tinerelul și „baba”

tinerelul și „baba”

De |2017-08-14T12:51:56+00:008 mai, 2017|Categorii: opinii și adevăruri subiective|120 Comentarii

Mie îmi place tare cuplul prezidențial francez. Și nu pentru că și soțul meu e mai tînăr cu cîțiva ani decît mine, deși este (în genere a fost invers, pînă acum). Ci pentru că mi se pare o relație asumată, matură.

Firește, pentru noi, românii, obișnuiți să măturăm rahatul sub preș, e un șoc cultural că soția lui Emmanuel Macron e mai în vîrstă cu 25 de ani. Ne permitem să judecăm, să facem glume oribile despre cum îi plac mortăciunile, unii, mai psihanaliști de fel, decid că are mommy issues și de aia s-a însurat cu o femeie care poate să îi fi fost mamă etc.

Într-un modul de terapie de grup pe tema vulnerabilității, a fost nevoie să spunem un lucru pe care nu l-am mai spus nicicînd, nimănui, un secret bine îngropat. 90% dintre secretele devoalate în grup erau din zona sexualității. A fost una dintre conștientizările noastre: că stăm foarte rău la capitolul integrare a sexualității noastre. Eram un eșantion reprezentativ acolo, iar eu cred asta cu putere: că suntem niște neasumați, niște speriați, niște rușinați, niște ascunși cînd vine vorba de sexualitate. În primul rînd a noastră, iar asta se revarsă asupra restului.

Zicea cineva că se așteaptă ca un om care are destinele unei țări în mîini să fie, dacă nu perfect, cel puțin mai în limitele normalului pe care îl acceptă societatea. Oh, well, iată că la Trump există aceeași diferență în sens invers, dar asta e ok, fiindcă bărbatul e cel în vîrstă, iar asta vedem mereu, toți tipii bogați și bătrîni își iau neveste tinere, e un normal acceptat, ba chiar dezirabil, nu e așa? Nu îi bănuim de daddy issues, ci îi invidiem, uite, domne, la ăsta, ce norocos, ce bucată și-a tras!

Noi nu l-am fi votat niciodată pe Macron. În schimb, l-am votat pe Băsescu. Și pe Iliescu, mai multe mandate la rînd. De cînd Macron e în ochiul public românesc, am citit comentarii care m-au făcut să vreau să vomit.

Nu văd ce legătură au opțiunile sexuale/amoroase ale unui om cu capacitățile lui de a conduce o țară. Mai ales atunci cînd sunt asumate, la vedere. Cunosc un manager important, de multinațională, care este sex-addict. Omul a dus nu doar compania pe culmile succesului, ci și viața lui sexuală. Este un împătimit al cluburilor de swing, iar în afara lor seduce pe bandă rulantă femei, uneori cîteva pe zi. Firește, toate lucrurile astea sunt ținute strict secret, pentru public este un domn căsătorit cu doi copii, care își vede de treaba lui. Un alt manager, care a făcut dintr-o firmă mică o companie mare, este homosexual reprimat, stă pe Tinder-ul gay toată ziua, de asemenea căsătorit cu copii. Un al patron pe care îl cunosc, cu afacere care merge unsă, este însurat cu o femeie de vîrsta lui, dar are ca fetiș tipele foarte grase și mai în vîrstă, așa că e un cunoscut al stabilimentelor ilegale care vînd așa ceva, toate prostituatele supraponderale și purii îl cunosc. Businessurile merg strună, sunt niște manageri de succes.

Sigur, toate astea sunt lucruri ținute secret, sunt puțini cei care știu despre oamenii ăștia care le sunt opțiunile sexuale. Și e ok, atîta vreme cît mimează normalul.

Și vine Macron, însurat cu o tipă mai mare ca el cu două decenii jumate, și ne trezim mari psihanaliști și bullies, fiindcă în capul nostru mic, obișnuit cu minciuna pe care ne-o spun alții și ne-o spunem noi, nu încape așa ceva.  Deodată ne simțim superiori fraierului de Macron care umblă cu o babă, pe cînd noi suntem căsătoriți cu oameni de vîrsta noastră, poftim, ce rezolvați psihic suntem, bubele noastre nu sunt la vedere, părem fericiți cînd punem poze pe Insta și Feis?, părem, ar zice cineva că nu am mai făcut sex cu nevasta de doi ani?, nu ar zice, nici că ne plac curvele și le frecventăm des, nici că avem o amantă sau două, nici că ne plac minorele deși avem 50-60-70 de ani, nici că poate am violat vreo fetișcană cînd eram mai tineri și ea nu s-a dus, de rușine, să ne reclame (un procent uriaș de violuri nu au fost niciodată raportate), așa că nu știe nimeni, nici că bem și îi mai ardem una nevestei, nici, nici. Fiindcă nimic din toate astea nu e la vedere. Cum să nu ne revolte că Manu umblă cu o babă la vedere, se mai și mîndrește cu ea, revoltător!

Mie tocmai de asta îmi place cuplul Macron. Or fi și acolo niște issues, așa cum sunt în fiecare cuplu și alegere de cuplu pe care o cunosc sau am făcut-o eu însămi, nu e treaba mea, nu sunt psihoterapeutul lor. Însă mie mi se pare că transpiră sinceritate și o formă de iubire, de susținere, de parteneriat pe care noi nu prea îl vedem nicăieri. Și curaj și asumare. Și asta cred că ne sperie extra, suntem obișnuiți cu cuplul Băsescu-Udrea, pe nevastă nu am văzut-o mai deloc, cu Nina Iliescu, cu Mihaeladragosteamea. Suntem obișnuiți cu femei „la locul lor”, care să nu iasă în evidență prin nimic, maximum prin vulgaritate și vîrstă mică, dar toate astea sunt în niște tipare cunoscute, le putem face față.

Îmi place prima doamnă, mi se pare o femeie frumoasă și demnă. Și tînără. Mi-a plăcut tare și fotografia asta, care surprinde un gest de mare tandrețe, de asemenea în dezacord cu ce suntem obișnuiți noi. Și eu îi pup mîinile bărbatului meu, nu doar el pe ale mele. Fiindcă suntem egali și nu ne subordonăm unul celuilalt.

Visez la o vreme în care o să ne intereseze mai puțin alcovul altora și mai mult al nostru. Și aș pune pariu că cei mai vehemenți dintre cei care batjocoresc cuplul prezidențial nu sunt tocmai bine ei înșiși la capitolul femei/bărbați și sex.

 

LE: Pentru că cele mai multe comentarii vorbesc despre pedofilie, iată o info primită de la un cetățean francez:  Legea franceză prevede vârsta legală a actului sexual, care este de 15 ani. Vorbim de majoritate sexuală. Un adult nu se expune, deci, sancțiunii penale în cazul unui act sexual consimțit cu un minor de 15 ani împliniți. Desigur, coruperea minorului de 15 ani împliniți este supusă sanctiunii penale, dar nu vorbim de corupere în sensul agățatului ci de incitare la act sexual, pornografie infantilă sau prostituție. Desigur, un profesor se expune sancțiunii penale, dar doar în cazul în care actul sexual consimțit cu un minor de 15 ani împliniți chiar este dovedit, deorece se consideră că autoritatea sa de profesor poate induce consimțământul elevului în mod natural.

Despre autor:

Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.

 1. unu 8 mai 2017 at 17:16 - Răspunde

  Sigur, cuplul e simpatic, ei sa fie sanatosi.
  Ca parinte, insa, intrebarea la care nu am reusit sa imi raspund inca e daca cand vreunul din copiii mei ar avea 14 ani (sau 16 dupa cifrele mai „oficiale”) as fi de acord sa aiba o relatie cu un adult de 39. Si ce as crede eu despre adultul ala…
  Tu ai raspuns la asta?

  • Petronela 8 mai 2017 at 17:35

   da. fiica mea de 17 ani a avut o relație cu un tip de 32. pînă a făcut aproape 20. erau acolo daddy issues, fiindcă tatăl ei a murit cînd avea nici un an? sigur că erau. însă a fost ce a avut ea nevoie atunci. și a fost foarte bine pentru ea, a avut grijă de ea, a iubit-o, a fost o relație minunată, azi sunt prieteni.
   indiferent dacă suntem sau nu de acord cu alegerile copiilor noștri, ei le vor face. dacă nu suntem de acord, obținem doar să se ascundă de noi.

  • Maria 8 mai 2017 at 18:51

   Macron are 39 de ani. Nu e tinerel. S a insurat cu profesoara lui, dupa ce s a terminat scoala. Nu e acelasi lucru cu ce spui tu.

  • Dorin 8 mai 2017 at 20:03

   Fratele meu, la 14 ani are buletin. Ce treaba ai tu cu ce ii place fiului tau si de cand are nevoie de acordul tau ca sa aiba o relatie? Sincer, mi se rupe ce crezi tu despre adultul ala. E alegerea lui si a fiului sau fiicei tale.

   Dar na, asa e cand ai prea mult timp liber si crezi ca totul ti se cuvine. Nu e nevoie sa imi raspunzi, sunt convins ca argumentele de genul „eu te-am facut eu te omor” ti se par legitime.

  • unu 9 mai 2017 at 09:12

   @Dorin – Ce spun eu, si ce intelegi tu… Eu am vorbit despre niste INTREBARI normale pentru un parinte. Nu sunt in situatia aia, nu am si raspunsurile, nu sunt in postura sa le caut cu adevarat si sa iau decizii. Dar de aici si pana la „eu te fac, eu te omor” ai ajuns cam repede.
   N-am inteles nici partea legata de timp liber si ce mi se cuvine si ce nu.

   Sunt doar niste intrebari, repet, pe care mi le pun, atat ca parinte, cat si ca adult.

  • Vasile 9 mai 2017 at 10:34

   Unu, el are 39 de ani, este matur. E absolut decizia lui cu cine este, ce varsta are. Daca totul este consimtit este perfect moral si legal.
   In plus sunt convins ca este un om cu un moral si o moralitate corecta, stie ca o sa aiba probleme de sanatate sotia lui inaintea lui, stie ce nu mai e perfecta ,ca noh varsta, si alege sa stea cu ea si sa o iubeasca.
   Este mult mai ok decat bosorogii de la noi ce umbla cu femei de 20 ani, ei se distreaza , el isi asuma si iubeste.
   Cand ai partenera de varsta apropiata totul este easy, cu diferenta asa mare apar probleme , iar el este dispus sa le infrunte . Asa ca respect

  • ad 9 mai 2017 at 11:28

   nici parintii lui Emmanuel n-au fost de acord si i-au cerut lui Brigitte sa renunte sa-l mai vada pana implineste 18 ani. Brigitte n-a putu sa promita asa ceva, a scris ea in cartea biografica despre EM.

  • Marius 9 mai 2017 at 12:08

   Am tot vazut un aer de superioritate din partea celor cu copii si chiar nu inteleg de ce (mai ales ca vad la tot pasul modele de parinti din categoria „asa nu” ) , in cazul tau de exemplu nu inteleg cum poti tu sa iti pui aceasta intrebare (puierila prin simplul fapt ca vorbim despre barbatul X la 39 de ani despre care nu cunoastem nimic, exista X% sanse ca acel barbat sa fie cel mai bun pe care il intalneste in intreaga viata) . Hai sa nu mai generalizam pt ca ne tine pe loc, uneori ne trage in jos chiar gandirea asta. Da exista un anumit risc, dar la fel de bine poate sa dea peste unu de aceeasi varsta sau mai mic si sa fie un nenorocit.

  • Una 9 mai 2017 at 19:34

   Intrebarea mi-am pus-o. Insa mi-am mai pus una: faptul ca pun problema asa nu e generat de toate cliseele bagate in cap de altii? Viata mi-a demonstrat ca mie, personal, poate sa-mi placa oricine are anumite calitati. Varsta nu e o calitate. Poate si copilul meu are acest drept, sa-i placa de cine i-o placea. Pana la urma, toti cam facem ce consideram ca e bine pentru noi, chiar daca parintii nu sunt de acord. Viata e a fiecaruia. Eu nu cred in „eu te-am facut, eu te omor”. Tu?

  • unu 10 mai 2017 at 10:27

   @UNA Daca citeai mai sus ai fi vazut ca s-a mai „discutat” cliseul cu „eu te-am facut, eu te omor”. Observ un soi de lene mentala in a veni cu argumente sau in a intelege ce vrea cel ce deschide o discutie (buna, proasta, nu conteaza) sa zica. Recursul la o exagerare de genul asta mi se pare inutil. Deci daca eu imi pun INTREBARI inseamna ca sunt adeptul unui astfel de model de educatie? Am zis clar, si am fost sincer, ca nu am raspunsurile inca.

   Alta chestie care nu prea s-a inteles e legata de ADULTUL in relatia asta. Sa ma scuzati, inteleg, exista cazuri fericite, dar eu unul nu pot sa nu ma intreb daca nu e ceva in neregula cu un adult de 39 de ani care isi asuma niste sentimente romantice sau niste impulsuri sexuale fata de un copil de 14-16 ani. Na, aparent sunt „o baba comunista”.
   Nu, nu sunt pentru familia traditionala, asta ca sa nu fiu acuzat apriori si gratuit de tot felul de gandiri „retrograde”.

  • Aurelia 11 mai 2017 at 09:03

   Parintii ar trebui sa se intrebe: „copilul meu e fericit?” Daca raspunsul este da, restul nu conteaza. Cati dintre parinti se intreaba daca copilul lor este fericit? cati ii ajuta (intr-un fel sau altul, nu ma refer la partea materiala) sa fie fericiti?
   Romanii fac copii pe care ii impovareaza cu diverse inca inainte de a se naste… nu conteaza ce va dori copilul acela, el trebuie sa faca ce spun parintii si gura lumii.
   Si, nu in ultimul rand, unii se nasc cu sufletul batran si raman asa indiferent de imprejurari, iar altii se nasc tineri si raman cu suflet tanar toata viata.

 2. Dorin Ciobica 8 mai 2017 at 17:34 - Răspunde

  La primele ore ale dimineţii, analiştii politici, economici şi de familial planning din Piaţa Obor s-au adunat ca să dezbată modul în care indicele „Ochii lui Dobrin” va fi afectat de vârsta d-nei Brigitte Macron.

 3. laura 8 mai 2017 at 17:53 - Răspunde

  Si eu sunt „baba” in aceeasi postura. 19-le ce ne desparte mereu lasa loc de ochi maaaaari si zambete fortate. Suntem bine mersi de 6 ani impreuna si nu as schimba nimic la mine/el/noi. Pup mainile barbatului meu pentru ca mainile lui sunt refugiul meu cald si ocrotitor. Cel mai fain e ca am invatat sa savurez mutrele dezorientate cand in loc de „hai sictir” ii servesc pe rautaciosi cu precizarea: fiica-mea are 21!!!! Mutrele lor complet aplatizate sunt de nepretuit. 🙂

  • Petronela 8 mai 2017 at 18:10

   la asta ultima, rezonez, și la mine e la fel. în prima parte, sunt doar 5 ani între noi.

  • Aurora Dillon 8 mai 2017 at 19:03

   Intr-o Romanie, balcanica, inapoiata trebuie sa ai un curaj nebun sa fii „cougar”. Imi inchipui comentariile vulgare, romanii folosesc permanent termenul de „baba” si „mosh ” cu sens derogatoriu, cu acea atitudine unsuroasa cu care se uita lung dupa tinerele. Curvarii cu doua, trei neveste sau Mai multe sunt alesi in Parlament si sunt invidiati.

  • glodin 8 mai 2017 at 22:41

   …esti minunata !Si eu sunt in aceeasi barca!Hai sa dam cu frustratii si complexatii de pamant !

  • Dan 9 mai 2017 at 09:19

   Felicitari ! 😀
   Vorba francezului: cainii latra, ursu’ merge !

  • Alina 10 mai 2017 at 16:31

   Eu 44 el 28. Suntem de 2 ani impreuna dar am realizat impreuna mai multe decat am facut-o cu altii in 6 ani (si nu ma refer la lucruri materiale). Pe langa dragostea care o traim impreuna avem un parteneriat care tinde spre perfectiune. Avem 2 variante, sa dam cu piciorul la fericire din cauza cutumelor si sa speram ca o sa ne mai nastem odata sau sa se ne bucuram de viata indiferent ce spun altii…Fiecare alege…eu am ales sa traiesc fericita.

 4. Aliss 8 mai 2017 at 18:36 - Răspunde

  …am un băiat,si dacă ar arată așa fericit si împlinit ca Macron, puțin îmi pasa vîrsta nevestei…

  • Petronela 8 mai 2017 at 18:42

   oameni normali, nici nu știu cum vă suportă pămîntul, huo!
   păi copiii nu îi facem ca să fie ei fericiți, ci noi! dăăă!

  • mary 8 mai 2017 at 22:53

   Felicitari,doamna!ati surprins esentialul!

  • Noi 25 august 2017 at 16:00

   Eu sunt mai mare cu 3 ani, suntem impreuna de 15 ani, casatoriti de 11 si avem un baiat. Cum ar fi sa ii interzicem baiatului sa fie cu una mai batrana? :))))

 5. Maria 8 mai 2017 at 18:55 - Răspunde

  Pot sa fie fericiti cat vor ei, presedinte bun tot nu o sa fie. Nu l am votat decat ca ne era frica de LePen, si atat. Economic e o catastrofa!

  • Alina 10 mai 2017 at 16:34

   Dna Maria, nu asta era subiectul…incercati la alt http://www…..

  • Aurelia 11 mai 2017 at 08:52

   de unde stii? oricine e mai bun ca Hollande si, probabil, ca Le Pen

 6. Mihaela 8 mai 2017 at 18:57 - Răspunde

  Subscriu. Inca nu am citit/auzit comentariile duduilor „asezate” si cu „frica lui Dumnezeu” despre doamna Macron. Si am sentimentul ca nu sunt departe de ipocrizia barbatilor…

 7. Gabriela Apostu 8 mai 2017 at 19:00 - Răspunde

  Poti sa fii convinsă. Doar impotententii, sexual si emoțional vorbind, sunt cei mai guralivi în zona asta, folosind cu o ușurință mare batjocora. Creștinește vorbind este necesar să fie înțeleși. Acolo sunt suflete ofilite, obosite, neîmpăcate.

 8. Marci 8 mai 2017 at 19:01 - Răspunde

  Credeti ca poate conta varsta cuplului? Eu nu! Important este ce isi ofera acel cuplu: iubire, respect, iar in momentul cand nu vor mai simti aceste sentimente fiecare isi va alege alt drum. Si apropos , nu uitati ca facem si crestem copii pentru societate, au viata lor si noi parintii nu avem dreptul sa luam decizii privind viata lor amoroasa, fie ca ne place sau nu! Toate cele bune !

 9. Constantin Munteanu 8 mai 2017 at 19:12 - Răspunde

  De ce moșnegii au ”dreptul” la adolescente/fete foarte tinere și o doamnă nu poate avea o relație cu un tânăr?! Marile romane ale lumii s-au construit pe diferența de vârstă în favoarea tânărului, doamna fiind ”mai coaptă”. Aici, chiar cred că ”în spatele (eu aș zice alături) unui bărbat de succes stă întotdeauna o doamnă.

  • glodin 8 mai 2017 at 22:44

   Inca un comentariu ca asta si-ti cant:te iubeste …femeile… glumesc ,esti ok

 10. mihaela 8 mai 2017 at 19:19 - Răspunde

  Recunosc ca prima reactie a fost: „Oooo!!!!!”-putin dezaprobator, dar mi-am revenit si gandul minunat ce m-a insotit toata ziua a fost: DECI se poate!!! Intre noi sunt doar 13 ani. Daca ei pot sa conduca o tara si noi putem sa ne implinim visele.

 11. Elena 8 mai 2017 at 19:35 - Răspunde

  Am cunoscut si eu un cuplu in care ea e mai mare cu 16 ani, au impreuna un copil, nu stiu exact de cati ani sunt impreuna, pot sa estimez ca sunt 8-10 ani, si pare ca se iubesc f mult. Pentru o secunda, recunosc ca m-am intrebat, dar mi-am dat seama ca nu ma priveste pe mine, iar dragostea lor spune totul.

 12. Tequila 8 mai 2017 at 19:43 - Răspunde

  Sunt de acord cu tot ceea ce ai scris, Petronela. 🙂
  Cuplul prezidențial francez Macron îmi place, și cred că este unul rar, fericit, unit.
  Mi-ar fi plăcut cuplul Macron și acum 10 ani, și acum 15 ani. Soția sa a fost și este o femeie foarte drăguță, cu mult farmec.
  O singură chestie însă zic: eu una, la 40 de ani, nu aș putea în ruptul capului să mă îndrăgostesc de un băiat de 15-18 ani, n-aș putea să îl privesc cu erotism.

  • Petronela 8 mai 2017 at 20:21

   așa mi se pare și mie corect să pui problema: eu una nu aș face asta, nu să emitem judecăți. și eu zic că nici eu, dar, pe bune acum, cine știe cu adevărat dacă nu a fost pus în situație.

  • glodin 8 mai 2017 at 22:49

   ..daca te gandesti ca varsta e doar un numar si ti-o asumi nu cred ca nu te-ai aprinde !Asta-i educatia comunista pe care o avem in gene!Dezbracati-va de minciuni si inchideti ochii:varsta e doar un numar…

  • Alexandra D 10 mai 2017 at 22:15

   Ba eu as putea , numa ca n-am avut norocul sa-l gasesc. Dar altele au fost / sunt mai norocoase. Bravo lor !

 13. Raluca 8 mai 2017 at 19:46 - Răspunde

  Desi la inceput recunosc ca am judecat situatia lor, mi am dat seama de fapt ca acest Macron este un barbat adevarat! In ciuda diferentei de varsta, el nu numai ca isi asuma aceasta relatie dar are si tupeul sa candideze la presidentie si sa-si urmeze visul, in timp ce alti barbati cu relatii „normale” (casatoriti cu femei de varsta lor) nu sunt in stare sa si asume relatiile respective si dau dovada de lipsa de barbatie la orice pas. Bravo Macron! Nimeni nu e in masura sa zica ce trebuie sa simti si ce nu, si mai ales fata de cine..de aici si succesul acestor persoane de care ai amintit, pt ca isi urmeaza instinctul si visul indiferent de ce zice lumea!

 14. Ana Maria Bedreagă 8 mai 2017 at 19:48 - Răspunde

  Mie îmi place de ei că au făcut imposibilul posibil.

 15. Romba Cucu 8 mai 2017 at 20:28 - Răspunde

  Ma intreb si eu precum Mos Ioan Rotitu’, oare cum in toate exemplele de mai sus alese, cei care sint perverti, sint numai barbati? Ce or zice doamnele lor care ii asteapta cuminti acasa, amestecind in blide si facind lectiile cu cei mici? Dar ce or zice acei domni pervertiti daca si doamnele lor or face exact la fel; sa isi implineasca fantezii neimplinite cu grasi, piticoti, elfi, extraterestri? Eu zic sa incepem sa promovam o lume bolnava, ca numai asa o facem sanatoasa. Hai sa traim si sa fim fericiti!

 16. alexandra c 8 mai 2017 at 21:21 - Răspunde

  stiu ca undeva toti avem macar un firicel de judgement. dar dintre toate lucrurile pe care le-as putea judeca, cu cine se iubeste cineva mi se pare absurd. mi-e greu sa inteleg ce inseamna sa stai sa condamni un cuplu in care ea este cu 20 de ani mai mare. nu inteleg cum poti sa dai asa a prost din gura si sa nu te uiti in ograda ta imputita?! pe lumea asta iubirea cred ca este una din putinele lucruri care ne ajuta. de ce sa ne batem joc? este minunat articolul, fix ce gandesc cuvant avec cuvant! 🙂 am dat share acuma cu descrierea „”<3 sa curga cu femei mai in varsta cuplate cu tipi tineri si casatorii intre gay si lesbiene, si travestiti si iubire si curcubee si libertate. si mai putin "dabijism" daca se poate."" sa vedem cati mi-or da unfriend :)))

 17. Roxana Irimia 8 mai 2017 at 21:37 - Răspunde

  Românii văd gerontofilia numai când un bărbat se însoară/are o parteneră (mult) mai în vârstă decât el. Când e invers… Surpiză… E normal. Ce ți-e și cu normalitatea asta… Depinde cine o stabilește. Și pe vremea Inchiziției era normal să arzi pe rug medici. Acum lucrurile parcă s-au mai schimbat…

 18. Antonio 8 mai 2017 at 21:39 - Răspunde

  Situatia de facto este una fericita. Se iubesc, sunt trup si suflet unul pentru celalalt. O.K.
  Insa sansele sa imbatraneasca fericiti alaturi sunt minime. Daca , Doamne fereste, il loveste pe Macron o boala incurabila, s-ar putea sa plece impreuna pe lumea cealalta. Insa daca nu se intampla, Macron va fi unul dintre cei mai longevivi vaduvi. Asta asa, ca o observatie. Si desigur, daca nu se orienteaza spre o alta vaduva tinerica. Sper ca s-a inteles „spiritul de gluma”. Imi place sa mai destind un pic atmosfera atunci cand lucrurile sunt luate prea in serios. Sper ca am reusit. In rest, toate cele bune tuturor.

 19. Marius 8 mai 2017 at 21:57 - Răspunde

  Se pare peste 20 milioane de francezi si-au cam exprimat parerea despre familia tradiotionala a GODporatie 😉 Si oricum, pun pariu ca „baba” stie mult mai multe decat multe amante de mii de euro .. se vede in ochii ei hehe

 20. Alice 8 mai 2017 at 21:58 - Răspunde

  Uf, uf! un subiect provocant, incitant nu doar prin ineditul sau, cat mai ales prin multitudinea de aspecte care s-ar putea discuta. Te duce cu gandul nu numai la sexualitate asa cum bine a punctat autoarea articolului, dar te duce de asemenea cu gandul la realitatea traita de noi, in sfera noastra geografica, ne duce chiar cu gandul la aspecte mult mai profunde legate de caractere, de felul cum suntem alcatuiti genetic si mai ales educational. Am sa incerc sa imi sistematizez opiniile pe cel putin trei planuri. Imi cer scuze daca voi abuza de timpul celor ce se opintesc sa-mi citeasca parerile. Iata: 1. Barbatii in strafundul lor sunt creaturi maleabile prin simplul fapt ca sunt si raman vesnic copii. Este o realitate care nu trebuie sa jigneasca pe nimeni. Mai bine sa priveasca si sa gandeasca cu rabdare argumentele. Potrivit conceptiei freuidiene, legatura mama-fiu este mult mai puternica decat legatura mama-fiica. De aici preocuparea in educatie prin forta iubirii materne care se rasfrange asupra fiului incepand din prima clipa a vietii. Asa se explica de ce impactul pe care il au unele femei asupra unor barbati poate fi enorm. Se explica de ce in spatele succesului fiecarui barbat este o femeie. Depinde de ea, si numai de ea, ce poate urma! 2. Continuand ideea de la puntul 1, dar pe un alt plan, doresc sa remarc. Cine a avut ocazia sa umble printre francezi, sa le cunoasca mentalitatea, si mai ales sa observe comportamente, trebuie ca a ramas oarecum surprins. Francezul „stie” cum sa aprecieze o femeie. Nu numai printr-o stima fata de ea, ca e femeie, dar mai ales prin recunoasterea constienta sau nu a superioritatii sale in ce priveste rolul ei in relatia de cuplu. Si cand spun asta ma refer cu precadere la sexualitate. Iar cand se combina cu un IQ inalt sansele unei relatii bune si durabile sunt maxime. 3. In cultura noastra, in care domina influentele orientale, barbatul este pus in centrul vietii, el are puteri si drepturi depline, barbatul poate sa aiba oricate relatii doreste, el niciodata nu va fi condamnat. In schimb femeia! Oh da, femeiea nu are nici un drept. In zona noastra, efortul de a ne face acceptate ideile esueaza in primul rand ca urmare a unei gandiri profund deformate de factorii educationali si aici includ tot ce inseama ani si ani de crestere intr-un mediu in care femeia are rolul de supusa in fata barbatului, in care barbatul considera tot ce are: sotie, copii, ca pe un bun propriu. Pentru acest aspect nu sunt doar barbatii responsabili, ci in egala masura sunt si femeile care nu reusesc sa vada dincolo de statutul lor, judecand totul dupa standardele impuse de societate. Din NEFERICIRE, suntem inclinati sa judecam mereu si desigur doar pe cei ce nu intra in standardele noastre. A venit insa vremea sa privim, daca nu, cu un pic mai multa intelepciune, cel putin cu un pic mai multa sinceritate, macar fata de noi insine, aspectele vietii.
  Consider ca Petronela a deschis o cale de a arata lucrurile asa cum sunt. Nu pot decat sa o felicit.

  • glodin 8 mai 2017 at 22:57

   Mi-as dori sa fii barbat si doar sa semnezi Alice!Felicitari,dar as fi dorit ca un bb .!sa gandeasca astfel !Minge la fileu …o aveti ,carcotasilor…

  • O fata 9 mai 2017 at 10:35

   Sigur, niste argumente cat se poate de juste. Nu imi pasa nici cat negru sub unghie de diferenta de varsta din interiorul cuplului prezidential, cu toate astea, am o dilema morala/legala: daca era vorba de un profesor barbat in varsta de 40 de ani care seducea o eleva de 14 (bine, 16) ani oare priveam cu acelasi romantism si intelegere povestea lor sau zceam ca e pedofil si, cine stie, poate facea si un pic de inchisoare. Daca relatia asta incepea cand el avea, sa zicem, 25 de ani si ea 50 nu as fi avut absolut nimic de obiectat si as fi fost aici, cu voi aducand osanale indraznelii si curajului lor de a isi asuma aceasta relatie. Fiind vorba de o relatie inceputa cand unul dintre ei era minor, iar celalalt era o figura de autoritate, nu pot sa nu imi pun niste intrebari sa sa ma gandesc oare cat de ok e asta.

 21. Scott Free 8 mai 2017 at 23:00 - Răspunde

  Nu judec pe nimeni si vorbesc in nume strict personal. Sunt de o varsta apropiata de a doamnei Macron atunci cand l-a cunoscut pe domnul Macron la 15 ani.
  Daca as avea o relatie de natura amoroasa, fie si platonica, cu o adolescenta de 15 ani, cred ca nu m-as mai putea privi in oglinda. Cred ca nu mi-as mai putea privi copiii in ochi. Cred ca un copil de 15-17 ani trebuie sa isi traiasca adolescenta inconjurat de copii de varsta lui, sa experimenteze lucruri normale pt varsta lui samd. Da, un copil de 15 ani se poate indragosti de un adult (mai ales daca este baiat), dar ca adult mi s-ar pare grotesc sa incurajez o astfel de relatie.
  Ce am scris mai sus este strict parerea mea si daca va deranjeaza imi cer scuze.

  • Mash 9 mai 2017 at 00:36

   Respect.

  • Dorin 9 mai 2017 at 01:23

   Cand a iesit Trump presedinte sunt convins ca n-ai fost la fel de vocal. Probabil pentru ca nevasta-sa si-a trait tineretea cu copiii de varsta ei. Sau poate pentru ca nu e baiat.

  • Marina 9 mai 2017 at 11:17

   @SCOTT FREE: ai perfecta dreptate, e frumoasa perechea ACUM (si chiar imi plac mult), cand el are 39 de ani, dar povestea a inceput cand el era minor iar ea foarte majora. Pentru ca ea nu a stiut sa gestioneze o indragostire de adolescent este de criticat si nu de laudat. Faptul ca relatia a tinut mult timp nu anuleaza inceputul urat si penal. Coruperea de minori parca este inca ilegala.
   Am un baiat de 28 de ani. Daca la 16 ani s-ar fi indragostit de o femeie de 39 de ani as fi facut totul sa opresc aceasta legatura. Acum e alta discutie, este matur, poate alege ce doreste.

   M-am gandit la aceasta pereche, poate pentru ca ma pun in locul parintilor lui. Pana la urma fiecare din noi are un bagaj emotional pe care trebuie sa-l gestioneze cum poate … nu este treaba noastra!

   Dar cand un om cu alegeri personale atipice ajunge presedinte de stat mai este doar treaba lui? Mai ales cand apare peste noapte si nu stii multe despre el, cum stii cum va fi ca presedinte? Deocamdata cam atat se stie despre el, ca are o sotie mai mare ca ani. Multe realizari nu are sa-l poti judeca prin prisma lor.

  • Gabriela 9 mai 2017 at 11:18

   Exact asta am vrut sa spun, am implinit 40 de ani, si mi se zbarleste parul pe mine la gandul ca m-as putea implica amoros cu un pusti de 15. Atat avea, 15 ani.
   La noi, o astfel de fapta ar fi fost incadrata penal. Daca se intampla la ei, la cel mai inalt nivel, lesinam toti de admiratie.
   Art. 220
   Actul sexual cu un minor
   (3) Fapta prevăzută în alin. (1), comisă de un major cu un minor cu vârsta între 15 și 18 ani, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi dacă:
   b) minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului sau acesta a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului etc.
   Am si eu doi baieti, sper sa nu se intample asa ceva, jur ca o duc pe madama de par pana la politie, dupa ce ii umflu putin ochii, sa povesteasca ea cu gurita ei de ce a incasat-o.
   Povestea este scarboasa.

   Dorin, Melania avea 28 de ani, nu 15. La fel nu as fi avut nicio problema daca Macron ar fi avut 18 macar.

  • Petronela 9 mai 2017 at 11:32

   Mă tem că vor divorța din cauză că ție ți se pare scârbos. Relația lor depinde mult de părerea ta și a altora că tine…

  • Gabriela 9 mai 2017 at 12:37

   Cine a vorbit despre divort?
   Acum ne scuzi, pe mine si pe altii ca mine, deoarece vedem in treaba asta o poveste imorala , chiar cu iz penal, dar mai ales pentru ca avem alta parere decat tine. Ne intoarcem in grota noastra de inapoiati. Ce cautam pe aici atata timp cat personajele nu ne lasa muti de admiratie?

  • Petronela 9 mai 2017 at 12:46

   era o ironie. nu e treaba nimănui să fie de acord cu relația altor oameni. oricum, și dacă ți se pare ție scîrbos, și dacă nu, tot aia e. dar taaaare aș vrea să văd că fiecare își rezolvă și e de acord cu propriul cuplu, în loc să se ocupe de ale altora. nu ai nimic de rezolvat în cuplul tău, ai o viață perfectă? nu, nici eu nu credeam una ca asta.

  • Gabriela 9 mai 2017 at 13:01

   Ai tendinta sa duci discutia in plan personal.
   Apoi, daca ai primi doar comentarii pro, nu cred ca ti-ar placea 😉

  • Deva 9 mai 2017 at 23:01

   Brigitte are o fiica de varsta lui Macron fosta colega de clasa de altfel si un fiu mai mare cu 2 ani decat Emmanuel (macron) plus o alta fiica cu cativa ani mai tinerica. Cum ea à avut garda copiilor, viitorul sot à crescut inconjurat de tineri de varsta lui, nu? Povestea este mult mai complicata decat pare ????

  • oana 2 iunie 2017 at 22:56

   Hai, duamnele de patruj de ani, zau, chiar nu v-ar placea un pusti de 18? La fel cum oamenii de 40 de ai nu sunt la fel, nici pustii nu sunt la fel… ar fi bine sa nu mai fim ipocriti si sa nu mai comentam degeaba.

 22. Mash 9 mai 2017 at 00:33 - Răspunde

  A pierdut ceva M. alegând cum a ales? Este el în prima și singura lui relație? Așa pare…
  Poate a mai trăit și altceva până când dna a devenit disponibilă. Și poate că nu i-a plăcut. Ea îl proteja, altele nu.
  El 16, ea 39. Mai punem 4 la fiecare si ii punem unul langa altul. Ea, Mămică, 43. El, 20. Da, pe el îl înțeleg. Copiii sunt una. Dar faptul ca ea avea un sot, nu trebuia sa conteze (pt el)??? Și-a cerut soția de la… fostul soț?
  Despre ea, cred că nu avea așteptări, nu credea că el se va (putea?) opri la ea. Ea a luat lucrurile cum au venit, determinate de pasiunea lui pt ea.
  Se putea el implica în creșterea și educarea copiilor ei? A facut-o? Avea (el) ce sa le spună (lor)? De ex. la teme sau… la primul fior din dragoste? Ma rog, la #fior, sigur avea ce sa le spună. Dar la primul eșec? La prima deziluzie? Sau atunci (le) vorbea Maman? În ce fel de relații se vor implica acești copii?
  Franta este putere nucleară, iar acest domn va avea cu el, permanent, un aghiotant care va duce o valiză cu un buton. Bancher milionar devenit ministru, selectat și pregătit pt a salva Franța. Un mandat, atât. Deja serviciile, împreună cu „elitele” pregatesc viitorul președinte… iar el va fi un fost președinte la nici 45 ani.

 23. Cristian 9 mai 2017 at 00:40 - Răspunde

  Cine suntem noi sa ii judecam relatia ?

  • Mioara 9 mai 2017 at 16:42

   Suntem locuitori intr o tara europeana care e interesata de Franta si deci si de presedintele ei.
   Ratiile noastre vorbesc despre noi.

 24. Dr. Dentist 9 mai 2017 at 02:04 - Răspunde

  Bravo lor! Bine ca se inteleg si sunt fericiti! Daca privim inapoi in istoria Islamică, cel mai influent om si lider de pe Pamant, profetul Muhammad saws. si-a luat prima lui sotie Kadijea, mai in varsta decat el cu aprox 20 ani +/- ( nu mai retin exact) si a fost monogam pana la moartea sotiei lui . Ca apoi, contradictoriu ca diferenta de varsta, sa o ia de sotie pe Aisha care era o copila ( ultima lui sotie ) . Assalamualeykum!
  * astept replici ” minunate” la comemtaroil meu .

  • Una 9 mai 2017 at 19:42

   Si eu tot de exemplul asta mi-am amintit. Cred ca diferenta era chiar cam ca intre domnul si doamna Macron. Cred ca mai putem gasi exemple prin marile familii regale, in care s-au facut aranjamente intre printzishori micutzi si domnisoare mai in varsta. Una peste alta, cutumele se schimba, iar noi suntem sclavii timpurilor noastre (si ai obiceiurilor lor).

 25. radu fefceac 9 mai 2017 at 03:21 - Răspunde

  Tipa care a scris articolul este in sinea ei mult mai ipocrita decat cei pe care ii acuza. Aia chiar e o baba, nu ca ar fi ceva rau in asta, se intampla, dar de ce a pus intre ghilimele? Daca vorbeste de asumare, asuma-ti pana la capat, nu pana la punctul unde iti convine tie ca sa o arzi superior moral. Spune pe bune: tinereleul si-o trage cu baba si e foarte ok. Doar ca ea nu spune asta! Spune frate ca e gerontofil si ca esti ok cu asta! Nu o arde cu ghilimelele ca sa indulcesti gradul de diferit/anormal pe care pretinzi ca il accepti.

  • Cecilia 9 mai 2017 at 22:04

   Ghilimelele au fost puse pentru ca asa considera altii, nu autoarea articolului.

 26. Mihai Nicula 9 mai 2017 at 04:20 - Răspunde

  Nu diferenta de virsta e problema.
  Ce nu e ‘curat’ in afacerea lor e ca el era elev si ea profesoara. Intr-o tara civilizata, o astfel de relatie e interzisa. Ea si-ar fi pierdut licenta si libertatea pentru citiva ani..
  Si ar mai fi ceva. Daca sexele erau inversate, fata de 15 ani fututa de profesorul ei de 39, ce ati zice, ca parintele fetei?
  Acum ca au ajuns la virste respectabile, pare ok. Mai ales ca relatia a durat, e stabila etc. Oricum nu e un exemplu de urmat.

  • georgeta 9 mai 2017 at 10:12

   …..oohooo…

  • eu 3 iulie 2017 at 17:53

   Corect! sa fie fericiti, nu le dorim raul dar nici de pus in frunte nu e in regula. Hai sa sara toti profii pe copiii, ce ziceti?

 27. Lucian 9 mai 2017 at 06:33 - Răspunde

  Pe mine mă distrează tare cum se duce toată lumea după momeală. Treaba asta cu diferența de vârstă este doar propagandă pentru a nu se discuta de spre adevăratul defect pe care îl are Macaron ăsta. Problema lui și a francezilor este că tipul reprezintă doar o unealtă pentru cei care țin morțiș ca acest căcat care este uniunea europeană să nu se împrăștie. Părerea mea e că se va împrăștia indiferent că Macaron e însurat cu mă-sa sau nu.
  Britanicii s-au trezit, erau gata, gata și francezii. Nemților deocamdată le convine dar s-ar putea să se trezească și ei. Atunci să vezi!

  • Liliana 9 mai 2017 at 09:37

   Exact asa este. Apreciez comentariul. Subscriu. Iar in ceea ce priveste diferenta de varsta, sa fie sanatosi si sa auzim despre ei cand el va avea 55 de ani iar ea 80. Sa vorbim atunci de sexualitate. Consider ca normalitatea este stabilita de natura, nu de legi, mentalitati sau spatii geopolitice. (Valabil ptr. ambele sexe, nu doar cazul in discutie).

  • eu 3 iulie 2017 at 17:55

   mai Luciane, pentru acest cacat am muncit de ne-au sarit ochii. Tu mai stii cum era cand nu era UE? Daca nu stii taci!

 28. Rodica 9 mai 2017 at 08:22 - Răspunde

  Mi se par minunați,nu doar pentru ca își trăiesc relația cu mult curaj ,nu e greu de ghicit că Macron a devenit un atat de tânăr presedinte printre altele datorită experienței Primei sale doamne,cât despre diverse speculații privind intimitatea si sexualitatea lor atunci si peste j ani nu e treaba nimănui,este evidentă conexiunea lor in planuri inaccesibile oricărui ochi.Sunt convinsă că vor marca istoria cu echilibrul ,delicatetea si onestitatea lor ,cel puțin a Franței ,in ani extrem de tulburi si violenti.Doua persoane remarcabile,exemplare,Nu as fi crezut ca mai pot exista in afara cărților lui Balzac.O zi frumoasa carcotasilor!

  • Alice 9 mai 2017 at 09:51

   Observatii absolut corecte! Felicitari! In rest, fiecare isi arata capacitatile mintale pe aci, ca ce altceva ar putea sa faca. Problema este ca se deviaza mult de la subiect. Sunt inca multi care nu au citit nimic despre povestea lor. Acei „fosti adolescenti” care azi carcotesc, ar putea sa isi aminteasca (cu onestitate macar fata de ei insisi) ca nu au fost nici ei scutiti de „niscaiva sentimente bizare” fata de cate o „creatura” iesita din comun. Daca nu au avut ocazia, au ramas mai saraci, cel putin mental. In rest, ar fi deosebit de productiv, despre decenta nu indraznesc sa pomenesc, sa nu se mai foloseasca tot felul de „cuvinte alese” pe aici. Dar cum „fiecare pasare pe limba ei piere” e mai prudent sa nu avem asteptari. PACAT!

  • Cecilia 9 mai 2017 at 22:06

   Bravooooo!!!

 29. georgeta 9 mai 2017 at 10:04 - Răspunde

  TOUCHE…tuturor /Marilor Moralisti/ ce se dau cu ..de pamant privind moralitatea matematica dintr/o relatie ….Cunosc atit de bine <BINELE< din cupluri asa zise <corect< formate sub raportul virstei…..sunt componente chimice ,matematice ,spirituale ce converg in formarea unei uniuni de cuplu pe care doar cei ce o fac le stiu .VIVE LE COULPE MACRON

  • georgeta 9 mai 2017 at 10:05

   ….p.s.corijez..COUPLE

 30. Aura 9 mai 2017 at 10:17 - Răspunde

  Romanul care se uita la tot felul de programe Tv unde subiectul preferat tine de viata unor nonvalori…s-a obisnuit sa faca comentarii legate de viata unora…altora….a devenit subiectul lor preferat.De ce trebuie sa ne intereseze viata altora?..de ce trebuie sa despicam firul in „n ” bucati…?…de ce trebuie sa ne dam cu presupusul?..oare nu vom mai ajunge niciodata sa fim interesati si de …ALTCEVA??E atat de important sa stim cat mai multe despre viata reala a unor oameni?..Suntem jalnici!! Cat despre tanarul presedinte al Frantei…iar nu suntem in masura sa ne dam cu parerea atata timp cat …noi am ales cum am ales.De fapt…nu prea am avut ce sa alegem…asa si feancezii…sa aleaga ce?

 31. Liana Mânzat 9 mai 2017 at 10:26 - Răspunde

  De ieri nu mai pot să mă uit la comentarii prin „zone” în care chiar îmi făcea plăcere să intru. Cunoşti oamenii în situații ca asta.
  Sunt căsătorită cu un bărbat cu 15 ani mai tânar şi suntem împreună de mai bine de 21 de ani.
  Petronela, eşti singura care gândeşte şi este liberă cu adevărat în tot spațiul ăsta online? … cel în care am „apucat” eu să intru, evident!
  Nu am ce adăuga.Eşti tu şi te stimez pentru ce şi cine eşti.

  • Marina 9 mai 2017 at 11:24

   Doamna, imi pare rau ca treceti prin asa ceva, cunosc si eu o pereche fericita cu o diferenta de 9 ani intre ei, dar in cazul cunoscut de mine relatia a inceput cand barbatul avea 30 de ani, nu 16 ani.

 32. Rafy 9 mai 2017 at 10:54 - Răspunde

  Eu personal il consider un erou.
  Cu totii am fost indragostiti in scoala de un profesor. El a avut curaj sa o duca pana la capat.
  Respect!

 33. Marius Ignisca 9 mai 2017 at 12:04 - Răspunde

  Love conquers all.

 34. Marakesh 9 mai 2017 at 12:48 - Răspunde

  articol tipic tie, de gica contra, pentru ca te lesina comentariile in contradictoriu (de la minori, daca se poate) ;))

 35. Lexis 9 mai 2017 at 13:17 - Răspunde

  Da, intr-adevăr…admirabil!!!Ar trebui toate cuplurile sa fie asa:el de 39, ea de 64…Ce frumos ar fi!Minunat!!!Băiatul tău când are 39 de ani sa se însoare cu o femeie de 64 sa vedem atunci cat de mult iti place.E treaba lor, fiecare decide cu cine îsi împarte soarta, însă de aici pana la a idealiza acest lucru e drum lung…

 36. Radu 9 mai 2017 at 13:19 - Răspunde

  Problema e ipocrizia, da, daca un profesor de 39 de ani avea o relatie cu o eleva de 14 ani, era de mult in puscarie.

 37. Ana 9 mai 2017 at 13:33 - Răspunde

  Eu stiu un caz despre profesoara de matematica de la noi din liceu, s-a cuplat cu proful de mate inca din liceu.. deci minora.. si acum e o profesoara de matematica foarte buna si apreciata de generatii intregi de elevi si bineinteles maritata cu proful de mate!!

 38. D.T. 9 mai 2017 at 15:16 - Răspunde

  Sincer, și eu mi-aș dori ca la vârsta mea, încă cu un 4 în față, să pot să încep o relație cu o fetiță de 15 ani. Bineînțeles că fiind căsătorit și cu copil nu aș încuraja-o, dar, doamne, ce mi-aș dori să-i provoc o astfel de fascinație ca să declare că vrea să se mărite cu mine și chiar să promită asta! Păcat că nu pot să fiu profesor, așa că slabe șanse întâlnesc și să mai și produc un asemenea efect asupra unei fete de 15 ani.
  Și poate, cine știe, s-ar putea construi chiar o poveste de dragoste! Avem acum și o poveste de succes!

 39. Petronela 9 mai 2017 at 16:54 - Răspunde

  iată o info primită de la un cetățean francez: Legea franceză prevede vârsta legală a actului sexual, care este de 15 ani. Vorbim de majoritate sexuală. Un adult nu se expune, deci, sancțiunii penale în cazul unui act sexual consimțit cu un minor de 15 ani împliniți. Desigur, coruperea minorului de 15 ani împliniți este supusă sanctiunii penale, dar nu vorbim de corupere în sensul agățatului ci de incitare la act sexual, pornografie infantilă sau prostituție. Desigur, un profesor se expune sancțiunii penale, dar doar în cazul în care actul sexual consimțit cu un minor de 15 ani împliniți chiar este dovedit, deorece se consideră că autoritatea sa de profesor poate induce consimțământul elevului în mod natural.

  • Alice 9 mai 2017 at 17:58

   In sfarsit! Era si cazul sa fie aduse aceste lamuriri. Eu ma intreb, intrucat sunt siderata de preocuparea si modul aprins al unora ce se auto erijeaza in inalti JUDECATORI. Totusi, in iscusinta si istetimea lor, le-a „SCAPAT” un amanunt. Un stat de drept in care dreptul civil si penal chiar functioneaza, NIMENI nu si-a pus intrebari si NIMENI nu a condamnat aceste „fapte reprobabile”?! Mai mult chiar, li s-a permis sa apara in fata unei intregi natiuni?? MAI SA FIE, CE TUPEU! Mai sa fie, CE ERORE! Mai sa fie, CATA NEPASARE! Ce autoritati SURDE si MUTE?! Ce ar fi, sa ne intereseze mai mult ograda noastra si sa privim cu ochi critici la ce se intampla aici?! Nimeni nu a cerut ca acest cuplu sa fie un etalon, nimeni nu pretinde ca este exemplu de urmat, dar sa apara atatea forme de aberatie primitiva, este totusi PREA MULT.

 40. Laura 9 mai 2017 at 17:10 - Răspunde

  Mie mi se pare nasol ca ea ca profesoara a acceptat o relatie intima cu un elev al sau, care elev era de aceeasi varsta cu fiica-sa. N-aveti decat sa ma numiti ipocrita, incuiata si alte asemenea. Eu in locul dansei n-as fi putut sa fac lucrul asta, oricat de mult m-ar fi ars iubirea. Desigur, fiecare e liber sa faca cum doreste dar dupa parerea mea relatia profesor – elev n-ar trebui niciodata sa depaseasca anumite limite iar daca elevul e inca prea mic pentru a rationa, adultul ar trebui sa fie mai cu capul pe umeri.

  • Petronela 9 mai 2017 at 17:12

   Cărtărescu și-a lăsat familia pentru o studentă. Acum sunt căsătoriți și au un copil mare. Pot enumera oricâte cazuri. Hai să nu ne mai credem imaculați

  • Laura 9 mai 2017 at 19:14

   Aici nu e vorba de a fi imaculat sa nu, este vorba de responsabilitatea unui adult platit sa educe niste minori aflati la o varsta foarte impresionabila. Nici un exemplu de pe lumea asta nu ma va convinge ca e ok ca un profesor sa corupa emotional / sexual un minor, nici la facultate nu mi se pare ok dar macar acolo vorbim de adulti. Studenta lui Cartarescu era macar majora, cu totul alta e situatia cand vorbim de un minor sau minora de liceu abia iesita din pubertate.

  • Petronela 9 mai 2017 at 21:02

   Eu vorbeam strict de relația profesor elev.

 41. Una 9 mai 2017 at 19:50 - Răspunde

  Adolescenta a fost inventata de romantici. Pana atunci, erai copil sau adult. Varsta majoratului (diferita in tari diferite) este impusa, nu naturala. Si e impusa de ratiuni mai curand economice decat de alta natura. Cand nu faceau atatia bani pe urma ta, ca stai in 1-3 facultati, si erai mai bun la munca (si de folos familiei) de pe la 14-15 ani, nu mai erai considerat copil. Maturitatea ti-o da felul in care traiesti, nu buletinul sau legea. La 18 ani si o zi nu devii brusc matur, din ce-mi amintesc. Devii, eventual, constient ca incepand din acea zi raspunzi penal pentru faptele tale si poti sa votezi sau sa-ti faci cont la banca singur. Si poti sa fii la fel de imatur pe la 40. Cam atat despre varsta si maturitate.

  • Alice 10 mai 2017 at 09:15

   Corect!

 42. Elyia 9 mai 2017 at 19:54 - Răspunde

  nu stiu de ce toata lumea vorbeste de gerontofilie, cand e clar ca acest caz tine de pedofilie
  adica, ce? duamnele nu pot fi pedofile?
  uitati-va la figura lui Macron sau intrebati un psiholog… omul are niste probleme;
  si desi in articol sunt exemple ale unor indivizi cu probleme sexuale si in acelasi timp buni manageri, ei bine, parerea francezilor despre competentele lui profesionale nu este deloc una buna! mai cititi!

  • Petronela 9 mai 2017 at 21:03

   Până una-alta, l-au ales în majoritate. Dacă era așa de proastă părerea, alegeau altfel, nu?

  • Cecilia 9 mai 2017 at 22:14

   ????

  • Elyia 9 mai 2017 at 22:23

   pai da.. nici noi n-am vrut sa iasa Vadim…

 43. Cristina 9 mai 2017 at 20:42 - Răspunde

  Cand aud:”eu nu as face asta”……….
  Se vede de la o posta ca oamenii aia se iubesc cu adevarat, ca au o relatie speciala, ei au avut noroc. Si cred ca este vorba fie de invidie fie de ingustime in cazul celor care ii judeca.

 44. Alex Dilly 9 mai 2017 at 21:37 - Răspunde

  În Vaslui de trăiau, cu 25 de ani peste el îi putea fi direct bunică…

 45. madalina 9 mai 2017 at 22:34 - Răspunde

  Autoarea articolului ia comentariile prea persoanal… oare de ce?

  • Petronela 9 mai 2017 at 22:37

   Fiindcă sunt o babă, normal. Măritată cu un tip cu 25 de ani mai tânăr.

 46. madalina 9 mai 2017 at 23:35 - Răspunde

  Imi pare rau ca va identificati, desi nu aveti de ce. Da dupa cum a scris cineva mai sus: sa auzim de ei cand el va avea 55 si ea 80:)))))))))))))))sa vezi atunci iubire si sex.

 47. Mihaela 10 mai 2017 at 09:47 - Răspunde

  Mie mi se pare ca transmit atata firesc si incredere, incat diferenta de varsta trece pe un plan secundar. Se vede ca sunt fericiti si impliniti ca si cuplu. Pana la urma poate au fost facuti unul pentru altul. In ciuda tuturor piedicilor, au trecut peste toate si au devenit sot si sotie. Eu cand ma uit la ei vad o femeie si un barbat care se iubesc. P.S. Sotia tatalui meu este mai mare decat el si sotul mamei mele este mai mic…????

 48. Anamaria 10 mai 2017 at 18:25 - Răspunde

  Citind comentariile acestui articol, am simtit nevoia sa impartasesc un gand (a doua oara pe acest blog; prima data era la cel cu tema avortului, alt subiect „de zile mari”). As dori sa-mi exprim dezamagirea fata de lipsa unei elementare ratiuni. Am citit aici „eu n-as face asta”, „eu n-as fi putut sa fac asta”, „sa-i vedem la 55-80”, „copilul meu”, „oare ce au simtit (!) parintii lui”, etc. Imi dau seama ca traim intr-o lume unde apartenenta la haita ne tine de cald. Aparent. Cum cineva ar putea sa-si puna problema unei chestiuni pe care nu O SIMTE, NU I SE INTAMPLA, n-o sa inteleg niciodata. Ne place sa vorbim ipotetic. Oare este vreun comentator aici care sa traiasca ceva similar si sa ne zica cat de mult regreta si cat de tare si-a dezamagit familia sau mai stiu eu ce? Nu, dimpotriva, am citit despre niste cupluri fericite, care in ciuda rahatului adus de altii, au reusit sa-si vada de viata lor. Ar trebui sa se predea in scoli „cum sa gandim sanatos”.
  In esenta, as dori s-o felicit pe Petronela Rotar pentru faptul ca desi e constienta de tot mecanismul care apare dupa fiecare articol, de toate aceste comentarii care cateodata sunt pline de otrava, nefondate, inculte, lipsite de substanta, revine cu aceeasi vulnerabilitate specifica unui ..artist. De la capat. Si as indrazni sa spun ca nu e multumita terapiei, ci pentru ca doar unii oameni au puterea sa scrie despre ceea ce nu vrea sa vorbeasca/auda nimeni.

  • madalina 10 mai 2017 at 23:56

   AnaMaria, tu de unde stii ca noi vorbim ipotetic si ca nu am trait asta? Eu la 23 de ani m-am iubit cu un barbat de 40 de ani. Ne-am reintalnit peste 2 ani si imi venea sa vomit si am simtit rusine. Tipul nu mai era ce a fost: par alb, fata plina de riduri, burta. In acel moment am realizat ca relatiile intre oameni cu diferenta de varsta sunt pur si simplu impotriva firii.

  • Petronela 11 mai 2017 at 00:03

   și ce ai simțit tu se aplică tuturor oamenilor, ești unealta cu care se măsoară relațiile între oameni de vîrste diferite?
   cînd vom învăța că oamenii sunt diferiți și au voie să simtă și altceva decît ceea ce simțim noi, să le placă și altceva decît ne place nouă șamd.?

 49. Anamaria 11 mai 2017 at 00:31 - Răspunde

  Q.E.D.

 50. madalina 11 mai 2017 at 21:20 - Răspunde

  Petronela, in primul rand, nu inteleg de ce vorbesti cu atata frustrare, avand in vedere ca diferenta de varsta dintre tine si sotul tau este de doar 5 ani!!! Adica, pe bune, de ce te identifici atat cu baba aia?
  In al 2-lea rand, nu eu sunt unealta cu care se masoara, din cate observi nu doar eu am lasat comentariu dezaprobator la articolul tau.
  In al 3-lea rand, eu i-am raspuns Anei Maria, pentru ca a afirmat ca vorbim ipotetic, si ei bine, eu am vorbit din proprie experienta.

  • Petronela 11 mai 2017 at 23:45

   sunt așa de psihanalizabilă că oricine poate face asta, doar dintr-o privire :)))

  • Alice 12 mai 2017 at 11:07

   Madalina, nu varsta te face hidos, ci lipsa respectului de sine! Atentie asadar la concluzii eronate. O zi buna!

  • Anamaria 12 mai 2017 at 13:01

   Madalina, apreciez faptul ca ne-ai impartasit experienta ta, care uite ca e pe tema articolului (!), dar ceea ce nu apreciez atat de mult este ca din acest fapt, ai generalizat. Adica, de la propriile tale trairi de regret si confuzie, ai ajuns la „uite…la mine asa a fost, nu prea bine, sigur asa e fenomenul, si probabil asa va fi si cu astia 2 (altfel nu-mi explic comentariul cu 55-80). Daca ar fi sa merg mai departe cu concluziile, as indrazni sa spun ca fiecare comentator de aici s-a identificat macar cu o molecula din acest articol…dar de la a te indentifica si a incepe sa declari niste lucruri, e cale lunga si destul de inconstienta. Si-ti mai zic o chestie. Raspunsul tau a inceput cu „TU de unde stii ca NOI..etc” atentie la haita.

 51. Andrei 12 mai 2017 at 00:14 - Răspunde

  Nici eu nu înțeleg înverșunarea ambelor tabere. În plus cred că există în prezent probleme mult mai importante decât diferența de vârstă dintr-un cuplu (nu oarecare, cei drept) O Uniune Europeană în agonie, terorism, o Românie cu un standard de viață extrem de scăzut (în afară de orașele foarte mari), o natalitate îngrijorătoare, în general un viitor incert…iar noi tot dezbatem o chestie ce nu ne impactează în nici un fel. Mă doare fix în fund, și nici acolo, de această ‘problemă’.mă interesează mai mult ce decizii va lua acest Macron, decizii care vor cântări cu mult mai mult decât diferența de vârstă dintre el și nevastă sa.

  • madalina 12 mai 2017 at 17:53

   Alice, nu varsta, ci aspectul lui care s-a schimbat in numai 2 ani.

 52. DMV 14 mai 2017 at 09:26 - Răspunde

  Consider că partenerii trebuie să evolueze în același timp, nu cu o întârziere de 15 ani.
  Ori madam este înceată, ori el este super deștept.
  Şi mai consider ca amândoi au probleme de gândire, nu numai el….
  Eu nu m-as căsători nici cu unul mult mai bătrân, nici cu unul mult mai tânăr….
  De echilibru nu a auzit nimeni?

 53. Aldea Miki 14 mai 2017 at 11:19 - Răspunde

  Fratii mei, mai mult de juma de comentariile de aici incep cu „romanii fac, romanii dreg”.
  A stat careva la curul meu sa vaza daca fac ce fac” romanii”, ca suntem toti un patern?
  Generalizarile astea zau de le inteleg.
  Ca cum sunt romanii, ce fac romanii.
  Prietenii mei, romanii, nu fac frate nimic din ce ziceti voi.
  De unde vine generalizarea asta?
  Se poate folosi fara durre exprimare ” o mare parte” sau ” cunosc eu”.
  Nu genealizarea romanilor.

 54. G3ORDAN 14 mai 2017 at 20:52 - Răspunde

  @MADALINA aș fi curios să știu, în cazul în care ați aflat, ce i-a provocat o schimbare atât de rapidă, sper să nu fi fost faptul că a cunoscut o persoană ca dumneavoastră.. 🙂 Nu cred că era cazul să folosiți cuvântul iubit ci mai degrabă​ f..ut

  • lucia 21 mai 2017 at 01:30

   Exact la asta m-am gandit si eu. Evident ca nu l-a iubit.

 55. Luminita 31 mai 2017 at 01:24 - Răspunde

  Nu inteleg ce ii roade atat grija pe unii de diferenta de varsta in cuplul Macron, sau de „pedofilia” si „gerontologia” lor! Mai bine sa se uite in propriul pat, in propria viata, la propria iubire (daca mai exista!), si sa vada daca nu cumva au o problema sexuala sau psihologica?
  Homofobia si misoginismul fac ca un cuplu ca Macron sa nu fie acceptat iar unul ca Trump sa fie laudat! Sunt sigura ca multe femei ar vrea sa fie in locul doamnei Macron! Iar barbatii… se simt barbati daca nu au o tinerica in pat sau la brat….
  Intre mine si partenerul meu sunt 23 de ani! Eu arat mai tanara cu 10 ani, el mai matur cu cativa ani. Sunt profesor, dar el nu mi-a fost elev. Si este foarte major! Suntem impreuna de mult timp, simtim, gandim la fel, suntem foarte fericiti, pentru noi nu conteaza ce spun ceilalti! Si sa va mai spun ceva: primii care au admirat aceasta relatie si curajul asumarii ei au fost studentii mei, dovada ca societatea este in schimbare, generatia tanara este mai deschisa la a accepta astfel de relatii. Pana la urma tot ce conteaza este iubirea, respectul, intelegerea si fericirea! Sfatul meu pentru toti: TRAITI CUM VRETI SI CU CINE VRETI, FIINDCA AVETI O SINGURA VIATA!

 56. Carmen Moraru 27 august 2017 at 16:30 - Răspunde

  Eu cred ca povestea de dragoste durează atît cit trebuie. Te căsătorești dar nu ești obligat sa ramîi toată viață daca nu mai corespunde sentimentul la un moment dat. Eu știu pe cineva care la vîrsta de 17 ani accepta o relație cu o femeie mai in vîrsta cu 28 de ani insa doamna arata bine….si el grăbea momentul in ideea ca mai tîrziu nu era sigur ca ar mai avea apetit pentru ea. Însă ca multe de pe aici doamna se gindea că e extrem de tinăr si așa ceva nu se face. Așa că trag concluzia ca e o alegere pe care o faci sau nu!

 57. Brindusa Doca 24 noiembrie 2017 at 17:10 - Răspunde

  Te iubesc Petronela! Esti frumoasă şi deşteaptă!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: