Interviu de Cimitir

16

Teleșpan, care a tot dat interviuri în ultimele luni, a avut o idee: să mai ia și el cîte unul. Așa că a întocmit un chestionar și eu am fost prima pe care a înghesuit-o să răspundă. Azi l-a publicat pe pagina de facebook a Cimitirului.

Mi-a plăcut, așa că îl pun și eu aici, bonus o poză, alta decît cea pe care a ales-o el, din cauză că în toate păream că mă gîndesc la ceva și lui nu îi plac oamenii care se gîndesc la ceva.

1. Cînd ai fost cel mai aproape de moarte?

M-am apropiat de moarte de mai multe ori, sub toate formele ei. La 22 de ani mi-a murit bărbatul și am rămas singură cu un copil și asta aș numi apropiere de moarte. Apoi, la doi ani după, am fost surprinsă de o furtună la mare și tîrîtă de curenți în larg. Eram 3 oameni, nu a vrut nimeni să intre să ne salveze, erau valuri de 3 metri și curenți periculoși. Am luptat cu valurile 8 ore pînă să reușim să ieșim la mal, am avut timp să mă vizualizez moartă, înecată, hărtănită de pești, un cadavru extrem de inestetic de altfel, care nu cadra deloc cu filmul din capul meu despre cum o să fiu o moartă superbă întinsă pe catafalc și înmormîntașii vor spune: „Doamne, ce frumoasă e, zici că doarme!”. Dar cel mai aproape de moartea mea m-am aflat acum 6 ani cînd m-a îngropat la Bîlea o avalanșă pe care, de altfel, o pornise ăla cu care mersesem la schi. Și cînd spun îngropat nu e o figură de stil, ci actul fizic de a fi acoperit complet de zăpadă udă și grea, sub care nu poți mișca nici măcar un deșt. Am fost așa de aproape că am atins-o, sau poate ea pe mine. Și îți spun și ție că e frumoasă, nu așa cum crede lumea proastă. E caldă și moale. E ca o liniște mare. Pe mine m-a salvat după ce începusem să mă asfixiez și intrasem într-o mică hipotermie, așa că am trecut și prin panica de a fi îngropată de vie, cam ca Uma în Kill Bill așa, numai că eu nu știam figuri de karate și nici zăpada nu era coșciug să crape, și să fi știut. Am țipat, am urlat, m-am îngrozit că mor ca o tîmpită fără să știe nimeni, m-am liniștit că îmi consum și puținul aer pe care îl aveam, m-am mai zbătut puțin că parcă nici nu îmi venea să mă las ucisă așa, fără nicio luptă, că lupta e agonie și eu agonizam pe bune. În cele din urmă, chiar înainte să fiu găsită, mi se făcuse foarte cald și liniște și mă gîndeam, na!, nu e așa nasol să mori.

2. Cînd ai murit ultima dată pe interior?

Am murit și înviat pe interior de așa de multe ori că m-am temut să nu fiu șopîrlă, că numai ăleia îi tai coada și crește la loc iar. M-am și întrebat la cîte cozi are dreptul o șopîrlă, dar nu am fost acasă cînd s-a difuzat episodul ăla din Teleenciciclopedia, deci nu am idee. Ultima moarte, nu la fel de grea ca altele, doar cea mai recentă, a fost cînd am divorțat de omul cu care mă gîndisem să îmbătrînesc, dar care mi-a făcut viața un minicoșmar. Încă nu mi-a crescut coada la loc.

3. Cînd crezi că o să mori de tot?

Dacă mă întrebai anul trecut chestia asta, ți-aș fi spus că atunci cînd ultimul om care m-a cunoscut și iubit nu își va mai aminti de mine. Acum o să îți spun că voi muri de tot cînd nimeni nu va mai citi ce va rămîne în urma mea. Poate fi curînd. Poate nu.

4. Care crezi că va fi ultimul tău gînd înainte de a muri?

Că o să rîdă foarte tare domnii de la morgă cînd or vedea că pe mîna moartei scrie ALIVE.

5. Care ai vrea să fi ultimul tău gînd înainte de a muri?

Dacă e pe alese, ultimul meu gînd aș vrea să fie că îmi sunt copiii bine, mari și cu viața în mîinile lor, că am făcut o treabă bună cu ei și se vor descurca perfect și fără mine.

6. 3 chestii pe care vrei să le faci înainte de moarte.

Înconjurul lumii sau măcar să văd o parte cît mai mare din ea. Să public barem 3 cărți. Să îmi țin în brațe nepoții.

7. Ce piesă ai vrea să asculte înmormîntașii la înmormîntarea ta?

Tom Waits – Green Grass.

8. Cu ce celebritate ai vrea să împarți coșciugul? De ce?

Pff, la asta cu celebritățile m-ai omorît tu, deși nu au reușit forțele naturii. Celebritățile mă lasă rece ca mortul, nu mă dau în vînt deloc după ele. Dar dacă trebuie să mă gîndesc la una, uite, cu Tarantino. Pentru că e smintit și că nu ne-am plictisi deloc, sunt precisă. Am pune-o de niște dialoguri ca în filmele lui, m-aș distra foarte. Și m-aș baza pe el să încropească un scenariu să ne scoată din situație sau, dacă nu e posibil, măcar să ne pună moartea în valoare.

9. Crezi că speranța moare ultima sau odată cu omul?

La mine speranța decedase înainte, cînd fusei prinsă sub zăpadă, fusese înlocuită de resemnare. Ăsta e răspunsul meu. Deci moare înainte, cînd te prinzi că e belită, nu ai unde-o da întoarsă.

10. O frază care să conțină cuvintele sex și moarte.

Fraza pe care o să ți-o spun nu îmi aparține. Cînd eram adolescenți, eu și răposatul, ne-am sinucis amîndoi. Într-o zi cînd ne-a prins pe amîndoi laolaltă, ta-su, care era un tip foarte dur și despotic, s-a uitat la noi scîrbit și a spus – Ce căcat faceți voi, mă? Sex, moarte și poezie!

11. Mortul preferat.

Era să zic repede că Jim Morrison, sau Henry Miller, sau poate chiar Dostoievski. Dar nu. Mortul meu preferat rămîne primul meu iubit, tatăl fetei mele mari, care a murit la 24 de ani neîmpliniți într-un accident de mașină. S-a zdrobit de un plop și zdrobit a rămas. Cu trei săptămîni înainte de nuntă. Știu, dar tu ai întrebat, acum îndură. Era un tip foarte mișto, ți-ar fi plăcut.

Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Laura Driha
29 ianuarie 2014 18:03

Raspunsul meu preferat?
„…atunci cînd ultimul om care m-a cunoscut şi iubit nu îşi va mai aminti de mine. Acum o să îţi spun că voi muri de tot cînd nimeni nu va mai citi ce va rămîne în urma mea. ”

Esti faina, faina rau! Noroc ca-i plac barbatii, ca altfel s-ar fi indragostit pe loc! Atat de frumoasa si pe inca atat de smechera (a se citi „desteapta!’) incat ti-as fi cerut un pomelnic (ca sa ramanem in tema) cu defectele permise a fi recunoscute, sa-mi dai scris ca esti reala!!!

madalina
madalina
30 ianuarie 2014 21:32

”Care crezi că va fi ultimul tău gând înainte de a muri?
Că o să rîdă foarte tare domnii de la morgă cînd or vedea că pe mîna moartei scrie ALIVE ”

Mi-a placut asta rau!!!!!

curly
curly
3 februarie 2014 16:02
Reply to  madalina

si mie mi-a placut cel mai mult tot asta!

Diana
16 aprilie 2014 18:33

Hahaha! Am râs cu lacrimi la faza cu morga. Pe mâna mea scrie „hope”, la mine speranța chiar o să moară ultima.

Mario
Mario
19 aprilie 2014 12:42

Esti tanara. Nu te resemna, un barbat bun pe acolo pe undeva se gaseste si pentru tine. Dupa dezamagiri mari pot sa vina si satisfactii mari, important e sa nu renunti. Si apoi stii tu, important e cum iti traiesti viata, nu cum si cand o sa mori …

doina
doina
19 aprilie 2014 13:42

Suuuper-tare! Frumoasa, desteapta, haioasa, dracoasa si culmea, VIE. Paste fericit scriitroarea!

doina
doina
19 aprilie 2014 13:47

Tocmai ai pasit pe taramul vietii fara de moarte, despre ce mai vorbim acum? Scriiturile tale sunt literatura.

Ana
Ana
14 iulie 2014 15:01

🙂 Atat!

O admiratoare
O admiratoare
7 martie 2018 20:29

mi s-a pus un nod in gat, cand il ascultam pe Waist si imi imaginam ca fizic nu mai esti, dar au ramas miliarde de cuvinte, idei, amintiri… asa un gol, o durere… o sa-mi foarte lipsesti, frumoasa nemuritoare.

si chiar acum il ascult pe Asaf Avidan – In a Box II – Bang Bang, rascolitor si el si parca prevestitor cumva.

O admiratoare
O admiratoare
7 martie 2018 20:37

si mi-a rasunat si „cand voi fi mort” de Vadim Ivanov, ca un ecou in minte.

O admiratoare
O admiratoare
7 martie 2018 23:26

pardon, era Asaf Avidan – In a Box II – Gold Shadow (Bang Bang era urmatoarea)