(a fi) femeie

(a fi) femeie

De |2018-10-15T16:15:10+00:0019 august, 2014|Categorii: opinii și adevăruri subiective|Etichete: , , , |74 Comentarii

„Acum îmi voi impune următoarea regulă. Să privesc compania femeilor ca pe un rău social inevitabil şi să mă feresc de ele pe cît posibil. Cine altcineva dacă nu femeia este cu adevărat cauza senzualităţii, a desfrînării şi a feluritelor alte vicii din noi? Cine este vinovat de pierderea calităţilor noastre naturale -curajul, fermitatea, raţiunea, corectitudinea etc., dacă nu femeile? (…) Femeia este în general proastă, însă Diavolul îi împrumută creier cînd lucrează pentru el. Atunci ea împlineşte miracole de gîndire, anticipare, constanţă, în scopul de a face ceva rău” scria Tolstoi la finalul secolului 19. (Intelectualii, Paul Johnson) Tolstoi, care a născocit-o pe Anna Karenina şi care era un obişnuit al bordelurilor şi ţigăncilor, care a sedus fete de iobagi şi nu şi-a recunoscut fiul nelegitim avut cu una dintre acestea, fiu care a ajuns grăjdar. Tolstoi, care descindea din ţarina Ecaterina cea Mare.

Este efectul pe care Biserica l-a avut asupra gîndirii societăţii vreme de secole, ale cărei tare le simţim şi noi. Nu e de mirare că şi societatea noastră e încă destul de machistă, de închistată, de misogină. Purtăm totuşi, în spate, aproape 2000 de ani de opresiune, sub directa îndrumare a instituţiei Bisericii, a femeii. E aproape miraculos că am reuşit, într-un timp atît de scurt, istoric vorbind, să evoluăm atît de mult, să ne scuturăm de chingi, să ne scoatem căluşul din gură, să ne dezlegăm picioarele şi mîinile, dar mai ales creierele.

Ecleziastul a fost antifeminist: Prin femeie a apărut păcatul şi tot prin ea vom muri cu toţii.

Cîteva mii de ani, societatea a fost antifeministă. Femeia a fost receptată drept sursa răului, a fost încorsetată, obligată la castitate, pedepsită, omorîtă chiar, pentru orice greşeală. Din paleoliticul superior pînă la finele secolului 20. Nu doar în evul mijlociu, aşa cum suntem tentaţi să credem. Şi nu doar în societatea orientală, ci în Europa. Renaşterea a fost chiar mai dură cu femeia, în mod paradoxal. În secolul al XVI-lea, în Italia adulterul femeii (doar al femeii) se pedepsea cu închisoarea, iar în Anglia lui Cromwell femeile adulterine sunt pedepsite la moarte.

Nu aş fi vrut să trăiesc în nicio altă perioadă istorică, deşi Belle Epoque pare destul de tentantă. Totuşi. Trăim în singurul timp care dă o şansă femeii. În care femeile pot alege pentru sine, mai mult sau mai puţin. În care se pot întreţine. Scriam, ironic şi amar, aici, că suntem mai egale decît bărbaţii. Şi asta pentru că, primind drepturile pe care le-am rîvnit şi care ne-au fost interzise, ne-am trezit cu un maldăr de obligaţii cărora nu avem încotro, trebuie să le facem faţă. Legile s-au schimbat, însă mentalităţile mult mai puţin. Aşa ne aflăm în situaţia paradoxală în care avem toate obligaţiile pe care le au şi bărbaţii, dar suntem privite cu acelaşi scepticism atavic faţă de capacităţile şi inteligenţa noastră, cu ironie şi lipsă de respect, tratate inegal, plătite aşijderea. Nu suntem departe de gîndirea lui Tolstoi nici astăzi, din păcate, nu întâmplător am ales acest citat. Tot de proaste suntem luate, iar cele care demonstrează altfel, drept excepţii.

Ne salvează umorul şi autoironia, căci suntem fiinţe inteligente şi mult mai puţin misandre decît ei misogini. Şi aşteptăm cuminţi să se mai schimbe generaţiile, să ne scuturăm de lugubra zestre a secolelor trecute. Deşi e un proces greu, dureros. Căci fiul care îl vede pe ta-su lovind-o pe maică-sa va creşte crezînd că acesta e firescul şi o va lovi şi el pe a lui.

În terapia de grup am înțeles că am preluat inconștient pînă și noi, astea emancipatele, credințele mamelor noastre. Aproape fără excepție, mamele noastre s-au măritat devreme, ca să nu ajungă fete bătrîne (la 20 de ani deja erai bătrînă), au stat lîngă soți abuzivi, au ținut gura închisă ca să nu își supere soții, au rînit și crescut copii de unele singure, în timp ce ei făceau chestii pe care le fac bărbații și la care muierea nu are acces, au îndurat umilințe, de multe ori bătăi, nu au avut curaj să plece ca să nu fie proscrise de societate. Și ne-au învățat că bărbații sunt niște porci care vor doar sex, care te înșală, care te abuzează, care te țin la cratiță, cu care trebuie să stai fiindcă toate avem  o cruce de dus, nu-i așa, dar care aduc banii în casă și de care nu te poți despărți fiindcă ai copii, iar copiii ăia trebuie să aibă un tată, bun, rău, cum o fi. Asta am preluat, inconștient, așa că nu e de mirare că multe dintre noi încă perpetuăm modelul ăsta și-l dăm mai departe fiicelor noastre.

Dar suntem pe calea dreaptă. Visez cu ochii deschişi la vremurile nu îndepărtate, în care vom fi demonstrat fără putinţă de tăgadă, că nu le suntem doar egale, ci suntem mai potente decît ei, uneori. Cînd vom fi şters, simbolic măcar, miile de ani în care am fost tratate ca nişte sclave, ca nişte fiinţe inferioare, ca nişte păcătoase, violate, dezonorate, muncite, chinuite, ucise, schingiuite.

Le văd cu ochii minţii mele, care nu e mai prejos decît a niciunui bărbat.

 

(cover foto: pictura Gustav Klimt)

Despre autor:

Click-ul pe care îl dați e fierăstrăul cu care faceți sternotomia mea. Îmi deschideți pieptul și umblați pe dinăuntru prin mine. Umblați ușor, rogu-vă, că mă doare. Nu atingeți, nu zgămîiați, nu etichetați. Nu parcați pe aortă, nu scuipați. Nu vă urcați încălțați cu cizmele pline de noroi. Mulțumesc.

 1. ana 19 august 2014 at 10:50 - Răspunde

  Și de noi depinde să schimbăm ceva. Să ne educăm fiii să respecte și fiicele să se aprecieze la adevărata lor valoare și să nu se lase nici unii, nici alții constrânși de prejudecăți.

  • Petronela 19 august 2014 at 10:56

   Cîteva mii de ani de prejudecăţi, opresiune şi dispreţ nu trec aşa de repede. O sută de ani e puţin… Dar va fi bine. Le arătăm noi lor.

 2. Andreea 19 august 2014 at 10:57 - Răspunde

  Din pacate, sunt si foarte multe femei mult mai misogine ca barbatii.

  • Petronela 19 august 2014 at 11:08

   Aia se cheamă răutate în cadrul speciei :)))

 3. Laura Muresanu 19 august 2014 at 11:45 - Răspunde

  Din păcate, misoginismul se bazează pe foarte multa frică – nu încerci să suprimi ”nimicul”, ”inferiorul”, pentru că efectiv nu ai ce suprima. Omul nu se luptă decât când se lovește de ceva ce-l amenință, ori chestiile inferioare și neglijabile nu necesita milenii de opresiune. Este destul de descurajant să vezi cum masculinitatea și-a dat singură la cap în felul ăsta. Nimic mai jalnic. Din păcate (sau nu, istoria o va dovedi), universul în care trăim funcționează pe baza legii compensației, a acțiunii și reacțiunii, adică pe biblicul fiecare va culege ce a semănat. Este evident că biserica cea condusă de bărbați a încercat să amâne cât a putut vremea scadenței, dar nimeni nu este Dumnezeu. Nu poți, cum se spune, amâna moartea. Oircum, nu la infinit. Deja semne sunt și le văd la bărbații din jurul meu, nu mai departe. Long story short, sunt depășiți. Toate schemele puse la punct în miile de ani de care vorbeai încep, inevitabil, să se întoarcă împotriva lor, ca orice schemă inechitabilă de altfel. Mi se pare efectiv abominabil să-ți proiectezi slăbiciunile pe celălalt sex și să te sustragi de la aproape orice răspundere ucigând practic obiectul dorinței și slăbiciunilor personale, cu riscul de a mă repeta. Laș și abominabil. Impardonabil la nivel spiritual, subtil. Crimă.
  Aștept și eu vremurile în care oamenii vor deveni oameni, nu sex superior și inferior și alte copilării de prost gust. Căci dacă era nevoie doar de bărbați, doar ei ar fi existat. Și asta e valabil și pentru femei. Dar intru în altceva – polarități, ying și yang…mă rog, principiile de bază și chiar și erorile care au stat la baza formării acestui univers unde creaturile încă se chinuie și se măcelăresc, la propriu sau nu, și în zilele noastre.
  Frumos textul tău, frumos și trist, ca lumea în care trăim.

  • Alina 8 martie 2017 at 11:33

   Love this comment!

 4. Mihai 19 august 2014 at 13:16 - Răspunde

  M-a revoltat putin textul asta , nu am putut pur si simplu sa trec peste el …
  In primul rand afirmatia „Purtăm totuşi, în spate, aproape 2000 de ani de opresiune, sub directa îndrumare a instituţiei Bisericii, a femeii”….. e …. fundamental gresita dupa parerea mea. . Dar as putea totusi sa afirm ca din pacate Biserica a consimtit tacit aceasta stare de lucruri din comoditate , dar care stare de lucruri nu e valabila doar de 2000 de ani ci este mult mai veche. Insa „sub directa indrumare”??Hristos a fost primul care a restaurat pozitia femeii(vezi dialogul cu femeia adultera care urma sa fie lapidata, sau cel cu femeia pacatoasa cu vasul cu mir).Apoi Hristos e singurul care arunca vina in egala masura si pe barbat(„este pacat doar daca ai poftit o alta femeie in inima ta”).
  O sa spui ca una e invatatura lui Hristos si alta e ceea ce Biserica a impus pe urma.Poate …. Poate ca Biserica (atat cea apuseana cat si cea rasariteana) a pus accentul prea mult pe institutionalizare si prea putin pe restaurarea sufletului uman .Dar nu Biserica e principalul vinovat pentru opresiunea femeilor .Cauza acestui fenomen regretabil se regaseste intre cauzele tuturor relelor de pe pamant: lipsa de iubire, egoismul, neputinta de a empatiza.
  Pana si despre episodul caderii in pacat, doctrina oficiala a Bisericii , sa stii ca nu acuza pe Eva mai mult decat pe Adam. Ii acuza pe amandoi in aceeasi masura.Iar pe Adam , il acuza in mod direct si pt ca nu si-a asumat pacatul si a dat vina pe femeie.
  Dumnezeu a spus „cresteti si va inmultiti si stapaniti pamantul” nu „barbate violeaz-o pe asta si fa-ti urmasi si stapaneste pamantul „.
  M-a revoltat insa si tonul revansard.Ca si cum pentru miile de ani in care femeia a fost nedreptatita , generatiile viitoare de barbati ,chiar daca se vor purta decent si-si vor fi invatat lectia , vor trebui sa sufere pentru greselile trecutului. Poate a fost o ironie aici , un fel de gluma si daca e asa, imi cer scuze ca nu am luat-o ca atare. 🙂
  Prin urmare , eu personal stiu ca femeia a fost nedreptatita de-a lungul istoriei si pe alocuri este si astazi.Nu sunt de acord cu machismul de orice fel, iubesc femeile si le apreciez, fiecare barbat e fiul unei femei , dar trebuie sa afirm ca nu poti indrepta o nedreptate cu alta.
  Da, stiu ca tatii sunt vinovati pentru violenta ulterioara a fiilor lor, dar si mamele , daca ar vorbi cu fiii lor la timp despre frumusetea femeii , despre puritatea ei , despre cum sa se poarte cu ea …. si nu ” baiatu mamei drag, nici o fufa nu-i destul de buna pt el.”…..poate altfel ar fi lumea asta.
  Concluzia mea e ca nimeni nu se naste nici misogin nici misandra , hater sau sociopat. Educatia sau ma rog lipsa ei ne face asa.Iar Biserica , imi place sa cred ca tinde sa ne invete ce e iubirea si nu ura reciproca.Si probabil ca si textul tau , tot la iubire indeamna , dar pe alocuri mai are scapari 😀

  • Petronela 19 august 2014 at 13:54

   Cu tot respectul pentru formatia ta teologica, Biserica e direct raspunzatoare pentru oprimarea femeii.E un adevar incontestabil. Personal cred ca Biserica, ca institutie, prin capii si politicile ei, este raspunzatoare pentru multe dintre relele lumii noastre. Din pacate. Si cred ca Dumnezeu nu are nicio legatura cu toate astea.

  • Mihai 19 august 2014 at 14:18

   Sunt foarte curios cam care ar fi cateva argumente care sa sustina aceste afirmatii.Cu privire la oprimarea femeii cat si cu privire la cauza relelor lumii noastre.
   Adevar ineluctabil ….stii vechii si inteleptii greci , desi greseau in modul cum priveau femeia , aveau mereu mari dubii cu privire la cunoasterea adevarului.Socrate de ex. spunea ca adevarul nu poate fi cunoscut, el poate fi „recunoscut”.
   Eu am adus cateva argumente , de ordin teoretic, e drept in sprijinul afirmatiilor mele.
   Nu e graba, cand vei avea tu timp…

  • Dan 19 august 2014 at 14:32

   Hai Mihai, fii barbat si recunoaste! E chiar asa de greu?

  • Igor 12 martie 2015 at 20:48

   eu parca am o problema cu cifra de 2000.. in rest, adulmeca a vremuri grele pentru barbati 🙂

  • Laura Muresanu 19 august 2014 at 14:24

   SUBSCRIU!!!!

  • Mihai 19 august 2014 at 15:09

   argumente?

  • Dan 20 august 2014 at 08:33

   Mihai, tu cunosti mult mai bine aspectul defavorizarii femeii de catre biserica. Nu pricep faptul ca nu vrei sa recunosti. Esti atat de indoctrinat incat nu poti vedea lucrurile clar? Exemple: altarul, perioada menstruatiei. Cu siguranta mai sunt si apelez la buna ta credinta sa le enumeri si pe celelalte. Si daca ai argumente pur logice care sa explice aceste reguli, obiceiur, te rog, exprima-te.

  • VreauUltimulLoc 19 august 2014 at 14:23

   Printre cele mai finute si pertinente comentarii citite pe net, mai ales la un articol pe tema asta.

  • Alina 8 martie 2017 at 11:38

   Adaug: femeia care a nascut este considerata spurcata, nu are voie in biserica si trebuie sa treacaprintr-un rtiual de curatare.

  • Monica Costin 8 martie 2017 at 11:42

   Din pacate, asta este atitudinea pe care o impune Biserica.Intai barbatul si mai apoi femeia.
   Pai nu asta a fost ideea, sa cante cocosul?
   Ce e cu atata egalitate intre sexe?
   Si uite cum creste misoginismul, alimentat de canoane .
   Facute de bartbati, pentru ei.
   Hai o zi buna, domnule si la multi ani pentru maine. Se mananca 44 de mucenici si poate se servesc tot atatea pahare.
   E voie, nu-i asa?
   Scrie in carti. 🙂

 5. Ribanna 19 august 2014 at 14:20 - Răspunde

  In toata istoria omenirii femeia a fost considerata mult inferioara barbatului, si asta multumita in principal religiei. In ultima vreme insa, cel putin in tarile civilizate, lucrurile s-au schimbat radical.Nu la fel este insa in tarile musulmane unde si acum se mai practica circumcizia la femei ( aprox.3 milioane pe an patesc asta), lapidarea ( chiar zilele trecute am citit un articol ce m-a ingrozit :http://trufialidia.blogspot.ro/2012/01/lapidarea-pedeapsa-femeilor-arabe.html) … Ma intreb cum o fi la eschimosi, acolo poate n-au patruns misionarii cu ”invataturile” lor pretioase , iar femeia si barbatul se respecta si se iubesc unul pe altul, asa cum ar trebui sa fie.

  • Petronela 19 august 2014 at 14:33

   cel mai bine a fost in paleolitic, cand nu exista forma de organizare sociala 🙂 ala era Edenul.

  • Ribanna 19 august 2014 at 14:37

   Da, chiar asa, si pun pariu ca femeile nici nu erau complexate ca sunt prea grase sau stresate ca trebuie sa se programeze la epilat etc. :-))))

  • Mihai 20 august 2014 at 00:55

   nu stiu daca in paleolitic forma de organizare era matriarhatul , dar stiu ca ea a existat inaintea patriarhatului… Hm oare cum au pierdut femeile puterea? 🙂 Inteleg ca azi n-ai avut timp, dar maine te astept cu niste argmente legate de acele afirmatii despre Biserica draga Petra.

  • Petronela 20 august 2014 at 07:32

   în neolitic au apărut formele de organizare. în paleolitic oamenii erau liberi, nu conducea nimeni pe nimeni. nu intru în polemici cu un teolog, Mihai, îmi eşti drag.

  • Mihai 20 august 2014 at 09:44

   si tu imi esti draga mie , Petra, dar nu pot suferi ideile preconcepute, preluate de oameni de buna credinta, fara sa fie analizate macar sumar.Uite daca tu gasesti macar un preot care discrimineaza o femeie, promit ca eu vin si ii dau o palma :).imi continui ideea mai jos ca aici spatiul e limitat 😀

 6. Laura Muresanu 19 august 2014 at 14:27 - Răspunde

  Sorrrryyyy!!!
  Am dat reply-ul cu SUBSCRIU sub comment-ul care nu era vizat de raspunsul meu, era menit celui dinainte, al Petronelei!

 7. VreauUltimulLoc 19 august 2014 at 15:35 - Răspunde

  Singurul motiv pentru care discriminarea femeii ai durata asa de mult este ca si femeile au subscris la ea.

  • Laura Muresanu 19 august 2014 at 16:32

   Nu e chiar singurul motiv. Hai să spunem că în general trădarea și jigodismul, în cazul de față al femeilor față de femei, din varii motive (gelozia și invidia printre primele) nu aduc mari beneficii până la urmă nici măcar trădătorilor și jigodiilor.

  • Petronela 20 august 2014 at 00:21

   oameni buni, puneţi mîna şi citiţi, datul cu părerea e un sport periculos în lipsa argumentelor ştiinţifice.

  • Laura Muresanu 20 august 2014 at 09:27

   bine de stiut

  • Andreea 8 martie 2018 at 21:58

   Pfff! Raspuns tipic de barbat care habar n-are in ce fel de lume traiesc femeile!

 8. VreauUltimulLoc 19 august 2014 at 17:18 - Răspunde

  Ma refer la faptul ca toti am avut o mama (in general femeie) si daca o idee era asa de arzatoare si prezenta, in sufletul comun al femeilor in trei patru generatii era implementata de o gaseau dracii.
  Asa ca sa o lasam mai usor cu victimizarea astea si aratatul cu degetul. Ca daca egalitatea intre sexe nu a fost o invatatura pe care mamele din lumea intreaga sa conlucreze sa o transmita inseamna ca si femeile sunt partase in egala masura cu „biserica”, „barbatii” si alti uneltitori. Ce motive au avut sa le doar la basca de femei ca specie nu stiu si sincer nici nu prea ma intereseaza. Presupunerea mea este ca toti suntem egali pana si in discriminare si prostie.

  • Laura Muresanu 19 august 2014 at 17:26

   Cu alte cuvinte, spuneți că biserica și bărbații (sau, mă rog, biserica bărbaților, dacă e să mă joc un pic) au avut un aliat tăcut și tacit în lașitatea femeii. Cu nuanțele de rigoare, firește.
   Din nefericire, la partea cu discriminarea și mai ales prostia, sfânta prostie, tind să vă dau dreptate.

  • Dana 12 martie 2015 at 10:58

   Hai sa-ti dau un exemplu : de la bunica mea incoace, pe linie matrna, femeile au castigat mai mult decat partenerii lor. Ideea : nu te baza pe resursele celuilalt, castiga-ti singura existenta. Rezultatele ? Doua divorturi (al treilea, un deces, nu are legatura cu subiectul de fata). In momentul in care femeile au avut propriile resurse, parazitii nu au mai fost tolerati…nici macar de dragul copiilor.

 9. Ram1 19 august 2014 at 18:50 - Răspunde

  De acord cu tine in mare dar nu cred ca in prezent mai suntem lispite de respect, tratate aiurea sau platite mai prost.Cred ca discriminarea din trecut a femeii nu avea are nici o legatura cu biserica, Hristos, etc…cred ca are legatura cu nivelul castigurilor.. O femeie capabila sa se sustina financiar si singura , n-ar sta nici in ruptul capului cu un barbat care o jigneste(verbal sau fizic). E demonstrat stiintific ca barbatii sunt fizic mai puternici decat femeile. Deci evolutia femeii de care vorbim are legatura dupa parerea mea cu micsorarea nr de joburi ce presupun munca fizica in favoarea celor ce presupun efort mental.

  • ram 19 august 2014 at 20:38

   mniezaule, mare, fata draga. Da’ cum de m am zborsit asa rau la tine cand ai imprumutat nickul ala(asta, adica), avand in vedere ca mi-esti fata, a?
   Rusine mie 🙂 (nu mi-am dat seama pana la replica asta, pff!)

  • Ram1 21 august 2014 at 12:23

   Ha:)…mie nu-mi plac neologismele si nici filozofiile, primele fara un motiv anume, iar celelalte pt ca sunt mai greu de inteles de mine:)…banui eu ca sarcastica n-ai vrut sa fii :P.
   Si apropo…banui eu ca atitudinea ta se datoreaza incurcaturii cu id-ul asta…pastreaza-l linistita..initial mi s-a parut penibil sa dau explicatii si am considerat normal sa mi-l schimb, dar uita-te please la articolul din 18 iunie, in articolul ‘delete’ daca nu cumva exista deja id-ul ram…acum sa nu-mi spui ca ai scris tu si atunci 🙂

  • taran 21 august 2014 at 12:30

   nu ma uit.
   sunt sigur ca ai dreptate
   din cursul scrisului tau, devine evident
   sorry, asadar
   din suflet 🙂
   uite, schimbat nick.
   taran, pt ca asta sunt
   🙂

  • taran 21 august 2014 at 12:40

   PS. nu inteleg ce spui despre atitutine

  • Ram1 21 august 2014 at 15:16

   hai mai…schimba-ti nick-ul in cel initial(adica Ram)…il meriti, scrii mai mult ca mine:)…in general n-am prea mult timp sa comentez desi citesc aproape zilnic povestile Petronelei. In rest, cum am mai zis, pace noua nu doar tie…de data asta:)

  • Ram 21 august 2014 at 15:53

   multam tare pentru frumos 🙂
   (si pacea aia, dadadap)

  • Petronela 20 august 2014 at 00:19

   păi eu nu cred, eu am citit cifre, argumente, statistici, nu vorbesc din ce cred sau mi se pare.
   uite doar un comunicat al Comisiei Europene de anul ăsta. „Potrivit ultimelor cifre publicate de Comisia Europeană, disparitatea salarială de gen, respectiv diferența medie înregistrată în UE între câștigul salarial orar al femeilor și cel al bărbaților, este de 16,2%. Cifra nu a evoluat deloc în decursul unui an. Conform unui raport publicat de Comisia Europeană, diferența de remunerare dintre femei și bărbați este, în continuare, o realitate în toate țările UE, nivelul său variind de la 27,3% în Estonia, la 2,3% în Slovenia.”
   Restul e în cărţile de istorie, în eseurile despre viaţa privată a diferitelor secole, în studii antropologice şi sociologice.

  • Ram1 21 august 2014 at 12:12

   Adevarat…dar tot in cadrul aceluiasi studiu publicat de comisia europeana, vad ca diferenta nu mai este asa mare in cazul persoanelor tinere…
   mai vad si ca aceste cifre nu tin cont de industrie, de tipul jobului -full sau part time- (% mare de femei aleg sa lucreze part time pt a se putea ocupa de gospodarie, copii, etc).
   Un alt aspect care cred ca ar tb luat in considerare este partea genetica…exista de asemenea
   studii care arata ca barbatii stau mai bine in zona de gandire logica, implicit isi aleg joburi tehnice, in general mai bine platite iar femeile au performante mai bune pe partea de comunicare. De asemenea tot genetic barbatii accepta joburi care presupun un risc mai mare, fac overtime mai mult…de unde implicit rezulta un salariu mai mare.
   As fi curioasa sa vad niste cifre in care s-ar lua in considerare sau mai bine zis s-ar elimina
   efectul acestor factori de care am vorbit mai sus .
   Am citit chiar ca exista niste modele econometrice care arata ca la aceeasi varsta, ocupatie comparabila…nivelul salarial al femeilor este chiar ceva mai ridicat decat al barbatilor
   …din pacate n-am avut timp sa intru in detalii sa vad cum au fost construite.
   Personal nu m-am simtit niciodata discrimitata :)…

  • Mihai 20 august 2014 at 11:06

   Foarte adevarat.
   Autorii discriminarilor de orice fel au fost totdeauna cei care au detinut puterea , fie ei barbati sau femei.
   Isi inchipuie cineva ca in orice secol, vreo regina , sau vreo ducesa foarte bogata ar fi putut fi discriminata de vreun barbat inferior ei ca rang?
   e inutil sa vorbim despre erorile trecutului, pt ca in general toti cei saraci au fost batuti de soarta si discriminati din plin, fie ei femei sau barbati si daca continuam discutia pe cale de consecinta , ajungem la comunism.

 10. mihaela 19 august 2014 at 19:05 - Răspunde

  ….chestia cu egalitatea, ca si chestia cu respectul. categorii care nu se ofera, se cistiga, cu truda. feminismul este constructiv cind este infaptuit prin gesturi, ideologia pura poate fi lamentabil intoarsa impotriva celor care i-au dat forma. sa le aratm barbatilor…ce, ca vrem musai sa fim ca ei?! sa le luam locul? este total gresit tipul acesta de militantism. ca si dezbaterea in sine, cine ar fi mai destept, mai capabil, el sau ea…cu picantele contributii religioase, antropo, culturale si ideologice. exemplul personal, atitudinea, constructia inteligenta si bine inchegata dau femeii ceea ce i se cuvine. femei oribile si barbati oribili co-exista, femei incapabile si barbati incapabili, la fel, femei prost platite si barbati cu salarii mici dar si femei apreciate si barbati apreciati, femei bine platite si barbatii idem. pentru asta trebuie sa avem meserii care ne valorizeaza corect, indiferent de sex, si, acesta realizare se deseneaza prin studiu si diplome, oricit de mult sunt ele detestate de cei care nu le au.

  • tiberiu 20 august 2014 at 02:31

   absolut de acord. meseria bate ideologia. si, pentru ca lucrez in statistica, formulele de calcul sunt destul de laxe, nu e matematca pura, doar un fel de matematica, sa zicem aproximativa, care isi schimba complet rezultatul in functie de esantionaj. cu alte cuvinte, esantionul este facut pe joburi, da, joburile sunt mai bine platite daca, ex., job fizic 2:1 barbat – femeie. esantionajul e facut pe meserii, depinde de meserie, pot foarte bine iesi femei in top, pe functie si meserie ratia este 1:1. exista femei presedinte, directoare generale, femei preoti, crestini, femei patroni de corporatii, cercetatoare, avocate, banchere, sefe de departamente la NASA, guvernatoare, militari, politiste, senatoare sau femei pur si simplu, ce stiu sa se impuna. si nu sunt violate, abuzate, sclavate. iar cele care sunt sefe sunt la fel ca orice sef, bun sau rau, in functie de acceptiunea fiecaruia de bun sau rau. sa nu dramatizam, riscam sa punem conditia femeii, ameliorabila, ca orice conditie umana de altfel, intr-o lumina gri, inselatoare. si, exista si barbati batuti, timorati, torturati de catre femei, subiect tabu sau neinteresant…dar exista

 11. Mihai A 19 august 2014 at 19:33 - Răspunde

  Cred ca Tolstoi inca are dreptate… chit ca era secolul 19. Da, recunosc, veniti tare din spate, darrr… Exista inca un dar, nu credeti? Poate de la cei 2000 de ani, cu siguranta si de la Biserica. Si nu, nu sunt misogin, sunt primul care recunoaste ca sunt si femei mai destepte ca mine, din pacate n-am intalnit „in real life long enough” dar asta-i alta poveste. Statistic vorbind – si nu sunt contabil, doar realist – cam asta e! Poate suna dur sau nedrept, cum vreti sa-i spuneti. Apropo Petro, o prietena de-a ta mi-a cam dat dreptate. O cunosc (relativ) si cred ca ma bate la cur… la cuvinte! Cred… QED

  • Mihai 20 august 2014 at 11:11

   Tolstoi , a scris prostiile alea , probabil dupa ce a venit de la toaleta , chinuit de vreo boala venerica.
   Imi pare rau pt tine ca n-ai intalnit in viata reala femei mai destepte ca tine, eu unul am intalnit multe si aproape de toate m-am indragostit 😀

 12. ram 19 august 2014 at 20:34 - Răspunde

  Exceptionala idee!
  Sa iti pui cititorii la o asemenea incercare :))
  Superb, isteato.
  Abia aici mi-a picat fisa : „Visez cu ochii deschişi la vremurile nu îndepărtate, în care vom fi demonstrat fără putinţă de tăgadă, că nu le suntem doar egale, ci suntem mai potente decît ei.”
  E atat de putin Petronela in textul asta, incat nu iti poate apartine… si atunci singura explicatie e… yup, am ghicit, Petro ne testeaza, pt prima data 🙂
  Noi am aruncat priviri in atatea unghere ale sufletului tau , probabil s-a construit nevoia reciprocei, in timp. Macar putin ai vrut si tu sa 🙂

  Iar acum, pt cei care nu s-au prins : Petro e mult prea inteleapta, intelege androginul, i-a citit si pe aia profunJi, stie .
  Pur si simplu stie, asadar nu are cum sa pice intr-o asemenea cursa 🙂 (balacareala tipica feministe-misogini, both neterminati si cu bube mari in spate, alte cazuri care cer ajutor si nu judecata, 2 multpreaindepartateextreme ale aceluiasi al naibii de fain adevar)

  Boo!
  (semneaza unul care s-a trezit din visarea maniheist-reductionista imediat ce a intrat la filozofie. Drept care a si abandonat-o 🙂 . Adica Radoanta. Si acum fug la o placinta dementiala de visine cu caise – nu intrebati unde am mai gasit.Dupa care las sortul lol ce fain suna si merg la sacul de box. Tot fara manusi. Ca un taran ce am redevenit. Sa moara de oftici complementare telectualu’ roman care nu pricepe modelul asta :))) fain, comple(x)t, intrepatruns, fluid )

  PS. Daca chiar ai la ficati masculii si nu in chakhrele superioare, sa vezi ce mi faci. AuaLeu (citat din fiu-meu, care nu il putea zice pe „L” si scotea 3/4 din limbuta, rotind o peste tot boticu’ atunci cand aualeoa), milaaaaaaa Petrooooooo

  Hii blanda, tu , baiata.

 13. Mihai 20 august 2014 at 10:16 - Răspunde

  Ca raspuns pentru Dan si ca o lamurire pentru Petra:
  nu exista nici un fel de interdictie pentru femeie sa intre in Sf Altar.
  e drept , candva exista , pt ca metodele de protectie impotriva menstruatiei nu erau atat de eficiente.
  Astazi orice preot recomanda femeilor SA VINA la biserica chiar daca sunt la menstruatie. Desigur sa foloseasca tampoane sau macar vata.
  Sunt multe femei care pot intra in Sf Altar , in general in manastiri dar nu numai , daca primesc binecuvantare de la preot.De altfel nici barbatii neclerici nu pot intra in Sf Altar fara binecuvantare, deci unde-i discriminarea?
  Exista un singur aspect care poate fi interpretat ca discriminare: femeia nu poate fi preot, in Biserica Ortodoxa nici in cea Catolica.Eu nu cred ca asta e discriminare, putem interpreta asta astfel, D-zeu a lasat femeia sa nasca trupeste, iar pe barbat, adica pe preot sa nasca spiritual.( de aia il numim parinte, pt ca el ne naste pt imparatia cerurilor). Daca femeia se simte discriminata ca nu poate fi preot, si eu ma pot simti discriminat ca nu pot naste, sau pt ca femeile sunt mai frumoase decat noi.
  Acuma la modul cel mai serios: cum poate fi Biserica discriminatoare daca femeile intr-o proportie covarsitoare sunt cele care umplu bisericile?Fara femei , BOR s-ar ruina, doar cu sustinerea barbatilor.
  Nu neg ca in trecut Biserica a fost complice la mentalitatea discriminatoare ,dar nu Biserica a fost cauza, cauzele sunt mult mai vechi cum bine aminteai si tu Petra ,in textul tau si au aparut odata cu formele de organizare sociala.
  Si oricum pe mine prezentul mai intereseaza mai mult ,pt ca trecutul nu-l pot schimba.In prezent ,Biserica poate face discriminare fata de femei insa discriminare pozitiva pt ca suntem constienti ca femeile sunt sufletul Bisericii.
  Eu nu sunt de acord nici cu feminismul, nici cu machismul.Nu ma suntem la gradinita , unde erau fete cu fete si baieti cu baieti. Cred ca avem mai multa minte acum. Cred ca daca femeia si barbatul se iubesc reciproc, tot ce s-a scris aici isi pierde sensul.

  • Dan 20 august 2014 at 13:26

   Mihai, femeia se poate simti foarte bine discriminata ca nu poate fi preot din cauza regulilor impuse de om(omul ar putea schimba asta) dar tu nu poti sa te simti discriminat pentru faptul ca nu poti sa nasti pentru ca asa te-ai nascut(omul nu poate schimba asta). 🙂

  • Mihai 20 august 2014 at 14:20

   tu ai luat analogia mot a mot….
   ideea era ca are fiecare darul lui…rostul lui pe lumea asta si prea putini sunt preocupati sa si-l descopere pt ca sunt ocupati cu false probleme ,care le aduc orice numai fericire nu.
   eu pot sa aduc si argumente biblice si teologice(adica pe intelesul tuturor, nu fabricate de om ci norme si legi impuse de Dumnezeu) cu privire la justificarea neacceptarii femeii in cler.
   insa probabil demersul meu ar fi in zadar.
   Daca nu ar fi plin de femei sfinte , calendarul nostru, si ar fi plin doar de barbati as mai intelege punctul tau de vedere.
   insa asa , …sustii ceva in inertie , fara argumente, doar de dragul polemicii.
   Ce mi se pare mie absurd in toata discutia asta?Discutam despre femeia din spatiul crestin, sa zicem european, discriminata de Biserica Ortodoxa , Catolica sau Reformata, dar daca aici mai sunt acum probleme, ce sa mai zicem de spatiul musulman??
   In loc sa vedeti ca ortodoxia pune lucrurile in cel mai firesc curs in comparatie cu orice alta religie a lumii, voi tocmai aceasta pe aceasta ortodoxie o acuzati de discriminare.
   Asa cum foarte plastic si Petra spunea mai sus, in curand e foarte posibil ca Biserica sa fie acuzata nu doar pe la colturi , de toate relele din lumea asta.
   cand se va intampla asta , ma ofer eu primul sa fie ars pe rug .
   pt ca ce nu se prea stie/intelege e ca Biserica nu „e” acei „barbati barbosi cu coroane si cu haine de aur” care daca si-ar vinde obiectele personale ar achita jumatate din datoria Romaniei catre FMI, ci este totalitatea credinciosilor care marturisesc aceasi credinta si se impartasesc cu acelasi Sfinte Taine.
   Institutia omeneasca a Bisericii poate sa se darame ,dar Biserica , al carei Cap este Hristos va dainui in veci.

  • Dan 20 august 2014 at 15:29

   Polemici sunt si vor exista intotdeauna, pentru ca suntem atat de diferiti si e si normal sa fie asa. Ceea ce apreciez eu la om e puterea de a recunoaste greseala si de a incerca corectarea ei. Intelegi? Sa incercam sa ne desprindem de mentalitatea rudimentara transmisa de atatea generatii si sa privim acum cu ochii deschisi la maxim la ceea ce suntem si ce putem face sa schimbam ceva. Petronela face o treaba extraordinara in sensul asta. Asa simt eu si cred ca si miile care o citesc si o plac. De ce o plac? Pentru ca rezoneaza cu ceea ce transmite ea si vor sa fie mai buni. Stima Petronela!

  • Petronela 20 august 2014 at 16:08

   multumesc, sunt onorata. va multumesc amandurora. Mihai, nu arde nimeni pe rug, slava Domnului, suntem in sec 21!

  • Dan 20 august 2014 at 13:33

   Asculta ce zice si Petronela, ca nu bate campii.

 14. Radu 20 august 2014 at 14:37 - Răspunde

  Parerea mea este ca barbatii si femeile sunt egali in mod complementar nu absolut. In functie de perioadele dezvoltarii umane anumite calitati au fost la mai mare cautare decat altele. Acum ca macar teoretic ne departam la nivel de organizare sociala de sfera animala, aceasta egalitate prin complementaritate devine din ce in ce mai integrabila. Era cred destul de dificil intr-o societate medievala sa valorizezi la scara larga altceva decat forta bruta (exceptand la scara restransa cazurile particulare). Biserica si societatea patriarhala sustinuta de ea, au fost intotdeauna o reflectie machiavelica a unei atitudini de control asupra omului..declarativ in scopul mantuirii si binelui, insa practic nimic altceva decat un levier social asimilat opresiunii. Egalitatea intre oameni este inascuta si marcata la orice nivel al necesitatii doar de complementaritate. Egalitatea dclarativa in drepturi este doar un contruct politic, care pana la urma este tot atat de real cat este sustinerea din spatele declaratiei. O femeie care se manifesta natural este tot atat de libera cat un barbat care se manifesta natural; orice denaturare a comportamentului in directia compensatiei produce un dezechilibru care in sine subliniaza si intareste discriminarea.

  • Mihai 20 august 2014 at 21:26

   e „politic corect ” ce spui, afara de faza cu levierul.
   ma intristeaza sa aflu ca unele idei ale batranului Marx , au eclozat si in afara timpului/spatiului comunist.
   ma intristeaza sa aflu ca sunt parte a unui sistem opresiv.
   dar pe mine ma intristeaza multe ….

 15. Mihai 20 august 2014 at 21:11 - Răspunde

  @Dan….
  in 3 postari eu am adus argumente si am sfarsit inevitabil in a deveni si nitel patetic (ca tot suntem pe un blog de nervi), asta pt ca tu in 3 postari te-ai multumit cu un „ba nu” sec si ai sfarsit prin a face complimente Petronelei…
  mi-ar fi placut sa vad in postarile tale un ” aha , habar n-aveam de faza cu menstruatia si intratul in biserica „, dar nu , tu continui cu mentalitatea trecutului despre care eu am tot spus in 2 postari anterioare ca deja S-A SCHIMBAT, aproape radical.
  Deci chiar nu stiu ce ar mai fi de zis …
  Numai bine , tuturor!

  • Dan 21 august 2014 at 08:44

   Mihai, aveam cunostinta despre motivul de la care s-a interzis intrarea in biserica a femeilor aflate in perioada de menstruatie. Am citit pe google. Ceea ce ma irita e faptul ca si in zilele noastre se practica aceste interdictii, zile in care mai rar sa vezi intrand in biserica o femeie fara chiloti. Hai sa fim oameni seriosi.

  • Mihai 21 august 2014 at 09:47

   sunt foarte serios.
   De unde stii ca se mai practica in zilele noastre?Chiar nu te inteleg.In orice biserica de mir, preotul care are o bruma de cultura, nu impune aceasta regula.Nu mai face presupuneri…

 16. Mircea Banu 21 august 2014 at 00:00 - Răspunde

  Da, voi şi negri, veşnic discriminaţi, niciodată mulţumiţi. Mereu spuneţi că vreţi să fiţi egale sau peste bărbaţi şi în mod paradoxal în acelaşi text spuneţi despre bărbaţi cât de „greşiţi” au fost în trecut şi încă mai sunt. Deci pe cale de consecinţă logică, nu numai că vreţi să fiţi cel puţin la fel de greşite ca bărbaţii, dar chiar vă doriţi să-i întreceţi. Trăim vremuri în care chiar puteţi… da-ţi-i bice! Să vedem ce iese. Din ce văd până acum femeile sunt din ce în ce mai bărbaţi şi cum natura are mecanismele ei de echilibru, bărbaţii devin din ce în ce mai femei. Alte aspecte notabile n-am observat încă.

  Nu văd pe de altă parte de ce ar vrea femeile care ar trebui totuşi să fie diferite, în sensul bun, faţă de bărbaţi , să se implice activ în căcaturi mizerabile precum politică, religie, sau afaceri. De ce?

  În încheiere tre’ să spun că femeile, de când sunt pe pământul ăsta s-au împărţit în proaste şi deştepte, ca orice om de altfel, indiferent de sex. Nu cred că a existat vreodată, vreo femeie deşteaptă care să fi fost bătută, violată, hărţuită sau înjosită. Femeile deştepte s-au descurcat dintotdeauna şi în vremurile în care aveau statutul de râmă şi în zilele noastre când e pupată până la albire în cur, iar cele proaste vor fi în continuare bătute, violate, etc. Zic prost?

  • Furnica 25 iulie 2015 at 19:11

   Da, foarte. Q.E.D. a discrimina pe toate planurile.

  • Alex 8 martie 2018 at 21:16

   De ce si-ar dori femeile sa fie active in politica, religie sau afaceri??! Mai exact, de ce si-ar dori, nesimtitele, sa aiba posibilitatea sa participe la legile care li se aplica??! De ce si-ar dori, obraznicele, sa isi dea cu parerea referitor la drepturile lor?! De ce ar indrazni,desfranatele, sa fie libere sa si profeseze in biserica in care cred, nu doar sa fie ‘roabele barbatului???’ De ce ar vrea,nerusinatele, sa isi castige painea si sa aiba ambitii, sa isi aduca si ele contributia la a crea o lume mai buna si a se dezvolta personal dar MAI ALES PROFESIONAL..?! Ai dreptate: niste nebune astea-s toate, Mircea!!!

 17. Sonia 28 august 2014 at 13:00 - Răspunde

  Nimeni, niciodata, nu a tratat femeile mai frumos decat Hristos Isus si nimeni nu le-a aratat atata importanta. Daca cititi Evangheliile, veti intelege ceea ce spun. El a fost un mare Cavaler, pe langa faptul ca le-a acordat iertarea tuturor celor care au venit la El si i-a vindecat sufleteste si trupeste, i-a ridicat pe o treapta egala cu El, fie femeie sau barbat. A spus ca orice ucenic, femeie sau barbat, poate fi ca Invatatorul sau. Acesta nu este putin lucru. Ceea ce facut Biserica ca institutie este o alta poveste. Sa nu amestecam religia crestina cu credinta crestina si nici Biserica Universala a lui Hristos si invatatura Lui cu ceea ce au facut oamenii din ea. Cine are urechi de auzit sa auda 🙂

  • Petronela 28 august 2014 at 13:29

   pai cine le-a amestecat? am zis Biserica, nu Hristos. Jesus was a cool guy.

 18. Mirona 11 martie 2015 at 13:16 - Răspunde

  Imi amintesc de primul meu job: 6 luni aproape nici nu m-au bagat in seama ca erau siguri ca o sa fac copii si o sa stau acasa 4 ani, cum tocmai statea altcineva din birou, deci nu avea rost sa-si piarda vremea sa ma instruiasca. Am ramas 5 ani acolo si nici un copil nu a aparut in peisaj.
  Depinde mult si de ce imagine transmit alte femei inaintea noastra. Si de educatie in general.
  Pe unde sunt acum intr-adevar femeile sunt un pic mai egale decat barbatii, dar doar putin. O gramada de tatici isi duc copiii la cresa, isi iau concediu sa stea acasa cu mamele in primele saptamani dupa nastere etc.
  Cat despre Biserica, uite de aia nu calc pe acolo ca nu suport sa mi se spuna sa-mi ascult barbatul (iar lui sa nu i se spuna ceva) sau ca ce pacatoasa sunt ca nu sunt cu burta la gura tot timpul.

  • Mihai 12 martie 2015 at 21:26

   Barbatului i se spune sa-si iubeasca femeia ca pe insusi trupul lui.(ti-am spus asta pt ca tu necalcand pe acolo nu aveai cum sa afli).
   Nu esti pacatoasa ca nu esti cu burta la gura tot timpul.E dreptul tau sa alegi sa nasti sau nu.E dreptul tau sa alegi intre fericire si suferinta.Sa nu uiti niciodata ca vei putea tot timpul sa alegi.

  • Andreea 8 martie 2017 at 22:22

   Asta cu ascultatul de barbat m-a terminat si pe mine =))) La ultima casatorie la care am fost era cat pe ce sa plece mireasa cand a ajuns la partea aia. Am si cautat dupa aia pe net sa fiu sigura ca nu inventa preotul care era ceva mai batran si cu idei fixe, dupa cum am aflat mai tarziu :D.
   Aveti aici:
   „Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Căci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru toate.”

   Daca asta e egalitatea intre barbati si femei pe care o sustine biserica, atunci Petro are dreptate. Ar fi cazul sa mai faca si ei un update la slujbele astea daca nu vor sa isi piarda toti enoriasii in vreo 20-30 de ani. 😀

 19. deluxe 11 februarie 2016 at 10:04 - Răspunde

  Prin emanciparea diabolica a fem.ea tinde sa devina un instrument sexual cu acordul ei.In tarile civilizate oamenii isi violeaza copii ,aud mizeria asta tot timpul tarile civilizate in care familia sfinta nu are valoare.
  scuze pt tastatura.

 20. Bogdan 20 august 2016 at 14:27 - Răspunde

  Uuu cancerul feminismului se extinde si la noi, super..

  • Petronela 22 august 2016 at 12:34

   păi cancerul prostiei și al misoginismului sunt deja în metastază, nu vezi? (cînd te uiți în oglindă, adică)

 21. Razvan 23 august 2016 at 16:43 - Răspunde

  Nu doar timpul ci si locul ofera locul femeii de azi. Cele doua adunate dau religia. Asadar religia dicteaza ritmul emanciparii si atat. S-a demonstrat ca in unele triburi locul femeii era acelasi cu al barbatului, vanatoarea era impartita in mod egal. Ghici cine avea grija de puradelul homosapians cand ea pleca la vanatoare? Religia prin prezenta sau absenta stabileste podiumul. O poveste spusa in mai multe feluri modeleaza tot.

 22. Octavian Razvan 9 martie 2017 at 00:08 - Răspunde

  Incepe foarte bine textul de pe acelblogdenervi, dar se infunda sec in incheiere intr-un cliseu atat de descumpanitor: „Visez cu ochii deschişi la vremurile nu îndepărtate, în care vom fi demonstrat fără putinţă de tăgadă, că nu le suntem doar egale, ci suntem mai potente decît ei.”. La naiba, as spune, daca n-ar fi tocmai femeile cele care o vor contrazice, macar in fapte daca nu in cuvinte. Pentru ca, intr-adevar, exista femei revoltate, precum scriba textului, care vor reusi sa fie femeile cu cele mai mari cohones si mustati vazute vreodata. Dar sunt putine, motiv pentru care miscarile feministe s-au impotmolit sistematic, fiind, culmea, despotmolite de barbati feministi care au luptat in zadar sa dea coerenta unei miscari in care insesi femeile nu impingeau la caruta. Si, in fine, exista si mai multe femei care chiar nu vor sa fie eliberate de nimic din cele cu care au fost dopate in crestere. Motivatiile sunt multe, e tema de doctorat. Corolar: niciodata femeile n-or sa fie ‘egale’ cu barbatii si invers. Pentru ca sunt altceva, fie si dpdv hormonal care dicteaza cum simti si te porti. Pot sa se straduiasca, dar o piersica n-o sa arate bine daca se chinuieste sa fie cea mai tare banana… Fiecare fruct cu farmecul ei

  • Petronela 9 martie 2017 at 09:55

   nu despre acel fel de egalitate vorbeam, suntem diferiți și e foarte bine că este așa. egalitate de șanse, de plată, de drept la respect și alte drepturi. 🙂

 23. O admiratoare 9 martie 2018 at 22:54 - Răspunde

  ca bine zici!

 24. O admiratoare 9 martie 2018 at 22:56 - Răspunde

  „păi cancerul prostiei și al misoginismului sunt deja în metastază, nu vezi? (cînd te uiți în oglindă, adică)”

  :)) te iubesc!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: