toamna, în altă viață

toamna, în altă viață

De |2018-09-04T14:17:09+00:004 septembrie, 2018|Categorii: bucăți din mine|11 Comentarii

A fost o vreme, în cealaltă viață a mea pe care nu o trăiam, ci căreia îi supraviețuiam, cînd toamna număram recăderile. Cînd eram draga tuturor psihiatrilor. Cînd depresia se furișa, odată cu răcoarea zilelor, și se instala în mine ca la ea acasă, fiindcă asta și eram: acasă pentru ea. Cînd zilele care mi se așterneau în față după septembrie îmi păreau sumbre, triste, prăfuite, deja trăite, deja purtate, tocite și peticite. Cînd nu vedeam nicio geană de lumină la orizont. Și dacă ar fi fost, nu eram pregătită să mă uit la ea și să o intrepretez drept ceea ce era. Aș fi considerat-o o amăgire, o Fata Morgana, menită să-mi provoace și mai multă suferință. Ăsta era set-up-ul meu mental, nu puteam altfel.

Azi am ieșit pe terasă, am stat în soarele blînd de septembrie cu ochii închiși, cu atenție la corpul meu așa cum experimentasem aseară, cînd am participat la cea mai faină ședință de yoga, pe o terasă-acoperiș la înălțime din centrul orașului, cu luminile apusului căzînd peste noi, cu norii alergînd pe cer așa cum aleargă emoțiile prin noi. Și am stat așa, nemișcată, să mă însoresc. Și cînd m-am gîndit la toamna care vine am simțit bucurie vie și curiozitate. Mi-am scanat mintea, inima și corpul și nu am găsit nicio urmă din tristețea de altă dată. Din anticiparea negativă. Nu mă sperie descompunerea naturii, fiindcă e un proces incredibil de frumos și mă va prinde în locuri minunate. Nu mă sperie frigul, căci e în mine o flacără așa de vie, o căldură așa de mare, acolo, în interior, încît nu am cum să mai îngheț de acuma. Nu am nicio idee cum va fi toamna asta și nici nu vreau să am. Îmi păstrez mintea și inima deschise, curioase. Cine ar fi putut anticipa anul trecut pe vremea asta ce căruță cu bucurii, cu călătorii, cu întîlniri extraordinare urma să se răstoarne peste mine odată cu publicarea romanului?

Lucrez la o nouă carte și nu știu ce va aduce cu ea. Încep niște școli. O iau pe un drum neexplorat cu entuziasm și interes viu pentru ce ar putea să îmi aducă. Nu fac scenarii. Le iau una cîte una, așa cum vin, fără să proiectez asupra lor vechile mele spaime. Dar știu, dinăuntru, din liniștea și bucuria pe care le simt în tot corpul, că e bun drumul ăsta. Că sunt în locul în care trebuie să fiu.

Și mă întorc spre femeia care ținea jurnalul acesta îngrozitor de toamnă cu compasiune. Nu a fost ușor să ajungă aici, dar a meritat tot efortul ăla. Din toamnele de atunci, păstrez doar fotografia asta, făcută pe un deal în cealaltă viață a mea, pe care nu o trăiam, ci căreia îi supraviețuiam.

 

 

Despre autor:

Clickul pe care îl daţi e fierăstrăul cu care faceţi sternotomia mea. Îmi deschideţi pieptul şi umblaţi pe dinăuntru prin mine. Umblaţi uşor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeţi, nu zgămâiaţi, nu etichetaţi. Nu parcaţi pe aortă, nu scuipaţi. Nu vă urcaţi încălţaţi cu cizmele pline de noroi. Mulţumesc.

11 Comments

 1. Petronela 4 septembrie 2018 at 14:13 - Răspunde

  Te îmbrățișez!

 2. Gina 4 septembrie 2018 at 14:24 - Răspunde

  În fotografia asta e un soare cald, ca o speranță, ca o prevestire.

  • Petronela Rotar 4 septembrie 2018 at 14:35

   de asta am și păstrat-o. pentru promisiunea ei, devenită acum realitate.

  • Ana 4 septembrie 2018 at 15:08

   Eu sunt foarte curiosa ce au in ei cei care nu au simtit,nu au trait niciodata toate „astea”, mai multa putere, de care, mai mult ce? Cei care „functioneaza” pur si simplu, care curg asa…Daca esti super curajos, super ca te vindeci, daca e super ca renasti, ca te inveti, ca inveti …..ceilalti care sunt deja asa, care nu au nevoie de terapii, de analize, de scormoneala, ei cum sunt, ce sunt?

  • Petronela Rotar 4 septembrie 2018 at 15:11

   Eu nu cred că există oameni care nu au trăit niciodată toate astea. Deloc. Suferința e inerentă vieții, mai ales vieții inconștiente, așa cum o ducem cei mai mulți. Dar există și oameni mult mai sănătoși emoțional, care au primit de mici suportul de care aveau nevoie și care nu se zbat atît. Asta sunt: foști copii iubiți și prețuiți cum se cuvine. Dar nu sunt mulți, din păcate.

 3. ac 4 septembrie 2018 at 15:13 - Răspunde

  Unde ai facut yoga in aer liber? 🙂

  • Petronela Rotar 4 septembrie 2018 at 15:18

   la Casa Armatei, cu Oana Manole.

 4. Tihan Costica 5 septembrie 2018 at 21:16 - Răspunde

  E vreun instructor autorizat pentru sedintele de yoga? Ca vreun Maestru adevarat nu cred sa existe prin zona noastra…

 5. O admiratoare. 6 septembrie 2018 at 01:05 - Răspunde

  mi-e drag si cald… mersi!

 6. Alina 6 septembrie 2018 at 07:05 - Răspunde

  Cam asa ma zbat si eu…copil ne-pretuit de parintii mei…felicitari pt punctul unde ai ajuns. Nu a fost usor.
  Ma bucur de sedinta ta yoga in aer liber insa nu mi se pare ca e neaparat nevoie pt a face yoga sa ne cocotam pe acoperisuri (mai ales a unei institutii ca si Casa Armatei-nu cred ca are o energie buna ). Pt o centrare mai buna a corpului pe pamant e cel mai bine. Prima chakra corespunde elementului pamant. Ca sa ajungem mai sus e bine sa plecam de aici.

  • Petronela Rotar 6 septembrie 2018 at 13:05

   Yoga se face în spațiu amenajat special, sală plus terasă, de 3 ani acolo, nu e ceva improvizat așa cum ai înțeles tu, e sala unde mergem de fiecare dată.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: