt mai mare ca tine cu o luna , …ehe cand te nasteai tu eu eram satul de plans.

dojo
14 aprilie 2015 12:55

Nepoatele lu’ kilometru is fetele tale, frumoase foc si lungane. 😀

E bine cat ii gasesti acasa pe cei dragi. Mama mea mare (cea care m-a si crescut) are 85 de ani. Si mi-e groaza sa ma gandesc ca ne vom desparti probabil in viitorul (sper eu cat mai indepartat)

alex
alex
14 aprilie 2015 12:59

ce inaltime are fata cea mare ?

alex
alex
14 aprilie 2015 13:41
Reply to  Petronela

daca-si ia prieten/iubit/sot mai mic de inaltime, sa nu se simta omul complexat ca se apleaca ea sa-l sarute :))

Raj
Raj
14 aprilie 2015 18:22
Reply to  alex

In afara de asta, e mai simplu daca au inaltimi egale, sa-i aplice la o adica 1 cap in gura. Sluga !

Camelia Bora
Camelia Bora
14 aprilie 2015 13:33

Frumos scris și de data asta. Mi-ai transmis o stare de normal și de echilibru.
Să fiți sănătoase și fericite. Să vă bucurați din plin de momentele astea de acasă.
Mi-e tare drag de voi.

Raj
Raj
14 aprilie 2015 17:30

Si mi-e mie teama ca fimea sa nu se indragosteask de 1 Mai mititel ca ea, caci are la 18 ani, 1,90 si practica si giugitzu. Am facuto tarziu, probabil ca so ruptprezervativu. Mumasa ca so pocneasca cand si cand, tre sa se urce pu-1 taburet. Ma-sa o cearta precum ca cica ii lungana si naroada ca tacsu (in spetza io) , dar sa stiti ca exagereaza, nu-s narod, ci doar asa 1 pic cu problem la gulie. A zis nevastamea ca lumea zice ca io + fata nu suntem normali, ca ditai palugile ne dam cu rolele pe vale… Citește mai mult

Sclavul virtual
15 aprilie 2015 21:02

„Băiată'”… da, bine zis.

Mamaia mea-mi zicea „puiţ (-mic”; unde eşti, Mamaie ? 🙁 ).

Alina
Alina
16 aprilie 2015 22:42

Esti o fiinta minunata, inspiri prin ganduri exprimate simplu si curat!

O admiratoare
O admiratoare
4 aprilie 2018 13:44

frumoase comori mai ai. sa te bucuri de ele cat mai mult!