în care frumusețea e oarbă ș-oloagă

56

Dar ce frumoasă e, are și tatuaj…, a comentat o doamnă mai în vîrstă la fotografia mea, pusă de un critic literar pe pagina dînsului. Iar mie mi-a sunat aproape a insultă. Dacă aș fi fost o femeie urîțică, cu ochelari și părul prins în coadă de cal cu elastic de borcan, poate aș fi trecut drept o intelectuală demnă de a fi luată în seamă. Dar cu fața asta… și pe deasupra am și tatuaje, chestiune aproape inacceptabilă cultural în anumite cercuri sofisticate și elitiste. Zău, pe cine vreau să păcălesc că am ceva de spus cînd arăt așa? Femeile ca mine stau în dreapta vreunei mașini negre sau conduc decapotabile în drum spre magazine de lux.

Prejudecata asta nu vine din neant. Există un număr relativ mic de femei tulburător de frumoase și de deștepte în același timp. În general, calitățile sunt bine împărțite, ca să ajungă la toată lumea. De fapt, lucrurile sunt extrem de simple. Ne naștem codați genetic să ne perpetuăm specia și adeneul. Treaba noastră primară pe lume nu e să scriem cărți, să călătorim, să cercetăm, să facem shopping și să ne invidiem unii pe alții, ci să ne ducem specia mai departe. Să procreăm. Ca să procreezi, trebuie să te împerechezi. De preferat, cu cineva cît mai aproape de ideal, astfel încît copiii pe care îi faci să fie cît mai perfecți, din punct de vedere genetic. Puternici, sănătoși, ca să poată supraviețui. Informația asta e înscrisă în genele noastre din vremuri imemoriale, atunci cînd nu aveam posibilitatea să alegem cîți copii vrem să facem, ci nășteam mulți, dintre care supraviețuiau doar cei puternici. Acum, ca să atragi pe acel cineva, trebuie să fii într-un fel: fie frumos, fie deștept, colorat, haios, cu moț, coconeț sau măcar albastru. Cînd te naști frumos, e cel mai simplu. Suntem atrași instinctiv de frumos, de simetric, de armonios. Ești frumos, ai rezolvat din start treaba pentru care ai venit pe lume. (Sigur, nu toți oamenii se împuiază, nu toți știu că ăla e rolul lor pe lume, nu toți vor să o facă, însă în codul nostru genetic acesta este înscris a fi țelul nostru primar, ceea ce e destul de logic, dacă stai să te gîndești că dacă nu era așa se ducea omenirea de rîpă încă de la homo erectus încoace, că își băgau ăia picioarele în ea perpetuare a speciei și se termina lumea la ei, gata.)

Cînd ești frumos, nu trebuie să te mobilezi și pe interior, că ești deja amenajat impecabil exterior, e inutil efortul. Iar în epoca noastră, descoperirea asta a revoluționat lumea. Femeia care s-a prins la vreme că atributele ei fizice îi pot aduce bunăstarea, liniștea, adică bărbatul dorit cu cardul la el, s-a scos pe viață. Nu are nevoie să meargă la școli, să citească vreo carte. Maximum să mai potențeze ceva, o țîță, o buză, ca să fie efectul letal. De aia e lumea plină de muieri frumoase de pică, dar îngî-îngî. Pe de altă parte, cele urîțele, sărmanele, trag de ele să aibă verb, să poată umbla la mintea potențialului partener de perpetuare din specia homo sapiens. Că doar de aia îi zice sapiens, nu? Să pună botul și la intelectuale, nu numai la frumușele.

Ca să fii frumoasă trebuie să știi că ești frumoasă. Uitați-vă bine în jur, muierile mișto care sunt și deștepte, alea nu au știut că sunt frumoase. Nu au crescut știind despre ele cît valorează mecla lor. Și instinctiv, s-au amenajat și pe dinăuntru. Nu, nu programat, nu conștient. Niciuna din noi nu se uită în oglindă și se gîndește: pffff, ce nereușită m-a făcut mama, că nu s-ar fi combinat și ea cu unul mai năltuț și cu ochiul albastru să ies și eu mai puțin urîțică, ia să îl iau pe Popper și Hegel din raft ca să agăț și eu un intelectual mai tîrziu, cu care să fac un copil un pic mai reușituț, să pun și eu umărul la dăinuirea omenirii. Nici vorbă. Dacă ești (sau te simți) urîțică atunci ești și nefericită, dacă ești nefericită, iei o carte să evadezi din realitatea asta unde ești rățușcă, nu lebădă, mai iei una și încă una și țac, nu te trezești lebădă, dar te trezești mai cultă un pic în cap și uite așa ți-au crescut și șansele de acuplare, că dacă erai și urîtă și proastă, nici dracul nu te mai lua. Sigur, tu îți spui că povestea asta cu combinatul, cu împerecheatul, e desuetă, trăim o eră nouă unde femeile nu mai au ca rol singular făcutul de copii, dar adevărul e că îți spui asta doar fiindcă ești cam singură și e mai bine să crezi asta ca să nu te deprimi de tot.

Acum, acesta fiind contextul, nici măcar nu mă pot supăra pe doamna din figura de mai sus. Cu fața asta trec drept frivolă, căci frumusețea e frivolă, nu e așa?, și nici naiba nu bănuiește că am mai mult de două rețele neuronale, și alea pe relația shopping. Din nefericire pentru mine, că dacă nu era așa eram mult mai proastă decît sunt și, deci, mult mai fericită, fac parte din categoria muierilor care nu au știu – și nici în clipa de față nu integrează prea bine – că sunt frumoase. Nu mi-a spus nimeni, iar eu nu m-am știut vedea.

Cînd eram mică, nu mi-a spus nimeni, niciodată, că aș fi o fetiță frumoasă. Mi-au zis că sunt deșteaptă, dar nici asta în față, ci ocolit, cînd se lăudau ai mei la musafiri cu notele și premiile mele. Sor-mea era aia frumoasă, am mai spus și aici. Am fost mereu tunsă scurt, băiețoasă, musculoasă, țigănoasă, ai mei nu aveau chef să îngrijească plete lungi, așa că nu mi-a trecut niciodată prin cap că aș fi o fetiță frumoasă. Apoi am crescut. În clasa a șaptea, îmi amintesc perfect scena, eram 4 fete din clasa mea în fața unei oglinzi mari. Eu eram îmbrăcată cu o fustă lungă de blugi. Ne măsuram frumusețea și nurii așa cum fac fetele în fața oglinzilor. M-au pus să îmi ridic poalele, să îmi vadă picioarele. Ce picioare urîte ai, parcă ai fi Madonna! Bleah, ce mușchi, ai picioare de băiat! Să nu mai porți fustă scurtă niciodată! De atunci am rămas cu asta în cap, am picioare urîte, nu pot purta fustă scurtă și nu am mai purtat fustă scurtă o vreme foarte lungă. Acum știu că nu e așa, dar încă îmi țiuie în cap rîsetele alea.

Apoi am început să am acnee. Mă simțeam cea mai urîtă, nu de pe planetă, ci din întreaga galaxie. Aveam cîteva colege rele ca focul care mă amărau și mai tare și îmi spuneau să mă dau cu fond de ten că sunt oribilă, așa că mă ungeam cu generozitate și nu ieșeam nicăieri fără un strat gros de fond de ten pe obraji, pe care ulterior îl înghițea răposatul, săracul. În clasa a doișpea am fost invitată să prezint balul bobocilor. Colega din spate, o domnișoară cu niște ochi verzi tiviți cu gene groase, care își deformase complet coloana din cauză că îi intrase în cap că fundul ei bombat e bunul cel mai de preț pe care îl are, și care visa să își schimbe virginitatea pe o viață îndestulată, lîngă un bărbat putred de bogat, mi-a șuierat cînd a aflat una ca asta: cum să prezinți tu Balul Bobocilor, tu nu te uiți în oglindă ce nasoală ești? M-am uitat. Iar balul ăla l-a prezentat ea.

Acneea a trecut, dar eu tot nu m-am simțit frumoasă, nici după douăj de ani încolo. Mă uitam în oglindă, mă vedeam pe mine, nu o femeie frumoasă. Pe mine și ce nu îmi plăcea la moaca mea. Cînd mi se spunea că sunt frumoasă, eram uimită și mă întrebam dacă ăla vede bine. Nu exagerez deloc. Cînd oamenii se uitau după mine pe stradă mă gîndeam că e pentru că mă știu de la televizor…

Acum știu – la nivel rațional, căci altfel, cînd mă uit în oglindă, tot rățușcă mă văd – că sunt o femeie frumoasă, nu vreau să fiu ipocrită. Știu că aspectul fizic mi-a deschis niște uși, m-a scăpat de niște amenzi în trafic și de niște prietene, dar că mi-a făcut și foarte mult rău. Frumusețea poate fi un blestem, mai ales atunci cînd nu o conștientizezi și nu știi ce să faci cu ea. Frumusețea mi-a adus lucruri îngrozitoare, de care poate aș fi scăpat dacă eram mai urîtă. Invidii. Ură. Gelozie. Singurătate. Viol. Abuz. Există și o sintagmă: singurătatea femeii frumoase. În Cea mai frumoasă femeie din oraș al lui Charles Bukowski, femeia aia încearcă să se automutileze, că nu-și suportă frumusețea și ceea ce atrage ea. În Zorba Grecul, văduva este ucisă tocmai pentru frumusețea ei. Malena… Vă amintiți Malena, nu?

Sigur că e mai bine să fii frumos decît urît, știe și Hagi că e mai bine să fie bine decît să fie rău. Dar eu nu îi sunt recunoscătoare frumuseții mele. Măcar dacă aș fi știut-o, dar așa? Cînd ești frumoasă, oamenii pun botul la carcasă, cine stă să mai vadă cum ești tu pe interior? Cînd ești frumoasă ești automat frivolă, proastă sau curvă. Iar dacă reușești să treci peste prejudecățile astea, oricum nu faci decît să sperii. Cine naiba vrea o femeie complicată, prea frumoasă ca să nu se teamă că i-o suflă altul mai bun, prea deșteaptă ca să o faci din vorbe, prea independentă ca să o poți prosti și cumpăra? Acum nu sunt modestă, doar amară. Pînă și femeile fug, că le eclipsezi și nu se mai mărită, dacă sunt singure, sau, dacă sunt combinate sau măritate, se tem că li se îndrăgostesc bărbații de tine. Mama unei colege, foste prietene, i-a zis explicit să nu mai umble cu mine că nu o să se mărite din cauza mea. Iar o fată pe care o consideram prietenă m-a șters pur și simplu din viața ei cînd am divorțat, fiindcă rămăsesem liberă și i se părea că bărbac-su e cam fascinat de mine… Bietul om.

Știu că sunt frumoasă, a început să fie evident pînă și pentru mine, dar nu mă simt. Cu atît mai mult cu cît frumusețea mea nu e una clasică, nu a fost niciodată. E un paradox cu care trăiesc. Să știu că sunt frumoasă, să trăiesc toate consecințele, bune, dar mai ales rele ale acestui fapt, însă să nu mă simt așa aproape niciodată. Uneori mă plac, am zile bune și zile rele, ca orice alt om. Îmi plac anumite părți din mine, raraeori mă plac pe de-a întregul. Nu mi s-a întîmplat încă niciodată să mă duc undeva și să mă simt ravisantă, superbă, cea mai frumoasă femeie din încăpere. Dimpotrivă. De cele mai multe ori, aproape toate celelalte femei îmi par mai bine îmbrăcate, coafate, machiate, mai slabe, mai tinere, mai frumoase. Par nesimțită că spun asta? Sunt doar onestă. Eu sunt o femeie frumoasă care nu s-a simțit niciodată frumoasă.

Pe ale mele le-am crescut spunîndu-le cît sunt de frumoase. Aia mică, atunci cînd îi spui că e frumoasă rîde și răspunde: mulțumesc, știu. Mă-sa încă nu știe cum să reacționeze la complimente și se izmenește și pare stupidă și ipocrită. Stupidă garantez eu că e.

Nu e nicio scofală frumusețea, atunci cînd nu ai cerut-o și nu știi ce face cu ea. Dar nici nesiguranța nu e mai bună.

De fapt, deși e un clișeu, fumusețea chiar vine dinăuntru. Am văzut oameni, femei îndeosebi, schimonosiți de ură, invidie, răutate. Frumusețea nu se întreține la spa, ci cu bucurie, bunătate și lectură. Strălucirea unui om vine de dedesubtul pielii.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

56 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mihaela
Mihaela
16 iunie 2014 11:53

„Sigur, tu îţi spui că povestea asta cu combinatul, cu împerecheatul e desuetă, trăim o eră nouă unde femeile nu mai au ca rol singular făcutul de copii, dar adevărul e că îţi spui asta doar fiindcă eşti cam singură şi e mai bine să crezi asta ca să nu te deprimi de tot.” ….. In primul rand ar trebui sa fie valabil si pentru barbati. In al doilea rand cred ca nu e valabil nici pentru barbati nici pentru femei. Ar insemna ca Eminescu sau Callas si-au ratat viata in care nu au facut copii? Nicidecum! Copiii sunt un… Citește mai mult

omidel
omidel
27 mai 2016 16:14
Reply to  Mihaela

Cine a spus ca Eminescu nu a facut copii? A, ca nu sunt cunoscuti! asta este altceva.

Adrian
Adrian
16 iunie 2014 12:02

Hei. Iti scriu aici, ca sa nu tac. Cum deja multi iti scriu pe FB gudurandu-se si sperand ca si ei vor fi stiuti… de undeva. Caci altfel ar putea scrie mesaje private. Ti-am dat dreptate. Si mi-au incoltit ganduri cu procente apoi, pe cand inchisesem blogul… Cat la % isi dau seama, cat la % semnalizeaza asta, si cat la % din receptori (cititori in cazul asta) nu injura, nu plescaie din buze, nu iau aerul ala atotstiutor ca te-au prins si aici ca ti-ai face reclama voalata? Caci in fond „a little controversy” mareste ratingul. Banuiesc ca dupa… Citește mai mult

Adrian
Adrian
16 iunie 2014 15:24
Reply to  Petronela

hear hear 🙂
iar imi vine sa-l citez pe un maistru de pe un santier celebru al patriei adresandu-mi-se. „domnu inginer, ma uit la dumneavoastra ca sunteti si destept si frumos… insa tata mi-a zis ca din trei decat doua intra (destept, frumos, sula mare)…
destept tata avusese… insa vreau sa-ti zic ca orice ai face va fi un „de ce n-ai sapca, ma”. mereu mai apare un criteriu :)))))
lupta cu glodul nu duce decat la oboseala, zic eu (fara citate). Iti urez sa ramai frumoasa si sa iti ascuti inteligenta la extrem.
what say you?

Adrian
Adrian
16 iunie 2014 16:43
Reply to  Petronela

d’hommage, sau dommage . qed

Bogdan Fottescu
Bogdan Fottescu
16 iunie 2014 12:13

🙂 Perfect exprimata situatia despre care noi doi dealtfel, am mai discutat… frumoasa si desteapta tinde spre perfectiune, iar perfectiunea sperie lumea…imperfecta si constienta de imperfectiunea sa… Pe Cel perfect intru-totul, l-au rastignit !

dana
dana
16 iunie 2014 12:49

Acuma sincer vorbind, nu stiu ce astepti de la noi, cititorii. Desi nu am citit integral blogul tau, deja e a treia oara (intr-o saptamina) cind citesc povestea picioarelor ca ale Madonnei, si a doua oara povestea cu fondul de ten mincat de el, si tot cam de doua, poate trei ori am servit pastila despre cei care cred ca esti sora fiicelor tale. Imi place cum scrii, exista ceva adictiv in textul tau, de care pare-se ca sint (deocamdata) dependenta. Dar parca prea iti plingi de mila, prea astepti ca noi sa iti spunem nu, nu, esti frumoasa, desteapta,… Citește mai mult

Daniela
Daniela
20 iunie 2014 08:10
Reply to  Petronela

Culmea e ca tot ce a scris Dana e si ceea ce am simtit eu. Ideea e ca tot ceea ce scrii, desi cu indemanare, emana o doza destul de crescuta de narcisism ceea ce n-ar fi pana la urma o problema avand in vedere faptul ca traim intr-o lume in care avem dreptul sa alegem pe ce pozitie sa ne situam. Nu e problema mea ca tu esti narcisista, e dreptul tau sa te oglindesti in suprafata raului cat doresti, pana-i seaca izvoarele. Insa, pe alocuri emani niste rautati (aparent izvorate dintr-o amaraciune „castigata „ca urmare a duritatii si… Citește mai mult

Daniela
Daniela
20 iunie 2014 08:17
Reply to  Daniela

Asta-i comentariu pentru textul cu Saorma, dar stii deja asta. Viata de familie mi-a dereglat simtul orientarii. Toate cele mai bune!

Daniela
Daniela
20 iunie 2014 09:12
Reply to  Petronela

Sa inteleg ca e un sfat: adica sa mai citesc pentru a-mi imbogati saracul bagaj spiritual? sau sa recitesc pamfletul tau pana cand ma strafulgera intelegerea ?

Daniela
Daniela
20 iunie 2014 10:05
Reply to  Petronela

Am vazut ca ai fost casatorita si ca ai si copii. Cu toate astea mecanismele elementare ale casniciei iti par necunoscute. Stii, cel mai simplu e sa maschezi malitiozitatea sub titlul de pamflet. Sunt capabila de autoironie( de fapt nici n-are importanta daca sunt sau nu ) insa am invatat sa ma feresc sa rad de oameni si slabiciunile lor . Pana la urma n-ar trebui sa te deranjeze cand cineva nu e de acord cu tine sau chiar nu te intelege, ar fi si asta tot o dovada de intelepciune. Mi s-a parut ciudat si cum i-ai raspuns Danei… Citește mai mult

paparuz
paparuz
16 iunie 2014 13:32

eşti incredibil de frumoasă azi când toate pietrele dorm cu faţa în jos şi mirosul caniculei s-a aşezat pe fiecare alee ar trebui să fii arestată pentru port ilegal de fericire iar apoi e chiar inuman să te plimbi aşa despuiată arătându-ţi sânii free touch si circumvolutiunile minijupate prin parcul în care pensionarii se îngrămădesc să-şi încălzească amintirile (șase șase poartă-n sufletul șifonat) tu nici nu ştii că în urma ta gospodinele au atacuri de panică bărbaţii devin trubaduri şi puştii aleargă cu ochii lipiţi de coapsele tale nervoase ar trebui să fii condamnată în acest stat de drept pentru… Citește mai mult

Misu
Misu
29 iunie 2014 22:43
Reply to  paparuz

Mie textul imi place, probabil pentru ca am inteles ce a avut autoarea de spus. Imi place mult insa si poezia lui Paparuz, imi pare rau ca nu o lauda nimeni. O fi a lui, proprie si personala? Cele bune!

mihai brad
mihai brad
29 iunie 2014 23:45
Reply to  Misu
crina
crina
25 septembrie 2014 14:57
Reply to  paparuz

🙂

michele
16 iunie 2014 14:20

sa stii ça eu inteleg ce spui. unora dintre noi pur si simplu nu ni s-a spus ca suntem frumoase, am realizat cu timpul sau n-am realizat deloc. parintii nostri (ai mei si ai fratilor mei) ne iubesc foarte mult, insa nu au stiu prea bine sa o faca explicit, poate din pudoare, educatie, din cauza vremurilor, nu stiu, cu alte cuvinte nu prea ne-au laudat, nici nu ne-au declarat iubirea lor, iar asta poate fi unul dintre motivele pt care am ‘iesit’ cam nesiguri pe noi. mie mama mi-a spus in clasa a noua, cand ma pregateam sa plec… Citește mai mult

fericirepesegmente
fericirepesegmente
16 iunie 2014 14:33

Jesus, cati frustrati cu mintea odihnita si timp liber vin sa se bage in seama. Io citesc aproape de fiecare data si comentariile si ma uimeste cum un om care nu te place/care are mereu ceva de adaugat/comentat, isi face timp sa exprime asta. Nu cred ca este necesar sa ii urli cuiva in fata…bai, nu-mi place cum dai din penitza, nu-mi place muzica ta sau mutra ta. Treci peste si te duci la al’ de care-ti place si dupa care moare sufletu’ tau. In fine, zic si io. Ca am timp liber sa te plac, na :)) Trecand peste… Citește mai mult

Radu
Radu
17 iunie 2014 11:54

Sar si eu mai pe la urma, da am de zis. Cu intentii combative. Masculii cu oo mici (si nu numa ei) mai au cite o intuitie (feminina) si se sesizeaza ca aia din fata lor poate niste chestii si ei nu le pricep. Si cele oo dispar de tot si intra pretextele. Ca nu esti linsa, ca ai tatuaj, nu devreme acasa, concluzie, ne-buna. Daca arati si bine, agati tot ce misca adeca curva. Nici nu mai stiu de unde dreaq’ se inoculeaza ca citeodata ma surprind si eu cu cite o idee d-asta. Vreau sa zic ca superficialul… Citește mai mult

Laura Panaitescu
Laura Panaitescu
16 iunie 2014 14:43

Eu n-am deloc impresia ca frumusetea incurca, sincer! Pe mine m-a ajutat sa dau mai usor suturi in spit alora care credeau ca se pot folosi de mine, vazand numai un ciuf blond si inchipuind minte ioc. Dar am fost mai putin incercata de viata decat ai fost tu; si-mi pare rau ca a trebuit sa infrunti atatea mizerii tocmai din partea alora pe care drept era sa-i simti aproape…

Iulia
Iulia
16 iunie 2014 15:20

Imi aduc aminte perfect scenariu copilariei, adolescentei…cu ratusca, apoi constientizarea, uimirea, nedumerirea, hmmm…mai bagi un ochi si prin alta oglinda, poate aia in care te uitase inante de complimente nu era bien stearsa. In copilarie, mai bagam o carte, simteam ca-mi cresc punctele pe interior, parca mai zugraveam un strat de siguranta si mai confortabil cu mine. Apoi, pe la 20 si ceva, babele la care mergeam prin ancheta sociala si barbatii care voiau sa-si faca intrarea-n viata mea, m-au determinat intr-un fel, sa mai sterg oglinda aburita…Mai apoi, vad ca ratusca care am vazut-o o viata, are nitel sclipire-n… Citește mai mult

Iulia
Iulia
16 iunie 2014 15:34

pai sa-ti zic, tunsoarea asta face parte din sarmu tau, nu te-ar avantaja buclele 🙂 Eu le-am lasat sa atenueze imperfectiunile fetei..trasaturile fetei tale, parca-s desenate la milimetru 🙂 Mi-ai facut dimineata si cafeaua mai savuroasa in dimineata asta 🙂

alunelu
alunelu
16 iunie 2014 16:00

Am citit cu placere textul tau si comentariile, sunt atitea de zis incit mai ca-mi venea sa stau deoparte…dar nu poci. Am urmarit o emisiune mai demult in care se argumenta riguros cum oamenii (atit b. cit. si f.) sunt atrasi de aspectul celuilalt in care intrevad sau nu un partener cu care ar avea sansele cele mai mari de a concepe copii sanatosi, cu sanse mari de supravietuire (antibioticele si incalzirea centrala sunt de ieri..in comparatie cu istoria evolutiei umane de milenii). Si eu zic ca frumusetea exterioara ajuta mult, este ca o recomandare, insa desteptaciunea este problema. Ideea… Citește mai mult

ILUZIA
ILUZIA
16 iunie 2014 16:06

este foarte adevarat. eu mi-am dat seama mai demult de asta caci fiind foarte frumoasa in jurul meu roteau mereu baietii frumosi si de succes si prin urmare eram invitata la toate petrecerile misto si mi se dadeau cadouri si ma luau oameni in excursii exotice. Si mi-am dat seama ca nu am timp sa ma fac si desteapta daca vreau sa nu am cearcane dimineata. si am ramas doar frumoasa si cu bani. dar cand ma voi retarge la curte, o sa ma fac si desteapta!

mona
mona
8 iulie 2014 16:09
Reply to  ILUZIA

esti o dulce mai femeie frumoasa si „nedesteapta” 🙂

Greendorfyn Green
Greendorfyn Green
16 iunie 2014 18:16

Frumoaso, vorba lunga, bla-bla se numeste. Din comenturi mai poti alcatui o carte destepta, ceva de genul …”va stiu de undeva ” . Vant la pupa ! 🙂

3.14...
3.14...
16 iunie 2014 21:34

ADN-ul e bine stantat cu ce-ai zis si explica in buna masura dorinta barbatilor de a cunoaste cat mai deaproape n femei (n ≈ ∞), lucru ce in timpurile moderne intra in coliziune cu morala de orice tip si de regula se soldeaza cu un K1 fizic sau / si mental… Chestia cu frumusetea a aparut ieri pe la pranz (scaland de cand mergem doar in 2 picioare) si e in mare parte un model relativ si difera in functie de coordonatele geografice. Daca n-ai macar 125kg esti chiar nashpa in Senegal… ca un mic exemplu ce e in totala… Citește mai mult

Traviata
17 iunie 2014 02:16

E mai nasol cand tatal tau te face prostovanca in fata, fiind constient de frumusetea ta. Nu ca al meu m-ar fi facut, cel putin nu cu aceste cuvinte directe, desi este posibil sa fi insinuat-o. Si-apoi incepi sa te lupti invers, nu cu frumusetea, nu cu corpul tau, ci cu mintea si este posibil sa ajungi la acel rezultat dezastruos de a nu fi suficient de buna. De buna pentru ce nu stiu exact, la urma urmei conteaza sa fie o persoana – doua sa creada in tine, sa aprinda gazul ca sa poti merge tu mai departe. Pentru… Citește mai mult

Iza
Iza
17 iunie 2014 12:12

Esti un OM tare frumos si scrii si mai frumos.

Ahile36
Ahile36
18 iunie 2014 11:40

Da, mi-ar fi oarecum frica sa stau prea mult in preajma unei asemenea femei. Frica de a nu-mi tampi inima mai mult decat este. Asta cand se indragosteste e proasta rau (inima). Si la noi, baietii’, complexele nascute din tinerete isi arata coltii, mai ales acum, cand te crezi oarecum definit in ochi celorlalti. Sa afli la 40 de ani ca arati bine, cand toata viata te-ai considerat sters, uratel, prea mic … nesportiv, te da peste cap, dar nu oricum, ci asa de-ti scurtcircuiteaza retelele neuronale. Pentru cineva care nu-si da seama, senzatia este asemanatoare cu a unui mos… Citește mai mult

cara
cara
22 mai 2015 12:01
Reply to  Ahile36

Nice !

Bucur Oana Cristina
18 iunie 2014 12:44

Stii cand esti frumoasa? Mereu, non-stop, 24 din 24! De ce? Pentru ca esti curajoasa, fara autolimitari, fara minciuni vis-a-vis de tine! Tu esti printre putinele gagici din Romania cu grad ridicat de frumusete corelat superb cu un nivel devastator de inteligenta! Deci, da! Esti o tatuata bestiala care scrie frumos, curat, autentic! Imbratisari 🙂

mh_emil
mh_emil
23 iunie 2014 17:35

n-am citit textul, e prea lung… dar am pierdut vremea cu comentariile. Nu te critic ptr ca si eu sunt perfect si stiu ce greu e sa traiesti cu asta dar … mai pleaca urechea si la ce se mai zice de/cu tine… ca nu toate sunt de rau… in plus sa sfatuiesti lumea sa dea unlike si x nu e OK… ca nu asta vrei sa trasmiti nu?
pa pa

roxana.andra
roxana.andra
24 iunie 2014 00:13

Care este pana la urma comportamentul unei femei frumoase si constiente de ceva mai mult timp? Imi amintesc ca aveam o colega frumusica(avea ea cateva atuuri ), ne întelegeam bine, era totul ok pana aparea vreun tip. Din acel moment făcea ce făcea că ea sa para cea mai cea , iar eu sau alta nefericită care se găsea prin preajma nu eram lăsate asa sa ne etalam mediocritatea, ci eram „ajutate” sa coborâm mai jos de atat. Dupa ce pleca băiatul sau băietii, eram iar egale. Curios era ca nu ma supăra atitudinea asta, doar m-a surprins la inceput.… Citește mai mult

Dana
Dana
24 septembrie 2014 18:43

Parca ai scris postul asta …in numele meu:p Recunosc ca m-am…simtit desteapta destul de mult timp in viata. Frumoasa-nu. (Si destul de multe exemple mi s-au aplicat si mie, inclusiv acneea si prietena buna care m-a lasat balta dupa ce am divortat, exact din acelasi motiv ca si tine:P)
A trebuit sa ma apropii de 50 de ani (bun, acu chiar i-am depasit nitel 🙁 ) ca sa descopar ca sunt frumoasa. Doar ca nu ma uit in oglinda pentru ca sa vad asta 🙂

Mihai
Mihai
25 septembrie 2014 13:06

Mie imi place la tine faptul ca esti sincera, ai un fel de a spune lucrurilor pe nume care imi place.Asta nu inteleg cei pe care-i numesti „heiteri”: ca tu nu scrii ceea ce vrea publicul sa auda ci ceea ce simti. Dar din pacate lumea s-a cam obisnuit sa i se ofere doar chestii caldute, placute , gen „clientul nostru stapanul nostru”. Cand am citit primele texte d-ale tale ,mi-au placut foarte mult si eram foarte curios cum arati, pt ca pe blog nu aveai poze .Am cautat pe google si am gasit , mi-a placut cum arati dar… Citește mai mult

Ema Bucur
Ema Bucur
26 septembrie 2014 14:25

Fumoasooo! (si pe interior si la suprafata! na)

oti
9 octombrie 2014 14:42

Draga mea, un foarte bun prieten mi-a zis: ” mai fata, tu chiar nu vezi ca orice om normal isi da seama ca esti mai sus decat sotia lui?” Frumusetea fizica, ca si bunatatea si onestitea, ca si capacitatea de a exprima bine ceea ce simti, sunt DARURI. Ia-le ca atare, iti apartin si ti se cuvin. Si daca te mandresti cu aceste calitati rare, nu e rau. E chiar bine. Ai cu ce! Tare bine ma simt ca te-am descoperit.

Andreea
Andreea
19 octombrie 2014 10:01

Petronela,

Scrii super. Chapeau!
Pentru tine scrisul e terapie (asta e doar umila mea parere), iar pentru mine o lectura foarte placuta 🙂
Continua, faci foarte bine ceea ce faci 🙂

Cu drag,

O cititoare 😉

Denisa
Denisa
31 mai 2015 00:50

Sa procreem?!

Claudia
Claudia
27 mai 2016 17:31

Te admir.Mă bucur ca te-am descoperit.Mă regăsesc în rândurile tale.Și acum la 43 de ani,cu toate că mi se spune în fiecare zi că sunt frumoasă și iubită,mă simt,uneori,complexată.Asta vine tot din copilărie când mă simțeam ”rățușca cea urâtă”.

Elena
Elena
27 mai 2016 21:53

Frumusetea chiar vine din interior! Petronela, esti o femeie cu adevarat frumoasa, si asta o transmiti in primul rand prin scris, te admir si ma regasesc cumva in ceea ce ai scris!

O admiratoare
O admiratoare
15 martie 2018 01:20

poza ta mi-a captat atentia pentru minute bune, abia apoi m-a lasat sa citesc. apoi textul tau m-a lovit in superficialitate – ma amuzam eu. :)) da’ sa stii ca eu te vad pe interior si asa superba cum esti. 😀 din interior te-am cunoscut practic. el m-a vrajit, m-a facut sa vreau sa aflu mai multe. dar vad ca nici exteriorul nu se lasa mai prejos. eu zic ca e de bine, totusi. 😛 bun, acum hai sa trec de primele trei randuri, in care m-am inpotmolit! :)) asa, ca o paranteza, „dacă nu era aşa se ducea omenirea… Citește mai mult