cîntec pentru o altfel de vară

13

Se stinge vara, ușurel. Ultimele două nopți m-am culcat, iar, afară pe terasă, în țîrîit lichid de greier, sub stele și o lună umflată ca o veste rea. Și a fost cald peste noapte, cald ca de miez de iulie, aproape că nu am avut nevoie să mă acopăr, dar dimineața, cînd zorile se crăpau rozaliu peste munte, cerul era blurat și soarele prea blînd ca să mai ardă. Tomnatec.

Am ascultat sunetele nopții cum se dau mai încet, de la oră la oră, cum obosesc și adorm păsările în pădure și greierii în iarba uscată de sfîrșit de august, iarba cu miros de copt pe care am respirat-o și zilele astea afară, iarba asta care numai acum miroase așa, prevestitor.

A fost o vară umblată, cu mult dormit în cort sau sub cerul liber, pe dealuri sau la mare, o vară în natură așa cum am visat dintodeauna că ar putea fi dar nu a fost, din care mi-au rămas șiraguri de imagini verzi și albastre și locuri și oameni pentru oamenar. O vară în care am cîștigat și am pierdut, am învins și am fost învinsă dar mai ales o vară în care am învățat cît pentru trei ani la un loc. Despre mine, mai ales.

În care am umblat pe plaje pustii, dealuri, munți și în peșteri, m-am cățărat și am înotat, am stat în soare și am citit, am ascultat muzică, oameni și sunet de valuri, am rîs enorm, am plîns, m-am bucurat de fiecare stare în parte, am îmbrățișat copaci cu haină verde și moale de mușchi, am ținut în brațe oameni mai mult decît oricînd, am dat la o parte măști în spatele cărora era nimeni, am scris, am metabolizat dureri și frici de netrecut pînă acum. Am crescut.

A fost o vară ludică, plină de rîs și aventuri și forțări de limite personale, în care am lăsat copilul din mine să fie, în care m-am simțit mai tînără decît oricînd, mai vie. O vară așa cum visam cînd eram mică și citeam Cireșarii, afară, complet conectată la prezent și natură și ființe. A fost cea mai frumoasă vară din viața mea.

La capătul ei, îmi mai promit măcar încă două nopți în care să ascult vuiet de valuri, ture de bicicletă prin sate săsești, cățărări repetate prin copaci la 20 de metri înălțime care să mă facă să îmi simt întreg corpul dureros a doua zi (așa ca acum).

Și o toamnă caldă, fără dureri de suflet.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mara
mara
31 august 2015 21:26

Eu vreau sa stiu ce naiba faci de esti atat de fit, ca crap de invidie cand vad ce mâini si ce gambe ai! Am zis-o! :)))))

Mihaela
Mihaela
31 august 2015 22:17

O toamna alive.

Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății
1 septembrie 2015 13:08

Pentru o viață sănătoasă faceți mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

vreauultimulloc
1 septembrie 2015 18:06

Buna treaba ai facut fato.

Blanca
Blanca
2 septembrie 2015 19:23

Mie- mi spui de vara traita din plin?? :)) Ma uit la oameni tineri- multi imbacsiti de munca de birou, imbracati in gri, robotei, de pensionari nici nu- mi vine sa ma gandesc…..morti vi( multi dintre ei vor pleca dincolo fara sa se fi bucurat intr-adevar de viata)!!:) Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar este in Romania o tristete aproape generalizata, mai ales cand vine vara, o sa imi dea concediu cand vreau, o sa am banii?!? Multi depindem 100% de un serviciu care nu ne permite nici sa traim, nici sa murim…..Mergem inainte repejor, fara introspectii, fara sarbatoare,… Citește mai mult

Raj
Raj
2 septembrie 2015 21:30

Sarumana si terasa de …… mp ! Si mie imi place sa dorm afara, dar nu in sacul de dormit, ci asa invelit oleaca. La unchiul in Neamt, dormeam in fanar si-mi intrau paie in cur. Din punct de vedere al intratului de paie in cur, cele mai multe paie mi-au intrat mai acu vio 15 ani la Gura Portitei, caci noaptea aluneca patura de pe paie si-mi intrau multe paie in locul acela. Dimineata ne asezam sa privim marea si ne scoteam unul altuia , paiele din cur. Acu vio saptamana am fost la dr. urolg Muntean Dmitrii, 1… Citește mai mult

Raj
Raj
2 septembrie 2015 21:31

Aaaa ! Ati cam slabit. Puneti mana si mancati .

Raj
Raj
2 septembrie 2015 21:34

Si asistenta doctorului a scapat cafeaua pe halatul cel imaculatu si0mi era rusine tare, ca a trebuit sa-mi bace doctorul destu in cur de fata cu ea…

Raj
Raj
3 septembrie 2015 11:34

Lasati asta cu paletii pe tersa, dna Petronela, ca stiam si eu. Si eu dorm pe paletii de marfuri dela Bila sau Penny si stiu ca-i comod, dar nu dorm decat atuncea cand intarzii in oras la 1 restaurant cu amicii de lux. Chestia nasoala e cami intra paele pe dea latu, nu cu varfurile inainte. Cica trebuie sa dor longitdinal cu ecuator ca sa evit asfel de situatii. Oi studia problema..