deșănțate de crăciun

9

În goana nebună după cadouri care de care mai (in)utile, vin și eu cu o propunere deșănțată, sub formă de reclamă deșănțată. Văzusem odată o selfpromovare marca Andrei Crăciun, m-am îngălbenit de rîs și invidie, suna așa: „Dacă această carte n-ajunge best-seller, apoi o să râdă toată posteritatea de domniile voastre, să nu spuneți că n-ați știut. Și cu posterioritatea o să râdă! Haideți să evităm o asemenea catastrofă, comandați câte trei, dați la rude, la nepoții obezi, la dușmani, la colegii de birou, la amante, la cine vreți voi, numai cumpărați, cumpărați, cumpărați. Așa și numai așa, volumele secund și terț, gata deja, vor vedea – o, zei! – blânda lumină a tiparului. Să facem din „Baricadele” o trilogie, să plângă Orbitorul în rafturi. Fiți, mă, oameni. ”

Noi suntem deja bestseller, (am zis noi, din respect pentru mine) ce va să zică asta în România, am vîndut mai mult decît cîteva sute de cărți (un calcul simplu arată că în România sunt 250.000 de cumpărători de carte, adică oameni care cumpără măcar o carte pe an, dar aici se numără și cei care cumpără manuale, fluturi, cărți tehnice, cărțile obligatorii la școală pentru copii, cînd nu le xeroxează, practic rămîn maximum 20.000 de cumpărători de literatură, iar dintre ei doar o mică parte de literatură română), așa că eu nu mă gîndesc la mine (am scris aici despre cît cîștigă un autor român). Nu, mă gîndesc la săracii oameni care au nevoie de ea mai mult decît o pereche de șosete (sigur mai au pe acasă), că alt cadou care să coste la fel de puțin cît o carte nu îmi vine în cap acum. Orice ai lua, tot costă mai mult. Dar degeaba ai picioarele calde, dacă sufletul ți-e rece și amorțit, iar psihicul nerezolvat, parol, cîte șosete mi-am luat sau am primit în viața asta, tot degeaba au fost toate.

Așadar, dacă aveți prieteni, prietene, unchi buni, mătuși dulci sau acre, veri și verișoare tineri sau în etate, nepoți obezi sau anorexici, soți, soții, iubiți, iubite, fii, fiice, mame, tați care divorțează, au divorțat sau ar trebui să divorțeze, au fost părăsiți, sau au părăsit, sau ar fi bine să, sunt geloși sau trăiesc cu geloși, sunt alcoolici, dependenți de droguri, jocuri video sau de noroc, shopping sau mîncare sau trăiesc cu dependenți, înșală sau sunt înșelați, au aventuri extraconjugale sau partenerii lor trăiesc din plin una, urmează să se căsătorească sau tocmai ce s-au căsătorit, ați vrea să îi ajutați cu sufletul ăla rece, dar nu știți cum, Orbi poate face asta în locul vostru. O să le dea un pumn în față celor care au nevoie de unul, o să îi mîngîie pe cap pe ceilalți, o să le pună o oglindă, o să îi ajute să vadă și să se vadă, o să le zică tot ce le-ați zice voi, dar nu aveți curaj să vă asumați repercusiunile, plus că puteți să vă prefaceți că nu aveți nicio legătură cu asta, nu ați știut, nu sunteți din oraș. Dați vina pe mine, parcă aveați de unde ști ce scriu, voi ați auzit doar că se vinde bine, ați intenționat doar lucruri bune, vă spălați pe mîini ca Pilat din Pont.

O găsiți aici, cu transport gratuit, dar și prin toate librăriile Cărturești, (ei știu sigur că s-au aprovizionat din plin), Humanitas și alte asemenea. Puneți lîngă și un O să mă știi, ediția a doua, revizuită, adăugită și cu ilustrații de Corina Drăgan, că nu o fi foc, nu v-a făcut pe voi douăj de lei.

Plus că anul ăsta a ieșit Privind înăuntru.  Care poate salva și neabuzații. Bașca că e cu autograf, poftim aici.

Fiți, mă, oameni, cu aproapele vostru. Salvați-l acum.

 

Articolul anteriororbi, fragment
Articolul următorcrăciun fericit?
Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.
Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ileana D.
Ileana D.
19 decembrie 2017 13:34

Buna ziua, Plecand de la exemplul cartii tale, sper sa ma poti ajuta cu un insight in lumea editurilor. Sunt curioasa si mi-ar placea sa stiu: 1. Cat dureaza sa publici in varianta electronica (ebook) o carte deja tiparita? 2. Ce se intampla cu profitul editurilor obtinut din cartile scrise de autori decedati? Ma refer la acei maxim 2 lei, care revin in mod normal autorului? Se investesc de catre editura in alte proiecte? Revin rudelor? Referitor la prima mea intrebare, mie mi se pare ca de obicei dureaza foarte mult pana la aparitia ebookului. “Orbi” de exemplu a aparut… Citește mai mult

Ileana D.
Ileana D.
20 decembrie 2017 14:56

Multumesc pentru raspuns! Pe astea cu softul nu o stiam! Din pacate Elefant.ro obtine mai mult profit din vanzarea de parfumuri si ceasuri decat din vanzarea de carti si ebookuri si de aceea si-au si diversificat afacerea in urma cu niste ani de la librarie online la mall online. Asta explica multe!

Mosulica
Mosulica
25 decembrie 2017 23:51

Jur c-as vrea sa fiu om, dar de la editura mi-au scris ca varianta ebook apare la jumatatea lui decembrie. Eu zic ca 25 decembrie e la jumate, nu? Craciun fericit!

Cristina Szekely
Cristina Szekely
26 decembrie 2017 14:42

Cu tot respectul ,cred ca exagerati! Imi plac aproape toate articolele tale insa cartea a fost dezamăgitoare.

Simona
Simona
3 ianuarie 2018 00:03

Se poate comanda si pt. trimitere in Canada? Cum, unde? Multumesc.