ce autori români am citit anul ăsta

8

Aud tot mai multă lume că citește autori români și tare mă bucur. Eu însămi citesc mult români contemporani, încerc să țin pasul cu aproape tot ce se scrie. M-am gîndit, așadar, să las aici o listă cu ce am citit și mi-a plăcut anul ăsta, doar autori în viață, poate vă inspiră ceva. La tîrg vor apărea noi titluri, abia aștept să-mi mai iau cîte ceva ce nu am încă. Mai jos, în ordinea în care mi le amintesc cu memoria mea prăfuită, sunt cărțile pe care le-am citit în ultimul an (unele ieșite în 2016-2017, altele nu neapărat), și mi-au și plăcut mult sau foarte mult. Ce am citit și nu mi-a plăcut nu se va regăsi, căci înseamnă că nu aș recomanda. Chiar, sunt curioasă, cîte titluri s-au adunat, acum o să văd și eu.

Solenoid, Mircea Cărtărescu, roman

Pelinul negru, Ioana Nicolaie, roman

Extraconjugal, Mihai Radu, roman

Inocenții, Ioana Pîrvulescu, roman

Înalt este numele tău, Ioana Bradea, roman

Sînii verzi, Florin Iaru, proză scurtă

Pereți subțiri, Ana Maria Sandu, roman (poate fi citit și ca proză scurtă)

Copilăria lui Kaspar Hauser, Alexandru-Bogdan Stănescu, roman (poate fi citit și ca proză scurtă)

Fîșii de rușine, Cristian Fulaș, roman

Baricade, Andrei Crăciun, proză scurtă

Aleea Zorilor, Andrei Crăciun, roman

În spatele blocului, Mara Wagner, roman

Am fost cîndva femeie de onoare, Radu Paraschivescu, proză scurtă

Disco Titanic, Radu Pavel Gheo, roman

Zodia Cancerului, Radu Vancu, jurnal

Omar și diavolii, Dan Ciupureanu, roman

Pervazul lui Dumnezeu, Ana Barton, proză scurtă

Luminița, mon amour, Cezar Paul Bădescu, roman

Vara în care mama a avut ochii verzi, Tatiana Țîbuleac, roman

Casa din strada sirenelor, Octavian Soviany, roman

Moarte în ținutul secuilor, Caius Dobrescu, roman

Interior zero, Lavinia Braniște, roman

Trei săptămîni în Anzi, Marius Chivu, memorii/jurnal

La astea se adaugă și cîteva cărți de poezie, Vlad Drăgoi, Tara Skurtu, Svetlana Cîrstean, Dan Coman și alții, însă poezia e mai nișată și iubitorii ei o știu deja, am preferat să scriu despre proză, poate se mai îmbie careva la tîrg să cumpere literatură română, ca să nu ne mai plîngem apoi că se duce naibii cultura de una singură, ca și cum noi nu avem niciun amestec.

Despre o parte dintre cărțile astea am scris aici, pe blog, despre celelalte nu am apucat, tocmai de asta am vrut să strîng titlurile lor aici, întru inspirație. Am deja o listă cu ce vreau să îmi iau și nu am apucat, plus titlurile noi care mă atrag la Gaudeamus. A se citi, așadar.

Tot anul ăsta am văzut și multe filme românești, despre unele am scris, despre altele nu, tocmai am văzut în weekendul acesta Hawaii, un film despre ceea ce mie mi s-a părut a fi o distopie, însă era realitatea unei epoci pe care încă mi-o amintesc viu, iarăși vă îndemn să mergeți la cinematograf și să vedeți filmele românești care apar, multe sunt bune și foarte bune. Mie mi se pare important să văd și să citesc cît de mult pot din ce se produce în perioada asta în care trăiesc, în țara asta în care trăiesc.

Dacă v-a făcut cu ochiul ceva, click pe titlu și vă duce direct pe libris.ro, de unde puteți lua cartea redusă, cu transport gratuit.

(cover furat de la Tudor Laurențiu-Ciprian)

Articolul anterioro carte care rănește
Articolul următorpe apă
Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.
Abonează-te
Notificare pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
eva
eva
20 noiembrie 2017 18:38

Daca imi permiti, recomand calduros Ilinca Bernea: „Numele tau si alte erezii”.

Bookish
20 noiembrie 2017 20:41

4 din listă le-am citit și eu și am deja pe listă Extraconjugal, Interior zero și Vara în care mama a avut ochii verzi. Îmi fac cu ochiul și altele recomandate de tine. Eu din ce am mai citit și mi-a plăcut recomand: Lindenfeld – Ioan T. Morar, Efectele secundare ale vieții – Vlad Zografi, Spre văi de jad şi sălbăţie – Veronica D. Niculescu, Pârtia – Emil Iordache, Marta Petreu – Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului.

Ioana Maria
Ioana Maria
20 noiembrie 2017 21:18

Imi pare rau ca nu le gasesc in format electronic, in afara Romaniei 🙁 nu apuc sa citesc mai nici un autor roman asa…si io citesc mult 🙂

L.
25 noiembrie 2017 21:25
Reply to  Ioana Maria

Ioana, o bună parte dintre cele publicate de Polirom (Extraconjugal, Interior Zero, Aleea Zorilor etc.) le găsești pe elefant.ro în format epub, care e compatibil cu Sony.

Ioana Maria
Ioana Maria
22 noiembrie 2017 21:18

Am un kindle si un sony 🙂