durerea din cot

18

În cotul stîng, mama mare mai are un extra-cot. Vinețiu și moale, cu mici gîlme, la atins. E ca un ghem de vine, de parcă zmeoaica cea rea acolo ascunsese vinele de la picioarele Țugulii taichii, cînd îl lăsase olog. Vara, cînd trebăluia prin curte, ne ațineam după ea și o întrebam: mamă mare, dar nu te doare în cot? Nu mă doare, bombănea, decît cînd se schimbă vremea, imediat simt, nu-i doresc nimurui așa durere. Vezi, de aia să nu ziceți niciodată că vă doare în cot, mamă!

Și noi insistam: mamă mare, dar de unde ai cotul ăsta gigantic? V-am zis de o mie de ori, bodogănea bătrîna. Mai zi-neeee, numai o dată, insistam noi.

Ei, eram așa mică, cum sunteți voi, și nu știu ce mi-o trubuit de m-am cățărat în pod. Acolo ținea tata fînul pîntru animale și numai deodată ce am căz’t de la nălțimea aia, drept sub ochii lu’ Nenea, frati-mio hăl mare. No păi am zis că mor, da’ n-am mai murit, numa’ ce m-am ijghit cu cotu’ de pămînt de s-o făcut așa mare cum îi acuma. Am avut zîle… Tușă Vița, zicea și văru-meu, da’ de ce nu te-o dus părinții la doctor? Hehee, în vremea aia erau rari doctorii, ș-apăi nu te duceai la doctor pîntru orice flintic. Și nici părinții nu erau ca acum, să le sufle atîta în cur la copchii. Ce să mă mai ducă la doctor, după ce c-am căz’t și or văz’t că am fost scăpat cu viață, mi-o și tras o mamă de bătaie, că de ce m-am suit în pod!

(Acest text face parte din volumul Alive, apărut la Editura Herg Benet.)

Articolul anteriorprimăvara 2.0
Articolul următortraduceri
Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.
Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andreea Panait
Andreea Panait
7 mai 2015 08:25

Trai-ti-ar, ca in fiecare an astept povestea despre mama ta mare! Sa fie sanatoasa, si voi pe langa ea!

camelia
camelia
7 mai 2015 09:34

Mama mare sa traiasca! e spersimpatica batranica!:))

Mihaela
Mihaela
7 mai 2015 09:50

Multi ani sa aiba si cu mintea agera !

Mihaela
Mihaela
7 mai 2015 09:54

Ce dor ma apuca de strabunica mea…era asa, ca mama ta mare. A murit cand aveam 16 ani. Ii poreclea pe toti, avea umor, acid uneori…si povestea asa frumos…:-):-)

IONELA
IONELA
7 mai 2015 10:51

Offf, dacă ai ști cât trag de mine să nu citesc când scrii despre “mama mare”, dar nu-mi iese niciodată 🙂 Nu fac asta pentru că nu mi-ar plăcea , dar ȋmi plânge sufletul de fiecare dată când citesc poveștile cu ea, ȋmi aduc aminte de buni a mea, de istorioarele pe care ni le zicea când eram copii, cu același umor și stil caracteristic perioadei ȋn care și-a trăit anii tinereții, de blândețea din glasul ei atunci când o sunam să o ȋntreb dacă e bine. Avea mereu același răspuns, “ sunt bine sănătoasă, galbenă de grasă”, chiar daca… Citește mai mult

Chircu Victor
7 mai 2015 11:09

Apăi să trăiască și lîngă ăi opzeșopt să mai puie cîțiva că mare trebuință de cei ca ea prin preajma noastră avem.

Getuța
7 mai 2015 23:09

La mulți ani, lu* mama-mare și să te bucuri de ea mult și bine, ale mele au apus demult, și tare aș vrea să le mai aud cum strigă după mine,, dă-te fă ieloas-o jos din nuc,, ;)) cealaltă din partea tatei când îi ceream câte un leu să-mi iau bomboane, scotea batista de sub pistelcă și-mi întindea câteva bucățele de zahăr cubic, numa ca să scape de mine…, amintiri frumoase mai am și eu cu și despre bunicile mele!

macanta
8 mai 2015 08:22

La multi ani !
Ar trebui sa o aduci intr-o zi in Bucuresti sa ii arati cum se relaxeaza fetele la Mall 🙂
Sunt sigura ca e deschisa la experiente noi, privirea ei spune ca are inca 20 ani !

Raj
Raj
8 mai 2015 21:14

Sa va traiasca mamaie !!!

Raj
Raj
10 mai 2015 18:16
Reply to  Petronela

Nu voiam sa va fac de ras, daia am trecut mai rar pe la dv., dna Petronela. Sarumana la dv., la mamaie si la cele doua vlastare ale dv. !

Raj
Raj
8 mai 2015 21:16

Din neamu meu toti au trait mult. Si io voi trai mult. Mult si prost…

Raj
Raj
8 mai 2015 21:19

Si io am cazt din pod cand eram mic. Am cazt drept in cap. Creca daia dau postarile astea peicesa, dar dna Petronela imi permite pt. cai sunt drag si dansa mie draga mie. Cumsarzice ne suntem dragi unu altuia…

Raj
Raj
8 mai 2015 21:20

Taica lu maica a murit la 96 de ani. Tragea niste parturi de se minunau caii…

Mona
15 mai 2015 17:34

La multi ani mama mare! cu multa sanatate, asa..dupa dorinta ta, si a ei!:)

O admiratoare
O admiratoare
5 aprilie 2018 10:56

🙂 sanatate!