dimineți cu Nora

24

Ne luăm micul dejun împreună, Nora Iuga și cu mine. Nu am mai văzut-o niciodată pînă acum și mă miră și fascinează vitalitatea și feminitatea ei. Îmi spune că are 86 de ani cu cochetăria cu care spun eu că am aproape 40, cu conștiența faptului că nu arată, că nu se vede, că nu se simte. Poartă niște haine negre care îi vin foarte bine, un pulover larg și colanți, e rujată, iar pe mîini are bijuteriile potrivite. Mă gîndesc la mama-mare, care are aceeași vîrstă, nu a fumat niciodată (Nora a fumat toată viața și fumează social, încă), dar care zace la pat. Și la femeile din Occident, aranjate, senine, puse pe călătorit, la fel ca Nora.

Îmi strînge mîna. Ești o femeie tînără și frumoasă, ascultă ce îți spun: viața se termină cînd se termină erosul. Atunci cînd ai ajuns la vîrsta la care știi sigur că absolut niciodată nu va mai exista posibilitatea ca un bărbat să te dorească, să te țină în brațe, să te iubească, atunci nu mai ai pentru ce trăi. Moare în tine dorința de viață. Exiști, doar. Sau poate doar eu sunt așa, nu știu. Pe măsură ce trece timpul, te gîndești că încă mai poți stîrni interesul unui bărbat, da, chiar și la șaptezeci de ani, să știi că se mai poate. Dar încet, cu vremea, mai ales cînd ești foarte singur, așa cum sunt eu, solitudinea devine singura opțiune.

Adevărul Norăi mă izbește în plexul solar. O privesc, are ochii uzi și o lacrimă se scurge pe fața ei ca o poezie. Îi spun că e frumoasă. În tot ce spune mă văd pe mine la vîrsta ei și asta mă intrigă și sperie deopotrivă. E ca și cum aș sta de vorbă cu mine însămi, la 86 de ani.

Oh, nu am fost niciodată frumoasă! Am avut un trup frumos, niște picioare superbe, însă adevărul e că la față am fost urîțică tare! Rîde. Acum sunt cel mult interesantă. Îi spun că frumusețea nu stă în trăsături regulate, ci în atitudine, în feminitate, iar ea, și la 86 de ani, abundă de ele. Îmi observă unghiile și mi le mîngîie. Iubeam unghiile roșii, mereu mi le vopseam roșii! Eram așa de cochetă! Și la picioare, mi le-am făcut multă vreme roșii, apoi nu mi-au mai plăcut și mi le-am făcut sidef. Rostește sidef cumva alintat, cu vocea ei răgușită de care m-am îndrăgostit mai demult, cînd am auzit-o la radio. În cele din urmă și cele de la mîini au devenit sidef și acum… nu le mai fac deloc. Nu mai am chef. Știi, noi femeile ne mințim că suntem cochete pentru noi, că ne aranjăm, ne facem unghiile, părul, buzele, să ne placă nouă, dar adevărul e că o facem pentru ca să fim plăcute, curtate, adorate de bărbați. Să plăcem. Atunci cînd știi că orice ți-ai face, cel mult poți părea ridicolă, în niciun caz dezirabilă, îți piere cheful, te izolezi. Stai singură și, dacă ai imaginație bogată, încă îți poți închipui că ești frumoasă și cineva, un bărbat, se mai poate gîndi la tine. Și reconstruiești erosul în imaginație. Eu cînd spun eros mă refer la iubirea platonică, să știi. Întotdeauna am crezut mai mult în iubirea platonică, nu în cea care se consumă, care te consumă. Cînd iubirea e posibilă și zilnică, se duce fiorul. După zece ani, nu mai aștepți ca el să se întoarcă acasă cu fior în stomac. Rămîne o superbă rutină, o superbă prietenie, însă fiorul se duce. Uite, mama mea îl aștepta pe tata cu salată de vinete pe care scria cu roșii „te iubesc”, da, eu așa am trăit în casă. Dar eu nu am făcut asta, nu – și chicotește. Nu cred că am spus vreodată te iubesc. Și nici nu mi-a plăcut să aud. Mi-a plăcut să văd, să simt. Să pot să-mi spun: dacă a făcut asta, înseamnă că mă iubește. Eu nu am pus prea mare preț pe vorbe…

Cum așa? Doar sunteți poetă, o vrăjitoare a vorbelor. Rîde: știam că vei spune asta. Poate tocmai de aia!

O zi mai tîrziu, cu Ana și cu mine. Ne măsurăm înălțimile, se măsoară și ea cu noi. Vezi, eu nu am scăzut deloc, deși am aproape 90 de ani! Ei, aveți 90 de ani, zice Ana. La 89 o să aveți aproape 90! Nora rîde. Atunci o să-mi fac buzele.  Se așază rîzînd pe canapea: vezi, așa se fac textele, tu mi-ai făcut un compliment, eu am răspuns că o să-mi fac buzele atunci, dar oamenii nu înțeleg. Și totuși, absurdul are logica lui! Și își face buzele roșii, cu un ruj dăruit de Ana, acolo, pe loc.

 

(paparazzo: Moisin)

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Florian
Florian
23 septembrie 2016 10:31

Ptiuuu. Frumos articol pentru dimineata asta 🙂

Claudia
Claudia
23 septembrie 2016 10:53

Cu siguranţă e doar părerea dumneaei, după cum spune chiar dânsa.

Mona
23 septembrie 2016 10:54

Doamne ce stare minunata mi-ai dat! 🙂 un moment divin! Il respir cu nesat si nu vreau sa-l uit! 🙂

Madalina
23 septembrie 2016 11:23

Lumina asta, tomnatica, care va învăluie așa cald pe amandoua, nu face decât să evidențieze ceea ce ai surprins atât de simplu si frumos: esența feminitații.

Florina
Florina
23 septembrie 2016 11:30

Esti o norocoasa! Esti intr-o lume minunata! Intre oameni minunati! Tare mi-as dori sa ii admir de aproape pe oamenii astia minunati. Ca de vorbit nici nu se pune problema.. nu cred ca as putea sa articulez ceva in prezenta lor.

edithcuth
edithcuth
23 septembrie 2016 12:24

Despre ce festival e vorba? Tare as face un drum prin tara, dar am nevoie de un pretext.

dani
dani
23 septembrie 2016 14:03

Te vedeam la stiri,la Pro,dar habar nu aveam ca poti o tipa atat de…sensibila si perseverenta. Te privesc impreuna cu Nora si da,sunteti extrem de feminine..Ai suflet frumos,Petronela si asta e cel mai important in aceasta viata.Fiindca poti arata fabulos,numai daca ai grija de el…Restul,sunt poleieli!

Bianca Badea
23 septembrie 2016 15:23

Mi-e teama de varsta aia desi e foarte departe de mine.

Alice
Alice
23 septembrie 2016 17:07

Fermecatoare, dealtfel astazi mi-am amintit de alte doua feminine din aceeasi generatie,
cred cu desavirsire ca noi am pierdut ceva din acest fel de a fi.

Raj
Raj
24 septembrie 2016 08:34

Sa vezi o doamna nonagenara asa de placuta, nu-i de ici de coalea. Am 58 de ani si 10 zile si am intalnit feldefel de oameni: tineri-batrani, batrani-tineri, copii-maturi, maturi-copii, oameni constipati la cur, oameni constipati la cap, oameni prosti cu carte, oameni inteligenti si fara carte, carti citite de cine nu trebuie, carti necitite de cine ar trebui sa fie citite, oameni seriosi-neseriosi, oameni neseriosi-seriosi. Ei bine, doamna Nora sustine ca a fost uratica la fata si as dori sa-i transmit o poveste mai mult decat adevarata. In urma cu vio 37 de ani pe cand eram elev intr-un… Citește mai mult

G3ordan
G3ordan
25 septembrie 2016 16:26
Reply to  Raj

Just curious, cum sunt pătrățelele de pe fund, tot ‘six pack’? Și unde le-ați remarcat, la dușuri? 🙂

Radu Mihai
Radu Mihai
26 septembrie 2016 13:11
Reply to  Raj

dl Raj, informatie dinspre mine: sa stiti ca exista pe lumea asta cel putin un fiintz care zambeste cu toata mecla atunci cand apare numele dvs undeva prin filmele interne (sau nu)
multam (din nou)

Victor Ilina
24 septembrie 2016 13:45

Iubire platonică! Cât adevăr şi ce frumos…

Raj
Raj
25 septembrie 2016 13:32

Iubirea platonik vine dela Platon, dnule Tipsy, un mare filosof, grec sau roman, nu stu sigur, care voia sa babardeasca nu stu ce zeita, dar aceasta (zeita) nici macar nul baga in seama, drept pentru care numitu Platon se ducea in bodegi si se imbata cuc si alta pasare (mierla !), dupa care se ducea la invataceii sai si-i lua la p..la. Zeita (posibil Venus !) se destrabala cu altu, ca acela ii lua halvita si vata de zahar pe bat (posibil si pe p…la) dela iarmaroacele pe unde se preumbla cu 1 Virgingetorix, care asa cum se vede dupa… Citește mai mult

Raj
Raj
27 septembrie 2016 09:03
Reply to  Raj

Stie cineva, a nascut Bianca Dragusanu ? Am intrebat febril in stanga si-n dreapta si nimenea nu stie. N-am avut acces la mass media cateva zile, ca am fost la coasa. M-am razgandit, dra Petronella, iubi platonica nu vine dela Platon, ci de a nu avea acces la Bianca Dragusanu. Io o iubesc deci platonic. Sluga, dnule Radu-Miai ! A murit Ioan Giuri Pascu si-s trist tare.

OanaU
OanaU
27 septembrie 2016 19:49

Pentru că nu am putut învăța pe de rost textul ăsta, pe de rost în sensul de a … face salată de vinete pe care să scriu cu roșii TE IUBESC!, mi l-am listat să îl analizez, pe îndelete, acasă.

Aura Georgescu
23 septembrie 2017 10:03

Nu știu dacă voi prinde vârsta Norei,dar la aproape 74 de ani,mă simt mai frumoasă ca la 20,atunci nu mă îngrijeam ca acum,nu aveam formele armonioase de acum,hainele pică pe mine perfect.Necazul e că n-am niciun ochi de bucurat,niciun suflet de umplut .Caută,zicelumea,iar eu roșind ca o jună întreb doar,unde?!Nu mai aștept răspunsul,recurg la imaginația mea bogată și-l iubesc platonic pe acel cineva care nu aduce nici pe departe cu Făt-frumos,e doar tandru,îi simt mâna pe obraz,mă încălzesc la îmbrățișarea lui,apoi vorbim de toate,dezbrăcați de inhibiții,ne și plimbăm de mână privindu-ne din când în când adolescentin,pe cărări imaginare,lăsând sufletele să… Citește mai mult

Felicia
Felicia
24 septembrie 2017 11:32

e cu fiori.. am negat mult timp partea cu feminitatea (din mine).. dar acum ma trezesc. te imbratisez. sa traiesti aceasta zi cu bucurie.