cîte femei trebuie să mai moară?

cîte femei trebuie să mai moară?

De |2018-10-13T17:16:07+00:0027 ianuarie, 2018|Categorii: opinii și adevăruri subiective|Etichete: , |53 Comentarii

Ieri, o femeie pe care o știam (ultima oară am vorbit cu ea în decembrie, însă lucruri superficiale, din păcate), a fost omorîtă de soț la parterul grădiniței pe care o conducea. Înjunghiată în inimă. Exista un ordin de protecție emis față de el, în urma unui incident absolut halucinant: omul se mascase în negru, cu cagulă și tot tacîmul și o bătuse cu bîta de baseball pînă îi zdrobise capul, apoi a negat că ar fi fost el. Însă, ea i-a găsit hainele pline de sînge, așa că a obținut acest ordin. Fac o paranteză necesară despre legislația în domeniul violenței domestice. În România, ordinul de protecție nu înseamnă nimic. Cei mai mulți agresori domestici le încalcă, iar încălcările se termină de multe ori fie cu vătămarea gravă a femeii, fie cu moartea, ca în cazul acesta. Dar, pînă să ajungă să aibă totuși acest ordin de protecție cvasi-inutil, victima trece printr-un coșmar birocratic. Ca să-l obțină, trebuie să se adreseze judecătorului care emite acest ordin doar în prezența unui certificat medico-legal. Însă, fiindcă locuim în România, acest certificat poate dura pînă la 10 zile. Apoi, victima trebuie să dovedească cu martori, care nu pot fi rude, agresiunea. Sigur că, în aceste condiții, uneori ordinul de protecție nu vine deloc (nu există martori, de exemplu, care să nu fie rude), sau prea tîrziu.

O mare parte dintre femeile agresate nici măcar nu cer acest ordin de protecție. Motivele sunt multiple: familiile aparținătoare, gen Coaliția pentru familie, le învață să îndure și să se împace, că așa e viața, bărbații au sîngele iute, o fi meritat și ea, e bărbatul ei și trebuie să suporte, sunt și copii la mijloc etc. Apoi sunt polițiștii, care pleacă de la premisa că oricum se vor împăca și le descurajează să ceară aceste ordine. Însă cei mai mari dușmani ai lor sunt chiar ele însele, mai precis tiparul de victimă perpetuat în majoritatea zdrobitoare a cazurilor, de mici. Este și povestea Nicoletei, a doua femeie omorîtă săptămîna asta de bărbat. Nicoleta a crescut cu un tată foarte violent, așa că abuzul îi era familiar. S-a căsătorit tot cu un agresor (căutăm ceea ce cunoaștem, emoțional vorbind, fiindcă nu știm să ne descurcăm cu necunoscutul), iar cînd a vrut să divorțeze, nu numai el, dar și părinții ei s-au opus. Au pus presiune uriașă pe ea să se împace cu el, deși o bătea. Știu că aici majoritatea oamenilor se blochează, fiindcă nu cunosc mecanismele psihologice care permit să perpetuezi abuzul. Dacă întrebi pe stradă de ce stă o femeie cu un bărbat care o abuzează fizic sau psihologic, vei primi răspunsuri de genul: de proastă, e de neînțeles, eu nu aș sta, ele sunt de vină că permit și așa mai departe. Am încercat, în romanul meu, să desfac în bucăți aceste mecanisme psihologice ale abuzului. Să explic, cu ajutorul unei povești care este și a Nicoletei (doar că ea a ales să răspundă presiunilor și să rămînă, iar acum e moartă), de ce ajungem să perpetuăm abuzul. De ce facem astfel de alegeri inconștiente. Și, mai ales, cum să rupi acest cerc. Nu despre Orbi vreau să vorbesc acum, însă mă frustrează și întristează teribil că și Nicoleta era una dintre femeile despre care am vorbit în cartea asta, iar povestea ei s-a terminat cu un cuțit în inimă, deși ar fi putut să se termine altfel. Și cred că e foarte important să ne educăm în privința asta, să înțelegem, să nu judecăm, căci așa vom putea și recunoaște abuzul cînd îl vedem și da o mînă de ajutor.

Iată ce tablouri atîrnase Nicoleta în grădinița pe care o conducea.

 

Mai mult, tot peretele ei de Facebook era plin de citate care devoalau, într-un mod foarte subtil, nefericirea ei, abuzul pe care îl trăia, strigătul mut de ajutor. Mut, pentru că, dacă ar fi fost mai sonor, probabil ar fi dus la noi bătăi acasă. Nicoleta nu era un om needucat, nu era din pătura săracă a societății, așa cum suntem tentați să credem despre femeile abuzate. Fiindcă abuzul se întîmplă oriunde, nu alege doar casele modeste.

Nicoleta avea ordin de protecție. Teoretic, soțul ei nu putea să se apropie la distanță mai mică de 200 de metri. Practic, însă, nimeni nu veghea ca acest lucru să nu se întîmple. Ca pe orice altă femeie agresată aflată în situația ei, pe Nicoleta nu o proteja nimeni. Iată niște cifre: doar anul trecut, au fost înregistrate peste 5000 de solicitări de ordine de protecție instanțelor din România. Din acestea, doar 40% (!!!) au fost admise. Tot anul trecut, 743 de ordine din cele 40% admise au fost încălcate. Nimeni nu știe, însă, ce s-a întîmplat cu agresorii după ce au încălcat ordinele, fiindcă nu există metodă de monitorizare a lor. Prin 2014-2015, s-a discutat despre asta, despre monitorizarea cu ajutorul brățărilor electronice a agresorilor domestici. Toate țările civilizate folosesc metoda asta, chiar și Republica Moldova a implementat-o. Și funcționează.  În 2016, în România discuția s-a încheiat în coadă de pește din motive de corupție, nu era clar cine să preia această afacere a brățărilor. Iar de atunci nu s-a mai reluat, înțeleg că se așteaptă un proiect al Uniunii Europene care să oblige la asta țările membre și să și finanțeze, de ce nu? Noi nu avem bani la buget pentru așa ceva.

Cam aici ne aflăm în 2018. Avem femei omorîte de soți, două mediatizate în ultima săptămînă, dar nu avem lege, nu avem metode de monitorizare a agresorilor domestici, nu avem adăposturi pentru femeile abuzate. Cele care sunt, foarte puține, sunt inițiative private majoritatea, construite în jurul bisericilor evanghelice, atenție!, așa cum este și cel de la Brașov, Home of Esther. Biserica Ortodoxă nu cheltuie banii pe așa ceva, fiindcă din punctul lor de vedere familia tradițională trebuie ținută cu orice preț împreună, totul e în regulă, bătaia e ruptă din Rai, nu avem o problemă, deci nu e nevoie de soluții. Cîte femei trebuie să mai moară ca să se ia niște măsuri? Aș întreba-o pe doamna Carmen Dan, că e femeie și ea.

Nicoleta a murit, dar în urmă rămîn doi copii extrem de traumatizați. În urmă, rămîne următorul tablou, care mie îmi rupe inima pe din două, și la care mă gîndesc compulsiv de ieri, de cînd a murit Nicoleta: doi copii mici, pînă în patru ani, rămași fără mamă, care a fost ucisă de celălalt părinte, tatăl în închisoare (sper eu, pedeapsa maximă), bunici agresori și violenți. Practic, acestor copii le-a fost luată orice șansă de a mai deveni vreodată adulți funcționali și fericiți. Noi o să ne vedem de vieți odată ce ecourile poveștii ăsteia vor fi fost stinse, însă doi copii mici vor fi lipsiți pe veci de cel mai important ingredient al unei vieți emoționale sănătoase: dragostea de mamă. Iar traumei ăsteia majore, deja, i se va adăuga și aia că propriul tată le-a făcut asta. Unde mai pui că ei erau în grădiniță cînd s-a întîmplat asta. Iar bonus, bunicii nu sunt niște figuri blînde, ci niște abuzatori, în mare măsură responsabili pentru tot ce s-a întîmplat. Care, probabil, au preferat să-și vadă fata moartă decît divorțată, ca niște membri CpF de nădejde.

Nu există terapie care să îndrepte așa ceva. Ca ei, sunt mii și mii de copii în țara asta.

Iar răspunsul nostru la tragedia asta știți care este? Mesajele pe pagina memorială a Nicoletei de genul: Dumnezeu să te ierte! Fiindcă, nu e așa, în capul nostru tot pe ea trebuie să o ierte Dumnezeu, sigur a făcut ceva greșit de a murit în felul ăsta…

LE: Abia anul ăsta, în februarie, a fost introdus ordinul de protecție provizorie, prin care polițiștii pot înlătura imediat agresorul, dar li brățara electronică. Tot e ceva, sigur, poate că dacă legea asta era în vigoare atunci, Nicoleta scăpa cu viață.

Despre autor:

Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.

 1. pampam 27 ianuarie 2018 at 15:22 - Răspunde

  Dumnezeu sa o odihneasca….

 2. rojotomate 27 ianuarie 2018 at 16:40 - Răspunde

  Foarte foarte trist ! De ieri numai la copiii aceia ma gândesc și la viata pe care o vor avea și la mama lor care sunt sigura ca își dorea pentru ei tot ce e mai bun . Ar mai fi de adaugat ca în tara asta femeile sunt chinuite și la nivel psihologic nu numai fizic. Eu sunt una dintre ele. Pentru un asemenea abuz de unde se poate lua un certificat!? Am fost în depresie și am găsit alinare doar în preajma copiilor mei pentru ca, ce sa vezi, bunicii sunt dezamăgiți de fata lor care da cu piciorul unui asemenea bărbat care…nu o bate, de asemenea „prietenii” și colegii..Stiu ca sunt o gramada de femei șantajate astfel, înconjurate de minți bolnave pline de frustrari dar le spun ca nu se merita sa tacă indiferențe de consecințe.

  • DanaH 27 ianuarie 2018 at 19:14

   Indeparteaza-te de cei care iti fac rau, chiar daca sunt familie – nu i-ai ales tu sa iti fie familie, ti-au fost dati. Tu si copiii tai sunteti cei mai importanti. Pentru ca ei sa fie bine, tu trebiuie sa fii bine. Curaj !

 3. Ana 27 ianuarie 2018 at 17:42 - Răspunde

  Si ghici ce? Mesajul cu ‘Dumnezeu sa te ierte’ era scris tot de o ruda . Cinic, nu?
  Se pare ca moartea unui apropiat nu schimba nimic in mentalitatea unora.

 4. Zaharia ioan 27 ianuarie 2018 at 18:16 - Răspunde

  Ceea ce trebuie făcut este să se ia atitudine!!!! As încadra această faptă exact că și tentativa de omor!!! Pt k Intr un final,victimele pot ceda psihologic și să ajungă la sinucidere!!! Abuzatorii la rândul lor sa fie încarcerați,fara drept de vizita sau muncă pt a li se micșora pedeapsa!!! Sa nu li se permită să invoce nebunia și să ajungă să trăiască bine merci Intr un sanatoriu!!! Și dak nici toate astea nu vor avea un impact de rezolvare,ultima măsură să fie pedeapsa cu moartea!!!!

 5. Mihaela 27 ianuarie 2018 at 18:59 - Răspunde

  Azi citeam cum primaria Bucurestiului da muuuulte milioane bisericilor si Catedralei. Pe o prietena de-a mea batuta temeinic si frecvent, atat parintii cat si duhovnicul au sfatuit-o sa indure si sa tina familia unita. Umbla cu maneca lunga vara ca sa ascunda vanataile. Culmea e ca preotul o chema la spovedit, o intreba daca i-a gresit sotului (!!!!!) dar nu l-a chemat niciodata pe sot. Familia ei il apara tot pe el …Pasul l-a facut dupa ce s-a dus pe ascuns la psiholog. Acolo s-a intarit si a plecat fara sa se mai uite inapoi. Am fost o mana de oameni care ii stiau noua adresa si nr de telefon. Acum si-a refacut viata si e fericita. Dar a rupt orice legatura cu trecutul. Abia acum i s-au vindecat vanataile.

  • Petronela Rotar 27 ianuarie 2018 at 19:04

   cunosc și eu cazuri așa. 🙁

 6. Leopolvidia Catana 27 ianuarie 2018 at 19:08 - Răspunde

  Asa este.Cunosc astfel de femei abuzate(psihic si fizic).Cunosc copiii acestor femei…marcati pentru intreaga lor existenta.Am incercat sa ajut,sa discut,sa povatuiesc…Si da,ca la noi,femeile respective m-au respins,ba mai mult chiar,s-au simtit eroine pentru ca rezista langa astfel de barbati.Da.Trebuie multa educatie in toate mediile(oras,sat,intelectual,simplu)….si mai ales la varstele mici,cand se mai poate modela personalitatea……

 7. Mihaela 27 ianuarie 2018 at 19:15 - Răspunde

  Cand tata a batut-o pe mama, ea a venit plangand la bunicii mei.
  „Mergi acasa si taci! Doar nu vrei sa divortezi si sa fim de rusinea lumii.”
  Mama a plans, umilita, multe ore. Eu aveam 6 sau 7 ani si ma uitam fara sa stiu ce sa fac. Imi venea sa o pup si sa o iau in brate dar nu vroiam ca mama si tata sa divorteze. Am stat si o priveam cum sta cu genunchii la gura, pe canapea si cum fata ii e plina de lacrimi. I-am urat pe bunici. Am inteles ca daca patesc asa ceva eu nu gasesc sprijin in ei, ci doar in mama. Peste cativa ani au divortat. Tata a vrut. Mama era prea mondena si eleganta pentru el…Bineinteles tot pe ea au dat vina…ca nu si-a tinut barbatul. 7 ani de terapie mi-au trebuit ca sa uit si sa repar anii minunati petrecuti in cea mai tipica familie traditionala. Homosexualii sunt anomalii ale naturii, lesbienele sunt defecte, barbatul mai altoieste femeia, copiii trebuie batuti si pedepsiti ca asa invata, daca ai mancare si haine nu conteaza sufletul…”ca noi nu aveam cate ai tu”…Mereu pe primul loc gura lumii…banul , barfa, santajul emotional „ma bagi in mormant”,”din cauza ta o sa mor”( pt o ora intarziere sau un 7 la chimie), daca nu te mariti virgina esti o curva ca mama ta ( asta spuneau bunicii materni). Cand un prieten de familie-preot- insurat si cu 2 copii a incercat sa se culce cu mine si m-am dus acasa plangand si am varsat o ora…bunica-mea a spus ca e vina mea. Eu eram imbracata provocator. Acuma il vad la tv, duhovnic cunoscut…laudat pt har…mi se intoarce stomacul pe dos. Si totusi m-am reparat. Dupa depresii, angoase, anxietate, frici teribile, complexe…toate luate peste picior de familia mea traditionala. Dar am reusit.

  • Adela 28 ianuarie 2018 at 01:42

   Doamne, Mihaela….

 8. Oana 27 ianuarie 2018 at 19:49 - Răspunde

  Si mie mi-e gandul la sarmanii copii, victime nevinovate ale povestii asteia triste … cel mai urat cosmar al meu, pe care ma lupt impreuna cu terapeuta sa-l depasesc, e teama de a nu-mi ramane copiii singuri pe lume inainte sa ajunga adulti. Vorbind de presiunea din jur, de a pastra familia, ca doar “nu te bate”, imi povestea o prietena apropiata ca nu a avut curajul sa ii spuna mamei sau surorii ei ca a depus actele de divort, pentru ca o vor judeca, dar pe cealalta parte aflasera ca un membru al familiei este gay si “iti dai seama ca ne e rusine”. Am incercat sa ii subliniez asemanarile, nu am reusit decat partial.

 9. Angelica 27 ianuarie 2018 at 20:03 - Răspunde

  Aceste intamplari imi deschid rani vechi…Acum , dupa atatia ani, privesc in urma …fara manie .Eram tanara , aveam copii, intai unul, apoi doi …patru.Perioada de la 25 la 35 de ani , cand omul infloreste ca o creanga de cais, cand viata iti ofera cupe de nectar si ambrozie , a fost cea mai cumplita pentru mine.De ce zambesc, cine este cel care m-a salutat, unde am fost, de ce …de ce ?Multe intrebari fara sens, urmate de lovituri si jigniri oribile.Faceam naveta la 30 km si , fie iarna, fie vara, purtam ochelari de soare, pentru ca vesnic eram vanata la ochi.Uneori ma gandeam sa ma sinucid, alteori sa-l omor atunci cand doarme…Nimeni nu m-a sustinut, nimeni nu mi-a zis sa iau copiii si sa merg la un adapost , unde sa ma simt in siguranta macar o scurta perioada…Chemam politia, ii dadea amenda , pe care o plateam tot eu.Ma dadea afara din casa si umblam pe strazi cu copiii pana adormea , ca sa pot sa intru pe furis , macar pentru odihna copiilor.Sa vorbesc cu cineva ? Era un subiect tabu in fata parintilor. Cu colegele ? Mi-era rusine si tot ma simteam vinovata! …Ma doare cand scriu, mi-am reprimat amintirile si , privind retrospectiv, ma mir ca nu m-a ucis intr-o criza de furie, ca dormea cu securea sub perna, sau nu l-am ucis eu…Scriu lapidar , sarind peste amanunte…Pe vremea lui Ceausescu nu exista psiholog, nici adapost pentru femei abuzate.Pana intr-o zi , cand ma hotarasem ca viata nu mai are sens, ma pregateam sa fac ultimul gest , cand, langa mine a aparut unul din gemeni, care mergea de-a busilea. Atunci, parca mi s-a luat o panza de pe ochi si m-am gandit cui las cei 4 copii.Din acel moment am devenit stanca. Mi-am luat destinul in maini si…la 35 de ani eram cu 4 copiii de gat, gemenii avand 1 an si jumatate, iar fetele 8 si , respectiv, 10 ani. Nu aveam casa , masa , dar mi-am rupt lanturile.2 ani m-a urmarit dupa divort sa ma omoare, dar …Mi-am crescut singura 4 copii , toti licentiati si acum traiesc linistea si fericirea unui om care pretuieste putinul pe care il are , avand in vedere ca a stat de multe ori pe marginea prapastiei. …Sunt doar putine intamplari din viata unei femei abuzate, si puteam sa clachez in orice moment, sau sa dispar din lume, cum dispar atatea femei.Am fost puternica , pentru ca aveam o motivatie : Copiii mei trebuiau sa scape din infern.Si am scapat !

  • Mari 28 ianuarie 2018 at 06:36

   Cu tot respectul intreb cum ai facut 4 copii cu cineva care te abuza?

  • Petronela Rotar 28 ianuarie 2018 at 10:28

   Speram că ai înțeles ceva din ce am scris mai sus, dar se pare că nu, ai simțit nevoia să lovești într-un om care deja era lovit bine și se confesa aici. Respectul de care vorbești nu există, e doar o scuză pentru mizeria pe care o livrai.

  • o femeie 29 ianuarie 2018 at 12:55

   Angelica, povestea ta e impresionanta. Cu atat mai mult cat in perioada comunista nu aveai nici 1% din libertatile de acum: nu pampers, nu concediu de maternitate, nu masina de spalat, nu militie, nu contraceptie, nu telefon sa inregistrezi conversatia sa te ajute in fata altora, NIMIC!!!
   Felicitari pentru efort.

 10. Iuliana Parvan 27 ianuarie 2018 at 20:05 - Răspunde

  Am trăit 28 de ani calvarul ăsta,pentru că veneam dintr-o familie săracă,care nu avea cum să mă ajute. Pe fondul consumului de alcool mă bătea,chiar și copiii,uneori, pentru că,zicea: Unde o să te duci, în sărăcia lu tatău? Până acum patru ani când mi-am luat nepoata,pe care o creșteam, fata fiind plecată la muncă în Spania,o plasă cu haine și actele și am plecat. Am avut noroc cu copiii,care mă sprijină și îmi plătesc chiria,pe când el stă și vinde tot ce am adunat eu în atâta amar de ani. Nu îmi pare rău decât de toți anii pierduți și banii fetei pe care i-am băgat în renovarea CASEI LUI.

 11. Vasy 27 ianuarie 2018 at 20:38 - Răspunde

  E tare trist ce se întâmplă (și se va tot întâmpla, că nu se schimbă nimic miraculos!) și e remarcabilă perspectiva asupra copiilor rămași în urmă. Dincolo de indiferența și incompetența autorităților de a preveni, mi se pare tare intrigantă referirea ta atât de înverșunată de aici:
  „Coaliția pentru familie, le învață să îndure și să se împace, că așa e viața” – ești convinsă că reprezentanții CpF au susținut sau susțin așa ceva?

  • camelia 28 ianuarie 2018 at 17:57

   Ia să vedem ce susține CpF la modul oficial, ca politici publice – adică programe și reguli de stat care să devină aplicabile la nivelul întregii națiuni:

   – „Obligativitatea, în cazul soților cu copii minori aflați în întreținere care intenționează să divorțeze, a unui plan de consiliere/mediere familială”. Cu alte cuvinte, nu e suficient că te judecă părinții, societatea, și sinele plin de vină dacă vrei să divorțezi de un soț abuzator, nu sunt suficiente frica despre securitatea copiilor și cea personală dacă el ar afla de aceste planuri, grija nebună a zilei de mâine, trauma fizică și psihologică venită din abuz. Hai să facem și mai dificil pentru femeile în această situație să plece OBLIGÂNDU-LE să își informeze capturatorul de toate intențiile, să îl convingă să meargă la consiliere/mediere (că dacă nu, nu pot divorța!!) și să petreacă un șir de ore cu acesta ascultând sfaturi despre beneficiile de a menține o relație de abuz? Și apropo, cine ar plăti pentru asemenea ședințe? Terapia de familie nu e ieftină! Nu cumva tot persoana care dă la divorț, că tot are chef să distrugă bunătate de familie tradițională?

   – „Anularea subvențiilor publice pentru avort electiv și mijloace contraceptive”. Sigur, femeile sărace și vulnerabile, o dată capturate într-o relație violentă, să nu cumva să aibă opțiunea de a decide să nu aibă copii cu abuzatorul! Să stea să sufere, și dacă nu își permit pilula, să aducă și copii într-o casă violentă care să cimenteze relația existentă!

   – „Măsuri și consiliere pentru asumarea rolurilor familiale conform vârstei și sexului”. Asta mi-e greu să îmi imaginez ce poate însemna, în afară de explicarea binevoitoare, însă fără ocolișuri, a FAPTULUI că femeia are un rol de dus în familie anume pentru că e femeie. Aduni o serie de soții tinere în fiece sat și le arăți, cu powerpoint și psiholog, că femeii îi dat să fie mai emotivă de felul ei (hint: nu crede în îndoielile pe care le ai cu privire la acest soț, băi, te-a bătut chiar așa tare?), că femeia trebuie să țină casa și copii, nu să nutrească dorințe ingrate de job și independență financiară, și că având în vedere calitățile femeiești absolut științific dovedite de a nutri și îngriji, ar fi o prostie să se plângă de un soț neimplicat în creșterea copiilor. Să-mi zică mie cineva care mă cunoaște, chiar și cu cele mai bune intenții, ce „roluri” să-mi asum eu în familie, mai ales pe bază de „sex”, i-aș dat eject din viața mea fără prea multe scrupule. D-apoi să-mi vină STATUL cu aceleași sfaturi trase la indigo pentru buna funcționare a tuturor famiiilor din țara asta!

   E prima dată când citesc această listă la modul atent și mă îngrozește mai mult decât ce am auzit din surse secundare pe net:
   http://coalitiapentrufamilie.ro/50-propuneri-de-masuri-politici-publice-privind-familia/:

   V-o recomand!

  • insanity66 13 mai 2018 at 22:01

   Nu asta inseamna consiliere si mediere. E o forma de ajutor din partea unui psihoterapeut, nu?

 12. Angela 27 ianuarie 2018 at 22:28 - Răspunde

  As vrea și eu sa comentez, dar am rămas oarecum fără cuvinte. Vreau doar sa va mulțumesc pentru articol, implicare, o sa distribui articolul, poate ne mai trezim! Sunt mama de fata, nu am fost lovită, am crescut intr-o familie linistita, am divorțat dar părinții mei m-au susținut, și mi-au spus ca și dacă voi mai divorța încă o data ma vor susține. As vrea sa înțeleagă fiecare femeie fiecare părinte ca NU contraza deloc ce spune lumea, lumea uita Știrea și ea rămâne cu durerea.

 13. Ionel 27 ianuarie 2018 at 22:39 - Răspunde

  Constat cu uimire cata incredere oarba au oamenii in niste hartii fara valoare emise de statul roman gen ..”ordin de restrictie” hi ?
  Cred ca o femeie aflata intr-o situatie de acest gen are doar cateva optiuni:
  1. arma de foc dar pe care sa stie si sa nu aiba gretzuri sa o foloseasca la nevoie contra agresorului. (cam ilegal in romania).
  2. un mascul feroce prin zona (frate, tata, amant nu conteaza) care sa il bage in ghips preventiv pe agresor.
  3. o noua identitate.

  Suna dur? poate dar intrebati (daca mai puteti) victime precum aceasta sau cea de la coaforul Perla….

 14. Cristian Pascu 28 ianuarie 2018 at 07:30 - Răspunde

  Felicitări mamelor de aici care au avut puterea sa lupte inclusiv cu ele însele pentru viitorul copiilor lor ! Sunteți puține, nu toți am avut șansa asta..
  Societatea noastră se droghează cu poftă de multe generații cu un stupefiant identificat deja din sec 19 – forma fără fond ! O să vi se pară clișeu, dar asta e cauza reală a efectelor mizerabile pe care le vedem si unii si trăim. Familia ca formă fără fond produce monștrii. Este întreținută de monștrii care au nevoie de ea pt statutul lor.Suntem cu toții dependenți de drogul numit forma fara fond: femeile se dau in vânt după uniforme, bărbații tânjesc după funcții care nu au de a face cu abilitățile lor, agramați scapă de frustrarea intelectualilor reali devenind miniștri ai educației, profesori care nu iubesc copiii…etc..cu toții alergăm după coji de identitate, orbi in ceea ce presupune fondul – sentimente reale care produc relații sănătoase, abilitați reale care sa confere funcții…
  Analfabetismul funcțional de care se vorbește mai des acum, nu e doar o problemă de formă, rezolvabilă prin schimbarea unor miniștrii si asumarea de noi directii…etc, e o problema de fond, a fiecăruia dintre noi, de fiecare dată când suntem in fata unei decizii de a alege intre sacrificiu personal in slujba realizării binelui, sau a i sacrifica pe alții pentru a dobândi un statut.
  Sistemul, societatea, tara de rahat, e compusă din fiecare dintre noi care alegem sa fim parte a soluției sau parte a problemei.Modul cum arată acum e urmare a deciziilor luate de fiecare din noi ieri.

 15. Ioana 28 ianuarie 2018 at 10:13 - Răspunde

  Va rog sa va documentati mai bine cu privire la BOR si cate masuri implementeaza pt protejarea victimelor agresiunilor domestice in centrele sociale sau prin intermediul personalului clerical. Nu puteti arunca vorbe nejustificate. Cat priveste restul articolului, f bine scris.

  • Mihaela 3 februarie 2018 at 13:41

   Pai sa va dau eu un exemplu. Colega mea de serviciu are un sot care de 7 ani refuza sa munceasca,ii mai altoieste cate una, ii tine cardul si o trimite sa munceasca. Ea a vrut sa divorteze acum cateva luni, dar, credincioasa fiind, s-a dus la spovedit. Urmarea??? „Nu dezbina familia, copilul mic are nevoie de mama si tata , femeia e facuta sa indure, ca ea are rezistenta, barbatul e prost, se aprinde repede…”. Comentarii, ceva? Un preot de la o mare manastire din Bucuresti.
   I-am spus ca nu popa ii da voie sa divorteze, ci legea…care de fapt te si casatoreste…

 16. GMT 28 ianuarie 2018 at 10:48 - Răspunde

  In Italia in medie o femeie la doua zile este omorata iar tv in jumatate din programe despre asta vorbeste. Psihologi, psihiatri , sociologi , jurnalisti, oameni ai legii analizeaza la infinit acesta tragedie. Si Spania cunoaste fenomenul. In Italia si in Spania nu exista BOR deci ideea cum ca Biserica ortodoxa este cauza , este falsa. Ca exista preoti ignoranti …este altceva. Ca familia de baza este cauza, da, este parte de adevar dar nu adevarul. Destule femei omorate, batute au suportul familiei de baza-aici in It- ori nu au cunoscut violenta ca si copii. Apoi…ca alegi barbat violent pentru ca…e aiurea. Caci care barbat se arata violent la inceput? Si care femeie merge la cununie cu cineva care deja a batut-o? Violenta apare mai tarziu si mereu dupa nunta.

  • E 29 ianuarie 2018 at 21:36

   Mama a plecat la primarie si a zis „da” dupa ce i-a dat o palma. Nu a fost prima si nici ultima. Am dormit prin vecini sau ne ascundeam sub masa din camera ca sa nu ne vada si sa inceapa scandalul. Am vazut-o incuiata in balcon si, adolescenti fiind, fratele meu si cu mine eram paravan intre ei, printre cutite, tocatoare si facalețe. Pentru ce?… Acum am 3 copii si divortez. Pentru ei, dar mai ales pentru mine.

 17. Laura Irimia 28 ianuarie 2018 at 11:50 - Răspunde

  De ce atacul asta subtil și totuși subliniat al bisericilor Evanghelice? Ce ar fi rău cu implicația lor? De ce “atenție” la “home of Esther” din Brasov de parca ar fi ciuma, înșelare sau manipulare?
  Nu este!
  Și de ce credință ortodoxa ar ajuta mai mult femeile acestea?

  Pentru ca eu sunt Evanghelică, regret modul in care suntem tratati fără vreun motiv întemeiat.
  In afara ca nu suntem de credința ortodoxa.

  Cuvinte grele cu privire la noi pot fi spuse, știu!
  Dar deodată dacă spun asta cu privire la ortodocși, aici e acceptabil..!?
  De ce logica merge doar într-un sens?

  • Petronela Rotar 28 ianuarie 2018 at 15:25

   Ați citit un alt articol decît am scris eu? Ce atac? Tocmai că am subliniat că doar ele se implică. Iar Home of Esther este pentru mine un reper, tocmai de asta am pus numele aici, să știe și femeile care au nevoie că au la cine apela. WTF is wrong with you, people?

  • Cristian Pascu 28 ianuarie 2018 at 15:52

   Laura Irimia, incredibil cum ai înțeles exact pe dos!!Daca nu ar fi trist, era de râs..

  • Petronela Rotar 28 ianuarie 2018 at 16:08
  • Mihaela 3 februarie 2018 at 13:35

   Laura Irimia…nu stiu cum ai citit dar reia lectura. Ai inteles complet invers.

 18. Clujean Radu 28 ianuarie 2018 at 11:58 - Răspunde

  Buna ziua! Problemele de ordin legislativ si institutional semnalate in aceasta speta sunt cu totul reale si inacceptabile intr-o tara civilizata. Singurul aspect care mi se pare tendentios este tendinta de a arunca o vina Coalitiei pentru familie, care nu are nici in clin nici in maneca nimic de-a face cu violenta din unele familii. Biseria Ortodoxa, oricat ar fi de corupta, de subordonata unor ierarhi corupti si intereselor financiare de breasla, nu incurajeaza si interzice clar la nivel doctrinar orice forma de vioenta, inclusiv cea din cadrul familiei. Unde sa mai punem ca, spre deosebire de Biserica Romano-Catolica, Biserica Ortodoxa accepta divortul, daca este justificat d,p.d.v. moral.

 19. Andra 28 ianuarie 2018 at 13:07 - Răspunde

  E f trist ce s-a intamplat. Si totusi exista oameni cu suflet bun. S-a creat un grup pe facebook pentru donatii pt cei doi copilasi, iar sora Nicoletei, am inteles eu, ii va lua ea in custodie. Se pot vira bani lunar si contribui la un mai bun viitor. Nu vor compensa banii pierderea suferita, dar cel putin nu vor ramane de izbeliste.

 20. Monica 28 ianuarie 2018 at 14:19 - Răspunde

  Articolul dvs pare documentat cu o foarte mare/mica exceptie: Biserica ortodoxa nu interzice femeilor sa puna punct unei relatii bolnaviciose. Provin dintr-o familie care a trait mare parte din povestea pe care ati relatat-o in articol si in care femeia a spus la revedere dupa 14 ani de batai si suferinta si parinti care ii repetau cu indarjire sa nu divorteze ca Doamne fereste, ce va spune lumea. Ei bine, ce vreau sa spun este ca nu s-a ales femeia cu vreun blestem din partea Bisericii ortodoxe ca vezi Doamne a incalcat taina cununiei. Nicidecum! Lipsa dvs de informare este impardonabila tocmai pentru ca incercati sa subliniati gravitatea unei situatii de fapt: violenta in familie este o cvasi-problema care necesita cvasi solutii. Nu promoveaza nimeni staruinta in suferinta de dragul unui legamant!!! Poate ca, in spiritul unei relatari cat mai complexe si nepartinitoare, ar trebui sa exemplificati documentat situatii in care preoti/Biserica propovaduiesc punerea in pericol a propriei vieti pentru a nu incalca legamantul casatoriei. Cu adanca amaraciune, constat ca n-ati reusit sa dati valoare mesajului general, acela ca orice femeie are dreptul de a face alegerile necesare pentru a fi fericita/linistita/impacata si cred cu tarie, prin forta propriei experiente, ca Biserica impartaseste acest mesaj.

 21. Petronela Rotar 28 ianuarie 2018 at 15:29 - Răspunde

  Răspund aici tuturor celor care s-au simțit lezați în credința lor în BOR. Hai să nu ne mai păcălim cu lozinci și fonfleuri despre ce interzice și ce nu oficial BOR, despre faptul că CpF nu e BOR șamd. Știm că, în practică, lucrurile sunt complet diferite. Că bogotismul, iraționalitatea, modelul machist (la nuntă ești pusă să pupi mîna bărbatului și ți se spune în slujbă să-l asculți, wtf?!) sunt omniprezente. Că, cu mici excepții, preoții te trimit la bărbatul bețiv și bătăuș. Că familiile tradiționale fac la fel. Cunosc n cazuri. Hai să nu ne mai mințim. Hai să terminăm cu propaganda. Am văzut zeci de cazuri, am filmat zeci de preoți, nu infirm că există și niște oameni ok printre ei, însă alea sunt excepțiile.

  • GMT 28 ianuarie 2018 at 19:24

   Petro, eu am fost atee multi ani, apoi am crezut. Am practicat credinta ortodoxa tarziu, cativa ani, intr-un orasel din Moldova (Barlad). Acum sunt crestina punct. Ortodoxo-catolico-protestanta. Bun. La prima spovada ortodoxa, unde am povestit tot, preotul mi-a cerut iertare in numele tuturor barbatilor care mi-au facut rau si crede-ma ca mi-au facut mult rau. Sa fi fost aceasta o exceptie? Nu stiu. Stiu ca NICAIERI in Biblie, cu atat mai mult in Noul Testament NU exista indemn la violenta! Ce spun unii preoti in unele biserici ortodoxe cum ca femeia trebuie sa indure , trebuie denuntat.
   Am cunoscut mai toate formele de violenta si am reflectat mult, foarte mult. Nu cred ca are legatura cu religia si nici cu tara- economie, politica, justitie. Si nici cu familia de origine. Chestiunea sta infinit mai simplu. Abuzatorul are niste lipsuri cum ar fi omenia, bunatatea, inteligenta. Abuzatul , ca e femeie ori copil ori chiar barbat, are la randul lui alte lipsuri cum ar fi autostima, putere economica ori sufleteasca ori mentala. , curaj, etc. Ca este ateu ori ortodox ori musulman, bogat ori sarac , agresorul are acelasi profil psihologic. La fel agresatul. Legile, suportul familiei, bisericile pot ajuta sau ba . Dar sunt secundare. Esenta este in alta parte, in incapacitatea cuiva de a simti, gandi, intelege ce inseamna exact o fiinta umana.

 22. Mihaela 28 ianuarie 2018 at 20:31 - Răspunde

  Cum încurajează coaliția pentru familie pe femeile abuzate să nu își părăsească partenerul?

 23. Cristian Necula 29 ianuarie 2018 at 00:46 - Răspunde

  Sfantul Vasile cel Mare, considerat doctor al Bisericii Ortodoxe şi unul din cei trei doctori răsăriteni ai Bisericii, alături de Grigore de Nazianz („Teologul”) şi Ioan Gură de Aur, are asta de zis despre violenta in familie si divort:

  „Hotărârea Domnului este că nu-i iertat nimănui a desface căsătoria afară de motivul de adulter […] căci sau bătută fiind si nesuferind bătăile, trebuia să rabde mai vârtos decât să se despartă de soţ;”

  http://manastirea-saharna.md/fisiere/canoane/Canoane_Vasile_cel_Mare.pdf

 24. Stancu Cornel 29 ianuarie 2018 at 07:05 - Răspunde

  Ai aici nenea gmt violenta din Biblie. http://bibliapentrusceptici.ro

 25. o femeie 29 ianuarie 2018 at 13:00 - Răspunde

  vin dintr-o familie agresiva, abuzul era ceva normal. Am plecat la 18 ani de acasa, cand am povestit colegelor de facultate o parte din copilarie le-am vazut lacrimile pana in barba – si am tacut. M-am trezit intr-o relatie in care …prietenul a ridicat mana la mine. A fost momentul cand am constientizat ca repet viata mamei. Relatia s-a terminat, acum am alta viata mult mai buna dar nu complet diferita. Inca am mecanisme autodistructive pe care le repet inconstient, fac ceea ce am vazut, accept ceea ce am vazut.

  As fi putut sa fiu femeia batuta de sot. Psiholog, carti, vointa, nopti de lacrimi sa accept ca am trait ceva anormal, nesanatos. E foarte greu sa schimb ceva in viata mea in bine (e la fel de greu precum e pentru unii oameni de greu sa lase fumatul, sau alcoolul, sau zaharul, sau prajitul etc – dupa ce zeci de ani au avut parte numai de asta).
  Nu mai judecati sau aratati cu degetul: suferinta nu e normala, fericirea si linistea si pacea sunt normalitati.

 26. Iuliana Parvan 29 ianuarie 2018 at 14:47 - Răspunde

  Vreau să răspund doamnei Mari ,care ieri întreba cum să faci patru copiii cu un om care te abuzează. Îi faci ,pentru că îl iubești,speri că greșește o dată,de două ori, de mai multe ori, după ce te bate ,se roagă,plânge,jură că se schimbă, te amenință că se omoară,încearcă să se omoare,iar tu crezi că odată cu trecerea anilor,va îmbătrâni ,se va schimba și vei avea familia mult visată,familia ta. Mama ,tata și copiii. Nu vrei să trăiești cu regretul că nu ai făcut tot ce se poate, pentru a trăi lângă bărbatul iubit,căruia în momentele de nebunie ,tot tu încerci să îi găsești scuze și să speri la o schimbare. După patru ani de despărțire,ne mai vedem din când în când. De Crăciun am fost cu fata cea mare să îi pregătim porcul. Când am plecat de acasă speram să îl găsesc schimbat,nu să ne împăcam,să puteam vorbi ca doi oameni maturi,dar până când am terminat treaba și el a revenit la starea de care am fugit ,adică s-a îmbătat,mi-am dat seama încă odată,că niciodată nu se va schimba,oricât de mult ne-am dori, noi ceilalți.

  • Rosu Aprins 29 ianuarie 2018 at 18:08

   D-na Parvan,

   Nu datorati explicatii nimanui pentru nimic, cu atat mai putin unor necunoscuti care se hranesc in ignoranta lor cu otetita rautate de a-si acorda dreptul de a judeca.

   Povestea dvs. este similara cu a mamei mele…doar ca mama a ramas si ramasa este si azi. Mi se rupe sufletul putin cate putin in fiecare zi pentru ea. Nu este destul de puternica sa se rupa desi eu i-am spus ca ii sunt alaturi si acum si la fiecare pas cand/daca va decide sa plece.

   Va imbratisez si va admir.

   Cu respect.

  • Iuliana Parvan 29 ianuarie 2018 at 18:18

   Eu vă mulțumesc,pentru prilejul oferit de a vorbi despre aceste grozăvii și sper că multe femei vor avea curiozitatea să citească aceste rânduri și să încerce să creadă,în primul rând ,ele,că se pot desprinde de cel care le face rău și merită să trăiască altfel. Vă admir și vă îmbrățișez cu drag! Succes în continuare!

 27. Ana Maria 29 ianuarie 2018 at 22:09 - Răspunde

  E foarte trist ce s-a întâmplat. E dureros și șocant chiar și pentru cei care nu au cunoscut-o… Dar cum puteți sa afirmați ca părinții ei mai degrabă ar fi vrut sa fie moarta decât divorțată? Cum puteți sugera astfel de lucruri? Nu ii cunosc pe acei oameni, dar greșită cum e și ei isi trăiesc drama lor… dar asta nu înseamnă că nu au iubit-o sau ca si-au dorit sa le moara fiica și ca acum jubileaza. Ca persoana publica… de ce faceți astfel de afirmații?

  • Petronela Rotar 29 ianuarie 2018 at 22:56

   Le fac ca om, nu ca persoană publică. Nu e o afirmație, am spus probabil. Ei au împins-o înapoi către un om care a bătut-o cu bîta de baseball. Cam ce înseamnă asta? Că îi voiau fericirea?

 28. Aad 29 ianuarie 2018 at 23:11 - Răspunde

  Chestiunea revine tot la legislatie si la aplicarea legilor. Odata emis ordin de restrictie in baza unor probe cu sange… tentativa de omor nu se pune? Sau molestarea, vatamare corporala, altele. O alta prostie este cu pedeapsa cea mai grea dintr-un dosar cu zeci de capete de acuzare. Cati ani a luat Larry Nasser, fara sa fi omorat pe nimeni? Direct, caci restul povestii nu-l cunoastem, daca sunt sinucideri induse etc. Dar pentru fiecare fapta a primit o sentinta.
  Si nu mai plangeti atat pe saracii condamnati si conditiile lor inumane din inchisori. Dar cum JUSTITIA in Ro e supusa unui viol colectiv in ultimul timp, e de inteles. Si cu 100.000 protestatari din 19 milioane e greu de facut un pas inainte, ca societate civila. Stiu, aia era o actiune politica, dar vreti sa spuneti ca vor iesi mai multi la un miting in favoarea unor legi care sa protejeze cetateanul, impotriva violentei fatza de femei, copii, batrani etc.? Ma indoiesc.

 29. delia 30 ianuarie 2018 at 13:59 - Răspunde

  Cunosc caz in care ordinul de protectie s-a obtinut in 2 zile de la depunerea cererii. In prima zi, s-a programat. A doua zi, s-au audiat martorii DIN FAMILIE si seara s-a si emis. Dar ca sa fie util, sunt recomandate anumite precauptii pe care victima trebuie sa le respecte, daca constientizeaza pericolul in care se afla.

 30. Claudiu 31 ianuarie 2018 at 08:53 - Răspunde

  Tocmai am găsit asta pe FB https://bgs.ro/ro/divizia-de-securitate/viata-fara-violenta

 31. S 31 ianuarie 2018 at 10:26 - Răspunde

  Petronelo, feminismul o sa ingroape societatea asta in care trăim. Fericirea la femei are o singura sursa, înțelepciunea. Cere si ti se va da.

 32. Preot Mihail 31 ianuarie 2018 at 12:24 - Răspunde

  Domnul sa bucure in vesnicie acest suflet chinuit!

  Ma iertati ca intervin ca preot ortodox. A fost o tragedie ce s-a intamplat. Dar si ce se intampla in familiile in care barbatul uita de ce este barbat si care este rolul barbatiei: acela de a proteja femeia si copilul ce i-au fost dati in grija.

  Insa este trist un lucru. Sa va folositi de aceasta tragedie ca sa aruncati si dvs putin venin impotriva Bisericii Ortodoxe.

  Ce treaba are Biserica cu faptul ca un barbat isi bate femeia? Cu ce poate Biserica forta un barbat sa nu isi bata femeia si copilul, in afara cu a-i pomeni iar si iar si iar ce este bine si ce nu este bine? Mecanismele restrictive apartin statului stimata doamna, nu Bisericii, caci nu suntem stat teocratic. Si daca aveti ceva de reprosat sa o faceti politicienilor, ce de aproape 30 de ani, batjocoresc o tara intreaga.

  Biserica face atata cat ii permite legea si, mai ales, cat ii permite libertatea omului, pe care nici Dumnezeu nu o incalca. Si asta este o fatata a dragostei autentice: libertatea totala, neingradita de nimic.

  Si totusi. In caz ca nu stiati deja, aflati acum. Biserica Ortodoxa are ridicate asezaminte pentru femeile si copilasii abuzati in familie de catre barbat. Atat in tara, cat si in strainatate. Si in caz ca va veti intreba de ce nu sunt publice adresele acestor centre, sper ca totusi, folosind darul dumnezeiesc al ratiunii, veti ghici repede raspunsul.

  Domnul sa va daruiasca zile mai putin incrancenate si mai doritoare de a vedea pe om cu ochii cu care Dumnezeu il vede pe fiecare dintre noi.

  P.S. Si hadeti, asa cum ati spus, sa nu umblam cu fomfleuri, si sa vedem ce inseamna fiecare gest liturgic.Asta presupune sa deschidem cateva carticele de dogmatica si liturgica,macar pentru a sti cum sa combatem mai bine, daca tot vrem sa o facem.Si daca tot va deranja sarutatul mainii barbatului de catre sotie, sa stiti ca pe mine ierarhul mi-a dat cuvant ca incepand cu ziua hitrotoniei, sa sarut mana sotiei zi de zi, cat voi trai, ca una care va duce greul preotiei mele, prin lipsa deasa de acasa, fiind preot ce slujeste in spital, si automat, fiind mai mult prezent in randul bolnavilor, decat a familiei. Nu stiu ce parinti ati cunoscut dvs si ce filmari ati vazut dvs, dar daca le luam procentual, sunt sigur ca nu ati cunoscut nici toti preotii din Biserica Ortodoxa, nu ati ascultat nici predicile lor duminicale (macar), nu ati vazut nici toate filmarile nuntilor desfasurate macar pe teritoriul Romaniei.

  Va citez iar: sa nu mai umblam cu fomfleuri. Si daca tot vrem sa aparam o fiinta umana, sa o facem in Adevar si nu in minciuna. Pentru ca asa s-a ajuns la societatea pe care o avem astazi. Din fomfleu in fomfleu, si minciuna in minciuna.

 33. Magda 4 februarie 2018 at 18:54 - Răspunde

  Este vorba de control si de ego-ul supradimensionat. El stie ca depinde de o femeie, deci de altcineva pentru a obtine ceva, orice – iubire, afectiune, atentie, ajutor, empatie, dreptul de a-si vizita copiii, ideea de a face copii cu altcineva – il ingrozeste pe barbatul care se crede puternic si suficient. Ideea de a depinde de bunatatea, iubirea, atentia, mila sau grija unei femei il umileste, il face sa se simta mic, neputincios si dependent. Uraste nevoia de a depinde de cineva. Uraste ideea de a depinde de iubirea cuiva. Faptul ca in sinele lui, in profunzimea inconstientului lui, barbatul isi da seama ca iubeste pe cineva si asta il face vulnerabil si legat afectiv de o femeie il distruge. Atunci, in sinea lui, construieste diverse scenarii pentru a-si recapata autonomia pierduta cand s-a indragostit – intervin mecanismele de aparare: negare, reprimare, proiectie, acuzatii mincinoase nefondate, pentru ca psihicul lui sa se calmeze si sa isi „revina” la starea de independenta. Cand se declara indragostit clacheaza – nu poate accepta ideea ca EL – maretul, supremul, narcisistul, orgoliosul, sa depinda de capriciile unei femei care maine poate nu-l mai vrea. Si asa el se „educa” sa-si ucida dragostea, interzicand-o. Isi construieste diverse scenarii (ba ca femeia respectiva e vreo femeie usoara, o simpla aventura, ba ca el i-a facut ei o favoare ca s-a cuplat cu ea, ba ca nu e atat de frumoasa pe cat pare – „vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acri”).

 34. O admiratoare. 3 august 2018 at 16:23 - Răspunde

  foarte bun articol!

  chiar ieri, o ruda mai indepartata, cu care ma vad o data la cativa ani – si atunci intamplator -, un dictator din fire, care incearca tuturor sa bage pe gat viziunile sale de viata, mi-a invinetit mana, pentru ca imi permit sa nu ma supun lui, sa fac si sa fiu ceea ce simt (chestii inofensive, gen, a nu abuza animalele si a nu intemeia o familie traditionala de dragul de a o intemeia). copiii lui priveau ingroziti si tacuti, cum tatal lor urla si ma strange sadic de brat, incercand sa-mi stoarca lacrimile, iar sotia, cu zambetul pe buze, a exclamat „o face din dragoste! asa imi face si mie!”. na, ce sa mai zici la asa ceva? i-am privit ochii plini de ura si am coborat din masina, regretand ca i-am acceptat invitatia de a ma duce pana acasa. si ma gandesc ca daca asa se poarta in conditiile ca nu i-am facut nimic, n-avem nimic de impartit, probabil ar fi in stare sa ma omoare, de i-ar fi permis conjunctura si legea sa puna stapanire pe viata mea si sa-si manifeste „dragostea” in voie (saracii copii! tremura, cand stiu ca urmeaza sa vina tatal despotic acasa. si ei nu au norocul meu de a avea de ales si de a nu-l mai vedea vreodata in viata). si familii ca asta exista nenumarate, din nefericire.

 35. Andreea 12 octombrie 2018 at 15:53 - Răspunde

  Eu stiu un caz unde sora victimei a fost acceptata de judecator ca martor, deci merita incercat.
  Stiu si un alt caz unde victima a fost sfatuita la biserica (ortodoxa) sa il paraseasca pe sot, cu care avea un bebelus.
  Si sunt sigura ca duhovnicul meu ar fi sfatui pe oricine acelasi lucru. In taina cununiei se spune, parafrazez: femeia sa se supuna barbatului, iar barbatul sa isi iubeasca femeia cum a iubit Hristos biserica. Adica atat timp cat barbatul nu pune binele femeii mai presus de propriul, nu trebuie urmat. Asta e invatatura bisericii, nu ce spun ‘babele in sat’.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: