Doamnă dirigintă,

67

Vă scriu pentru că vreau sa îmi  cer scuze… De când am plecat de la şedinţă mă tot gândesc la discuţia noastră, la atitudinea dumneavoastră, în încercarea de a înţelege ce anume determină un dascăl tânăr să fie atât de rigid şi pe alocuri despotic. Probabil că sunteţi depăşită de situaţie iar eu nu am fost mai inţeleaptă, am acţionat exact ca dumneavoastră atunci când v-am acuzat. Drept care îmi cer scuze.

Mama mea e dascăl şi eu însămi am predat, e drept, într-o şcoală creativă şi liberă care din păcate s-a desfiinţat. Îmi place să cred că am fost un dascal iubit. Veţi spune că nu e nevoie să fiţi iubită ca să fiţi un dascăl bun, dar eu am să vă contrazic. Cei mai buni profesori sunt cei care şi-au cîştigat iubirea şi respectul elevilor lor. Autoritatea pe inima goală, pedeapsa, ameninţările cu scăzutul notei la purtare de şase ori pe zi nu dau rezultate, iar asta o simţiţi pe propria piele.

Cînd v-am spus să încercaţi să vă apropiaţi de amărîţii ăştia de copii v-am cerut prea mult. Sunteţi prea prinsă în mecanism, în sistem, nu vedeţi dincolo de ochelarii de cal pe care vi-i pune sistemul în care actionaţi şi pe care îl serviţi.

Mi-ar fi plăcut să ştiti că sunteţi un om norocos să lucraţi cu copiii. Sunt frumoşi şi buni şi fiecare din ei are ceva minunat. Nu se împart, aşa cum faceţi, în copii buni şi copii slabi. Menirea dumnevoastră ar trebui să fie să vedeţi ce are fiecare din ei excepţional şi să creşteţi acel ceva. Cu dragoste, pasiune şi grijă. Nu să îi admonestaţi tot timpul, să îi criticaţi, să încercaţi să îi faceţi supuşi.  Priveam interzisă cum îi categoriseaţi,  etichetaţi, cum ironizaţi, cu cîtă autosuficienţă şi superioritate vorbeaţi… Eleva X e bună că are zece pe linie, elevii Y şi Z deranjează la ore şi dumneavoastră nu sunteţi plătită şi nu aveţi timp să vorbiţi cu fiecare dintre ei. Cu cîtă satisfacţie aţi citit notele proaste din catalog, ca să ne daţi şi să îmi daţi peste nas.  Cît de ofensată v-aţi arătat cînd v-am spus că e ilegal şi nedrept să scoateţi copiii din clasă pe hol, pentru că nu vă înţelegeţi cu ei la ora de dirigenţie. Şi că e nepedagogic şi psihologic greşit pe unii copii, cei buni, pe care îi aveţi la suflet, să îi strigaţi pe numele mic, iar pe ceilalţi pe numele de familie. Cum credeţi că se simt în sufletele lor mici, pe care oricum le mutilează sistemul, cînd simt că sunt dispreţuiţi, în vreme ce ceilalţi sunt alintaţi? Elevul X, despre care nu aţi contenit să îi spuneţi mamei ce rău e, că vorbeşte singur pe fond nervos, ca să vă facă în ciudă, deranjează orele şi e indisciplinat, ce credeţi că are nevoie ca să evolueze, pedepse, ton autoritar şi plin de silă şi ură, sau să i se spună că e un copil bun, că aveţi încredere că poate să fie şi cuminte la ore?

Copiii ăştia sunt adolescenţi, doamna dirigintă. Trec prin cea mai complicată perioadă din viaţa lor. Acum se definesc ca oameni, acum caută validări. Cel mai adesea, la cei de seama lor, pentru că la cei mari nu găsesc decît ziduri. Ca cel pe care l-aţi construit dumneavoastră. Au nevoie de iubire şi înţelgere, de empatie şi condescendenţă. De cineva să îi asculte şi să îi întrebe ei ce părere au despre. Căci şi ei au păreri, unele extrem de pertinente şi proaspete. Cineva care să vadă frumosul din ei. Care să creadă în ei şi să îi încurajeze. Cînd v-am sugerat să încercaţi prin joc să îi faceţi să înţeleagă şi să se conformeze, mi-aţi spus că dumneavoastră nu vă autoeducaţi la vîrsta asta ca să îi înţelegeţi pe ei, că ei sunt elevi şi trebuie să asculte. V-am spus că vă compătimesc, dar că înţeleg autosuficienţa asta, e atributul întregului sistem din care faceţi parte. Eu, pe de altă parte, cred cu tărie că trebuie să ne autoeducăm toată viaţa. Şi că e vina noastră, ca adulţi, dacă nu reuşim să ne facem înţeleşi, ascultaţi, dacă nu reuşim să sădim corect în copiii şi elevii noştri respectul, dragostea de şcoală şi altele asemenea.

Sunt foarte tristă, doamnă dirigintă şi aş vrea să am soluţii la îndemînă pentru copilul meu. Să îl scot din mediul ăsta care îi striveşte sufletul, creativitatea şi personalitatea, dar nu am unde să îl duc. E ca o plagă care s-a întins peste tot. Sunt tristă pentru că mi-am mutat copilul, după îndelungate discuţii, la şcoala asta, convinsă fiind că e mai bună şi îl va ajuta să evolueze. Acum, simt că am devenit mama care a venit şi creează probleme şcolii, că nu îţi ţine gura şi se conformează, ca restul lumii. Iar copilul meu are de suferit de pe urma nevoii mele de dreptate. Dar nici nu pot tăcea cînd văd copiii ăştia striviţi de şenila unui sistem uniformizant, strîmb, mutilant. Pentru că eu îmi iubesc copilul şi echilibrul lui psihic în perioada asta a vieţii lui e mai important pentru mine decît orice medie de 10.

Iar dumneavoastră îmi cer, iar, scuze. M-am supărat degeaba, e ca şi cum m-aş supăra pe creion că e creion şi nu stilou cu peniţă de aur.

DISCLAIMER: acest text a fost scris, așa cum se poate vedea mai sus, în ianuarie 2014 și se adresa dirigintei din acea perioadă a fiicei mele mici. Ne aflăm la două diriginte distanță de atunci și textul acesta nu are absolut nicio legătură cu actuala dirigintă, un om și un dascăl aflat la polul opus decît cel despre care făceam vorbire aici.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

67 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Luminita
Luminita
17 ianuarie 2014 09:22

Dureros! Noi n-avem probleme cu diriginta, este un pedagog bun, apropiat de copii. În schimb, aș ambala frumos scrisoarea ta și i-aș trimite-o profesoarei de desen, profesorului de sport, fostei învățătoare …Probabil că lista mea va mai crește, suntem abia în clasa a cincea!

Borgia
Borgia
17 ianuarie 2014 09:39

Citindu te, am revizualizat automat, anii de primara si gimnaziu ai fiicei mele. Se pare ca -caracterele sunt trase la indigo. Aceeasi trufie, aroganta, si impresie de „zeu”. Aceeasi parinti pupincuristi, care se gudura la picioare ..pentru ce? Numar pe degete sedintele la care am fost. Si nu regret ca mi s a rupt sinapsa atunci cand , mamicile , indignate ca nu dau mai mult pentru cadoul Doamnei, afisau un rictus de superioritate, de ziceai ca le o murit dintzaru’.. In gimnaziu, dirigintele (de matematica)- trebuia sa si intretina metresa (recte , profa de engleza), cu cadourile copiilor nostri.… Citește mai mult

ILUZIA
17 ianuarie 2014 09:44

din pacate oamenii „nu au timp” de explicatii de genul asta, sau „nu e treaba lor” sau nu stiu si atat. Tot din pacate, am fost nevoita sa ajung in aceasta viata la convingerea ca uneori singura rezolvare este forta. Nu fizica. In cazul de fata, scrisoarea mea ar fi sunat cam asa: ” doamna diriginta, daca in viitor voi constata cea mai usoara forma de a-mi umili, eticheta sau discrimina copilul promit ca voi dezlantui toate puterile pe care le detin legal, financiar sau psihologic pentru a va pune in aceeasi situatie. daca viata Dvs profesionala sau privata are… Citește mai mult

rodica
rodica
1 iunie 2014 20:21
Reply to  petronela

nu cred ca vom avea aceasta satisfactie, de a scapa de ea. si daca totusi se intampla, vom fi oare binecuvantati cu un cadru didactic mai bun, mai intelegator, pe placul copiilor? ca pana acum nu am avut parte de asa ceva 🙁

danis adriana
danis adriana
17 ianuarie 2014 09:46

Sunt cadru didactic, ce-i drept in invatamantul privat, acel invatamant care este hulit de toata lumea. Ca na! A ramas inca impamantenit ca invatamantul de stat e invatamant de calitate. Nu mai pot sa vad cum zilnic, aproape pe toate posturile tv, apar cadre didactice care se plang de salariile mizere din invatamantul de stat. Hai sa fim seriosi! Toti profesorii din invatamantul de stat isi rotunjesc binisor veniturile din meditatii. Probabil ca ar fi trebuit sa deschideti usa „cu capul” si mainile pline de pachete pentru doamna diriginta sau, eventual, sa va dati copilul la meditatii la materia care… Citește mai mult

Dana H
Dana H
17 ianuarie 2014 15:52
Reply to  danis adriana

danis adriana, cu greselile gramaticale facute in comentariul dvs., mi-e greu sa cred ca sunteti cadru didactic 🙂

A
A
21 septembrie 2014 14:26
Reply to  petronela

:))) Pe buneee?! Moor! N-ai intrebat-o daca chimia e o limba de sine statatoare cu care cere si paine la magazin? Citesc un roman pt pustani in care un personaj vorbeste „limba negustoreasca”. Cred ca diriga fiicei tale o stie si p-asta mai bine ca romana…

curly
curly
17 ianuarie 2014 17:11
Reply to  Dana H

poate fi. pe la Spirache si alte dude de-astea ce tin cursurile in foste cinematografe, e acceptabil

Mihaela
Mihaela
18 ianuarie 2014 02:02
Reply to  Dana H

Dana H, am citit până acum de trei ori comentariul lui „danis adriana” şi eu nu găsesc nicio greşeală gramaticală sau de ortografie. Nu ştiu dacă între timp au fost corectate dar, pur şi simplu, acum NU există!

Corina
Corina
18 ianuarie 2014 11:03
Reply to  Mihaela

Citeste si a patra oara pt ca exista. Este „materia pe care o preda”, nu „materia care o preda”, este „presiunea pe care noi”, nu „presiunea care noi”. Cu toate acestea, sunt de parere ca un profesor poate fi bun in domeniul sau (daca acesta nu este limba romana, bineinteles) si fara a vorbi perfect corect gramatical. Nu sunt greseli atat de grave, am avut in facultate profesori care nici macar nu erau romani dar se faceau foarte bine intelesi. Totul este sa poata explica bine materia pe care o cunosc.

jay
jay
19 ianuarie 2014 00:36
Reply to  Corina

Iar „copii” trebuia scris cu 3 de i. Ca doar e articulat.

Dana H
Dana H
22 ianuarie 2014 11:55
Reply to  Mihaela

Mihaela, daca a trebuit sa citesti de 3 ori si tot nu ai gasit nicio greseala, imi pare rau, spune multe. Mie mi se pare inadmisibil ca un pretins cadru didactic (indiferent de materia PE care o preda) sa nu stie sa corbeasca si sa scrie corect limba romana. Au trecut prin cel putin 12 ani de scoala, chiar nu se mai face deloc scoala in tara asta. Ce naiba de asteptari sa mai am de la copii cand cei asezati in fata lor pentru a-i invata nu au nici macar cunostintele de baza. Am o fetita de aproape 3… Citește mai mult

Alexandra D
Alexandra D
27 mai 2014 21:25
Reply to  Dana H

Pe vremea mea gramatica se studia pana in clasa a VIII a.

N
N
18 ianuarie 2014 23:40
Reply to  danis adriana

Lucrez intr-o scoala de stat, primesc salar de stat, nu-mi rotunjesc venitul asa cum ati mentionat, le spun copiilor pe numele mic fara sa am pretentia unui cadou, vorbesc cu copiii despre problemele lor, cumpar din bani mei jucarii sau alte obiecte ca recompense pentru copii. Nu ne improscati d-na Adriana.

Diana D
Diana D
19 ianuarie 2014 16:23
Reply to  N

Sunteti o raritate, dar e bine ca mai exista si astfel de profesori !

educatoare in rural
educatoare in rural
5 februarie 2014 08:51
Reply to  danis adriana

Nu stiu despre ce cadouri si pachete vorbiti dar ma jigniti personal punând in aceeasi oala pe toți.Ca educatoare despre ce meditatii vorbim când deseori din banii personali trebuie sa cumpar anumite rechizite pentru copii mai nevoiasi sau materialele necesare activității la clasa ?

ilaria
ilaria
15 septembrie 2014 12:21
Reply to  danis adriana

Este foarte bine că încercați să schimbați atitudinea cadrelor didactice. Eu sunt cadru didactic titular într-o școală de stat și o parte din colegii mei sunt nepăsători față de elevi. Pe de altă parte, există profesori foarte iubitori care își dedică foarte mult timp școlii și elevilor. Referitor la meditații, vă rog să nu generalizați. Nu toți profesorii fac meditații. De exemplu, eu am refuzat să fac meditații și am căutat un al doilea job în weekend. Mă bucur atunci când văd părinți ce se preocupă de copiii lor și doresc să facă o schimbare în educația celor mici. De… Citește mai mult

mihai brad
mihai brad
17 ianuarie 2014 11:16

Copiii tai au o mama extraordinara. So, in viziunea mea, sanse mari sa fie puternici si sa depaseasca orice problemuta aparuta cu un dirig, o diriga sau o caricatura de profesor, transformand aceasta situatie intr-un profesor excelent. Initial am reactionat visceral si am scris un comment f lung, pe care nu am reusit sa mi-l asum: fiul meu are 4 ani si inca…. cresc, alaturi de el, forta mea de a il lasa sa isi invete lectiile oferite de univers crescand in paralel(direct proportional) cu forta lui de a parcurge acei pasi fara crestaturi suparatoare(in acest echilibru si vad eu… Citește mai mult

mihai brad
mihai brad
17 ianuarie 2014 11:28

Cred ca era o scena inainte de inceperea Gala desenului animat, in acele vremuri. Matzul cel mare se incarca la 220 , tasnea, prindea soricelul, iar apoi, se auzea un bravoo bravoo . Mda. Incerc sa starnesc un zambet 🙂

mihai brad
mihai brad
17 ianuarie 2014 11:36
Reply to  mihai brad

Galei, evident

Madalina
Madalina
17 ianuarie 2014 18:19
Reply to  mihai brad

Misterele Parisului

nekta
17 ianuarie 2014 13:27

SUBSCRIU! Iar m-ai prins la lucru cu postul asta. Iti zic numa’ scurt, pac, unde ai fost cand eram eu in scoala? Vaaaaaai, cum i-as trimite textul asta profilor mei!!

nekta
17 ianuarie 2014 13:28

le-as*

Mia
17 ianuarie 2014 13:28

Foarte trist! Eu nu sunt cadru didactic, dar observ o mare problema a parintilor. Nici unul n-are timp sa-si educe copilul, n-are timp sa-l cunosca in primul rand, dupa ora 7 seara doar il vede ca exista, eventual ca-i sta in calea nervilor adusi de la serviciu. Imi pare rau PARINTII sunt primii vinovati. Parintii dau bani la scoala, dau orice, crezand ca sistemul ii va face oameni, GRESIT!. Asa ca dragi parinti, mai sunt si invatatoare, profesoare frustrate, am avut si eu o diriginta care a divortat de 3 ori, dar acasa am avut parinti aproape de mine care… Citește mai mult

maria
maria
17 ianuarie 2014 18:50
Reply to  Mia

Felicitari pentru curaj, doamna profesoara! Mi s-a urat ca de mere padurete de mamele care isi trimit copiii la scoala ca sa-i „repare” cumva. Care vad creatititate unde e numai indisciplina si neglijare, care vad originalitate unde e doar proasta crestere. De mamele intr-o permanenta cearta cu scoala. Nu spun ca nu sunt profesori total deplasati in invatamant, I-am avut si eu si I-a avut oricine, dar nici cu parintii nu mi-e rusine. Oamenii astia chiar nu inteleg ca avand peste treizeci de copii in clasa nu ai cum sa faci calitate, sa stai cu fiecare, sa-l aduci pe drumul… Citește mai mult

un oarecare, neînsemnat...
un oarecare, neînsemnat...
3 februarie 2014 22:11
Reply to  petronela

Doamnă dragă, în loc să bateţi câmpii pe aici, educaţi-vă copilul! Doar nu credeţi să dacă bateţi din gură o „reparaţi” pe dirigintă??? Reveniţi-vă!

N
N
18 ianuarie 2014 23:43
Reply to  Mia

Aveti dreptate d-na Mia.

un oarecare, neînsemnat...
un oarecare, neînsemnat...
3 februarie 2014 22:12
Reply to  Mia

Mai există şi părinţi înţelepţi!!! Mă bucur… nu mă mai simt specie pe cale de dispariţie!

gadjodillo
17 ianuarie 2014 14:30

Finalul e cea mai adevvărată chestie pe care am citit-o vreodată, cu privire la învăţămîntul românesc.

iza
iza
17 ianuarie 2014 14:50

Doamna Mia…..adica parintii sa repare seara ce strica domnii profesori ziua????Sau cam asa reiese din ce ati scris.Da, parintii trebuie sa fie alaturi de copii lor,dar dascalii sunt obligati sa-si faca treaba.Eu am ajuns prima data la diriginte,apoi la directoare si urma, daca nu se lua atitudine, sa merg la inspector si poate le vreun ziar.Asta in conditiile in care copilul chiar e de 10 si a castigat premii multe(23, anul trecut),locul I national la mate si romana……….A fost umilit si nu am fost multumita de metodele fade de predare ale profesorilor.Imi pare rau, dar nu e normal din punct… Citește mai mult

lila
lila
19 ianuarie 2014 22:31
Reply to  iza

… si notele/rezultatele fulminante,cum le-a obtinut ? nu a frecventat scoala? s-a nascut GENIU ?!? vorbesti ca sa te afli in treaba! si pregatire daca a facut ,tot cu profesori a facut-o, atunci …

paciu
paciu
17 ianuarie 2014 15:05

Valeu ce subiect ai atins si cate s-ar putea scrie pe tema asta…Voi fi insa putin mai cinic si sfatuind pentru solutia practica pe termen mediu a acestei probleme. Bigudiul e in ultima clasa de liceu daca am inteles bine, asa-i? Ei bine, isi va lua bacalaureatul, iar apoi ii este deschisa calea de a studia in Vest. Daca nu-i place se va putea intoarce oricand in tara. Frustrarile ca parinte le inteleg, insa copii urmeaza mai degraba modelul parintesc decat sfaturile…Daca materialul tau genetic este dominant la ea, se va vedea in viitorul apropiat. Problema cealalta, de fond, este… Citește mai mult

paciu
paciu
17 ianuarie 2014 15:08

copiii

Elvy
Elvy
17 ianuarie 2014 18:03

Foarte buna scrisoarea. Eu as lua-o, as duce-o la vecina mea, care se intampla sa fie fosta mea profesoara de Istorie-Geografie, as citi-o si i-as baga-o pe gat. Ca atunci, cand va mai striga la acei elevi, liceeni:”Ghiolbanilor!”, sa isi aduca aminte de aceasta scrisoare, si sa se opreasca din a mai porecli pe altii. Am fost persecutata si bataia ei de joc de-a lungul celor 4 ani de liceu. Am invatat destul de bine, n-am fost eminenta, dar niciodata, n-am fost nerespectuoasa cu dansa. Pur si simplu, a fost greu. Sa nu ii duci doamnei profesoare sticla de lapte… Citește mai mult

Bogdan Fottescu
Bogdan Fottescu
18 ianuarie 2014 01:10

Uffff…”e grele” zau…se poate scrie la nesfarsit pe tema asta..cum sa fiu si concis, si inteles?…. Nu stiu, hai sa vedem… Sunt oameni si oameni…indiferent ca sunt profesori, parinti sau elevi…in oricare categorie vom gasi toata gama de tipologii umane…fapt ce complica enorm treaba…fiecare e unic in felul sau, dar regulile trebuie sa fie aplicabile tuturor…de aici, un sir nesfarsit de exceptii, sau deviatii ce se transforma in cutume… Astfel, nu parintii sunt de vina, nu profesorii sunt de vina, nu elevii sunt de vina…sistemul, da…pt. ca e unul, ceilalti sunt o suma de individualitati asupra carora, orice generalizare va… Citește mai mult

szqwer
szqwer
26 februarie 2014 01:01

Aplauze la scena deschisa pentru comentariul domnului Bogdan

Mc Beaucoup
Mc Beaucoup
21 ianuarie 2014 18:00

de nota 1o, jur!

Alin
24 ianuarie 2014 20:28

Multe cuvinte si mai multa furie, la fel de inutile si cuvintele si furia. Dar trebuie sa iasa cumva afara toata furia acumulata. Si asa apar cuvintele. Si mai exista oameni care stau in calea furiei tale.

un elev
un elev
25 ianuarie 2014 11:57

Multumesc!

un oarecare, neînsemnat...
un oarecare, neînsemnat...
3 februarie 2014 22:03

1. nu aţi scris ca să vă cereţi scuze… nu era mai bine să renunţaţi la ipocrizie? 2. vă iubiţi prea mult… vi se pare că scrieţi… cu foarte mult duh!!! 3. pe alocuri sunteţi patetică; evident, în raport cu dumneavostră restul sunt nişte oarecare, nişte neînsemnaţi. Vă anunţ că doar pe ignoranţi reuşiţi să îi păcăliţi. 4. cât timp petreceţi cu copiii dvs. zilnic??? pentru că nemernicii ăia de profesori petrec vreo 6 ore aşa… jalnice cum or fi ele. Dumneavostră cât timp dedicat exclusiv copiilor dvs. aveţi din cele 24 ore? (exclusiv cât gătiţi sau realizaţi alte lucrări… Citește mai mult

un oarecare, neînsemnat...
un oarecare, neînsemnat...
5 februarie 2014 15:06
Reply to  Petronela

Wow!!! Sunteţi simpatică… Aveţi studii de marketing? Repet, prin toţi porii se simte izul de superioritate. Vă erijaţi în mare psiholog – dacă tot aveţi aşa o rezervă de zâmbet de nu i-aţi zâmbit dirigintei în loc să aruncaţi cu noroi în tagma dumneaei? Vă contraziceţi. Credeţi că dacă aveţi o oarecare mulţime de susţinători aceştia sunt garanţia faptului că sunteţi pe calea cea bună? Cu ce construiţi? Cu ce instrumente? Cu ură şi furie? Eu sunt furioasă? Sunt perfect liniştită, vă asigur. Dar evident, trebuie să faceţi marketing, altfel vă pierdeţi clienţii.Ceea ce simt este o enormă stare de… Citește mai mult

Alexandra D
Alexandra D
27 mai 2014 22:53

Sa zici mersi ca ti-a publicat si postarile astea. Eu iti dadeam ban dupa prima latratura.

mama elevului X
mama elevului X
1 iunie 2014 20:53

Din pacate, tot ce a scris Petronela in articol este adevarat.
Mi-ar placea sa am si eu talentul de a scrie, sa va pot reda continutul altor sedinte avute cu doamna diriginta. Sa va povestesc despre satisfactia cu care la ultima sedinta mi-a citit doar notele rele ale copilului, in timp ce altora le-a citit pe toate, si bune si rele.

Oana
Oana
9 iunie 2015 07:20

wow, cineva iar a uitat sa-si ia pastilutzele…..

cris
cris
5 martie 2014 10:41

BIG BIG LIKE! Şi eu am un băiat în clasa I, a fost şi la clasa pregătitoare, prima generaţie care a trecut la acest sistem. Am avut şi noi emoţii: cine le va fi dascăl, cât de pregătiţi sunt cei care îi vor îndruma (probabil că şi voi ati trecut prin aceleaşi frământări, cei care nu ati optat pentru D-na X, cu plicuri, căutat de cunoştinţe pentru aranjamente, etc.)? A fost bine, chiar foarte bine. Avem o clasă de PĂRINŢI NORMALI (copii sunt aşa cum îi îndrumă părinţii), toţi ne dorim ca micile noastre comori să înveţe, să ajunga să… Citește mai mult

un oarecare, neînsemnat...
un oarecare, neînsemnat...
3 februarie 2014 22:15

Ups… am uitat…
8. finalul este impregnat de superioritate… ca un test final al gradului de împăunare!

o oarecare, ignoranta...
o oarecare, ignoranta...
3 februarie 2014 23:31

Cat de frumos si elegant vi s-a raspuns la comentariul urlat si nepoliticos pe care l-ati postat. Nemeritat raspuns. Eu sper ca intr-o zi sa evoluez spiritual intr-atat incat sa am un zambet cald pentru o persoana ca dvs.
Pana atunci ma inscriu cu mandrie in grupul ignorantilor pe care Petronela ii pacaleste in fiecare zi.

PS-in contextul in care l-ati folosit , cuvantul ,,exclusiv” are cu totul alt sens decat ceea ce ati dorit sa transmiteti.

Deli
Deli
5 februarie 2014 19:48

Sunt si profesor si parinte. Ca profesor incerc sa-mi castig elevii, dar recunosc ca pe unii ii pierd pe drum. Matematica nu e usoara! Solicit ajutorul parintilor, la clasele numeroase (32-34 elevi): sa verifice cantitativ-nu calitativ!- daca ei au lucrat ce le dau acasa (la clasele mai putin numeroase le verific eu, aproape zilnic). Temele se pot lucra in 15 min de un elev mediu (maxim 3 exercitii). Explic ca, la matematica, daca nu ai lucrat si singur nu vei avea siguranta,nu ai sansa reusitei la examen. Urmaresc cine face aceasta verificare-maxim 2 parinti responsabili pe clasa! Parintii acestia stiu… Citește mai mult

ecou
ecou
7 noiembrie 2014 11:51
Reply to  Deli

Stimata Doamna Profesor,
Nu pot decat sa ma bucur ca inca mai exista Oameni ca dumneavoastra. Si sa sper ca, odata, macar unul din zece profesori si invatatori vor simti ceea ce ati scris dumneavoastra

Roaca
Roaca
19 februarie 2014 15:15
Roxana Moldoveanu
Roxana Moldoveanu
27 februarie 2014 11:47

Si uite asa mai pun o caramida la gandul meu de a pleca in lume. Imi vreau copilul educat de oameni. Persoanele respective nu pot fi numite dascali. Din pacate DASCALII sunt din ce in ce mai putini.
Petronela, te rog mult spune si despre ce „Doamna” este vorba si mai ales ce scoala. As vrea, daca nu voi avea posibilitatea sa fug in lume, macar sa ocolesc scoala 🙂

Ana Dorka
Ana Dorka
15 iunie 2014 23:08

Buna tuturor, Mie nu numai ca mi-a placut articolul, dar a ramas lipit de minte. Mai ales comentariile de dupa, care au fost repede impanzite de ura si de orgolii, lupta in principii si in false generalizari. Eu sunt de acord cu ce a scris Petronela si poate m-am identificat prea tare, insa ii dau mare dreptate si parca simt pe propria piele ce inseamna un astfel de dascal. Si simt ca doare ca propriului copil, dupa ce tu, ca parinte, ii dai totul, inima ta, caldura, incerci sa ii dai la o parte durerile, sa il vaccinezi in schimb… Citește mai mult

Laura
Laura
20 iunie 2014 02:48

Mi-am amintit in timp ce citeam articolul, cum in liceu eram strigata pe numele de familie de diriginta mea, profesoara de franceza, pentru ca o alta colega era „titulara” pe prenumele Laura. E si foarte amuzant, gandindu-ma acum cum in momentul in care auzeam „Laura, vino la tabla !”… eu nici nu ridicam capul din carte. Am observat ca se tot aduc in emisiuni tv profesori exceptionali, dar nimeni nu vorbeste de numarul fffoarte mare al celor incompetenti. De admirat mai avem timp, nu si de ignorat. Draga Petronela, vreau sa-ti mai spun ca te citesc cu drag de cate… Citește mai mult

Alina
Alina
21 septembrie 2014 16:36

Doamne, cum înțeleg articolul ăsta. ..După un week-end în care am fost praf si pulbere. Am un copil hiperactiv, un puștiulică de nici 6 ani pe care sistemul de învățământ s-a hotărât sa-l facă școlar. Principala mea teamă toată vacanța de vară a fost că va da de o invatatoare care ii va pune eticheta de ” obraznic” și îl va lăsa in plata Domnului, să învețe ce vrea, dacă vrea. Am aflat apoi cine îi va fi invatatoare. O doamnă tânără, treizeci și ceva…cu doi copii, dintre care unul cu sindrom Down. Am simțit că e providența, că nu… Citește mai mult

Roxana
Roxana
21 ianuarie 2015 19:00

Doamne cât de bine regăsesc în această scrisoare, cam tot ce am avut și eu să-i spun dirigintei copilului meu. Exact același gen de om. Copiii au fost mereu cei mai răi din școală, amenințările cu scăderea notei la purtare mi-au fost cântate de zeci de ori, notele slabe ale acelor copii răi au fost citite și la noi cu ”mândrie”, iar mămicile lingușitoare au ascultat cu bucurie cum se citeau notele bune ale copiilor lor. Ba mai mult am fost amenințată că mă pune să renovez toaleta dacă copilul meu mai stropește cu apă pe jos atunci când însetat… Citește mai mult

Serban
Serban
5 iunie 2015 05:44

Perfecta descriere a sistemului.Chapeau pt.articol !

O admiratoare
O admiratoare
4 martie 2018 23:42

imi plac cauzele pentru care lupti. sunt nobile. si mi-e ciuda totodata ca ajunge sa consume atata energie cate un prost, suit pe tron. fenomenul des observat si in politica.