ziua aceea

ziua aceea

De |2018-10-13T21:54:32+00:0022 mai, 2015|Categorii: bucăți din mine|Etichete: , , |31 Comentarii

Și a trecut și acum sunt o doamnă în etate de 38 de ani. Purie și bolnavă, ca toate doamnele în etate.

La naiba, îmi propusesem să mă sărbătoresc prima dată în viața mea, doar așa, fiindcă sunt fericită. Și începuse bine: miercuri, fetele de la grupul de terapie m-au făcut să plîng de bucurie și emoție, m-au copleșit cu flori și cadouri și gînduri frumoase, mi-au cîntat la mulți ani; m-am simțit cum nu îmi amintesc să mă mai fi simțit vreodată. Înconjurată cu iubire, așa.

Apoi a venit dimineața și iar a fost fain, probabil cea mai frumoasă dimineață de zi de naștere din viața mea, m-am trezit dezmierdată și iubită și am zis, wow, nu am nod în gît de plîns, nu mai simt singurătatea aia apăsătoare din fiecare zi a mea de cînd mă știu. Și m-am îmbrăcat să plec la muncă și mi-am făcut o poză pe terasă, să o pun lîngă o altă poză pe care o găsisem prin laptop, de la ziua mea din 2003, să văd cum am îmbătrînit eu 12 ani. Și mi-a plăcut că nu erau mari diferențe, am îmbătrînit frumos. Fiindcă, am mai spus aici cînd am vorbit despre frumusețe, ea vine din interior  și tot ce avem acolo se așază pe față, la vedere, căci noi nu avem tablouri ca Dorian Gray care să ne ascundă degradarea sufletului. Se spune că pe la 40, începem să arătam așa cum suntem.

Și apoi am plecat la muncă și am simțit că sunt cam amețită. Și pe măsură ce treceau orele, amețeala se amplifica, pe la 12 îmi simțeam capul ca pe o cască de fier, greu, abia mai vedeam, amețeam puternic, îmi amorțise complet ceafa și ardeam tare. Așa m-a găsit și fie-mea cea mare, care venise cu flori și prăjituri. Dar a trebuit să stau să termin treaba iar cînd am fost gata cu tot ce aveam de făcut am venit acasă să mă bag în pat, am luat o pastilă și am fost convinsă că voi fi bine, dar am fost tot mai rău. Și m-a apucat spaima, singură în casă, amețind cum nu mi s-a întîmplat niciodată, cu pulsul mărit și tot mai fierbinte și m-am cuibărit în patul improvizat din paleți de pe terasă, și da, poate că am plîns puțin de durere și neputință, am mai luat un praf pentru febră și i-am scris că mi-e rău și nu știu ce să fac, iar el a știut ce să facă, așa, ca întotdeauna, a reușit să mă facă să mă liniștesc de la telefon, apoi a fugit de unde era și unde era important să fie și m-a făcut bine. Și mi-am amintit că asta cerusem și îmi dorisem așa de mulți ani și cît de greu mi-a fost să rup patternul și să ajung aici și am adormit fericită, cea mai fericită femeie de 38 de ani abia împliniți.

Și au fost toate mesajele și urările pline de gînduri bune, sute de oameni care mi-au spus mulțumesc și care mi-au dat în dar unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți obține în viața asta: conștiința faptului că nu faci umbră pămîntului degeaba. Mulțumesc.

Și tot pentru prima dată în viață, de ziua mea mi-am dorit, în afară de sănătate – că iubire deja am – bani. Eu, care am considerat banii murdari și m-am ferit de ei ca de dracul, mi-am dorit să cîștig suficient de mulți bani cu ceea ce știu cel mai bine să fac – adică ce am făcut în ultima vreme, de exemplu – cît să nu mă mai duc zilnic la o muncă plătită prost și cronofagă, care să mă țină departe de scris și de lucrurile cu adevărat importante.

Despre autor:

Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.

 1. Nicoleta Ionita 22 mai 2015 at 10:23 - Răspunde

  Să dea Dumnezeu să-ți fie bine tot timpul, Petronela! Meriți să-ți fie bine pentru mângâierea ce o aduci tu sufletelor noastre, prin scrisul tău.

  • Petronela 22 mai 2015 at 23:24

   mă înclin, mulțumesc.

 2. Mihaela 22 mai 2015 at 10:24 - Răspunde

  La Multi Ani! Ani frumosi, cu primavara, cu iubire si satisfactii, ani in care sa iti vezi fetele frumoase, sanatoase si destepte, ani cu manuta din cap harnica, ani cu sanatate, ani de dat cu placa, ani inconjurata de prieteni adevarati si de noi, cei care stam mai mult sau mai putin in umbra
  si te citim. La Multi Ani, Petronela!

  • Petronela 22 mai 2015 at 23:24

   mulțumesc mult, toate urările să vi se întoarcă!

 3. Oana 22 mai 2015 at 10:39 - Răspunde

  Asa de bine imi pare cand citesc de bine… desi ai fost bolnava, am simtit intre randurile tale o boare faina de optimism si bine…

  Inca o data La Multi Ani, cu tot dragul!

  • Petronela 22 mai 2015 at 23:23

   este bine, transpare de peste tot. mulțumesc mult!

 4. elena 22 mai 2015 at 13:07 - Răspunde

  LA MULTI ANI!
  Fie sa ai langa tine,azisi in fiecare zi,oameni dragi,prieteni si numai zambete.
  Pentru ca meriti!

  • Petronela 22 mai 2015 at 23:23

   mulțumesc, să dea Bunuțu!

 5. ela 22 mai 2015 at 14:02 - Răspunde

  Ce frumos e la tine, nu m-am putut abtine sa nu zic. Aia e padurea si valea de care scrii, esti foarte norocoasa sa stai intr-un loc asa de frumos!
  La multi ani!

  • Petronela 22 mai 2015 at 23:22

   sunt foarte norocoasă, așa e, nu contenesc să-mi spun asta în fiecare zi. mulțumesc!

 6. adina 22 mai 2015 at 16:41 - Răspunde

  Esti frumoasa si asta se vede si in scrisul tau! Minunat cum stiu cuvintele tale sa transpuna visual stari, ambiante, emotii!
  La multi ani, Petronela!

  • Petronela 22 mai 2015 at 23:22

   mulțumesc din inimă!

 7. Mona 23 mai 2015 at 01:03 - Răspunde

  Are grija Bunutul de oamenii buni!
  ….sa fie o particica de Racadau acolo? Doamne ce dor mi-e de acasa!….:(

  • Petronela 24 mai 2015 at 09:08

   este ultima părticică, da, unde se termină valea…

  • Mona 25 mai 2015 at 23:57

   Am copilarit cativa zeci de metri mai jos…sunt la 3 ore cu avionul de casa, nu-i mare lucru insa dorul doare si daca as fi fost la un ocean departare..

 8. beatrice 23 mai 2015 at 13:15 - Răspunde

  La multi ani cu bine, sanatate, impliniri! Sa-ti dea Domnul cu asupra de masura tot ce-ti doresti! Stii ca de cate ori te citesc plang, plang de emotie, de bucurie, as fi vrut sa am o fata ca tine, pe care sa o dragalesc necontenit, de care sa fiu mandra. Sa fii cea mai desteapta, frumoasa, sanatoasa si mai ales iubita in fiecare zi din viata ta!

  • Petronela 24 mai 2015 at 09:08

   să dea Dumnezeu. acum sunt, sunt tare fericită. mulțumesc tare mult și eu aș fi vrut să am o mamă care să mă drăgălească. mama mea mi-a zis pe facebook prima oară că e mîndră de mine și mă iubește, la 37 de ani.

  • O admiratoare. 13 iulie 2018 at 19:04

   sunt mandra de tine si te iubesc! cine mai are nevoie de mame? :))

 9. Raj 23 mai 2015 at 21:46 - Răspunde

  38 ca la pantofi. Asta-i varsta dna Petronela ? 57 cum suna ? Astai varsta mea si creca otz apucao si dv.. Aratati cala 28. Sa nu va puneti paru pe bigudiuri, pe moatze, ca nu va sede bine. Si nu mai bateti atata drumurile, caci viata e facuta sa stati intr-1 sezlong, in fatza cu un paar cu racoritoare cu paiul. Sunteti oleaca mai tanara ca dna Ana si creca ar fi timpu sa fiti pe locul 1 in inima mea. O trec pe locu 2 pe dna Ana, caci la articolu mneaei nu mia raspuns, creca din cauza ca nu sta de vorba cu idiotii. Sarumana si bumbii !

  • Petronela 24 mai 2015 at 09:05

   aoleo, Raj, nu o putem ucide pe Ana cu o asemenea veste. deși locul 1 mă coafează, fără bugudiuri. să știi că și eu cred că viața e făcută pentru șezlonguri… dar cine să muncească și să crească copiii?

 10. Raj 23 mai 2015 at 21:49 - Răspunde

  ps. Nu va mai dati pe balustrada blocului cand va grabiti sa azungeti la servici. Sunteti femee matura si nu-i frumos, dar nici urat. Spunetile la cele 2 mandrete de fete ale dv. sa nu se mai duca pin cluburi. E loc de perzanie…

 11. Raj 24 mai 2015 at 09:48 - Răspunde

  Dna Petronella,sarumana si nasucu cel in vant + lobu urechii dami este permis ! Am revenit la 1 sentiment mai bun fatza de dna Ana in dretimentu dv., clasanduva pe locu secund in inima mea, ceeace cu siguranta va va crea 1 sentiment de disconfort dpdv al iubirii dintre noi 2, dar va acord 1 punt din pdv al peisagiului de care dispuneti dpdv locativ,caci se vede fru dela dv. de la balcun. Sarumana si skiul diun alb pur care se vede instanga dv. lambalcon, cu care cadeti pe partiile clabuceturilor cu care va dati la vale cu schiurile, ca doara nu era sa va dati la deal, ca asta ar mai trebui, sa va dati in sens invers cu schiurile. Se vede si-o parcare . Toti au parcat ca curu, ceeea ce denota o lipsa de total dezinteres dpdv al parcarilor…

  • Amalia 24 mai 2015 at 13:57

   Fenomenal Raj! N-am mai întâlnit așa ceva :-)))

  • Petronela 24 mai 2015 at 13:58

   mulțumesc pentru detaliere, Raj. nu știu dacă ajută dpdv amoros între noi2, dar să știi că terasa mea are 40 de m pătrați și pe partea cealalată se vede și mai frumos. numa zic.

 12. Amalia 24 mai 2015 at 14:00 - Răspunde

  Petronela, mă bucur ca ai parte de iubire!
  Cu toate bunele si relele, viața ta este minunata!

 13. Belle dImagination 24 mai 2015 at 19:04 - Răspunde

  Petronela, LA MULŢI ANI FRUMOŞI ŞI VII!
  Însă dinspre partea cu puritul, stai frumos la coadă şi să-mi zici tanti, tinerico! Mai ai până să îţi aplici acest epitet.

  PS: azi te-am văzut la România te iubesc. Şi eu mă lupt cu o depresie care mă roade. Dacă pot să te ajut în proiectul tău, nu ezita să-mi spui te rog. M-aş bucura să pot să ajut ca măcar alţii să nu trebuiască să treacă prin ce am trecut eu.

 14. Raj 25 mai 2015 at 09:28 - Răspunde

  Dna Petronela, sarumana si instructoru dv. de ski ! Salut dasemeanea cu ipingele cititorii dv. in frunte cu dna Amalia si va urez 1 an nou feri, cu sana, bucu, cu oae rosii si cozo, cu friptaru de mel la cuptior. Drei Amalia ii sarut firele de par balai, 1 cate 1, ca sa dureze mai mult statu langa dansa. Avand in vedere ca dnele au in cap peste 3 mil. fire de par balai, si avand in vedere ca pupatu unuy fir de par dureaza 1 minunt, faceti dv. socoteala cat oi sta in preajma drei Amalia. Dna Pe, io am avut 1 instructor de ski din Bv., fost Stalin care cand a purces ami arata cum se schiaza, cadea mereu in cur si mia zis ca el e instructor de cum nu trebue sa faci. Stiti 1 instructor care sami arate cum tre sa fac ? Sarumana si tot ce atingeti. Avand in vedere ca dv. va atingeti sanii cand faceti bae, rog onor cititorii dv. sa nu interpreteze, cas satul de intrepetari necuviiincioase…

  • Amalia 26 mai 2015 at 00:09

   Raj, io-s cam oacheșă, nu prea găsești fir de păr bălai la mine-n cap…să mai sper la sărutările tale?

 15. Raj 25 mai 2015 at 09:30 - Răspunde

  40 de mp terasa dv. , dna Petronella ? Cum va permiteti ? Altii nare ce sa manance…

  • Petronela 25 mai 2015 at 17:15

   sunt nesimțită, Raj. de aia.

 16. Lotus 25 mai 2015 at 15:32 - Răspunde

  La Mulţi (b)Ani!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: