aproape patru

18

m-am trezit, ca de obicei, cu puțin înainte de patru. așa se întîmplă în fiecare noapte, nici nu mă mai uit la ceas, e inutil, mereu e patru fără cîteva minute, parca aș avea un ceasornic iritant în cap, care nu poate fi pus pe snooze. era prea cald în cameră, o căldură leșinătoare care mi se strecoară în toate ungherele trupului și mă moleșește. am ieșit pe terasă în noaptea reavănă. sub mine, orașul e beznă, pădurea tăcută – păsările dorm ca în grădina lui Ion, doar bufnițele își înșurubează capetele în corpuri.

vizavi, o singură fereastră luminată. la etajul zece. un bărbat își ține capul în mîini la masa din bucătărie, cum îl privesc plonjat, din întunericul care mă ascunde acolo sus. se ridică, umblă cu pași de cocostîrc în jurul mesei, se așază la loc, își frămîntă mîinile. un om singur, a cărui poveste nu o știu, înăuntrul singurei ferestre luminate într-o bucată de oraș la 4 dimineața, cînd e noapte încă și restul oamenilor dorm în paturi calde, căptușiți în vise vătuite. nu știe că îl privesc și poate că, undeva, altundeva, cineva, altcineva mă privește pe mine, singură în noapte, cum stau cuibărită pe un șezlong oranj și trag pe nas aerul jilav și privesc un alt om singur în noapte, într-o bucătărie, la o masă, prin singura fereastră luminată și larg deschisă din partea asta de oraș, către care mă simt atrasă ineluctabil, ca un fluture de noapte. uitîndu-se la doar jumătate de pădure, jumătate de cer și jumătate de oraș.

e aproape patru și eu nu cred că există suflete pereche, tot așa cum nu există șosete care să stea împerecheate multă vreme. mă uit la toate construcțiile astea la vale de mine ca niște cutii de chibrituri, în care dorm oameni minusculi, toate sufletele astea singure, liliputane, îngrămădite, atît de multe și de înghesuite și totuși atît de singure fiecare, înlăuntrul destinului său. le-aș aduna pe toate, le-aș redepozita, pe o platformă online, poate, tot ne petrecem existențele online, pe wwwpunctsufletegratispunctcom, de exemplu. să își poată alege oricine, să fie la discreție, toate mărimile, toate culorile, cu termen de garanție pe viață, purtate, obosite, prăfuite, neglijate, rănite, nou-nouțe sau recent lipite la loc. cu instrucțiuni de folosire la fiecare categorie și sfaturi de păstrare în condiții optime. nu lăsați pe jos, nu mîzgăliți cu markerul, nu loviți, nu împroșcați cu noroi, nu hăituiți, nu batjocoriți, nu înșelați, nu dispăreți, vă rugăm. nu vindeți, nu subînchiriați.

 

(acest text face parte din volumul O să mă știi de undeva, apărut la editura Herg Benet îm 2014. cartea poate fi comandată de aici. )

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lareine
28 iunie 2013 11:16

suflet-pereche pre-definit nu, nu exista. exista ceva mai mult : suflet-pereche construit, muncit, rabdat, educat, creat. daca el nu-i prins in propriul sau destin. daca-i prins, daca tu esti la randul tau prins…doar o strada, de la A la B, de la Inceput la inevitabilul sfarsit. e bine sa lasi spatiu si sa vezi daca macar acolo a existat vreodata un suflet.

Ram
Ram
19 octombrie 2014 18:37
Reply to  Lareine

arata interesant galaxia aia cu doi sori
salut soare
salut
esti ?
est
bine, suntem

Lareine
28 iunie 2013 11:19

4 si aici. dar fara filozofii asupra vietii. 4 fara nimic. cu numai ceai negru, englezesc, si tihna. si ruga in care nu ceri nimic. din greu, din foarte foarte greu…

cleosejoacă
20 iulie 2013 06:35

suntem deja acolo. pe platforma utopia. nu prea citim instrucţiuni, n-avem timp.

alecs
alecs
25 octombrie 2013 10:36

4 si aici..la fel de fara filozofii asupra vietii.poate doar asupra intrebarilor”ce ar fi fost daca..”

Petronela Rotar
25 octombrie 2013 11:20
Reply to  alecs

daca ce?

LorinCoryllus
LorinCoryllus
11 iunie 2015 13:20

Dacă da.

alecs
alecs
25 octombrie 2013 11:40

daca…daca viata nu ar fi fost asa cruda..ieri dandu mi speranta,iar azi aruncandu ma in cele mai tulbure mari..citeam „povestea tatuajului de pe omoplatul drept” si am retrait pentru cateva minute clipe,demult,tare demult,ascunse si nu uitate intr un coltisor al sufletului,inchise intr un sertar dar nu cu cheie..asemeni tie am si eu o poveste aproape identica..dar fara bebe…desi mi as fi dorit cu atata inversunare…si totusi :”ce ar fi fost daca..” petro?

Petronela Rotar
25 octombrie 2013 11:42
Reply to  alecs

eu cred ca sunt inutile si neconstructive aceste conditional-optative. daca a fost asa, inseamna ca asa trebuia sa fie si nu altfel. si trebuie sa te uiti inainte, nu inapoi.

alecs
alecs
25 octombrie 2013 11:53

de ce toti pornim o discutie,o idee de la nivelul asta?gen: „asa trebuia sa fie?”..adevarat nu suntem in masura a ne revolta in fata divinitatii,insa nici nu trebuie sa plecam capul si sa zicem „crede si nu cerceta!”..nu ma considera un negativist,caci nu sunt.Am depasit momentul si m am ridicat asteptand urmatoarea lovitura.Sunt doar momente de ora patru in care ma trezesc incostient la fel ca tipul din articolul tau,in bucatarie reflectand asupra unor intrebari sarcastice,retorice.

Petronela Rotar
25 octombrie 2013 12:04
Reply to  alecs

eu nu sunt modelul crede, nu cerceta. spun doar ca nu ajuta sa traiesti in trecut, oricum nu e nimic de facut acolo. nu e ca si cum poti repara ceva..

Ram
Ram
19 octombrie 2014 18:41

un ochi inainte, unul inapoi
celalalt (heh), observand

azi am strans nucile
fain nucul nostru

mi-ar placea sa il cunosc pe raj

Ram
Ram
19 octombrie 2014 18:42
Reply to  Ram

nu
ar fi bucurie
placerea e in alta parte

alecs
alecs
25 octombrie 2013 12:13

indeajuns de just. 🙂 credeam ca te am suparat vazand ca dureaza reply ul :P..am tendinta de a exagera atunci cand vine vorba de exprimare.

Adrian
Adrian
8 ianuarie 2016 17:19

medicii spun ca pe la ora 4, fara motiv, se trezesc depresivii

O admiratoare
O admiratoare
21 februarie 2018 19:57

divine scrieri. nu incetez sa iubesc sa te citesc (si sa te diger dupa, privind in gol, ametita si amortita in vartejul cuvintelor cu ecou).