o inițiativă

o inițiativă

De |2017-08-15T11:51:47+00:007 august, 2015|Categorii: bucăți din mine|Etichete: , , , |13 Comentarii

Pentru că am primit nenumărate mesaje și am luat parte la discuții care cereau asta, am decis să fac ceva legat de subiectul despre care am scris în ultima mea postare. Am înființat un grup de facebook pentru sprijinul femeilor care au trecut printr-o traumă majoră în copilărie adolescență – abuz fizic, viol, incest. Va funcționa ca un grup de terapie – așa cum sunt grupurile de susținere pentru cei care trec prin cancer, o dependență (alcool, droguri, sex) etc. Deja avem cîțiva psihologi și psihoterapeuți care au acceptat să facă parte din grup și să susțină fetele de aici. E un grup unde se vor propune teme de terapie, se vor aborda deschis problemele și situațiile prin care a trecut fiecare, unde va exista empatie și sprijin. Un grup secret, confidențial, ale cărui membre vor trebui mai întîi să justifice de ce vor să facă parte din el.

Dacă există printre voi cineva care dorește să facă parte din așa ceva, crede că i-ar fi de ajutor, aștept mail la petronela@acestblocdenervi.ro, unde să îmi spuneți cine sunteți și de ce vreți să veniți alături de noi. Aveți nevoie de un cont de facebook cu nume, prenume și fotografie – adică asumat. Nu voi primi în grup persoane care sunt anonime, este incorect față de celelalte membre.

În același timp, dacă există terapeuți care vor să ajute, să propună teme terapeutice, să răspundă întrebărilor celor de aici, de asemenea, mail la petronela@acestblocdenervi.ro, v-am fi recunoscătoare pentru ajutor.

Mă aștept ca, după o vreme, grupul să se poată susține singur, cu ajutorul terapeuților implicați. Vor exista niște reguli, desigur, niște linii, așa cum există și în grupurile reale. Azi-noapte, pe cînd primeam multe cereri de acceptare în grup, îmi ziceam că îmi va fi tare greu să mă ocup și de asta – am în derulare patru proiecte de job momentan și o carte – însă am încredere că voi găsi oameni dornici să împartă responsabilitățile cu mine, să ducem împreună acest demers.

Aștept mailurile voastre în următoarele zile, timp în care grupul va primi noi membri. Rog să aveți răbdare, în weekend voi fi plecată, așa că mailurile ar putea să nu primească răspuns imediat, promit să le citesc pe fiecare în parte și să răspund. Imediat cum grupul va fi închegat, vom începe activitatea. Împreună vom decide și dacă mai primim oameni noi – probabil că da, în situații justificate.

Vă mulțumesc!

Despre autor:

Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.

13 Comentarii

 1. cmp 7 august 2015 at 09:38 - Răspunde

  Terapia de grup isi are pericolele ei, te duci pentru 1 boala si te intorci cu 3

  • Petronela 7 august 2015 at 09:53

   haha, zici? zici că te îmbolnăvești de la alții? iei de la ei traume și dureri care nu sunt ale tale?

  • Cristina VQ 7 august 2015 at 10:00

   Dar ce zici de avantajele terapiei de grup? Faptul ca impartasirea experientei traumatizante a unuia, poate genera raspunsul in rezolvarea problemei altuia.

  • cmp 7 august 2015 at 15:55

   Dupa cum „nu exista boala, ci bolnavi”, tot asa e foarte posibil sa preiei „raspunsuri” care nu sunt corespund situatiei tale, desi seamana destul de bine ; nu pui la spalat impreuna rufe albe cu cele colorate, desi vrei sa cureti acelasi tip de pata, pentru ca se pot transfera elemente din culoarea de fond,iar un psiholog cu experienta stie ce am vrut sa spun.

 2. Emilia 7 august 2015 at 10:24 - Răspunde

  Buna Petronela si multumim pentru initiativa!
  Trimit mesaj…

  • Petronela 7 august 2015 at 13:08

   🙂

 3. Valentina Nasturas 7 august 2015 at 11:42 - Răspunde

  O initiativa de nota 10,felicitari! E superb si adevarat articolul despre „nu cred in barbati insurati”,ma regasesc si eu printre gandurile tale.

 4. Mihaela 7 august 2015 at 12:29 - Răspunde

  2 ani m-am opus terapiei de grup, iar de cand particip la ea, ceea ce am castigat in ani de terapie , in grup am reusit in luni. Nu stiu cum se poate desfasura asta pe FB, dar terapia de grup este un lucru benefic atunci cand cineva are nevoie de ea.

  • Petronela 7 august 2015 at 13:08

   se poate desfășura la fel, e comunicare, e empatie, susținere.

 5. Raj 7 august 2015 at 13:07 - Răspunde

  Ii bun grupul de initiativa, is bune si discutiile pe fb, dar trebuie schimbate legile. Daca fiica, sora sau mama unui procuror, judecator ar fi violate sau fiicele asazisilor parlamentari, cu siguranta ca legile, pedepsele vor fi crancene.

 6. Mihaela 7 august 2015 at 17:20 - Răspunde

  Nu am vrut sa spun ca pe FB nu e buna terapia. Ziceam doar ca nu stiu cum e. Eu o stiu p-aia „face to face”.:-)

 7. Dana C. 9 noiembrie 2017 at 15:22 - Răspunde

  Mai este valabil? Am trimis mail dar mi s-a intors….

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: